Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Потребителски цветови профил за принтер
Автор: snim4o   
Дата:   17-01-15 22:34

Здравейте,

Интересувам сe дали някой е успявал да редактира готов цветови профил за epson принтер? Преди е могло да се прави с прогармката LabWarp но тя няма нови версии и вече не работи.

Официалния подход е да се направи нов профил но това изисква и нов хардуер:)

Идеята е да се отместат малко само определени цветове. Принтера е 1500в.

Благодаря

Отговори на това съобщение
 Re: Потребителски цветови профил за принтер
Автор: GenaDP   
Дата:   18-01-15 00:02

И да има начин да се редактира, как ще буташ цветовете - на око?

Дата:   18-01-15 00:16

Да. На първо време на око. Стига да мога някак да променям цветовете в профила...

Автор: asahi   
Дата:   18-01-15 00:54

Разбира се, че можеш да го редактираш на око. Профилът е обикновен текстов файл. Пробвай се смело!

Дата:   18-01-15 02:26

ProfileMaker на XRite има модул за редактиране на такива профили. Успех в начинанието.

Дата:   18-01-15 10:59

Хмм, ами много данни съдържа този файл. За да го редактирам направо сигурно трвбва да съм попрочел стандарта... а също и ми се струва че на много места ще трябва да се променя.

Моята идяя беше за някаква програмка която да улесни товаа редактиране но от друга страна някакви насоки как да го редактирам също ще са полезни...

Дата:   18-01-15 11:02

Ще опитам с този ProfileMaker на XRite и ще пиша.

Автор: tzl   
Дата:   18-01-15 11:44

@snim4o — нека ти го кажа в прав текст:

Забрави да можеш да си настроиш цветовете на око. Можеш да направиш леки корекции, но това ще работи за конкретна снимка и в следващия момент ще отпечаташ друга, при която ще имаш други проблеми, които като опиташ да коригираш, ще развалиш баланса с първия случай. Това ще ти похаби много хартия и мастила.

Или оставяш на стандартните настройки и си живееш с мисълта, че снимките ти няма да са с коректни цветове или си профилираш принтера с необходимия хардуер за това.

Има хора, които ще ти го профилират за дребна сума (а може някой и без пари да го направи, знам ли). Това е като калибрирането на монитор — не е вечно, но се прави на определен период. Също така профилирането е за точно определена хартия и мастила. Смениш ли типа мастило или хартията, трябва да направиш нов профил. Дори и да си с едни и същи мастила с времето може да се наложи да се препрофилира отново поради това, че живеем на планета, където нещата се изхабяват от употреба.

А пък ако мониторът ти не е калибриран, това е все едно да солиш манджа и да я пратиш по куриер на чужденец с друг вкус да ти каже дали е добре на сол.

Ако принтерът ти струваше 300лв, разбирам. Обаче се предполага, че като дадеш 1500лв за принтер трябва да знаеш, че ще ти е необходимо още малко усилие, за да постигнеш резултатите, които може да ти даде.

Публикацията е редактирана (18-01-15 13:18)

Дата:   18-01-15 18:47

Благодаря за съветите. Знам че са правилни и е по-добре да се направи цял профил както трябва но за сега ми се иска още малко да се опитам "на око".
Само да уточня че принтера е модел 1500в а цената му е 600лв.
Опитах да редактирам профил с ProfileMaker/ProfileEditor. Промените се виждат във фотошоп, въпреки че цветовете във фотошоп и в редактора на профили изглеждат различни.
Един проблем обаче не можах да реша:)
Това кото виждам като промяна с новия профил не излиза на принтера. Струва ми се странно, защото ми го показва в принт превюто (Print with preview) а също и в View->Proof Colors.
Като избера моя нов профил виждам разликата във фотошоп но като дам принт излиза без корекциите направени от ProfileEditor. Опитах с различни настройки за "Rendering intent" но все същото.
Моля ако някой има идея на какво можв да се дължи да помогне.

Дата:   18-01-15 19:09

Дължи се на това, че не правиш нещо както трябва. Какво точно - няма как да позная. Прочети как се ползва принтерски профил и следвай инструкциите.

Дата:   18-01-15 19:33

Това което правя е: взимам профил за маотва хартия, правя промени, записвам го, отварям във фотошоп и като го избера виждам промените. После като печатам с него резултата е все едно че съм използвал профил за матова хартия без проментите :)

Стъпките за печат са стандартни: избирам профил и рендване, после от драйвера избирам хартия и изключвам управлението на цветовете.

По-скоро ме съмнява че ProfileEditor 5.0.5b не прави нещо както трябва. Може би промените не са коректно записани в профила и затова фотошоп ги вижда а до принтера не отиват...

Дата:   18-01-15 19:49

избирам профил и рендване
Как ги избираш? По телефона?

За да стане нещо смислено, направи едно от двете:
1.Конвертирай към прентерския профил, а от принтерския драйвер дай директен печат без управление на цветовете.
2.Закачи профила към принтерския драйвер, от фотошоп не барай нищо.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »