Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Помогнете в избора на широк обектив за Канон
Автор: D_Ave   
Дата:   03-02-18 02:47

Ударете моля едно рамо за избора на ултра широк обектив за full frame канон. до скоро "широкия" ми обектив беше старата Сигма 10-20 на кроп. не бих казал, че бях супер очарован от нея, но ми вършеше работа. сега обаче смених размера на сензора и въпросната сигма стана неизползваема. не ми трябва ултра невероятен обектив, няма да го ползвам за работа, за интериор и т.н. - по-скоро ми трябва широк обектив за "лигавене" - портрети в най-широкия край, използване на изкрвената перспектива за по-интересено представяне на познати предмети (ей как го написах само) и т.н. експерименти. съответно и бюджета който смятам да отделя не е особено голям, което изключва чудесните Canon 11-24 или по-новите и по-светли версии на 16-35.

насочил съм се към следните обективи и се чудя кой би ми свършил най-дора работа:

1. Сигма 12-24 втора версия - чета противоречиви неща за нея, знам, че първата версия е ужасна, но за втората се изказват малко по-ласкаво. за мен е супер противоречив този обектив - хем е най-широкия което повдига fun factor-а при снимане с него и определено ми харесва мисълта за 12мм, но от друга страна е и най-тъмния, а и чета че е доста зле при най-отворени бленди

2. класиката Канон 17-40 - вечно обичаният и вечно мразен обектив, за който мненията са 50 на 50. виждал съм страхотни снимки с него, но 17мм не е чак безкрайно по-широко от 24мм на основният ми обектив в момента. да но пък се намира на по-ниска цена от Сигмата и все пак е L стъкло...

3. тъмна индия - Тамрон 15-30 - цената му като нов е бая висока, на старо не съм го засичал до сега. светъл е и това е, не знам друго за него. пишат че е остър. заслужава ли си, не си ли?

4. Токина 16-28 - друг светъл обектив (на 2.8), но... отново същите мнения като за сигмата - липса на острота широко отворен, но пък все пак е 2.8 - сигурен съм че ако се позатвори на 4.5 ще е по-добре от Сигмата, но пък тя е лееееко по-широка....

не знам какво да избера, помагайте. кой обектив предлага най-добрия баланс между ширина, острота и цена?

Отговори на това съобщение
 Re: Помогнете в избора на широк обектив за Канон
Автор: nsirakov   
Дата:   03-02-18 04:29

Аз от години ползвам самянг 14/2.8
а отскоро 16-35/4 - доволен съм

Автор: marvesss   
Дата:   03-02-18 08:43

Защо не споменеш "бюджет", за втора употреба е ясно, че приемаш.

Sigma 12-24 първата версия съм имал на Sony A7 - на бленда f/11 и ръчен фокус по ъгълна на кадъра е приличен според мен за парите си (мисля че под 400лв вървеше), но е дърт обектив, не е правен за легенда и да е вечен, има бройки с кривяща децентрирана оптика, чупят се, отказват автофокуси и бленди... лотария е! Това важи за всички обективи от нисък клас на повече от 2-3 години!

Samyang 14/2.8 ръчнофокусния до 400лв бива, но всичко по-горе описано важи и за него, често идва и от завода децентриран, задължително тест преди купуване. Малко криви, в ъглите на отворена бленда (добра бройка) не е идеален.

Tamron 15-30/2.8 VC USD е отличен обектив, препоръчва се пред много твърди обективи в този диапазон, оптиката е страхотна! Втора употреба се среща в чужбина често с остатъчна гаранция! Ако имаш парите няма да те разочарова, стига размерите му да те устройват, защото е проектиран и произведен за качество, не е компактен и лек обектив. Може би излишно рязък и безпогрешен за твоите споменати нужди, тоест можеш да минеш и с по-евтин компромисен обектив.

Винаги имай предвид, че Tamron 15-30/2.8 VC втора ръка е около 1300-1400лв и отвява оптически много от твърдите обективи и канон/никон зуум обективите на двойни цени. По-добър е и от легендата Nikkor 14-24

IRIX Firefly 15/2.4
IRIX Firefly 11/4
Laowa 12/2.8 Zero-D

Това са качествени ръчнофокусни обективи (irix-а по-качествен от Samyang-a, Laowa-та е с напъни за много високо качество), има и нов Samyang 14mm, който не знам как се позиционира измежду тях, ценово ги конкурира.

Публикацията е редактирана (03-02-18 08:47)

Автор: LorDDemoniC   
Дата:   03-02-18 08:57

17 не било широко от 24 ... ти щегуваш ли се ? Че то си е почти двойно ... 17-40 от ф7.1 нагоре е ок , надолу не чак толкова ... Пробвал съм стария Canon EF 16-35mm не ме радва на 2,8 хич ... нагоре на Ф може да е добре ... За пейзажи най-добре Tokina 16-50mm f/2.8 на фф...

Автор: guciguci   
Дата:   03-02-18 09:33

То от тези само Сигмата е широк :) Вземай него. Реално няма алтернатива за фулфрейм

Автор: sauron69   
Дата:   03-02-18 09:48

Tokina 16-28/2.8
Canon 16-35/4

Автор: hardcpz   
Дата:   03-02-18 10:05

https://thumbor.forbes.com/thumbor/1280x868/https%3A%2F%2Fblogs-images.forbes.com%2Fleeseymour%2Ffil

Публикацията е редактирана (22-03-19 11:56)

Автор: burningice   
Дата:   03-02-18 10:28

Canon 16-35 f2.8

Автор: lamerko   
Дата:   03-02-18 14:41

Ако прежалиш зуум-а, Самянг 14-ката е доста кадърна. А съвсем наскоро пуснаха и автофокусна версия с контрол на блендата...

Дата:   03-02-18 19:02

Благодаря на писалите!
сега ще се опитам да отговоря на всички.

първо бюджет - ще ми се да не давам повече от 1000 лв за втора употреба, което изключва каноните 16-35, а излиза че и тамрона 15-30.

също така не ми се занимава с китайските ръчнофокусни, бая време си играх с подобни обективи, както и стари ръчнофокусни с други дължини и т.н. - нещо ми омръзнаха. единствното такова нещо което си оставих е едно yongnuo 35/2 и то докато някога събера пари и след внимателно избиране да взема сигма 35 1.4.

marvesss и аз гледах за първата версия на тази сигма че е кофти, но пък пишат че втората била по-добре. сега колко е по-добре докато не поснимам с нея няма да разбера. иначе за проблемите със сигма - още от едно време гледам да избягвам техните обективи, откакто имах един 28-70 на 2.8 който нямаше фокус на нито една дължина и нито една бленда:) тази сигма 10-20 която ползвах беше добра бройка, ама там е тотална лотария. иначе да, блазни ме 12мм доста - с това да отговоря и на LorDDemonic - лошо се изразих за 17тте мм - по-скоро ги сравнявах с 12тте на сигмата. ще погледна и тази токина 16-50, някакси ми убягна.

автофокусния самянг на 14мм му гледах тестовите снимки на сайта - де да знам, ако имаше от къде да го взема за ден два бих го пробвал в реални условия как се държи. китайците обичат леко да преувеличават нещата, та не знам това което съм видял от него долко е каквото излиза наистина или е минало обработка.

добре де, а 17-40 зле ли е или не, като изключим първата версия на сигмата 12-24 май това ми е най-евтиния вариант? чудя се за него защото съм виждал много хубави кадри с него и дядо 5д марк 1.

Автор: lamerko   
Дата:   03-02-18 19:21

E, Самянг не са от два дена на пазара и са се доказали с оптиката си. Специално 14-ката е от доста време на пазара във варианти напълно ръчна и с контрол на блендата - продполагам, че оптичната схема е напълно идентична и с новия автофокусен вариант. Преди време имах ръчната версия (тогава само тя беше налична за Канон), но реално нито ми е липсвал автофокуса, нито пък контрола на блендата... а от оптиката и механиката бях много доволен, единствената забележка е, че ако искаш да използваш филтри, трябва да купуваш специален за модела адаптор...

Автор: BXMarkov   
Дата:   03-02-18 19:53

Определено Canon 16-35/4, остър от край до край дори на ф.4

Дата:   03-02-18 20:29

добре, а между тамрона 15-30 и канон-а 16-35? тамрона като нов е по-скъп, но на старо двата държат горе-долу една цена. доколкото разбирам тамрона е бая остър, щом го сравняват с никонския 14-24? по-светъл е, също има стабилизация...

Дата:   03-02-18 20:32

17-40 проблем са му ъглите... и наистина 17мм не е особено широко.

Виж това

https://www.alexnail.com/blog/wp-content/uploads/2014/06/ALL_CORNER.jpg

Дата:   03-02-18 20:35

ясно, това сравнение доста добре отразява нещата. очудвам се от това което показва 16-35/2.8 но предполагам става въпрос за първата версия. то за това 16-35/2.8 има 3 версии а 16-35/4 има само една:)

Дата:   03-02-18 20:42

Не, 16-35/2.8L от теста е втората версия, отвори линка

16-35/4 е супер и по-добър оптически от 16-35/2.8 първа и втора версия от това, което преди време гледах. Лек е, компактен и супер оптически за пейзажи. Но трябва ли да наливаш толкова пари за твоите изисквания и един самянг 14/2.8 за 400лв от базара ще снима така на затворена бленда, пък разликата между 14мм и 16мм на фул фрейм се забелязва... Irix 15/2.4 е към 600-700лв втора ръка и е с по-добра оптика и сглобка, разгледай и него.

Автор: Otvorenia   
Дата:   04-02-18 05:24

Още един глас за 16-35/4. Струва си този обектив и няма да съжаляваш. Дълго време Канон нямаха качествен широкоъгълен обекти, този вече е.

Автор: dave   
Дата:   04-02-18 05:49

Когато бях с Канон имах Sigma 12-24 и много й се радвах.

Но, там има добри и мазни бройки, та доста се поразрових из Базара, не намерих достатъчно кефеща. Най-накрая ми донесоха нова от USA, която си държах до края.

Автор: burningice   
Дата:   04-02-18 08:09

На третата снимка е показан 17-40 сложен на 16, как е станало това?

Дата:   04-02-18 09:10

Изпилили са го с 1мм и е станал:) според мен е печатна грешка а как са постигнали същата снимка е друг въпрос.

Започвам да се убеждавам за 16-35/4, толкова хора го препоръчват а и се порових за снимки с него - изглежда много добре.

Междувременно снощи на майтап спечелих един търг в eBay за един Samyang 14/2.8 от Испания - ще го пробвам да видим как се представя и после ако не ми допадне отива към базара.

Автор: hardcpz   
Дата:   04-02-18 09:27

https://thumbor.forbes.com/thumbor/1280x868/https%3A%2F%2Fblogs-images.forbes.com%2Fleeseymour%2Ffil

Публикацията е редактирана (22-03-19 11:56)

Автор: papadok   
Дата:   04-02-18 11:06

Понеже питате как 17-40/4 е отворен на 16мм, погледнахте ли линка на marves? Там в теста дори и 17/4 TSE е "поставен" на 16мм ;)
Всъщност постановката е съвсем коректна - авторът снима от една и съща точка с четирите обектива. При по-внимателно вглеждане се вижда разликата в ъгловия обхват при два от тях.

Автор: Commander_Keen   
Дата:   04-02-18 14:02

4. Токина 16-28 - друг светъл обектив (на 2.8), но... отново същите мнения като за сигмата - липса на острота широко отворен,
[smilie18] Дообре...

https://orig00.deviantart.net/6480/f/2017/354/a/4/puertodeeuropa_by_diliev-dbx6aa0.jpg

https://orig00.deviantart.net/6217/f/2017/354/2/6/granvia_by_diliev-dbx6aco.jpg

За тия пари трудно нещо по-добро... че и не само за тях...

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »