Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Съотношение на размера на снимките
Автор: InnerSelf   
Дата:   26-05-16 21:08

Здравейте!
Търсих подобна тема, но не можах да открия такава. Предстои ми да направя абитуриентска фотосесия за дъщерята на един познат (напълно на приятелски начала) и имам един казус за разрешаване. Понеже съотношението на размерите на снимката излиза от апарата по принцип 3:2. От един човек, който работи във фотото (в Пловдив), където от време на време изкарвам снимки знам, че това е по-нестандартно отношение. Стандартното е 4:3. Той винаги ми изкарва снимките в 3:2, но ми каза също, че предлага този размер заради студентите от АМТИ Пловдив от специалността фотография, но че стандартния формат е 4:3. Имал съм такъв проблем веднъж във Фотосинтезис, когато давах една снимката, за да ми изкарат на принт и тогава ми казаха, че рамката ще е леко празна от двете страни пак заради това.

Въпроса ми е как предавате снимките си като краен продукт? Винаги ли се кропва до 4:3, за да може хората без проблем да си изкарат принт, ако решат след време или и 3:2 не е проблем?

Не снимам за пари, нямам претенции да го правя, просто върша услуга и искам всичко да е максимално добре изпипано. За другите неща съм се погрижил, но ми остана само този проблем.

Благодаря предварително за отговорите![shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Съотношение на размера на снимките
Автор: i_v   
Дата:   26-05-16 21:20

Стандартният размер е 2x3:
9 x 13
10 x 15
13 x 18
15 x 21
20 x 30
4:3 е стандартен формат за монитори и телевизори, преди да дойдат широките екрани… и други работи.
Кое това фото… да го избягвам и него

Автор: iliyanb   
Дата:   26-05-16 21:39

i_v,

Сериозно ли примерите ти за съотношение съдържат стандартното 2:3?[smilie7]

Отговорът е:
Снимките най-често се рамкират, ако си струва. Рамкират се с паспарту. Паспартуто се изрязва по размера на снимката. Рамката винаги е по-голяма и не играе съществена роля.

Публикацията е редактирана (26-05-16 21:41)

Дата:   26-05-16 22:40

iliyanb, какъв е стандартните размер за хартиени копия(до колкото има такъв) и от къде идва.

Дата:   26-05-16 22:46

Не знам за стандартен размер. Ти твърдиш, че 2х3 е такъв. Но съотношенията, които си посочил след 2х3, две точки и надолу, навяват у мен съмнение, че си пропуснал доста часове по математика.
Има много различни съотношения във фотографията, които биха могли да бъдат приети за стандарт. 2х3 е едно от тях. Няма точен такъв определен от когото и да било, няма и да има.

А на автора на темата, на когото му изкарват ВИНАГИ снимките 2х3 препоръчвам да събере правоъгълник в квадрат или обратното, после да помисли малко, после да измери съотношението на своите снимки и ако те не са чисто 2х3 да ми покаже схема как да станат без да се режат или без на хартията да има полета. Ще го черпя до живот каквото каже.

Една снимка може да бъде изкарана на 9х13, 10х5, 20х30, 30х40 60х90 и много други вариации в съотношение и размер. Как мислите дали всичките посочени от мен съотношения и другите възможни, отговарят на един и същи стандарт? Има възможност за печат не по стандарт, за поръчка на рамка не по стандарт и т.н. Ако ще си държите снимката в ръка, какво значение има дали е с полета или не. Да не ви запълва случайно екрана на монитора от край до край?

Публикацията е редактирана (26-05-16 22:54)

Автор: tziko   
Дата:   26-05-16 22:55

InnerSelf, снимай си 3:2, като си направиш снимките, може да ги кропнеш така, че да ти се получи добра композиция, без значение дали снмиката ще стане 1:1 или 234:57, важното е да се харесва. Аз например най-често си ги кропя 16:9 или 16:10, но ако е вертикален кадър предпочитам да е 3:4, във фото могат да изрежат хартията както си искат, ако ги мързи е друг въпрос.

Дата:   26-05-16 22:59

tziko, във фото могат да я изрежат. И вкъщи може, но после щракачът ентусиаст ще пита що не се събира като хората в рамката от jumbo, дето я е купил в събота. Изненадано ще установи, че снимката му не я запълва от край докрай. Тогава ще се моли да има полета, даже ще е склонен и да са му по широки, за да има естетика в картинката.

Автор: colorphoto   
Дата:   26-05-16 22:59

Съотношенията в размера на снимките са в зависимост от кадрирането на различните кадри,което е различно в зависимост от съдържанието на кадрите.

Така е за мен поне.

Първо при снимането кадрираш,после при обработката често се налага допълнително кропване за да се оптимизира въздействието на кадъра и да се премахнат излишни елементи евентуално.

След принтирането ако има бели ленти се гилотинират.

Ако ще се ползват готови рамки се съобразява с тях от фотото - трябва да им се каже изрично.

Публикацията е редактирана (26-05-16 23:08)

Дата:   26-05-16 23:00

Ако имаш предвид 13 x 18, прав си и за паспартуто е така, и различните формати 35мм среден и голям формат също са с различни съотношения на страните. Също е вярно, че формата не бива да ограничава.

Имах предвид, че форматите по ателиетата са 2:3 или закръглени до най близкото цели числа спрямо метричната система.

Благодаря и за напътствията по математика, учил съм повече от стандартното, а пресмятането на съотношение едва ли минава сложна математическа задача.

П.П.
В повечето фото студия няма да се навият да ти изкарат 100 копия 15x15….примерно, но можеш да си ги изрежеш

Публикацията е редактирана (26-05-16 23:03)

Автор: tziko   
Дата:   26-05-16 23:05

Ами нямаме размерите на албумчето от джъмбо, за да решим задачката[smile]

Вероятно е 3:2, но да не забравяме, че китайците идея си нямат какво произвеждат.[smilie18]

Публикацията е редактирана (26-05-16 23:06)

Дата:   26-05-16 23:11

Ааа, вие нагаждате фотографията според размера на албумчето? Ясно. Като не влиза за малко и рез от тук рез от там и чиста работа.[smilie18]

Автор: gogo359   
Дата:   26-05-16 23:43

Аз снимам в 3:2. Това за мен е най - универсалното съотношение, стои добре както дигитално така и разпечатено. 15x10,30x20 и т.н. Не се съобразявай с фотото, а с твоя стил на снимане. Ако кадрираш и после не кропваш снимай в 3:2.

Автор: InnerSelf   
Дата:   27-05-16 07:08

Благодаря за отговорите на всички.
В интерес на истината, когато отидох за първи път във фото да си изкарам някои мои лични снимки вярвах твърдо, че това изобщо няма да е никакъв проблем. Първото фото, на което се натресох в Пловдив е "Окото". Намира се в подлеза на Тримонциум от страната на улица Капитан Райчо. Там не ми обясняваха никакви такива неща. Просто ми бяха кропнали снимките от 3:2 на 4:3 и така ги бяха изкарали на хартия [smilie18]
След това намерих другото фото, за което разказах по-горе.
Сега разбирам, че нещата отново опират до това, че по-скоро хората ги мързи и правят нещата, колкото за да вземат парите.

П.П.

@iliyanb не купувам рамки от jumbo или където и да е другаде, но по принцип съм съгласен с мнението ти [smilie18] [smilie18]

Автор: compur   
Дата:   27-05-16 07:51

много зависи на каква машина ти "разпечатват" снимките - МиниЛаб, домашен принтер, ПроФИсионален, дигитален, печатарска машина... и от това зевиси формата и резолюцията на снимките ти.

за никой не е тайна, или може би е, че при МиниЛаб към размера на отпечатаното копие трябва да добавиш 0.2 за да подготвиш снимката си "правилно". иначе оператора го пуска "as is" за да не изреже нищо [beer] [beer] [beer]

Автор: HIT   
Дата:   27-05-16 10:25

Compur, това за 0,2 - от някое фото ли ти го казаха?
А иначе "стандартните" формати произлизат от едни точни инчови формати:
3,5х5
4х6
5х7
6х8,5
6х9
8х12
10х15
Който иска - може да си ги изчисли в милиметри.

Дата:   27-05-16 11:08

ето източника тук

Автор: fototo   
Дата:   27-05-16 11:29

HIT
Compur, това за 0,2 - от някое фото ли ти го казаха?
Да на минилабовете в фотоателиета размера е на 0,2 защото ролата хартия ширината е на 0,2 /152мм на 186м примерно, 127мм на 186м и т.н./
[shtrak]

Автор: BXMarkov   
Дата:   27-05-16 11:54

compur, това е полезно но не важи за лабовете.

Трябва да се има предвид размера на сензора на апарата с който снимаш:
Сапунерите,Олимпус и някои други са 4:3
ДСЛР FF-3:2 APS-C прибл. 3:2
Среден формат 6х6 - 1:1 6х4.5 - прибл. 1:1.3 и т.н. всеки може да си изчислява до голям формат.

Целта е каквато ти е матричката с такова съотношение да си я ползваш за да си оползотвориш мегапикселчетата, колкото до после ако сам си печаташ на хартия си ги правиш нещата както ти харесва, а във фотото си е въпрос на уговорка.

Автор: hotsnail   
Дата:   27-05-16 12:03

3х2 е стандарта за филм 35мм т.е. тия филми дето се продаваха на касите в супермаркетите. Цифорвите камери със сменяема оптика с изключение на 43 и м43 наследиха тая пропорция. Сапунерките т.е. евтините апаратчета масово са 4:3 - ама те умряха напълно. Сапунерките наследяват пропорцията 4:3 от старите телевизори с кинескопи, дето вече ги няма

Самата пропорция идва от приближение до златното сечение и динамичните правоъгълници т.е. 1.618:1 или 1.41, 1.73 и т.н. Тези пропорции се използват от векове във живописта и са може би най-популярните формати за картини. Разбира се и а квадрат, който лесно се изрязва от 3:2, както има и по-продълговати правоъгълни формати т.е. Корен втори от 5 или 7

Кино форматите които се споменаха по-горе пак са извадени от изобразителното изкуство - просто са подбрали по-широки формати и леко са ги закръглили вместо към правилна геометрия (важна за картините) към простичко отношение на малки числа - важни за масовото производство на потребителски стоки

Публикацията е редактирана (27-05-16 12:16)

Дата:   27-05-16 12:14

BXMarkov виж какво е казал Fototo по-горе.

А размерът на сензора има отношение към отпечатването толкова, колкото размера на екрана на монитора към отпечатването, т.е. никакво! [smilie3]

Автор: BXMarkov   
Дата:   27-05-16 14:22

Има значение не размера на сензора а съотношението, хартията е с определени размери както се каза и има разлика, дали кадъра е 3:2 или 4:3 в това как ще се разположат и отпечатат в зависимост от формата който искаш. Ама в крайна сметка истината е,че някои ателиета ги мързи и правят нещата така както на тях им изнася и "режат" както си искат. Имам предвид, че масовия клиент няма да седне да си смята и да си оразмерява по методиката показана от теб. [beer]

Автор: J0R0   
Дата:   27-05-16 14:39

Съотношенията в страните на снимките са единствено за удобство, за стандартизация на хартиите на които се печата и стандартизация на матриците.
Съотношенията нямат никакво отношение към въздействието или естетиката.
Художниците нямат подобни ограничения и затова можете да видите изключително естетски и въздействащи творби във всякакви геометрични фигури и всякакви съотношения.
Дори смятам че спазването на стандартите пречи и ограничава.
Представете си две списания.
В едното всички снимки са подредени в еднакви правоъгълничета 2:3, а в другото са с произволни съотношения.
Е, кой продукт ще е по-продаваем (разбира се, от чисто дизайнерска и естетска гледна точка)?

Дата:   27-05-16 15:56

Joro, [smilie3]

Публикацията е редактирана (28-05-16 13:38)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »