Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 "Мекота" на изображението на отворена бленда при EF 24-105
Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   16-06-15 12:06

Здравейте!
Отскоро смених екипировката и сега вече съм в лоното на Канон. Снимам с евтиния EF 50 mm. f/1.8 и EF 24-105 f4L. Забелязах значително по-голяма мекота във вариото, което донякъде е нормално при сравнението с твърд обектив, но пък донякъде е и не особено приятно, при положение, че сравнението е между 200 лв. обектив и L такъв за 10 пъти повече пари.
Направих тест, като за теста използвах:
-статив;
-дистанционен спусък;
- 24-105 на 50 мм.;
- 50 мм. - на 50 мм. :) ;
- програма приоритет на апертурата - бленда 4.5
Знам, че на отворена бленда твърдият е много добър, но се надявах, че качеството на L лещата ще компенсира - уви.
Искам да попитам - да търся ли под вола теле, нормално ли е, като цяло хората с по-голям опит с 24-105 дали са установили същото. Не ми се вярва, че представянето на L леща би зависило от конкретна бройка, но може и това да има значение. Като цяло всякакво мнение би било добре дошло. Благодаря предварително.
Примери:
на 100% кроп:
https://www.dropbox.com/s/anenujczmezajnb/50mm.f1.8_vs._24-105_f4L.tif?dl=0

CR2:
50 mm. - https://www.dropbox.com/s/v1r25nmsp0h9sf9/IMG_6882%5B1%5D.CR2?dl=0
24-105 mm. - https://www.dropbox.com/s/8i3tg3mdjiw33py/IMG_6883%5B1%5D.CR2?dl=0

Благодаря предварително на отзовалите се на помощ. [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: "Мекота" на изображението на отворена бленда при EF 24-105
Автор: realnoncho   
Дата:   16-06-15 12:09

Това на ръчен фокус ли е снимано, сигурен ли си в точността на фокуса?

Дата:   16-06-15 12:11

Автофокус, на 1 точка - централната кръстосана, прицелена в SC от надписа NESCAFE на чашата.

Дата:   16-06-15 12:16

Забравих да спомена, че пробвах с корекция на фокуса на конкретната леща (съмнения за бек/фронт фокус) - нито с +, нито с - корекция постигнах подобрение на резултата, което ме навежда на мисълта, че такава не е необходима.

Автор: GOSPODIN   
Дата:   16-06-15 12:53

За мен е частично недофокусирано. Пробвай с ръчен фокус, на LCD екрана с увеличение, за да си сигурен , а също с пълен М без приоритети на нищо. Апарата на самоснимачка 10сек.
Другото е, как и защо сравняваш по този начин 2 обектива. На вариото на най-отворена бленда, а на 50 на 2 бленди затворена. Затвори вариото на 8 или отвори 50 на 2.0 и пак снимай. Твърдите обективи , които даже не са "L" по принцип са по-резки от много варио с "L" . Например моя 100/2.8 макро е по-рязък от 70-200/2.8L на 2.8

Не знам , какво си очаквал от най-евтиния Л обектив(заедно с 70-200/4), но за цената си е добър.Виж и по-голямата хроматична аберация на 50/1.8 , която си личи в тези снимки.

Дата:   16-06-15 13:26

GOSPODIN

Благодаря за съвета, за улеснение направих твърдо исо 1600, бленда 4.5 и оставих на приоритет на апертура - не мислех, че би имало значение за теста. Ще пробвам с по две бленди затваряне на всеки обектив, ще пробвам и на най-отворено и пак ще сравнявам. 10 сек. самоснимачка не би трябвало да е необходима при снимане с дистанционен спусък от трипод, или се бъркам? Относно очакванията - без да робувам на Ел-Мел лещи и т.н. - бях със стандартните за случая очаквания - като при колите - да кажем Мерцедес - може да е най-евтината от Е-клас серията, но Е220 CDI трябва да е по-по- от наточената А-класа. [smilie11] [smilie8] Затова и като видях резултата ми стана малко... неприятно :)

Автор: lamerko   
Дата:   16-06-15 14:03

И аз съм на мнение, че има проблем с фокуса.

Автор: syntrillium   
Дата:   16-06-15 14:51

Стабилизацията изключи ли?

Дата:   16-06-15 15:19

Не съм, но навсякъде чета, че не пречи, както на някои по-евтини Никкори, с които съм снимал преди това.
Обаче мисля, че вината си е в мен. Може би 4.5 е прекалено отворена бленда за обектив, чиято макс. отворена е 4. 50 мм. на бленда 1.8 или 2 също не е чак такава острилка. Направих тест на бленда 6.3, при същите параметри и резултатът е друг:
https://www.dropbox.com/s/82m5okyugczu94b/50mm.f1.8_vs._24-105_f4L2.tif?dl=0

Пак вляво е 50-тката, вдясно вариото. Нещата са далеч по-изравнени. Все пак си е гадничко - ако трябва да затварям за острота, отиде размазания фон при портретите.

Автор: Dimitar.Tzankov   
Дата:   16-06-15 15:51

За съжаление отворената бленда е инженерен компромис и нещата обикновенно стават супер 2 бленди надолу.

Има едни варио обективи, които в центъра къртят мивки на отворена бленда, но тежат много на ръцете, гърба и протмонето. Обикновенно имат 2.8 в името.

Има и едни твърди, които също къртят на напълно отворена, но цените пак са 4-цифрени и обикновенно имат 1.4 (или по-малко) в името.

Публикацията е редактирана (16-06-15 15:52)

Автор: ss_sgp   
Дата:   16-06-15 18:41

Говорим за потенциален размер на печат с високо качество 60х40см. При подобна резолюция да се желае от среден клас зуум обектив отличен резултат е по-скоро оптимизъм.

24-105 в центъра не става по-остър при затварянето на блендата. Това реално е обектив с бленда 5, зуум 4х, незнам какво очакваш. За парите си е отличен.

Дата:   16-06-15 19:46

Това "за парите си" при обектив за 2 бона кефи. Коѝ е супер не за парите си? 24-70? Колко е неговата цена? 2.5 бона? 500 лева при цени от 2000+ лева ли определят качеството? :) Такива ми ти работи.

Автор: GNikolov   
Дата:   16-06-15 20:11

Добри, обектива е страхотен. Надявам се твоя да няма някакъв проблем. Никога не съм правил такива тестова , но на реални снимки аз проблеми не съм срещал. Не се отказвай от портретите с него. Специално заради теб качих последната снимка и то правена на 96мм. Шарп няма. Обади се тези дни да сравним двата обектива.

Автор: chrisnoch   
Дата:   16-06-15 22:18

Мда, чакам някой за пореден път да ми обясни какъв митологичен "връх" са канонските L-ки, особено за парите си!
[smilie5]

Дата:   16-06-15 22:26

Ти пък, Елките на Канон са много яки [smilie3]

Иначе според мен детайлността е доста добра като за 100% crop, но и нямам много наблюдения над държанието на full frame, може би трябва и още детайли да може да изцеди.

Автор: piknik   
Дата:   16-06-15 22:39

"Dobromir_Kalenikov"

Ето едно сравнение на 18-55 и твоят обектив. Разлика в качеството на изображението "конкретно в този материал" - почти няма.

http://prometej-photo.ru/publ/article/canon_18_55_l/1-1-0-25

П.С. Не ме разбирай погрешно, дето пускам този линк. т.е. - ето виж - прецакал си се и си дал грешни пари за Л-ката.

Дата:   16-06-15 22:52

За пусналия темата- става дума за втора употреба, защото се колебаят около 1000лв. Ако си недоволен иди в другите "лагери" да се нагледаш на цени.
За всезнайкото chrisnoch - толкова са добри, че 80 % от репортерите и много кинаджиите да снимат с тях. Справка Ройтерс и видео с ДСЛР. Ето ново профи Sony с гадна канонска L-ka :
https://photo-forum.net/static/forum/2015-06/ljii5601.JPG

Дата:   16-06-15 23:35

Не се карайте и джафкайте, не е това идеята. Относно цената идеята ми беше, че като Л-ка би трябвало да дава доста добро представяне - все пак няма 50 Л-ки варио, та този да е базов и калпав. В крайна сметка са 17-40, 16-35 2.8/4, 24-105 и 24-70 2.8/2.8 II/4 и 70-200 всички версии. Ужким все около 1800-2200 вървят по-туристическите, само 24-70 2.8II изригва с цена 3к+, тоест аз вадя заключение, че не а баш евтинджак 24-105. Втора ръка цената не дава особено обективна картинка май.
Както и да е, ще пробвам с GNikolov да сравня и да видим проблемът в моя телевизор ли е.
Жоре, на такъв зверски рисайз и от моите изглеждат остри. Проблемът, ако може да се нарече така, е осезаем при 100% кроп, макар че е видим и малко по-рано.

Публикацията е редактирана (16-06-15 23:37)

Автор: realnoncho   
Дата:   16-06-15 23:46

Има и 11-24L F4, 28-300L IS, 70-300L IS, 100-400L IS и 200-400 4.0 IS [smilie25]

Продължават заключения и обобщения без да се знае има ли реална причина...

Публикацията е редактирана (16-06-15 23:48)

Автор: lamerko   
Дата:   17-06-15 00:29

Не се връзвай с червената лентичка, че ще получиш максимума. Реално 24-105L е китов обектив, който се подава на цена по-ниска от доста други обективи, без лентичката, стига да си го вземеш от "Европата". Не става въпрос за "нелегален внос" или за употребявани/рециклирани, а за отделени от китови пакети бройки, на нула кадъра. Продават се със стотици, на цена както за... китаче. Реално въобще не е лош обектив, но все пак не бива човек да очаква прекалено много от него. Лично аз го нямам, но когато реших да си купувам универсален зум, доста ревюта изчетох и бях на крачка да си го поръчам. И в този момент ми попадна една бройка да тествам, след което се сдобих с един Тамрон 24-70 [smilie18]

Но въпреки това съм на мнение, че въпорсния обектив може да изкара малко повече от показаните кадри.

Дата:   17-06-15 00:46

За GOSPODIN, който нищо не знае [smilie5] :
Това, че 80% от хората си купуват хладилници "Беко", НЕ означава, че те са най-добрите! [smilie21]
На горките канонци сал статистиката им остана като утеха. Не им стигат проблемите с калпавите сензори, ами сега гадовете искат и митологичните L-ки да "детронират"! Как да не ги ожалиш!
Виждал съм много глупости да се правят - включително да се слагат L-ки на професионални камери за дигитално кино, което граничи с безумието. Така се получава, когато след "професионалните" съвети на GOSPODIN нещастникът се е набутал с толкова много пари за L-ки, че няма как да си купи един свестен Цайс!

Автор: dimidumi   
Дата:   17-06-15 01:06

chrisnoch написа:

> е набутал с толкова много пари за
> L-ки, че няма как да си купи един
> свестен Цайс!

Ха-хааа, или едно свястно Angenieux, ама там цените са други :)...значи има няколко Канонски набедени "L"-ки , които не заслужават лукзозния символ и този "24-105" е един от тях. [beer]

Дата:   17-06-15 01:12

Сега и теб ще те оплюят, ама да не ти пука! [smilie3]

Дата:   17-06-15 01:30

chrisnoch ,не знам докога ще ти търпят "мъдростите" във форума.
Да сравняваш репортерите на Ройтерс с пералня "Беко" е изключителен принос в развитието на дигиталната фотография.[smilie18]

По неизвестни причини HD ТВ камерите на една от малкото HD телевизии в БГ са Сони с обективи Канон. [smile]

Дата:   17-06-15 06:01

Не ми беше известно че репортажната част на телевизията търси максимално качество на картината, вече ще знам. Аз мислех, че търсят приемливост и голяма здравота на апаратурата, че да не стане някой сакатлък като снимаш неща тип "Ко? Не!" и те нападат или да не им умре нещо ако тръгне да ги вали дъжд.

https://en.wikipedia.org/wiki/Canon_L_lens

L lenses tend to be more durable, incorporating dust-resistant and water-resistant rubber seals on some models. L lenses also contain optics of higher quality, with many lenses containing fluorite or ultra-low dispersion glass elements, ground aspherically.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »