Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Обработката и мониторите
Автор: nalexiev   
Дата:   28-10-16 11:28

Здравейте,

От доста време ми се върти в главата да пусна тема тук.
Става дума за обработката и не толкова как да сме сигурни в точното цветопредаване, колкото осветеността на матрицата на монитора.

Ще се радвам да споделите на какво обработвате и как се справяте с проблема с ambient light и до колко да си нагласите да е подсветката/осветеността на монитора?

Също така някой ако има опит с iMac-овете и дали при тях автоматичният brightness е точен.
Принципно работя на такъв на работното място, но не мога да преценя как е, пък и не го ползвам за тези цели.

Предварително благодаря на всички споделили мнение и опит в темата.
Хубав и успешен ден и честит петък :) [smilie25]

Отговори на това съобщение
 Re: Обработката и мониторите
Автор: lamerko   
Дата:   28-10-16 11:40

Преди време си бях взел Spyder5Express - най-евтината версия с идеята, че хардуера е един и същ, а разлиакта е само в софтуера. Да, но в "express" версията, софтуера не използва датчика за осветеност и съответно нещата не бяха много добре. Преди 20-на дена получих оферта - да си доплатя за "Pro" версията на софтуера с отстъпка - направих го и сега съм много доволен. В новия софтуер има заложени времеви интервали, през които се измерва околната осветеност и се прилага съответния профил. Иначе за подсветката - по време на каибрацията има указания какви стойности да се постигнат, за да може профила след това да може да си направи оптималните корекции.

Автор: picklenose   
Дата:   28-10-16 11:51

Аз работя на Thunderbold display 27 инча и съм му пуснал auto brightness понеже в стаята,която се намира светлината не е константна. Пробвал съм и с калибратор и долу горе резултата е същия. Аз ползвам профила за тъндърболд дисплей, който ми дава най-добър резултат когато гледам снимката на него, на iphona или на служебния Делл лаптоп. Най-вероятно ако ида да принтя и пусна там снимката ще има нужда от калибриране на цветовете...

Автор: vga   
Дата:   28-10-16 14:10

Това да си купя готин монитор и да го калибрирам се оказа, че е само за лично удоволствие. От клиентите ми никой не печата, всеки гледа на разни тъпи лаптопи и плазми. Само разни таблети могат да покажат това, което аз виждам. Въобще... почти никаква добавена стойност за масовия клиент :/

Автор: burningice   
Дата:   28-10-16 14:27

А какво Ви е мнението за този монитор: NEC MultiSync 2690WUXi?
цък

Автор: compur   
Дата:   28-10-16 19:16

хубаво мониторче. дано и цената да му е добра.

Публикацията е редактирана (28-10-16 21:35)

Автор: asahi   
Дата:   29-10-16 00:54

Осветеността на матрицата при калибрирането се нагласява на 120 cd и повече не се занимаваш с нея. Калибрирането, както и сверяването на часовника, не се прави за кеф и според представите на ползвателя.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »