Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за телескоп
Автор: Mantano   
Дата:   27-07-16 22:20

Здравейте, бих помолил за малко помощ от хора които са си имали вземане-даване с подобни играчки.

Та, попадна ми един телескоп Jessops 1100-102, днес го сглобих уж правилно, чаках да дойде с нетърпение ноща но за съжаление в момента виждам само черно. Има толкова ярки звезди в момента които виждам а с това нещо, само черно. Сто пъти гледах да не съм забравил някоя капачка но не съм. Трябва ли да мога да виждам тея ярки звезди, дори и като точка или не мога. През деня също опитах но пак нищо не се виждаше на далечни обекти които фокусирах с червената точка - само беше светло а не тъмно във визьора. За съжаление не виждам луната в момента за да опитам дали нея ще мога да видя все пак :)

И тоя телескоп става ли изобщо за нещо или е детска играчка?

Благодаря!

Re: Въпрос за телескоп
Автор: lamerko   
Дата:   27-07-16 22:21

Нещо не си го сглобил като хората и не може дори да доближиш до фокус...
Дата:   27-07-16 22:25

lamerko - то уж няма нищо сложо, гледах точка по-точка в упътването, гледах след това и клипче в youtube, мисля че съм се справил но явно някъде бъркам. Утре на светло пак ще погледна всичко. А запознат ли си дали през деня трябва да може да се вижда нещо?
Автор: E.Stanev   
Дата:   27-07-16 22:42

Пусни снимка на телескопа, снимай го от всички ъгли и много бързо ще ти кажем къде е казуса. Какъв окуляр си сложил?
Дата:   27-07-16 22:55

E.Stanev, благодаря - утре като стана ще направя снимки и ще пусна а иначе пробвах най-различни варианти: 3хBarlow + 20mm, 3хBarlow + 6mm, само 20mm, само 6mm и накрая все същото - тъмница. Фокусирам върху звездите точно, фокусирам върху сгради, фокусирах сега и върху светлините на пристанището - няма и няма. Утре като пусна снимки дано помогнете че явно аз няма да успея сам [smile]
Автор: b0bb0   
Дата:   28-07-16 14:24

Ако снимките, които излизат в нета са правилните - телескопът е система нютон на азимутална монтировка.

1. Сложи на скришно място 3х Barlow и 6mm окуляр и ги забрави. Практически няма да ги използваш.

2. Махни окуляра и погледни през тръбичката - трябва да виждаш отражение на окото си в центъра на полето. Ако не го виждаш или е настрани - трябва да юстираш (настроиш) едното или и двете огледала.

3. Ако т.2 е ОК сложи 20мм окуляр и през деня опитай да насочиш към добре видим далечен (над километър) обект, дърво. Светло ли е в окуляра? Опитай да фокусираш (да докараш ясен образ) с врътките напред-назад. Запомни мястото на фокусера, където е най-добър фокусът - там ще е и за звездите.

4. Центрирай в телескопа далечен обект, най-добре точков, и както е така, без да местиш телескопа, настрой търсача, докато същия обект се нацели в средата. Така търсачът ще е паралелен на телескопа.

5. През нощта цели обектите първо в търсача и ако системата се е запазила успоредна - обектът трябва да се вижда и в телескопа.

Имай предвид, че с тази монтировка небесните обекти ще се нацелват трудно и ще се следят трудно поради постоянното им движение.

Автор: JohnyWalker   
Дата:   28-07-16 14:46

Да питам какво очакваш да видиш през тази играчка? Ако очакваш Сатурн да ти изпълни окуляра ще те разочаровам.
Дата:   28-07-16 17:20

b0bb0 - благодаря за съветите иполезният сайт :) Явно не съм пробвал без 3х Barlow и сега като сложих само 20мм окуляр се вижда перфектно фокусирано на сградите отсреща, прав си - с 3х Barlow и 20мм е почти невъзвожно да се фокусира обект. Довечера ще пробвам и на някоя звезда :)

Между другото - страхотни снимки :)
Дата:   28-07-16 17:21

JohnyWalker - нищо не очаквам,за първи път ми попада подобно нещо и ми беше интересно дали ще може да се види нещо :)
 първа  назад  1     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.