Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Първо сватбено видео
Автор: sakuraki   
Дата:   10-10-17 00:13

Здравейте! По стечение на обстоятелствата се наложи спешно и бързо да измислим някой за снимане на видео на сватба и не успяхме та стигнахме до мен [smilie5] [smilie5] . Никога през живота ми не бях снимал подобно нещо /нямахме избор/ и още по - малко да го монтирам след това.
Само да отбележа, че времето беше отвратително и снимах с чадър в едната ръка и фотоапарат в другата, в ресторанта през 90 % от времето 60Д-то беше на 6400 исо 1/60 на 2.8 и пак ми беше малко тъмно. Не претендирам за добър клип или нещо подобно, но бих искал някакви насоки какво мога да направя повече по клипа. Благодаря!

https://www.youtube.com/watch?v=VDriVnvHLfs&feature=youtu.be

Отговори на това съобщение
 Re: Първо сватбено видео
Автор: baraba   
Дата:   10-10-17 00:29

ако е снимано за без пари е перфектно, ако си взел пари, дано не са повече от 100лв, ако пък са повечко, крий се да не си искат парите обратно [smilie7]

Автор: chrisnoch   
Дата:   10-10-17 05:27

Като начало:
- Снимай САМО на 25р или 50р, ако не искаш да ти мига осветлението. Скоростта на електронния затвор трябва да е 1/50 - или кратна (1/100, 1/200 и т.н.), ако нямаш НД филтър.
- Омазал си и контраста, и микродетайла, но не мога да кажа на кой етап от процеса - дали още при снимките, или после при монтажа и експорта. 60Д би трябвало да е способно на по-читава картина.
- За белия баланс няма какво да пиша - ти си знаеш.
- Монтажът е приличен (поне няма фрапантни грешки), но "похватът" напред-назад-напред-назад вече е ижасно "изтъркан".

Автор: digitalpr   
Дата:   10-10-17 07:12

Клипа далеч не е професионален, но като за абсолютен аматьор е чудесен. Освен това понякога спомена от това, че някой приятел инцидентно ти е правил видеото на сватбата е по-ценен от един перфектно направен клип. Поздравления :)

Дата:   10-10-17 07:46

[beer] [beer] Благодаря!
Като пуснах апарата на 25p и скоорост 1/50,хората като се движиха и имаше нещо като лаг, смисъл не се движиха плавно и затова снимах на 60fps, a там няма как по - бавно от 1/60, а 1/100 ми беше тъмно вече [smilie5] .
Контрастра го одрисках при снимането, намалих до дупка контраста и цвета, за да докарам уж flat profile, но нещо май не ми се получи [smilie5] .

Автор: fast_eyebrow   
Дата:   10-10-17 08:54

Аз бих ти го върнал, ако съм ти клиент.Както каза някой по-горе, дано не си им взел пари.
Музиката тотално се разминава с настроението на ситуацията и участниците в клипа!

Автор: fast_eyebrow   
Дата:   10-10-17 08:55

Но ако клиентите си го харесват така, значи си се справил.

Автор: e-mil   
Дата:   10-10-17 08:58

Автор: sakuraki
Дата: 10-10-17 07:46
"Като пуснах апарата на 25p и скоорост 1/50,хората като се движиха и имаше нещо като лаг, смисъл не се движиха плавно и затова снимах на 60fps, a там няма как по - бавно от 1/60, а 1/100 ми беше тъмно вече"

Токът, чрез който светят лампите освен напрежение има и честота. В Европа тя е 50Hz и това има значение при избора на скорост в апарата. Затова 25 и 1/50 не са случайно избрани стойности. При избора на 60fps е трябвало да снимаш най-много на 1/30.
А когато си съвсем ограничен в избора просто не е трябвало да забавяш каданса, защото мигането става още по-видимо.

Значи е време да се върнеш към теорията. Има го обяснено на много места.
Честота на тока и защо има значение за видео?
https://www.google.bg/search?q=video+fps+frequency+power

Какво е shutter angle, как се изчислява за DSLR и как се връзва със shutter speed?
https://www.google.bg/search?q=shutter+angle+dslr

Две произволно избрани статии от горните резултати.
Flicker free tutorial.
http://www.red.com/learn/red-101/flicker-free-video-tutorial

Shutter speed and shutter angle explained.
http://www.indietips.com/shutter-speed-and-shutter-angle-explained/

Понеже shutter angle идва от механичните кино камери, ако не си снимал преди е малко трудно да го схванеш как се прилага за DSLR-ите. Един светломер ще ти бъде от полза. Този например може да изчислява скорости за видео и е достатъчно евтин - Seconic L-308 DigiCine mate.
http://dynaphos.com/product/16/0/1216_sekonic_l-308dc_digicinemate

Автор: Fifata   
Дата:   10-10-17 08:59

Аз пък като човек дето се занимава с тази сфера, бих ти казал че видеото ти е супер, като за първо, че даже в момента от този сезон гледах и по гадни видеа от хора дето взимат по 600-700лв за тая работа, ама те си нямат и понятие от монтаж, а само цъкат rec и stop на камерата.

Дата:   10-10-17 09:14

Автор: Fifata
Дата: 10-10-17 08:59
"Аз пък като човек дето се занимава с тази сфера, бих ти казал че видеото ти е супер, като за първо..."

Е, там е работата, че не му е първото снимане. А за монтаж - той коментираше в теми за монтажна техника още преди 5 години.

Дата:   10-10-17 09:14

Емо, това ми е първото снимане на сватбен видео клип и общо взето по - сериозно използване на видеото на апарата., при 60фпс по - бавно от 1/60 не може да се снима, трябва да пусна на PAL за 50фпс и там вече може. Първо пробвах на Full hd 25кадъра, но много stuttering май се нарича и беше много гадно, а използвам хубава карта. Снимах 1080п/25фпс 1/50 5000 исо и хората като танцувата беше много зле, се едно камерата прескача кадри и изглежда накъсано. С монтаж също не се занимавам /но съм правил някакви заиграви малко/ . Сега погледнах, че при експортирането съм объркал и настройките [smilie5] , дал съм fast render, вместо quality и може и от там да го е смачкало още. Гледам, че вече на photoshop cc може да се обработва видео, да взема там да пробвам, поне ще ми е по - лесно да оправя белия баланс [smilie5]

Публикацията е редактирана (10-10-17 09:17)

Автор: georgioiv   
Дата:   10-10-17 11:47

Няма да влизам в подробности, но това на голям екран изглежда брутално зле. Пълна мазня. Един селфи стик с дръжка - стабилизатор и телефон от средния клас, щеше да ти даде далеч по-добро качество.

Прати ми ако искаш някоя част от видеото, за да видя може ли да се направи да изглежда по-добре или всичко си омазал още от основите [smile]

Дата:   10-10-17 12:23

Само като се прибера, че съм на работа сега. Пробвах със самсунг с8 да снимам, но доста тъмно беше и беше по - зле, както написах 1/60 6400 исо и после дори съм ги (по опитах) да ги светна малко. Ама у нас между другото на 55 инча помолих да го погледне жената и не е толкова зле. После ще го пусна и по хубав рендер да видим. Благодаря!

Дата:   10-10-17 13:28

Автор: sakuraki
Дата: 10-10-17 09:14

"... при 60фпс по - бавно от 1/60 не може да се снима, трябва да пусна на PAL за 50фпс и там вече може. Първо пробвах на Full hd 25кадъра, но много stuttering май се нарича и беше много гадно"

Тоест свалил си на 720p, ама не си останал на PAL, а си искал по-висок фреймрейт за да забавиш движението. От трън, та на глог.

Дата:   10-10-17 14:49

Мда май така съм направил [smilie5]. А снимах на 60фпс, защото беше по - мазно, по - гладко движението. Като цяло вчера отделих 2-3ч да насглобя този трейлър и не съм си играл много с корекции на клипа. Направих 2, единия беше само с бавната песен, а другия с бързата ама реших да ги сглобя в 1 накрая. Довечера ще пусна една друга версия да видим. Много е тегаво като не съм снимал такова нещо [smilie5]

Автор: langel   
Дата:   10-10-17 14:54

Техническата част е най-малкия проблем

Автор: PhotoBo   
Дата:   10-10-17 15:38

Без да правя излишна реклама, но ето от тук може да се извадят добри препоръки в тая насока! Знам, че не на всички ще се хареса, но за мен е на светлинни години от много други... и най-важното made in Bulgaria!

Автор: vladopetrofff   
Дата:   10-10-17 16:02

1/50 е позволено, ако се беше сетил да снимаш 50р ... Озадачава ме, че не си снимал в 25р, на апарата може и да ти е лагвало, но всъщност стои много добре...

Дата:   10-10-17 16:12

Лаптопа беше при мен и след като видях, че насича на апарата и го гледах на компютъра и там го има това леко насичане. Има наистина много добри е България и Пефо е един от тях. Затова си правя само снимки аз, поне знам че там няма да я сгафя [smilie5], но като искаха видео....

Автор: lamerko   
Дата:   10-10-17 17:16

Може да ти е насичало леко просто заради 40-те мегабита...

Автор: BXMarkov   
Дата:   10-10-17 21:36

Знаещите са ти казали полезни неща, аз бих те попитал стедикам някакъв ползвал ли си? Струва ми се,че не. Щеше да е по-добре.

Автор: PhotoBo   
Дата:   11-10-17 00:28

Пефостудио ползва стедикам и дронове, много са добри! М/у др пефо е Петя Василева, отличен професионалист, който имам щастието лично да познавам. И тя е от тези хора, който си избира клиентите, но наистина само красоти творят...лично за мен!

Дата:   11-10-17 08:57

Еми имат си яка техника хората [smilie5] , аз нямам нито стедикам, нито гимбал и т.н, защото просто не се занимавам с видео. Вчера насглобих доста голяма част от клиповете и ги пуснах с по - висок битрейт и коригирах цветовете малко, експортнах го в проект зададен на 25р преизчислен ли ддз как се води [smilie5] и стана горе долу по - добре. И да се оправдая малко, вън валеше много и не успях да ги накарам да излезнем да направим малко "романтични кадри" [smilie5] . Бе общо взето за друг път ще си знам.

Автор: georgioiv   
Дата:   11-10-17 11:15

И тук да напиша, защото може да е интересно и на други. Основният проблем на клипа който ми прати не е нито битрейта, нито трептенето, нито кадрите в секунда. Основният проблем е снимането на високо исо, което е "изяло" детайла и цвета. Вариантите за снимане на толкова тъмно са - осветление, светла оптика, камера от типа Sony S2 или Panasonic GH5, като за по-тъмно е Сонито, но и Панасоника със "светла" оптика се справя добре. На второ място вече идва честотата на кадрите, която за такова осветление е по добре да е на PAL стандарт, с което си решаваш и третия проблем с трептенето. По високия брой кадри в секунда се използват за да може после като имаш сцени със слоу моушън движенията да изглеждат по смуути, не виждам смисъл да снимаш всичкото видео така. Първо - така заема повече място и второ - по-висок битрейт, който пък при некачествена карта може да ти доведе до "насичане" на картината...

Автор: chrisnoch   
Дата:   11-10-17 16:27

PhotoBo,
Не е редно да се сравняват сватби, които струват стотици хиляди, със сватби на "обикновени хора" за по няколко хилядарки. Все едно да сравняваш Майбах с Трабант.

sakuraki,
Гледаш ли филми? В 99% от случаите се снимат на 24/25 к/с (изключая сцени със слоу моушън) и няма никакво насичане. В твоя случай то е дошло от калпавия начин, по който 60Д изобразява видеото на екрана, и от старичкия лаптоп, който не може да се справи с битрейта на файла, та се затруднява при възпроизвеждането на видеото от картата.
Във видеото трябва да има моушън блър - иначе изглежда "електронно" и "изцъклено". Ще рече - възможно най-ниска скорост на електронния затвор и запис в 25р (за Европа).

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »