Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Относно AF fine tune
Автор: satanikssbg   
Дата:   29-09-14 19:47

Въпроса ми е при настройка на AF tune fine, има ли значение на колко mm ще е обектива? Също така в сайта пише да използвам широко отворена бленда, т.е. максимално отворена или ...?

http://regex.info/blog/photo-tech/focus-chart#prepare

Техниката ми е Nikon D7000 и китов обектив 18-105 [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Относно AF tune fine
Автор: vicking   
Дата:   29-09-14 20:30

Вариото има значение, може да се окаже че на различни дължини имаш бек или фронт фокус. Аз поне имам такива проблеми с дългото ми варио 80-200 f2.8; тялото ми е като твоето.
Странно е че питаш за китовия си обектив. С него тялото ми беше перфектно калибрирано.

..а и да, блендата трябва да е максимално отворена, както и разстоянието до обекта ти трябва да е х2 18-105 в зависимост на коя дължина снимаш. Сподели в какво точно е проблема че ми е странно наистина.

Публикацията е редактирана (29-09-14 20:34)

Автор: satanikssbg   
Дата:   29-09-14 21:02

Като цяло не бях доста задоволен от фокуса (но за разлика от стария ми канон, съм доволен) и по случайност попаднах на един урок в youtube. И реших да експериментирам. И забелязах огромна разлика.

https://photo-forum.net/static/forum/2014-09/odme7877.JPG

http://picbg.net/img.php?file=a481677575b86e6e.jpg

Това е при 100% zoom в Photoshop.

Но малкият ми "експеримент" беше с произволно число, понеже в момента не разполагама със статив.

Непременно искам да го пробвам, но в сайта няма доста информация, затова попитах.

Автор: hotsnail   
Дата:   29-09-14 21:29

Ами от моя опит със зумове е най-добре да гласиш със обект близо до безкрай (30-50 метра от теб), задължително от статив, на маскимална дължина (105мм).

След като го коригираш да е максимално остро направи си експерименти по наблиоз и на дуги дължини. Със зумовете има вероятност фокуса на 105мм да ти е супер ама на 18 да е драма. Ако се окаже така отивай в сервиза с комплекта обектив и апарат. За съжаление производителите оставят по прости настройки за потребителите и понякога няма как прецизно да си настроиш фокуса.

А какво те наведе на тия мисли? Какъв е проблема?

Пише се AF fine tune. Объркал си реда на думите

Re: Относно AF fine tune
Автор: vicking   
Дата:   29-09-14 22:20

..и къде точно да отиде като в профайлд нямат стенд за калибрация?

Re: Относно AF fine tune
Автор: mihajlov2   
Дата:   29-09-14 23:05

Със зумовете при наличие на бек или фронт фокус обикновено е малко сложно. Ако настроиш точно фокуса на едно фокусно разстояние, често на друго фокусът пак е мръднал. Някъде по Никонските форуми съм чел, че при при мърдане на фокуса на вариообектив е най-добре да се настрои точно фокусът за две фокусни разстояния - най-близкото и най-далечното. След това задаваш примерно настройката за далечното ФР, ако снимаш по-често пейзажи примерно. А като снимаш по-близки планове, трябва бързо да пренастроиш на другата поправка на автофокуса. Затова препоръчват AF Fine Tune да си го изведеш на бутон за бърз достъп - Fn /предполагам, че D7000 има такъв, аз четох по темите за D7100/.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »