Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За авторите, които ви вдъхновяват
Автор: photovacation   
Дата:   29-03-19 20:34

Здравейте,

Покрай множеството активности, които развиваме става все по-възможно и достъпно да докарваме интересни автори в България.

Интересно ми е да чуя някои имена, които бихте искали да срещнете на живо. Автори, които ви вдъхновяват.

Отговори на това съобщение
 Re: За авторите, които ви вдъхновяват
Автор: marrio31   
Дата:   29-03-19 22:33

Terry Richardson и ще има взрив,ама трудна работа[smile]
текст

Автор: BXMarkov   
Дата:   29-03-19 23:47

Steve McCurry
David Alan Harvey
Sebastiao Salgado

Автор: tili   
Дата:   30-03-19 00:30

Vicent Peters
http://www.photographermagazine.net/vincent-peters-3/

Автор: mihalo   
Дата:   30-03-19 03:55

Вероятно ограничените възможности на българите за изява на международна сцена автоматично ги прави аутсайдери?

Нищо де, ..че на мен ми се иска да си поговорим с кристал, блу хелоу, кубето... толкова са мнооого,че трябва да спра навреме.. спирам! А, тлокова още има....

Това не е съвсем критика, инициативата е чудесна! Matt Stuard и Rui Palha

Автор: OIM   
Дата:   30-03-19 09:19

Напоследък гледам в ютюб Adrian Lima , aows
Снима на лента и в черно бяло Има талант

Автор: Борислав_Ковачев   
Дата:   30-03-19 10:52

https://www.flickr.com/photos/46799990@N04/

Автор: nyamago   
Дата:   30-03-19 12:24

Опитах да си отговоря и с изненада установих, че... нямам. [smilie10] Зле ли съм? [smilie8] [smilie11]

Харесвам много повечето от посочените горе - и още куп други. Като попадна на техни изложби или книги - кефя им се. Много.

Но не мога да нарека един за мой идол, вдъхновява ме повече видяното пред очите ми, отколкото видяното през погледа на друг (и обектива му). Възхищавам се на майсторството на мнозина, но самото майсторство не ме вдъхновява толкова, колкото светът наоколо...

Сигурно съм нещо сбъркан [smilie2]

Автор: borisbogdanov   
Дата:   30-03-19 13:14

Felix Hernandez

Erik Johansson

Josh Rossi

Дата:   30-03-19 22:36

Mihalo, има огромна разлика между добрите български автори и добрите чужди. Разликата не е във възможностите им. Разликата е в начина на мислене, мащабите на работата им и много други.
Днес, с интернет, българите имаме много по-малко ограничения в това да участваме на световната сцена, но част от причината да няма много българи, които да са пробили навън е, че много малко имат нужното мислене и професионализъм. Това най-ясно може да се усети и осъзнае при общуването с тези автори. Част от причината е, че при нас мащабите са много малки, а има и много други причини.

Иначе всички български автори, които спомена - вероятно можеш да им пишеш и да ги помолиш за среща. Някои от тях правят и уъркшопи и т.н.

Nyamago, не мисля, че си сбъркан. И аз нямам идоли от 10 годишен (може и двамата да сме сбъркани) Има много хора, обаче, чиято работа ме впечатлява. А общуването с такива хора, винаги е обогатяващо и развива начина, по който ти самия гледаш на света. Внася нови слоеве на осъзнатост.

Благодаря на всички, които се включиха. Има прекрасни предложения. Ще опитаме да се свържем поне с част от тях.

Ще се радвам и на още споделени вдъхновения :)

Автор: tili   
Дата:   31-03-19 00:40

Това е точната дума - вдъхновение! Не мисля, че някой говори за идоли! Предполагам, че всеки, който се занимава сериозно с фотография, може да посочи поне няколко имена на фотографи, чиято работа харесва. Лично аз имам поне 5-6 такива имена, освен Vicent Peters, харесвам и работата на Peter Lindbergh, Patrick Demarchelier, Marc lagrange, Josef Koudelka... има и други, на които се възхищавам на таланта, ама чак пък идоли?!

Автор: nyamago   
Дата:   31-03-19 02:42

'Идоли' беше хипербола, имах предвид, че никой не е за мен ярко откроен над стотици други, които страшно харесвам и уважавам. За собствената си обърканост говоря, не опитвам да намеквам, че не е добре други да ги имат. Обърканост, защото имам такива единици примерно в музиката, както и в професионалната си кариера (тя е извън изкуствата) - където също харесвам и дълбоко уважавам мнозина, но една-две личности са ме вдъхновявали много повече...

Ако 'вдъхновение' е точната дума, тогава може би аз не я разбирам правилно. Тя при всички случаи не е никак проста за разбиране [smilie8]
= = = = = =

С личните си проблеми изобщо не принизявам хубавата тема и е добре да се обменят такива имена за обща полза. Да дам и аз няколко имена без особен порядък:

Kurt Arrigo
Stéphane Lavoué
Christian Werner
Игорь Мухин
Vanja Bucan
Wang Wusheng
... ...

Нямат край, спирам дотук да не оспамя темата. В определен смисъл на 'вдъхновение' - може да се каже за тези и много подобни.

[shtrak]

Публикацията е редактирана (31-03-19 02:44)

Автор: hotsnail   
Дата:   31-03-19 10:58

Малко тема за размисъл с противоречив коментар

Напоследък си мисля, че хора като Салгадо и МакКъри вече морално отпадат. Творчеството им често се оказва една празна лъжа, която принизява обектите във фотографиите им с цел повечко зелени лайкове. Това което е характерно за стила им е да принизяват субектите на фотографиите си до човекоподобни предмети предизвикващи реакция на съжаление.

Истината е, че всички хора имат достойнство и някакво самочувствие и не е редно дори в най-трудните им моменти да бъдат унижавани по начина, който national geographic и другите отмиращи печатни медии налагат с десетилетия. Време е да сложим край на разбирането за света като "ние цивилизованите и можещите, срещу онези бедните, злополучните, дето има нужда да им даваме храна.". Абсурдна гледна точка особено от България където средния доход на много хора е съизмерим с бедните региони на Азия и Африка.

Както и в България така и там бедните хора са преди всичко хора с култура и достойнство. Да живота може да ги е вкарал в не толкова красива рокля, но не мисля, че това ни дава право да разсъждаваме за тях като за екзотични предмети.

В тоя смисъл подобни фотографи им мина времето.

Много повече харесвам неща на Емил Данаилов, Георги Величков, Ерин Съливан, Бони Бонев, Питър Хърли и т.н. фотографи дето снимат хора и гледат да ги представят като хора, а не музейни експонати достойни за съжаление.

ПП редакция - съгласен съм с критиката по-долу и махам думата "клоун", макар да е подходяща за човек манипулиращ реалността до ниво на гротеска

Публикацията е редактирана (31-03-19 16:10)

Автор: samvel   
Дата:   31-03-19 14:18

Чудесно е, че споделяте фотографи, които харесвате и ваше право е да имате мнение за света и отмиращите печатни медии, но квалификацията "фото клоуни" е обидна. За визираните автори не знам, но е обидна за мен. А обидите във всеки форум са най-малко проява на лош вкус.

Публикацията е редактирана (31-03-19 14:20)

Автор: enizvk   
Дата:   31-03-19 15:07

David Alan Harvey, Tom Stoddart, Peter Lindbergh са чудесни предложения.

Публикацията е редактирана (31-03-19 15:07)

Автор: PAZZOgeo   
Дата:   31-03-19 20:06

Всички предложения са страхотни. За себе си открих автори които не познавах. Чудесна тема.

Автор: CDman   
Дата:   01-04-19 09:53

Алексей Казанцев

Анна Аверянова

Публикацията е редактирана (01-04-19 10:07)

Автор: kvakioh   
Дата:   01-04-19 10:15

my.point.of.view за лентово снимане, българин.
От чужденците все по-малко, еднаквостта залива всяка секунда като че ли...

Публикацията е редактирана (01-04-19 10:19)

Дата:   03-04-19 00:12

Видях още няколко хубави предложения, както и някои интересни размисли.

nyamago, мисля, че "вдъхновение" означава някой, чиято работа, личност и пример те подтикват към действия и стремежи към такива. Мен например, напоследък ме вдъхновяват само фотографи, които разказват смислени истории, които могат да ме обогатят допълнително или да ме запознаят с определени каузи, проблеми, постижения. И правят това основно визуално и то с фотографии, които изглеждат добре, имат някаква творческа стойност, а не са просто документ.

В началото на годината направихме INSPIRATION PHOTO CONFERENCE - беше супер яко събитие и хората, които бяха лектори... ами всички бяха много вдъхновяващи. Най-зареждащо беше да ги чуеш как мислят, да видиш колко много сърце влагат в нещата, които правят и съответно колко важно е това, което правят.

Може би, мен лично, най-много ме разтърси Manu Brabo от Испания. http://www.manu-brabo.com/
Военен фотограф на свободна практика. Той показваше снимки, снимани сега, тия дни от военни конфликти по света. Изравнени със земята градове, убити хора, деца, жени. Кадри без цензура, в които кръв, черва и убийства се случват пред камерата. Самият човек, голям пич иначе, целия трепереше като говореше за снимките, които е правил. Каза, че можеш да отидеш в Алепо, но никога не можеш да се върнеш оттам. Показа и снимки в Африка, в които хора се избиват ежедневно... днес... и сподели как никой не иска да ги публикува, защото "това е Африка и на кой му пука". Каза и как е голям длъжник на тези хора, защото си е мислел, че може да им помогне, но единственото, което е постигнал е да вземе Пулицър и да стане известен... но виждаш, че него не го вълнува това толкова много. Разказа и как с приятели са организирали кампания, за да купят линейка за около 150 000 EUR и са успели с хиляди перипетии да я закарат до Сирия, за да има как да се помага на болните и ранените и как тази линейка е била взривена в първия и ден на територията на Сирия. Разказа как най-добрият му приятел е убит във войната... разказа и още много неща... но най-много в него ми хареса, че има човек зад обектива, човек, който просто не може да си стои в имението в Испания и да спи спокойно, без да прави нищо, щом е видял това, което е видял. След София отиде в Дунбаз в Украйна, за да снима поредния конфликт там.

Изумителен беше и Rafal Bojar. Сватбен фотограф, който просто не пасва на това описание. Той прекарва по няколко дни с двойките, за да разкаже техните истории и с много психологически подход намира начина да извлече от тях истински истории и смисъл и да пресъздаде есенцията на техните отношения по начин, който той ги вижда. Прави и тези изумителни филмчета, които те разтърсват и трогват и... вижте: https://vimeo.com/238542400

Carsten Peter пък започна скромно показвайки около 30 негови корици на световния National Geographic. Той ни показа кадри, на които е на ръба на лава езеро, което всеки момент може да изригне. Показа ни и кадри от 3 годишната гонитба на торнадо, която е правил в САЩ. Имаше кадър на къща, която лети на метри от него... имаше и още изумителни истории. За него не мога да ви пусна смислен линк, тъй като нещата му ги няма в интернет. Видях и един супер скромен човек, който беше мега професионалист. Предварително ми каза до минута колко ще е дълга презентацията му. Даваше ми обратна връзка през цялото време как бихме могли да подобрим нещо. И се кефеше да слуша всичко, което другите автори представяха.

Изписах нещо излишно дълго вероятно. Но това ми е пресен пример за вдъхновяващите хора и това да ги видиш на живо.

A Hotsnail, отиди и поживей някоя друга седмица в Африка, в зона, в която текат военни действия и хората около теб да умират всеки ден, да виждаш деца, жени и мъже, които единствената им надежда е просто да живеят, и после пак говори за достойнство и как тук сме по-зле. Аз виждам огромна разлика между Салгадо и МакКъри и съм фен на първия. А сравнението на тези двамата с имета, които си споменал е... невъзможно, според мен.

Аз в Африка съм бил само в Дакар, столицата на Сенегал. Хората бяха прекрасни, енергични, усмихнати и т.н., но това е единственото място, на което съм бил, от което като се прибрах и си помислих, че живеем в рая. Нямаш идея за каква бедност става дума.

Иначе ето един, който снима в тези райони красиво и на който също съм голям фен - Jimmy Nelson https://www.jimmynelson.com/

Ето и едно много яко видео от него: https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=VIjXxCGn6sQ

Автор: enizvk   
Дата:   03-04-19 01:17

Много ме е яд,че не успях да дойда...

Намирам за много интересен и силен автор: http://veroniquedeviguerie.com/yemen-the-hidden-war/

Също и Marielle Eudes, която е директор на AFP (Франс прес). Понеже такива хора, като нея имат доста голям опит с различни фотографи, и в същото време самата тя е такъв. Мисля, че много може да даде на аудиторията. [smile]

Иначе това за Салгадо и т.н. Нямам думи.

Автор: uri64   
Дата:   03-04-19 02:17

Това за Салгадо и Маккъри е безспорен "Чук на месеца". Добре че мога да разлистя "Africa" и "In the shadow of mountains", за да се успокоя, че слънцето все още си изгрява от изток и залязва на запад. Вярно, че имената им се изтъркаха от употреба и вече звучат едва ли не като тези на Коельо и Букай, ама чак пък да са морални трупове, и да дишат прахта на Бони и Георги Величков ми се струва малко over the top.

Иначе по темата - възхищават ме фотографиите на автори, които за съжаление няма как да бъдат поканени тук - Andre Kertesz, William Eggleston, Steven Shore, Sudek (да не се бърка със Saudek!) и още няколко от този калибър.

Автор: rimohit   
Дата:   03-04-19 12:54

Вдъхновяваха ме няколко наши автора от форума , които вече ги няма тук!

Автор: CDman   
Дата:   03-04-19 13:02

Разказа и как с приятели са организирали кампания, за да купят линейка за около 150 000 EUR и са успели с хиляди перипетии да я закарат до Сирия, за да има как да се помага на болните и ранените и как тази линейка е била взривена в първия и ден на територията на Сирия.

Много близко до акъла (поне за мен) е, че ще стане така. [smilie11] Освен да снима би трябвало и да вижда каква е ситуацията там. [smilie8]

Автор: victory13   
Дата:   03-04-19 14:03

Така става кат се гледа тони /без челси/... некадърникът си позволи да анализира снимка, може би най-известната, на МакКъри, ползвайки логика, на която и Стивън Кинг би завидял... под ножа отиде и National Geographic [smilie5] ...
Нищо че той самият не само корица на списание, ами и табела с работното време на бакалия няма да види [smilie23] ...

И за автори: Калин Костов, Ади Петрова, Сергей Златков, Генади Дочев, Краси Матаров, Тодор Танев, Николай Алексиев, Иван Миладинов, Мартин.... и мн други... и най-невероятното е, че печелят и награди [smilie24] [shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »