Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Обективи
Автор: swat4081   
Дата:   03-11-17 20:29

Здравейте скъпи съфорумници! Радвам се да бъда сред вас, макар и от съвсем скоро.
Като нов член, моля за извинение ако дублирам вече коментирана тема, но имам един скромен въпрос, на който вярвам, ще получа добър отговор.
От скоро се запалих по фотографията (радвам се за което). Купих си Nikon D3300 с обектив Nikon DX AS-F Nikkor 18:105. Няколкото снимки, които качих тук, съм направил с тази техника.
Въпросът ми към вас е: какви обективи са подходящи за портретна фотография (аз си мислех за Nikon AF 50mm f/1.8D или Nikon Nikkor AF-S 50mm f/1.8) и какви за пейзажи?
Обясниха ми, че с настоящия ми обектив мога да правя почти всичко и за портретите донякъде съм доволен, но за пейзажите.... Моля за малко помощ :)

Re: Обективи
Автор: asahi   
Дата:   03-11-17 20:33

Няма специални обективи за пейзажи.
Както се досещаш въпросите са дискутирани, а търсачката все още е безплатна.
1
2

Публикацията е редактирана (03-11-17 20:34)
Дата:   03-11-17 20:37

Пейзаж
Пейзажен
Пейзажни
Дата:   03-11-17 20:44

Благодаря много! :)
Автор: Pavlov   
Дата:   03-11-17 20:47

С какво точно те ограничава 18-105VR при снимането на пейзажи?
Дата:   03-11-17 21:11

Предвид факта, че съм лаик във фотографията, ще пробвам да обясня на мой език. Да кажем, че гледайки пейзажни снимки в нета и съпоставяйки ги с това, което съм направил, не оставам доволен. При последното ми снимане, изтрих над 20 кадъра, защото не бяха добре фокусирани, въпреки че във визьора ми се виждаха добре. Ще пробвам да кача снимка тук, такава каквато мисля, че долу горе се е получила, за да чуя критиките. https://photo-forum.net/i/2105700

Ако случайно не се отваря, снимката я има в профила ми.
Автор: wizarditaly   
Дата:   03-11-17 21:33

Относно фокуса...затвори малко блендата F:8-F16. Освен композицията е хубаво да потърсиш нещо интересно. Някаква по интересна светлина или човешко присъствие. Пейзажите са доста сложна материя. Експериментирай. Снимай от статив за да можеш да снимаш на по затворена бленда.
А иначе обектива за начало е перфектен. Снимай с него. След време ще разбереш какво ти липсва и ще знаеш какво да си купиш.

Успех
Дата:   03-11-17 21:34

"Да кажем, че гледайки пейзажни снимки в нета и съпоставяйки ги с това, което съм направил, не оставам доволен."

И защо мислиш, че проблемът е в обектива? [smile]
Така като ти гледам снимката, от техническа гледна точка ти липсва обработка, за да стане като другите "снимки в нета". От художествена - може да се работи върху светлина, композиция, и т.н . Но това е отделна тема.
Мисълта ми е, че и с друг по-скъп обектив няма да е по-различно, ако снимаш по същия начин.
Дата:   03-11-17 21:41

Ясно, задкамерното устройство е проблем :) Ще се упражнявам повече, благодаря :)
Pavlov къде мога да прочета нещо повече за постобработката, за да стане снимката "като другите в нета" :)
Дата:   03-11-17 21:45

А, не знам, аз съм самоук [smilie5] .
Снимам в RAW, вкарвам кадрите в Lightroom-а, и ръчкам плъзгачите, докато почне да ми харесва резултатът [smile] .
Дата:   03-11-17 21:53

Като гледам снимките ти, искам и аз да стана такъв самоук :)
Под Lightroom-а да разбирам настройките на осветлението на програмата ли - контраст, сенки, наситеност и т.н.?
Автор: Don_Diego   
Дата:   03-11-17 22:35

https://www.youtube.com/results?search_query=lightroom+landscape+editing

Има маса източници, достъпни и безплатни, с интуитивни програми които не изискват някаква особена подготовка, просто повече практика. Същото и със снимането... колкото повече, толкова повече. Голяма част от снимките които гледаш в нета нямат нищо общо със суровия кадър. Е там в линка сам ще се убедиш...

Трябва ти статив, с който може би вече разполагаш, дистанционно (или с таймер-а на апарата), хубава локация, по възможност изгрев или залез, седиш и дебнеш.

http://prikachi.com/images/86/9214086D.jpg

Ето ти снимката. Малко изсилен HDR се получи, не е много удачен пример, но общо взето иде да покаже, че с няколко плъзгача ще докараш цвят и контраст, за да не седи снимката плоска...
Дата:   03-11-17 22:42

Килната е надясно.
Автор: Don_Diego   
Дата:   03-11-17 22:45

бе и аз така я виждах, ама като кропвах по хоризонта в средата или къщата килваше още по надясно... [smilie5]
Дата:   03-11-17 22:52

http://picbg.net/u/29353/62518/866741.jpg

Dehaze +50, Exponation +30, и градиентен филтър за затъмняване на небето.
Вижда се, че обективът е достатъчно остър, като за любителски цели.

Дата:   03-11-17 23:45

Леле, това моята снимка ли е :)
Значи ето къде се криел ключа за мазата...
Благодаря ви много, урокът е безценен!
Автор: imitev   
Дата:   04-11-17 00:09

Повечко четене и по-малко оплакване му е майката [smilie24]

И не се чуди как да харчиш пари - всичко ти е в главата.
Автор: colorphoto   
Дата:   04-11-17 10:18

swat4081: Човек,не е този ключа от мазата - вервай ми!

Направиха ти мечешка узслуга да ти дават акъл какво да правиш ПОСЛЕ а не ПРЕДИ натискането на шутъра.

Ключето е преди всеки кадър да се замислящ какви трябва да са ти настройките на картинката от менюто в апарата и от контролерите а не после да човъркаш в конверторната програмка.

Който се е учил да снима на филм /лента/ навремето знае какво имам предвид.

Отивай в книжарниците - сега литература има бол - започни от книжките на Скот Келби за начало.

А, имай предвид че 50/1,8 D няма да има авофокусиране на твоя апарат защото няма моторче за автофокус,като такова липсва и в апарата ти и трябва да купуваш обективи с G,които са с мотор.

Изясни си основните понятия във фотографията светлочувствителност,скорост на затвора и бленда и как да ги контролираш в различните ситуации.

И недей да слушаш "експерти" които мъдро ти казват че ако нямаш фокус на кадрите трябвало да затвориш блендата на 16 - това са пълни профани но искат и те да дадат акъл според компетенцията си.

Прочети си упътването на апарата за начало - помага доста!

И ще разбереш как да използваш автофокусните точки във визьора и как да контролираш къде да е фокуса.

Публикацията е редактирана (04-11-17 10:23)
Автор: dtangelov   
Дата:   04-11-17 11:19

Засилих се да пиша, но colorphoto ме е изпреварил.
Това е пътя, послушай го.
Успех!
Дата:   04-11-17 14:55

Благодаря много за съветите. Фотографията е страхотна, но и сложна наука и човек трябва усърдно да я изучава, както на теория, така и на практика. Смятам да се мъча и с двете :)
Дата:   04-11-17 15:07

В профила си качих две снимки.... едната е суровия кадър, а другата е с постобработка в Lightroom. Ако може малко критика, но не ме жалете, благодаря!
https://photo-forum.net/i/2105838

https://photo-forum.net/i/2105827

Най-вече въпроса ми е свързан с коментара на colorphoto, тъй като, да, чел съм ръководството на апарата, знам за трите основни настройки, пробелмът е, че все още не съм съвсем наясно, кога и как точно да ги използвам. Затова моля, критиката е много важна за мен :)

Публикацията е редактирана (04-11-17 15:15)
Дата:   04-11-17 15:35

Бива кадъра като за упражнение.

Обработката е ок.

Имаш преден план,обект и заден план,като поради отворената бленда предния план и задния план са в дефокус и така си акцентирал на зелените листа във фокуса.

С блендата,освен експонацията контролираш полето на рязко изобразяване - колкото е по-отворена - толкова по-малко е това поле,колкото е по-затворена - толкова е по-голямо.

А скоростта колкото е по-голяма цифрата - толкова по-къса е експонацията и обратното.

За "замразяване" на бързи движения използваш примерно 1/500 от секундата и повече,а ако изкаш да изобразиш динамиката на бързо действие като го покажеш размазано ползваш примерно 1/15 и така.

Купи си книжките на Келби - идеални са за начинаещ и въобще има много литература в книжарниците сега.
Дата:   04-11-17 15:45

За момента всеки кадър ми е упражнение :)
Благодаря за оценката. Дефокусът на предния и задния план беше търсен ефект, което имайки предвид коментара Ви ме радва. Ще потърся книжките, благодаря!
Дата:   04-11-17 16:21

[smilie24]
Дата:   04-11-17 17:45

Като заключение след горните коментари, вероятно след известно време ще потърся един обектив за портретни снимки Nikon Nikkor AF-S 50mm f/1.8 заради автоматичния фокус, колкото до пейзажите...имам още много да уча :)
 първа  назад  1     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.