Автор: ilcoin
Дата: 06-05-15 18:53
Където и да отидещ, за успешна и бърза интеграция трябва да знаеш местният език + да имаш идея поне за локалните културни особенности + да имаш занаят, дето там да се котира /разбирай плаща/. Иначе е трудно, щото влизаш в конкуренция директно с местната паплач (иранци, пакистанци, мексиканци, каквото-е-там-заело-нишата) и става ужасно трудно. Ти не си от тях, не им говориш езика и пр. Сещаш се. Не че не може, ама задачата се усложнява доста ...
Аз не съм емигрирал официално, но по едно време прекарвах повече време зад граница, отколкото тук - говоря за Западна Европа основно. Та тия филми съм ги гледал - срещал съм по офиси разни нашенци, даже единия градски излезна :). Чистеше всяка вечер офиса и после всяка сутрин караше развозен камион. Момъка се беше устроил, беше турче от Хасковските села и се разбираше с месните турци. Та така ...
Занаят + език + готовност да се скъсаш от работа за нищо и накрая ще караш една що-годе свястна кола, ще те лекуват пак скапани доктори (свястните струват много), ще те гледат накриво чиновниците (защото си от ония, дето местния Волен Сидеров обвинява за всичко), ще изкарващ колкото да си покриеш разходите и накрая като теглиш чертата - пак същото. Аз затова и никъде не отивам, няма смисъл.
Ама ти си решаваш де - по-добре да ги имаш нещата тук, отколкото там. И тук има доктори, ако можеш да си го позволиш - също като там. И тук има полиция за който си плаща и няма пак за който си плаща. Също както и там. Качествената храна е скъпа, евтината е вредна (тук поне зеленчуци лятото има по провинциите, дето биват).
Разбирам, че вероятно се е случило нещо, което те е депресирало сериозно, но така или иначе - ако тук се котираш добре на трудовия пазар и ти плащат добре, ще се оправиш и там (ако говориш добре местния език разбира се). Което обезсмисля емиграцията за мен поне.
Ако тук не се оправяш, вероятно и там няма да я вържеш. Което пак обесмисля нещата - тук поне имаш приятели и родители, пък там си сам като куче и един зъб да те заболи, става сложно ...
Айде, не се напрягай излишно, гледай да се наредиш тук и успех
|
|