Автор: marvesss
Дата: 03-02-18 08:43
Защо не споменеш "бюджет", за втора употреба е ясно, че приемаш.
Sigma 12-24 първата версия съм имал на Sony A7 - на бленда f/11 и ръчен фокус по ъгълна на кадъра е приличен според мен за парите си (мисля че под 400лв вървеше), но е дърт обектив, не е правен за легенда и да е вечен, има бройки с кривяща децентрирана оптика, чупят се, отказват автофокуси и бленди... лотария е! Това важи за всички обективи от нисък клас на повече от 2-3 години!
Samyang 14/2.8 ръчнофокусния до 400лв бива, но всичко по-горе описано важи и за него, често идва и от завода децентриран, задължително тест преди купуване. Малко криви, в ъглите на отворена бленда (добра бройка) не е идеален.
Tamron 15-30/2.8 VC USD е отличен обектив, препоръчва се пред много твърди обективи в този диапазон, оптиката е страхотна! Втора употреба се среща в чужбина често с остатъчна гаранция! Ако имаш парите няма да те разочарова, стига размерите му да те устройват, защото е проектиран и произведен за качество, не е компактен и лек обектив. Може би излишно рязък и безпогрешен за твоите споменати нужди, тоест можеш да минеш и с по-евтин компромисен обектив.
Винаги имай предвид, че Tamron 15-30/2.8 VC втора ръка е около 1300-1400лв и отвява оптически много от твърдите обективи и канон/никон зуум обективите на двойни цени. По-добър е и от легендата Nikkor 14-24
IRIX Firefly 15/2.4
IRIX Firefly 11/4
Laowa 12/2.8 Zero-D
Това са качествени ръчнофокусни обективи (irix-а по-качествен от Samyang-a, Laowa-та е с напъни за много високо качество), има и нов Samyang 14mm, който не знам как се позиционира измежду тях, ценово ги конкурира.
Публикацията е редактирана (03-02-18 08:47)
|
|