Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Грешен фокус - 35mm 1.8G
Автор: Yotov   
Дата:   13-02-15 20:34

Здравейте!
Обективът е на никон д3200. Ясно е, че тялото не е най-професионалното, обаче:
През визьора, при централна фокусна точка, всичко е на фокус. На дисплея обаче после фокуса е леко напред или назад, не знам, искам да кажа, че е леко издърпан към мен. През лайфвюто и на дисплея и на снимката всичко е огън. Къде може да е проблемът?
Става дума за бленда 1.8 от макро до към 2-3 метра. На по затворена бленда от 4 нагоре е ясно, че няма проблем.
Също така се съмнявам да е от качествата на тялото, защото на визьор при описаната ситуация, 9/10 кадъра са брак. Единият кадър, който става, предполагам е грешка на апарата.
Ще се радвам на мнения по въпроса, въпреки, че ще ходят в сервиз за калибрация, но все пак да чуя мнение преди да остана за поне две седмици без апарат. Не, че ми е професия, но знаете как е.
А, и още нещо дали с другият ми обектив ще има проблем след калибрацията с 35-цата? А той е 18-105.
Благодаря предварително. :)

Отговори на това съобщение
 Re: Грешен фокус - 35mm 1.8G
Автор: Tenebrus   
Дата:   13-02-15 21:33

d3200 няма ли AF Fine tune? Моето D7000 имаше сериозни проблеми с фронт фокус, но след малко калибрация си го оправих.
Разрови се из менюто...

Автор: jingov   
Дата:   13-02-15 21:44

Д3200 няма АФ тунинг.
При указаните параметри на снимане, дълбочината на ясно изразеното пространство /ДОФ/при 35 мм обектив е 12 см. При растояния 90см или 1 метър то е само 5-6 см ! Дали е снимано с подходяща скорост или от статив , или ?
Ако "проблема" се установи при тестове от статив , тогава подлежи на калибрация.

Автор: yotov   
Дата:   13-02-15 22:43

От статив все още не е пробвано, но или се снима на високо исо за скорост или през деня са от 1/250 нагоре. За снимки в които не ме интересува качеството, снимам с по ниско исо и скорост, просто да няма шум.
Работата е там, че ако снимам жената на около 1.5м, бленда 1.8 и фокусирам по централна точка на окото, в около 8/10 кадъра фокусът е на ушите. Вариантът със фокусирането на носа или ушите е гаден, защото всеки път трябва да прекадрирвам. Кофти е, особено за деца. Те и иначе са си трудни за снимане. [smilie5]

Автор: ivjordan   
Дата:   13-02-15 23:27

С този обектив на 1.8 си иска умение да се фокусира. Аз също мислех, че имам проблеми с фокуса на този обектив, но със статив се оказа, че кове в окото на богомолка. Без значение от фокусната точка, просто е убийствено точен. Така че, както казаха и по-горе, преди да направиш обстойни тестове от статив, не предприемай драстични мерки, да не стане после по-зле.

П.П. В профила ми има един минзухар, сниман на 2.0 с този обектив от ръка и се вижда как фокуса не е на място. Нямам за съжаление от статив, а сега не ми се търси по дисковете, но за себе си знам, че този обектив на широко снима добре от статив или в здрави ръце. Моите явно не са такива, така че се съобразявам.

Вероятно техниката ти е ОК, но техниката на снимане ти куца, както и на мен.

Публикацията е редактирана (13-02-15 23:37)

Автор: iasen2   
Дата:   14-02-15 08:14

За какво макро говорите , това НЕ е макро обектив
Вижте в характеристиките минималното предметно разстояние на обектива !

Автор: tbby   
Дата:   14-02-15 08:41

Yotov, аз ще те светна сега, защото съм го ял същия като теб ;)
Преди време така импулсивно и без много тестове си купих същия обектив, само ча тогава бях с D90.
И аз имах фронт или бек фокус, не помня. Просто ми късаше нервите.
Реших проблема като го занесох в Никон да го настроят тялото по него, но тук искам да обърнеш внимание на думите "настроят тялото".
Настроиха го, спор няма. Направо цепеше косъма накрая, но другите ми обективи избягаха!
Отделно че го връщах 3 пъти за настройки...

Това е проблема на телата, които нямат микро настройки за отделните обективи. Настроиш по един и останалите хвърляш боб.

Сега не знам какво да те посъветвам. Може би ако имаш и други обективи, от които си доволен да продадеш този и да търсия друг такъв, който съвпада с тялото ти.

Автор: Daniel_P   
Дата:   14-02-15 15:37

Tbby[smilie24]
Аз го имах същия проблем с 35 1.8 на д5200
От 10 кадъра 2 ставаха споррд зависимост от дистанцията наблюдаваше се back fokus! Много се ядосвах и все виках тоя апарат е дефектен :( След това си взех 85 1.8G и си паснаха мале направо режеше косама от 10снимки 2 брак което вероятно си е от мойте способности! Та осъзнах че тялото си е ок и след дълго четене и срещане на проблема при много хора и съвети за калибриране и евентуално разрешение на проблена но също така и евентуален проблем с др. Обективи се отказах :) сега съм с д7000 и с микро настроиката всичко се нареди. Макар че 85 1.8G не цепи по същия начин но не ми е останало време да му направя прецизна настройка :) Ако е нов отиди в магазина и им обясни как стоят нещата и ако може да ти искарат 3-4 бройки да тестваш и ако съвпадне с някой да го смениш ще най-добре :)

Дата:   14-02-15 16:32

За смяна с друг едва ли ще мине номера, понеже е от 3 месеца в мен.
Ще го нося най-вероятно за настройка с тялото и понеже бях питал във фотосинтезиса, от където са купувани нещата и те казаха, че нямало да има проблеми със другият обектив 18-105. Както и да е, така или иначе ползвам предимно 35-цата. За следващия обектив ще знам, изкарват ми всички налични бройки и започвам тестове.
А д7000 или д7100 може ли да има запаметена настройка за всеки обектив, а бе всеки път да се настройва след смяната?

Автор: Божидар58   
Дата:   14-02-15 16:46

При Никон D300S има възможност за съхраняване на фината AF настройка на 12 различни обектива. Когато сменяш обектива тялото разпознава новия обектив автоматично, не е нужно нищо да правиш. Единствено, когато нямаш нужда от фина AF настройка отиваш в менюто и даваш OFF. Същото е и при другото ми тяло- D300.

Автор: Петрос   
Дата:   14-02-15 17:09

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   14-02-15 18:06

Когато апарата излиза от завода комплект с обектив цепи косъма.
После обаче почват мизериите и всичко това в ниския клас.
Досега не съм чул някой с фулфрейм да се оплаква ;)
Аз снимах с 5D и трите обектива, които ползвах си цепеха мрака. И той няма фини настройки, но в завода чисто като производство му е обърнато много повече внимание.

Автор: Daniel_P   
Дата:   14-02-15 18:50

Yotov- И при Д7000 тялото си разпознава обектива и настроиката която си му задал и няма дерт! Не знам до колко обектива помни аз ползвам 3 и 3те ги помни може би 12 както при Божидар58[shtrak]

Автор: h_bio   
Дата:   14-02-15 20:08

Огледално-рефлексни драми [smilie5] Погледнете в темата за безогледалките дали има такива проблеми! [shtrak]

Дата:   15-02-15 11:42

h_bio, много точно казано :)

Дата:   15-02-15 15:04

Добре де, сега.. "Кой с кво си има, с тва си клима.", казват бабите. [smilie5]

Автор: prisonbreak   
Дата:   16-02-15 09:26

То при безогледалкте, май-всичко е на фокус.... [smilie18]

Автор: h_bio   
Дата:   16-02-15 09:33

Може да е на фокус, може и да не е. Това зависи само от желанията на снимащия.

Автор: prisonbreak   
Дата:   16-02-15 09:35

Нз. Но следващия ФФ който ще взима е Leica...

Автор: mitku   
Дата:   16-02-15 10:03

h_bio написа:

> Огледално-рефлексни драми [smilie5]
> Погледнете в темата за
> безогледалките дали има такива
> проблеми! [shtrak]

Е, то ако така се гледа: и в този случай, както се вижда - ако се пусне апарата на ЛайвВю (т.е. като безогледалка), пак няма проблеми с фокуса. Т.е. реално пак си зависи от снимащия и няма проблем да си го ползва и като безогледалка. [smilie25]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »