Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 подготовка на снимка за печат
Автор: venelinvvv   
Дата:   29-04-16 12:06

Здравейте,
Настъпи и този момент от аматьорското ми съществуване [smilie5]
Горе долу се научих за форума, за фейсбук, в PCто как да си съхранявам снимките, но се напъна едно любопитство в мен. Искам да видя поне една от снимките разпечатана. Правя всичко на Lightroom и нямам грам понятие в какъв формат, цветово пространство, размер, резолюция, на матова или на гланцирана хартия... направо шах и мат...
Предварително за тези, които влизат и им минава през главата "още един олигофрен с тъпи въпроси" не се чувствайте длъжни да коментирате (храните) [beer]
Поздрави
В.Велинов

Отговори на това съобщение
 Re: подготовка на снимка за печат
Автор: pdimitrov   
Дата:   29-04-16 12:24

Следя темата с интерес, тъй като и аз искам да разпечатам няколко снимки.

Към автора: като за начало трябва да е калибриран мониторът, на който ги обработваш :)

Автор: gogo359   
Дата:   29-04-16 12:29

Хартия по твой избор - аз лично харесвам повече матовата, но има снимки стоящи по добре на гланц. Формат пак по избор аз лично харесвам 3:2 и се старая повечето ми снимки да са с този формат и съответно ги давам за печат 15 x 10 или 30 x 20 и т.н. Резолюция - колкото повече толкова по - добре. При по висока резолюция може да се печата и по - голям формат. Обикновено за 15 x 10 и 72dpi са достатъчни в повечето случай. Цветово пространство - sRGB.

Публикацията е редактирана (29-04-16 16:37)

Дата:   29-04-16 12:32

Направил съм калибриране, но това което е от Windows... знам че не е това начина, че има програми и Spyder, но за сега е това :) каквото е станало такова. А и в крайна сметка, ако снимката след разпечатка не е като хората няма да си ям ушите. Една разпечатка не е скъпа :)

Дата:   29-04-16 12:45

gogo359,
В какъв формат да ги направя за печат Jpeg, tiff, psd или DNG ? и размера колко трябва да е по дългата страна ? ако е 15 х 10 и 30х10 еднакъв ли размер трябва да ги направя ? Резолюцията в LIGHTROOM ми я дава пикс/см и пикс/дюйм ... както казах шах мат [smilie5]

Автор: fototo   
Дата:   29-04-16 12:48

Формати за снимки за копиране на минилабове
8,9/12,7 300dpi
10,2/15,2 300dpi
15,2/20,3 300dpi
15,2/21 300dpi
20,3/30,5 300dpi
пространството трябва да бъде sRGB
формат JPEG
файловете да са наиминовани на латиница или с цифри
имайте предвид, че машините режат по краищата около 2мм
да не се слагат важни неща от снимката текстове по краищата
горе долу това са нещата

Публикацията е редактирана (29-04-16 12:50)

Дата:   29-04-16 13:40

https://www.youtube.com/watch?v=tyMr6ans9Ls

намерих нагледно как се прави :) пускам го защото може да е от полза :)

Автор: gogo359   
Дата:   29-04-16 16:49

Аз обработвам от RAW и записвам в TIFF, ако трябва да се правят допълнителни корекции. След това TIFF - а отива в JPEG за печат. Ако правилно съм те разбрал размера за който питаш е един и същ за 15 x 10 или 30 x 20 - примерно 6000x4000 може да дадеш и 15 x 10 и 30 x 20 за печат.

Автор: asahi   
Дата:   30-04-16 02:30

Търсачката да не е станала платена?

Дата:   30-04-16 07:26

Asahi,
Да , ти не разбра ли. [smilie21]

Автор: Jk.freeman   
Дата:   30-04-16 16:26

При 6016х4000 можеш да разпечатваш до размер 50,9х33,9 който на тебе ти е кеф на 300dpi. Това за размерите. Има един друг много тънък момент с който се сблъскваш когато си вземеш снимките. Може твоя монитор да е калибриран с най-добрия и най-скъпия калибратор, но ако принтера не е у вас увисваш. Ти си нагласяш на твоя монитор всичко както ти харесва на теб - цветове, тониране, цветна температура и ала бала, отиваш в някое фото и принтера им е калибриран на техния монитор, а не на твоя. После ама що така...има по-компетентни от мене тука, всъщност даже и не претендирам, нека други обяснят защо ще останеш разочарован. Поздрави и весели празници. [beer] Темата и на мен ще ми е интересна, надявам се и аз да науча нещо от нея.

Автор: imitev   
Дата:   30-04-16 16:47

Проблема не е толкова в минилаба, на който ти копират снимките, а че има оператор, който цветокоригира всички снимки според неговото виждане...

Дата:   30-04-16 17:45

Е демек да си взема принтер [smilie5] ... Ама не сме толкова богати маа му [smilie5]

Автор: Jk.freeman   
Дата:   30-04-16 18:00

Аз лично доста време терзаех по този въпрос с вземането на принтер. Накрая стигнах до извода, че целта не оправдава средствата, но с пълна сила подпира крилатата фраза "кеф цена няма". И в крайна сметка понеже и аз не съм от тия богатите, както се досещаш вече не съм накефен на full max. К'во да ти кажа...живот ли бе да го опишеш...[smilie5]

Автор: pabadjiev   
Дата:   30-04-16 20:21

Истинат е:

1. За отпечатване с мастилено-струен принтер най-малко 180 pix/inch в размера на отпечатъка
2. За отпечатване с офсетов печат най-малко 225 pix/inch в размера на отпечатъка!
3. С машина Chromira най-малко 125 pix/inch в размера на отпечатъка.

С други думи за отпечатване на формат 50/70 cm с мастилено-струен принтер файлът трябва да е 50/70 cm и разделителна способност най-малко 180 pix/inch. Ако е повече - това не пречи,а е дори по-добре. Ако не стига разделителната способност трябва файлът да се интерполира не повече от 40% във Photoshop
Това е. [smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »