Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Светкавица и батерии !
Автор: crocodile   
Дата:   03-09-16 21:14

Как е правилно да се съхранява светкавица , с поставени в нея заредени батерии или без батерии ?
Има ли опастност след дълаг престой без батерии да се прецака кондензатора на светкавицата ?
Имам чувството че батериите поставени в светкавицата се разреждат без тя да се ползва , възможно ли е това ?

Отговори на това съобщение
 Re: Светкавица и батерии !
Автор: baron_barbaron   
Дата:   03-09-16 21:38

A светкавицата има ли си марка и модел ? Аз лично си оставям моите с батериите. Когато са изключени, кондензаторите не са енергизирани. Така че няма никакво значение за кондензатора, с времето той си съхне. Разреждането на батериите се случва, без значение дали са в светкавица, в пакетче, в кутийка.. Те просто си се разреждат с времето :)

С две думи не се втелявай чак толкова много в такива неща :)

Автор: crocodile   
Дата:   03-09-16 22:59

Марката е Sony а модела NVL-F32X...стара на библия но все още работеща. Не се "втелявам" а просто зададох въпроси които ме интересуват , благодаря за отговора !

Автор: asahi   
Дата:   03-09-16 23:48

Уж въпроси задаваш, а слагаш удивителни с шепи.
Виж какво пише в упътването на светкавицата и го изпълнявай. Няма да сбъркаш.

Автор: Atman   
Дата:   04-09-16 23:26

Без батерии.
Ако не ползваш светкавицата, изваждай ги.
Защо?
Защото се окисляват контактните пластинки и близките до тях елементи.[beer]

Автор: quazimodo   
Дата:   05-09-16 00:05

През далечните филмови времена, га нямаше акумулаторни батерии, битуваше правилото за вадене на батериите от светкавицата след края на всяка фотосесия, защото се разтичаха много лесно вътре. Лично аз, не съм виждал разтекла се акумулаторна АА батерия, но сигурно има и такива случаи. Та както се казва - покритото мляко котките не го лочат[smilie5]. Изваждайте батериите, за да спите спокойно[smilie18] [beer].

Автор: Baron_barbaron   
Дата:   05-09-16 02:32

Абе зависи :) аз ползвам NI-MH батерии.. Ама и обикновенните ми алкални които съм ползвал някога и все още не съм изхвърлил не са се разтекли :)

зависи от батериите, но в днешно време течащите са наистина много долнопробни :)

Автор: ilcoin   
Дата:   05-09-16 09:58

Неколкократно съм виждал разтекли се батерии в разните играчки на хлапетата. При това не-долнопробни. Ама това говоря за години стоене вътре. Лично аз батерии не вадя, освен ако не оставям за дългосрочно съхранение техника в "дълбокия" шкаф.

Ако смяташ да си ползваш светкавицата сравнително редовно - няма смисъл според мен.

Окислени контакти от батерия се чистят идеало с флюс за железни сплави (фосфорна киселина). Ама внимателно с него, да не стане инфекция

[shtrak]

Автор: bestlap   
Дата:   05-09-16 11:52

Аз винаги ги вадя :)

Автор: virosh   
Дата:   06-09-16 10:53

Без батерии. И ако не я ползваш дълго време (6-7 месеца), на два-три месеца слагаш батериите и правиш няколко тестови пускания на пълна мощност.

Дата:   06-09-16 11:03

melkor написа:

> Без батерии. И ако не я ползваш
> дълго време (6-7 месеца), на два-три
> месеца слагаш батериите и правиш
> няколко тестови пускания на пълна
> мощност.

Не ми се спори, но това за пусканията на пълна мощност е погрешно указание. Прави се едно "продължително" зареждане, като се оставя светкавицата включена за около 45 минути, и след това само се изключва без да се светка с нея. Вика му се формиране/форматиране или нещо подобно на кондензатора. Но това беше по време оно, когато светкавиците не влизаха сами в спящ режим[smilie5]. Сега просто се оставя включена, докато не се самоизключи а това обикновено става след около половин час бездействие.

Автор: asahi   
Дата:   06-09-16 11:04

Формоване.

Автор: virosh   
Дата:   06-09-16 11:36

quazimodo, може може. Това съм го запомнил от блога на Дейвид Хоби, ползвам го и затова го казвам.

Автор: Baron_barbaron   
Дата:   06-09-16 13:09

Това й е ръководството конкретно на тази светкавица, там са написани нещата които трябва да се знаят. Разгледах го набързо никъде не видях, да е писано за тези неща които коментираме тук. Допускам че японците не са по глупави от нас и са помислили в тази насока, съответно са обезпечили подобни ситуации.

Лично моите светкавици, си имат диод който показва дали кондензатора е зареден, след като ги изключа, или извадя батериите той си остава да свети. Навярно той служи и за консуматор който да накара пустия кондензатор все някога да се разреди. Този кондензатор определено е голям (вервайте ми) сменях лампа скоро на едната и го разреждах с крушка ( за момент и с пръст не е приятно).. Та за 30-40 минути само от SELF-DRAIN няма как да се разреди.. Така че дерзайте, тия неща които пишете, за голяма част от модерните светки не са валидни [smile]

Публикацията е редактирана (06-09-16 13:14)

Дата:   06-09-16 13:55

Baron_barbaron написа:

.. Та
> за 30-40 минути само от SELF-DRAIN няма
> как да се разреди.. Така че
> дерзайте, тия неща които пишете, за
> голяма част от модерните светки не
> са валидни [smile]
>

Барбароне, чети целите постове бе човек! Къде прочете, че бързото разреждане е приоритет. Точно дългото изкарано време в заредено състояние поддържа живота на Ц-то. Освен това за японците може да си хортуваме доста, но не е по темата. По темата е това, че на основа принцип на действие няма разлика в светките. Също така едва ли вече се ползват HD елементи за изработката на съвременните светкавици. Наздраве!

Автор: baron_barbaron   
Дата:   06-09-16 20:56

Не съм го прочел тук, но не всичко в света го пише тук. Знам кое е добре за Ц-то, но производителите са преценили, че Ц-то трябва да се разрежда. Има си причина да е така, на почти всички светкавици (не обобщавам всички сигурно има и изключения) кондензаторите се разреждат принудително. Принципа е един и същ, но при светките излизли в последните години, не съм виждал такава която да не изпада в Sleep, Stand by, или нещо подобно след определно време.. Политика :)

Energy Saving, Green things, Safety..
Ей тия неща са толкова силно засегнати в последно време, че водят до по ниски показатели в дадена насока. Но пък са по готини защото си имат още един надпис.

И в крайна сметка дългият живот на Ц-то е компромис който производителят ще направи за сметка на по-малкото батерии които Оунъра ще изхвърли, или пък че артикулът няна да предизвика пожар... И те така.. Налага ми се да чета разни директиви и изисквания в тази насока.. Има толкова нелепи изисквания, че ви е бедна фантазията..

Сходен пример р ЕГР-ът при колите.. Никой не ги харесва, ама ги има :)

Публикацията е редактирана (06-09-16 21:10)

Автор: fedqtaa   
Дата:   19-09-16 22:23

Здравейте...Може би малко ще се отклоня от темата но съм начинаещ
във фотографията и имам един проблем и се нуждая от съвет.
Купих наскоро Панасоник Лумикс ГХ4 и не зная каква светкавица да си купя ??
Четох по форуми и т.н но незнам каква точно трябва да взема.
Коя е съвместима с фотоапарата като марка,модел,спецификации и т.н.
Искам да използвам фотоапарата бих казал професионално.
Бюджета ми е максимум 700 лв.
Благодаря предварително.Надявам се да съм задал правилно въпросите си...

Автор: colorphoto   
Дата:   20-09-16 01:37

Купи си Мец.

Светкавицата на Панасоник е безумно скъпа и надали ще е по-читава,даже обратното.

Виж в Павилиона и Синтезиса.

Дата:   20-09-16 02:05

+1 за Мец.

Автор: lamerko   
Дата:   20-09-16 03:15

Nissin i40 (новата i60 е "малко" по-скъпа)

Дата:   20-09-16 10:34

Изказвам моето ЛИЧНО МНЕНИЕ по въпроса! Щом ще се ползва професионално, значи ти трябва истинска и мощна светкавица. В момента, в рамките на бюджета се вписва само и единствено Мец 52. Всичко друго е с по-малко водещо число. Освен това, вече не бих си купил светкавица без всичките глезотийки на куп - въртяща се във всички посоки глава, високоскоростна синхронизация, помощна светлина за АФ-а. Има и още по-мощни светкавици, но бюджета не стига. Само не знам как стои въпроса с ползването на тези светкавици при микро 4/3 системите, дали не се изисква някакъв адаптер за тях, но това ще го кажат в магазина. Успех с покупката.

Автор: lamerko   
Дата:   20-09-16 11:31

Наистина ли искаш да закачиш голяма и мощна светка на тази безогледалка? :)

Дата:   20-09-16 11:52

Ако въпросът е към мен, отговорът е да[smile]. Предполагам се сещаш, че няма да е точно ВЪРХУ нея а нещо такова:

https://photo-forum.net/static/forum/2016-09/chjb9827.JPG

http://www.photovideo.biz/uploads/com_article/gallery/thumbs/500x500_49fc0b560fa3c43e1214043c465660e

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »