Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 продължително време пред монитора
Автор: test1011   
Дата:   21-05-16 15:37

Въпроса ми е насочен към хората които обработват снимки по продължително време какви мерки предприемат съответно да предпазят очите си като започнем от хубав монитор без ШИМ който значително намалява вредата какви други мерки предприемат понеже последните 3 4 дена бях на пред монитора по около 12 часа на ден и си е мъка за очите пък не искам да давам необработен материал нито да ги забавям прекалено много... Чел съм за очила Gunnar pro , капки за очи и т.н. споделете личния си опит

П.С. пределно ясно ми е че, по-добро от почивката по 15 минути на всеки час няма :)

Отговори на това съобщение
 Re: продължително време пред монитора
Автор: burningice   
Дата:   21-05-16 15:45

На мен ми помага Визин.

Автор: alext   
Дата:   21-05-16 15:50

монитор без шим на нормална за очите яркост (30-60%) има ли?

Автор: PhotoBo   
Дата:   21-05-16 16:26

Ъъъ, извинете, но какво е ШИМ? Аз не обработвам толкова често продължително, но на 2 часа поне гледам 15мин да си почивам. За щастие имам отлично зрение и не ми се ще да ползвам химия, която да ми "помага".

Автор: aldygreen   
Дата:   21-05-16 17:42

Много важно е разположението на монитора спрямо прозорците и разните източници на светлина.
Идеален начин да се мъчиш пред екрана е да разположиш монитора близо до прозорец, най-добре с гръб към него, но и срещу него хич не е зле, защото в очите ще влиза насрещно много и силна светлина. Една силна лампа отсреща, в полето на зрението, също върши добра работа. После има да се чудиш защо те боли глава и очите са червени. Нагледал съм се на такива хора, които имат много оплаквания, но не схващат причината за дискомфорта. Относно самия монитор - малкият размер, много яркият екран, лъскавата повърхност, също изморяват значително.
[smilie7]

Автор: gogo359   
Дата:   21-05-16 17:56

Спасението са редовните почивки - 15 минути на час, хубав монитор (трудно ще намериш нов без ШИМ на добра цена), екран не по - малък от 23 инча - матов. Добрата калибрация е също от значение. Също така е важна и позата в която ще седиш пред монитора.

Автор: PhotoBo   
Дата:   21-05-16 18:13

aldygreen, то добре каза как не е добре да се работи и какви са лоши примери, но можеш ли да споделиш какъв е идеалния вариант за разположението на монитора според теб, с което да се осигури безпроблемна и комфортна продължителна работа пред/с него? Благодаря предварително! [smilie24]

Дата:   21-05-16 18:49

PhotoBo написа:

> какъв е идеалния вариант за
> разположението на монитора

Ако вземеш с обратен знак това, което съм написал, ще имаш вариант, близък до идеалния. Може да се философства много, но важното е екранът и очите да са защитени от силна и пряка светлина.
Работата в много светли или много тъмни помещения, дори и с меко осветление, също е уморителна.
Аз съм с доста чувствително зрение открай време и затова не говоря теоретично, а от личен опит.
[shtrak]

Автор: Binjo_o   
Дата:   21-05-16 20:05

Абе пич, алдигриин, наистина ли в главата ти е такава каша?
Я прочети добре какво си написал и го прекарай през междуушието си.
Най добре е ако може именно зад монитора да запалиш малка лампа, става идеално със усб диодна. Така не се напрягат очите само в монитора.[smilie3]

Дата:   21-05-16 20:12

Binjo_o написа:

> Абе пич, алдигриин,

Нали знаеш как се отговаря на такива като тебе?
Смятай, че съм ти отговорил...
Сега да те питам - ти някога РАБОТИЛ ЛИ СИ 12 и повече часа на монитор? Да обработваш картинки с Photoshop, да рисуваш, примерно с Corel и пр. тънка и напрегната работа, при това с поставени срокове?
Когато поработиш така някой и друг месец, ела и пак философствай.
[smilie18]

Автор: jingov   
Дата:   21-05-16 22:30

Наредба номер 7 за работа с видеодисплей, 15/50, без Визин, сакън, изкуствени сълзи , удобство на тялото.

Автор: dimidumi   
Дата:   21-05-16 23:26

gogo359 написа:

> Спасението са редовните почивки -
> 15 минути на час, хубав монитор
> (трудно ще намериш нов без ШИМ на
> добра цена), екран не по - малък от 23
> инча - матов. Добрата калибрация е
> също от значение. Също така е важна
> и позата в която ще седиш пред
> монитора.

Абсолютно, потвърждавам, а също и липса на контрово и паразитно осветление, споменато е по-горе. Момчета и момичета, пазете си очите, че това ви е най-голямото богатство. Аз започнах работа на Фотошоп 1996 г. , мисля беше 4-та версия, а тогава се снимаше още на филм и съм седял и аз по 12-13 часа пред еФтини и гадни монитори...и безкрайно съжалявам за това, скоро ще чукна 52 год. имам вече 2 диоптъра далекогледство и изменения във цветовъзприятията , а и не мога да стоя повече от 20-на мин. пред монитора, трябва да ми почиват очите, правете си сметката... [beer]

Дата:   22-05-16 09:04

алдигриин, наистина май главата не те слуша. 12 часа си работил пред монитор без прекъсване и така колко време?
във тези случаи проблемът е псиахиатричен, не е виновен нито монитора нито начина по който е устроено зрението. бегай бързо за направление при джипито [smilie3]

Публикацията е редактирана (22-05-16 09:06)

Дата:   22-05-16 12:31

Binjo_o, като не можеш да кажеш нещо полезно по темата, пусната от автора, седни си на дЪто и кротувай.
Дори не си си направил труда да прочетеш какво пише авторът.
Аман от невежи и нахални типчета...
https://photo-forum.net/joro/emoticons/original/smiley_124510.gif

Публикацията е редактирана (22-05-16 13:00)

Дата:   22-05-16 15:53

абе то аз прочетох, ама от твойто хиперболично мнение ме заболя главата.
и по уекичко по завойте с тая метла [smilie25]

Автор: 2metraninja   
Дата:   25-05-16 12:32

Според мен или имаш здрави очи, или нямаш. Аз съм пред компютърни монитори от 25-30 години и зрението ми не е мръднало. Има хора, които за 2 часа разфокусират погледа и ги заболяват главите.

Автор: test1011   
Дата:   25-05-16 20:14

Абе аз от 5 годиишен (в момента съм на 18) съм по компютърните зали по цял ден , доста често съм прекарвал доста време пред монитора , до сега съм изкарвал около 30 часа г/д на един път .. кофти беше като излязох от залата и видях дневна светлина ама .. рано е да се каже, че усещам вредния ефект но усещам, че в скоро време ще почне да ми се отразява тва продължително обработване на снимки особено цветопредаването

Автор: petrov88   
Дата:   25-05-16 20:54

Ще следя с интерес, защото в момента съм пред покупка на монитор за обработка. Много ме блазнят решенията без ШИМ, но някъде бях чул, че тези монитори не били с много коректно цветоподаване (става въпрос за монитори под 800лв) :)

Автор: didesignbg   
Дата:   25-05-16 22:29

Тоя широчинно импулсен модулатор не е най-голямото зло на света. Ако беше, кино нямаше да може да гледате. Хубаво е да се избягват такива с честота под 200 херца, но има хора на които и по-малко не им пречи. Много важно е околното осветление и почивките. Контраста не бива да е голям - тъмна стая / ярък монитор е много лоша комбинация. На всеки час е хубаво да ставаш от монитора или поне да гледаш на различно фокусно разстояние. Правилната стойка и удобният стол също не са за пренебрегване. Горният ръб на монитора трябва да е няколко сантиметра над линията на очите.

Публикацията е редактирана (25-05-16 22:30)

Автор: victory   
Дата:   26-05-16 00:19

Работя по 7-8 часа на ден в продължение на 2-3 месеца на лаптоп с не особено добър монитор.За мен решението е да се гледа по отдалеко-от монитор 15'6 стоя на около метър и не ме болят очите.Също така правя и почивки на всеки час по 10-тина минути.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »