Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Лофотен или Берген/Хордалан. Исландия или Фарьорски острови
Автор: sakuraki   
Дата:   25-10-18 13:02

Здравейте! Може да е рано, но от сега мисля да си запазя по - евтини самолетни билети за Норвегия, но не съм напълно сигурен къде ще е по - добре.
Много от Вас са ходили и на двете дестинации и могат да дадат малко по - точно насоки. Ще си организираме екскурзията сами, няма да сме с групи и т.н, също не знаем и норвежки език [smilie5] .

Ще имаме около 14-15 дни и като махнем дните за пътуване и т.н, остават около 9 дни, които може да използваме разхождане и снимане.

Това, което ме интересува е, че вероятно ще ходим доста пеша (имаме си хубави планински зимни дрехи) , къде ще е по - достъпно за ходене и разглеждане. Пак да вметна, че нямаме водач и сами ще обикаляме, за да може ако искаме да останем повече на едно място. Мислим да отидем Ноември месец ако е от значение това. Кое от местата е по - евтино за отсядане и хапване, защото без това ще излезне солена екскурзия [smilie5] . Възможно е снимането късно вечер, за да хвана малко звезди (май Берген е по - трудно, че е доста населено). Северното сияние се вижда в Лофотен, но в Берген .

Другия вариант е вместо самолет да отидем с колата, като км не ме притесняват, всички имаме книжка и може да се сменяме, но не знам дали е удочно с кола да се ходи.

Изборът ми е такъв, че ако отидем сега там скоро няма да ходим отново и коя от двете дестинации ще ме впечатли повече.
Също така ми казаха, че Исландия ще ми хареса повече от Норвегия, особено ако са 8-9 дни на разположение само, но това е вече друга тема. [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Лофотен или Берген/Хордалан
Автор: kvakioh   
Дата:   25-10-18 14:14

Lofoten през ранна пролет, лято, другото есен/зима.
За сиянието-Lofoten.
1200-1300 излиза без спането 7-8 дни на Lofoten с храна носена и малко екстри. През зимата определено си трябва подслон и ще излезе по-скъпо.
Като цяло Lofoten стана доста посещавано и недотам интересно. Bergen може да се комбинира със ски-бягане и т.н комбинирано.
Исландия стана гмеж и всички снимат едно и също и нещата са ограничени. Даже е скука.
Бих избрал Фарьорски острови или нещо като Оулу във Финландия... Където няма снимащи, там.

Публикацията е редактирана (25-10-18 14:17)

Дата:   25-10-18 14:45

Като сума мисля около 3500-4000лв да отделя, но не повече като това е за 2ма човека. Иначе за Lofoten, аз мисля, че ще спим в някой хотел, гостилница или, което намерим на достъпна цена. То е посещавано често, но пък кога друг път ще видя северното сияние [smilie8] .
Берген, то по - скоро не там, а около каньона и планините в този район, но всичко изглежда някак си едно и също и може би на 3-4 ден да се отегча.
Исландия също е в списъка, но наистина там е гъмжи от фотографи, което за мен не е проблем, обичам и в природата да ходя.
Сега видях и Фарьорски острови, наистина е готино там. Малко прилики има с Исландия, но има и доста разлики [smilie11] .
Там как се осъществавя пътуването до забележителностите?

Автор: b0bb0   
Дата:   25-10-18 16:34

Все пак, трябва да се вземе предвид, че северното сияние не става по поръчка :)

Автор: nsirakov   
Дата:   26-10-18 07:32

Берген е скука за снимане...
освен гледката от влакчето до върха...

https://photo-forum.net/static/site_pics/2016-05/1463573702_IMG_8160.jpg

и още два три кадъра от пристанището няма какво да снимаш... верно аз бях без кола и трябваше да се задоволя само с градските гледки, наоколо има фиордчета ако имаш превозно средство да обикаляш.. но лично аз бих отишъл нагоре....

Дата:   26-10-18 10:23

Да , Берген отпада, но там фьордите около него не са лоши.
Другото, което се оказва е, че ноември може би е най-тъпия месец за снимане там или поне това, което казват хората. Нито има сняг, нито лед , а деня е около 3-4ч.
За да снимам снежни върхове или заледени езера с върхове , то трябва да отида през август или март. Обаче през ноември има по - голяма вероятност да видим северното сияние, което е + ,а вече дали ще имаме късмет да го видим е друг въпрос [smilie5] .

Същото важи и за Фарьорските острови и там е кофти сезон и време да се ходи тогава.

Обаче за Исландия е не лошо време и може да се направят някои хубави снимки. Не съм сигурен дали пък за там бюджета от 3500-4000лв ще ни стигне за 8-9 дни .

Re: Лофотен или Берген/Хордалан. Исландия или Фарьорски острови
Автор: Casting   
Дата:   26-10-18 13:46

Върнах се скоро от Исландия и е страхотна дестинация за пейзажи. Препоръчвам я с две ръце, изживяването е незаменимо. Видяхме северното сияние две поредни вечери. При интерес мога да дам информация.[beer]

Автор: pisan60   
Дата:   26-10-18 16:05

Тази година юни месец бях в Исландия, догодина пак ще ходя юни. Има доста народ по забележителностите, но ако си направиш добър разчет могат да се избегнат. През лятото не се стъмва, а след 18:00 часа почти няма хора (поне аз като бях беше така). Сутрин до 9:00 също. Ако някой има интерес мога да дам повече информация.

Дата:   26-10-18 17:46

Добре! Значи имаме не лошо оборудване планинско и чували спални, смисъл до -10 градуса е ок, че искаме на палатки да спим по къмпингите.
Кола под наем най - евтиния вариант, който намерих е от сега да я запазя 4х4 е 430 евро за 8 дни. Има и плюс ако я запазиш сега , дават я заредена догоре и спестяваш едно зареждане.
Вече от летището ще видя как и къде ще спим, това по нататък ще го решим. Може би ще обиколим по - неизвестните забележителности, но пък и да се вместим и във времето и бюджета.
Ще разполагаме с около 3500лв или 1800евро. Като тук ще трябва да вкл. колата под наем, гориво за колата, нощувките, храната и няколко такси за посещение там. Не съм сигурен дали ще успеем да се вместим и дали да не намалим времето, което ще бъдем там. Може и 4000лв в краен случай, но предпочитам да дам по - малко [smilie5] .
Вариантите за ходене са няколко края на Август началото на Септември или края на Ноември.
Местата, които съм набелязал със сигурност са:
тръгнах да ги изброявам ама не им знам имената [smilie18]

Автор: ksuhorukov   
Дата:   26-10-18 20:03

Кола 4х4 не ти трябва. Тази зима бяхме в Северна Норвегия и Лофотен - с най-обикновен автомобил направихме над 2500 километра без грижи. Ще спестиш поне 150 евро. За времето - не го намаляй - напротив, колкото повече, толкова по-добре. Особено ако гониш сияние, трябват ти максимално на брой вечери. Чист късмет е какво ще е времето, как ще е слънчевата активност и т.н.

Дата:   26-10-18 21:05

Бих отишъл в края на ноември или началото на май другата година в Лофотен. Като преминал през там достатъчно ми хареса само защото нямаше хора, особено снимащи.
За Исландия ще стане като Еверест, само срещу големи пари ще може да се види нещо уникално. Прекалена мода, повече от клише стана там...Освен това няма много какво различно от картинките да се види.
Шотландия бих отишъл сега или след месец, има варианти доста. Макар че Isle of Skye почва да става и там модерно място. Thurso и източния бряг през Inverness ще излезе приятно като цени. И ще има сияние. Поне една вечер от 7-8 поредни.

Автор: cubanos   
Дата:   26-10-18 21:27

За другото не знам, но 9 дена за такава дестинация, ми се виждат твърде малко. Ако аз ще ходя под 15 дена без пътя не бих отишъл :)

Дата:   26-10-18 22:29

Дълбоко на север е и е доста скъпо всичко. 15дни са едни достатъчно пари. Някъде 100 евро на ден на човек, за да се знае и да е сигурно ( 1супа и 1 бира 500мл през май струваха 45лв в елементарно капанче). Едни 50-60лв за застраховка с вдигане с хеликоптер също е препоръчително. Ако ще има и ходене за нависоко екипировката също не бива да се пренебрегва. Шотландия е доста интересно, само пиенето е скъпо и има доста какво да се види с кола.

Дата:   26-10-18 23:21

Много варианти станаха и направо се обърках. Да речем, че искам Лофотен има ли и за там пиниз, за евтино пътуване.
Примерно София - Рейкявик е доста по - скъпо отколкоти София - Лондон - Лондон - Рейкявик. С wizz сравних одеве цените и най - евтино успях до 647лв за двама отиване и връщане, като офертите са различни и не е сигурно, че ще има като се хоси. Иначе от София до Рейкявик е 1400лв.
Ако за Лофотен има такива оферти, то също не е лош вариант.

Автор: nsirakov   
Дата:   27-10-18 00:33

сакукари, съветвам те да се позаредите с храна от БГ - там е дооста солено всичко...

Автор: pisan60   
Дата:   27-10-18 11:14

sakuraki

От София през Лондон до Рейкявик най-евтино се лети с EasyJet.
Тази година 780 евро 2ма възрастни с 3 деца и багаж. (София-Лондон-Рейкявик-Лондон-София)
Догодина 550 евро само 2ма възрастни, пак с багаж.
Кофтито е, че има layover 1 ден.

Публикацията е редактирана (27-10-18 11:17)

Дата:   27-10-18 15:48

Цените варират много за самолетните билети без оглед на компанията.
До Осло, после до Бодо нов полет и оттам с ферибот излиза доста евтино, дефакто е най-късия път до Лофотен.
За Шотландия е до Манчестър- Inverness после и оттам с кола нагоре.
Всяко пътуване е строго индивидуално, за Лофотен се бях приготвил доста, почти ми хареса, не си струва обаче само с кола. Интересните неща изискват преходи по 2-3 часа в посока ходене.

Публикацията е редактирана (27-10-18 15:52)

Дата:   29-10-18 08:10

Едва сега видях снимките на автора и видях основно кадри, които съм виждал от да не кажа стотици, но десетки други автори- мода някаква, казвам го без емоция, просто факти. Даже все едно по едно и също време са снимани някои от кадрите.
Като за последно писане в тази тема- бих отишъл само на места, неминати от много хора- Исландия-не ( масовки, плаж и гмеж), Лофотен (гмеж в топлото, скъпо в студа), Шотландия е забавно, Фарьорските острови са далеч и доста непознати. Парите са леко малко, малко повече трябват и също интересно, различно и по-малко посещавано. Също бих отишъл когато има най-малко чужденци (естествено, съобразено с времето и условията)
Преди време видях от един автор кадри, снимани някъде в чужбина и бяха доста харесвани, подобни кадри видях и заснети в България, но “невидяни”...Тъжна история.
Лично аз съм се губил в Уелс, на места, невиждани от масовите очи и обективи и определено беше забавно. Макар и без много смисъл...

Дата:   29-10-18 15:26

Благодаря ви за вкл в темата.
Кваки, така е, но аз не ходя само по тези места, за да снимам, но и за да гледам красотите. Иначе избирам тези известни локации, докато мога да си го позволя [smilie5]. За жалост аз мога само ноември да посетя някои от тези места и това е тъпо малко. А за преходите в Лофотен 100% ще ходим пеша, както казах сме половин планинари и обичаме да ходим, дори зимата е любим сезон.
Примерно пък в Доломитите бях 10 дни и нито един от тези дни нямах с хубав изгрев/залез. За доломитите бях приготвил не малка сума за там, но цялото пътешествие ми излезна 980лв, като спахме по къмпинги и ядяхме на къмпинга, смисъл не сме лишавали от нищо. Затова си мислих, че 3500 ще е достатъчно за Лофотен или Исландия

Дата:   29-10-18 16:40

За двама и спане на закрито ще е леко сложно за 3500. Освен това вече е почти ноември, значи билетите, комбинация ще е сложно като цена изгодно. Примерно в началото на февруари планирахме за края на май и пак беше тежко като цена. Но може и с носене на храна и т.н да стане. Да се има впредвид, че е сложно с екипировката като е по-студено. При най-големия преход например в Лофотен само ходене имах доста малко кадри заради крайната точка, да стигнем просто трябваше толкова бързо, че нямаше време за камера...
Не го казвам това с някакъв негативизъм за еднаквите кадри, просто ми е скучно да гледам едни и същи неща, това ме отказва и ми казва изобщо да не ходя, където са масовките.

Дата:   30-10-18 09:29

Moже би не съм се изразил правилно, че става въпрос за другата година. Затова пуснах темата още от сега да си запазя самолетните билети и кола под наем да запазя. Аз също между другото не харесам едно и също и обичам да показвам различно, ама повечето пъти локацията си е подобна [smilie5] .
След сверяване на чаоовниците с жената се оказа, че може би имаме 2 варианта да изберем
Август месец края да отидем за 2 седмици в Исландия, докато може още да се спи горе долу по къмпингите. Като за там вероятно ще сме с 3500лв.
Другият вариант е Ноември месец края да отидем на Лофотен пак за 2 седмици и да спим в къщички за гости и т.н. Разбира се и да правим преходи и т.н, но знам, че денят ще е адски кратък тогава [smilie8] . Обаче пък вероятно тогава ще имаме бюджет от 4500лв и май ще се вмъкнем в него.
Всъщност ако е Август може и Фьорските острови да посетим тогава, вместо Исландия, но мадамата нещо не ги долюби.

Дата:   30-10-18 13:24

Ноември 2019 в Лофотен тогава- 1 локация за спане, кола за обикаляне. Август и Исландия- гмеж и скука, всички са там. Фарьорските острови не са за всеки. Шотландия има какво да предложи. Жената ако не снима или снима с телефон нормално е да не одобри всичко...

Дата:   30-10-18 14:40

Жената не снима ама обикаля планините много и избираме заедно местата. Зимата не ни притеснява ходенето, малко спането ще е по - сложно, защото задължително трябвя в хотел/къща за гости да спим и ще е доста солено ама 4500 мисля, че ще ни стигне. Много бих искал с колата да отидем, защото ще видим и много повече работи по пътя в Европа, но е 4500км в едната посока. [cool]
В Исландия много бих искал ледника да видя, но може би ще пропуснем ако е фрашкано с хора.
За момента оставам на Лофотен за Ноември догодина. Благодаря за включването по темата :)

Автор: ksuhorukov   
Дата:   30-10-18 16:56

Не знам какво очакваш от Лофотен през ноември. Нито ще е зелено, нито ще е бяло. Т.е. едно абсолютно нищо.

Автор: prozium   
Дата:   30-10-18 23:36

Без да съм ходил в Берген бих те посъветвал да го пропуснеш и да се отправиш смело на север. Все пак е доста важно кога отиваш. Края на юли, началото на август ще е лудница около Лофотен. Лудница в добрия смисъл на думата - не че ще има много хора :) В Норвегия най-северните части, до които съм стигал са Кристиансун, но не мога да я изкарам от ума си - може би най-красивото място, посетено до този момент.
Лофотен е всичко умножено по 10 или 100 :)
За мен Норвегия най-добре се усеща обаче с кола под наем и палатка. Там имаш разрешение да къмпингуваш почти където намериш за добре - разбира се без да пречиш и без да влизаш в дворовете на хората :) Пригответе се за дълги разходки, дъждовни дни, уникални гледки и високи цени. Алкохолът за нас беше немислим - биричката излизаше 25 евро :P Но пък сьомгата, била тя и от садки си е на доста достъпна цена, а хич не звучи лошо печена сьомга със зелечнуци за вечеря.
Ако изберете вариант палаткуване - във всеки къмпинг, а дори и в повечето бензинстанции има баня, където може да си се къпете безпроблемно. Друг вариант са хижите. Има пръснати хижички из цялата страна, но човек трябва да се регистрира предварително и да получи ключ за тях, след това на добра воля се плаща прекараното време там по сметка, която виси във всяка хижа.
Ако ти се чете или те интересува малко по-южен маршрут, ето тук можеш да разгледаш снимки и впечатления от Норвегия

Ноември месец обаче наистина ще е доста неприятна изненада. Студ, тъмнина, къси дни и дъжд.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »