Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Интересно изказване срещу безогледалните
Автор: m.djorov   
Дата:   31-05-16 14:30

Попаднах на тази статия:
текст

Интересно размишление. Някой ползващ/л и двата вида системи може ли да каже - вярно, невярно е това, което твърди автора?

Отговори на това съобщение
 Re: Интересно изказване срещу безогледалните
Автор: victory13   
Дата:   31-05-16 14:31

Браво [smilie24]

/Не е пускано тази седмица още/ [cool]

Автор: lamerko   
Дата:   31-05-16 15:10

Заглавието е подвеждащо... все пак до Сони феновете - има безогледалки и на други производители [smilie18]

Автор: alex070707   
Дата:   31-05-16 15:34

Който с каквото иска да снима, винаги са ми били смешни "войните" на техниката, но няма как.
Иначе статията е доста точна!
По-голямото тяло технически винаги ще има предимство, просто защото могат да се сложат повече компоненти в него, например:
-по-голяма батерия
-по-мощен/повече на брой процесори
-повече оперативна памет
Единствения (засега) истински плюс на безогледалките е exposure simulation във визьора и теоритичната компактност, която МОГАТ да предложат пред DSLR, но тя е много зависима от конкретните условия.

Автор: nyamago   
Дата:   31-05-16 15:43

Винаги ше има Луддити, плюещи срещу вятъра и опитващи да спрат прогреса с доводите си както стена от слама спира връхлитащ товарен влак [smilie6]

От друга страна, никой не е безгрешен - известни (и признати) са и вродените недостатъци на безогледалките (предимно от оптическо естество и закони на физиката), и неоправданите очаквания за магически предимства, които приличат на очакванията за вечен двигател или поне за такъв дето гори вода...

Та - като си знаем кусурите, кой продъжава да открива хладката вода и да вдига шум за това?? [smilie11]

Дайте нещо ново, дето не сме го чували [smilie25]
[beer]

Публикацията е редактирана (31-05-16 15:44)

Автор: Emoxide   
Дата:   31-05-16 15:54

...все едно да сравняваме автомобили с ДВГ и такива с електрозадвижване.
И двата типа имат едно и също функционално предназначение - да превозват. Вторите имат доста по-кратък пробег, поради енергийната си неефективност. Но и това търпи еволюция...

Безогледалките няма как да имат обемно-теглово предимство като система, освен ако не са с най-малките матрици - респективно и малки обективи /с цената загуба ефекта на плиткия DOF/. А и технологичното устройство на матриците не позволяват конструирането на ултра-компактни обективи без драстично влошаване на качеството по краищата на кадъра. Нещо, което на лента беше реализуемо.

Абсолютно ненужни спорове за кое колко е добро. Всеки е свободен да избира според какво му е удобно и приоритетно: на някой стига и хубав компакт, на друг е нужен топ модел репортерски пълноформатен DSLR

Публикацията е редактирана (31-05-16 16:13)

Автор: PhotoBo   
Дата:   31-05-16 16:29

Всъщност на мен статията ми хареса, не е нищо ново, но до сега не бях чел друга такава задълбочена, касаещи двете системи, сравнявайки ги не само по размери. Аз лично съм изненадан от това с размерите, признавам си открояенно. До сега в представите ми за безогледалка винаги на първо място ми светва лампичката "компактност"! Сега ще гледам по друг начин на нещата, когато видя някой на улицата с безогледалка и закачен на нея тутмак. Този някой обаче няма да съм аз, имайки и двете системи (макар да става въпрос за Фуджи), в повечето случаи, когато искам наистина компактност и ниско тегло - взимам безогледалката + китака или само един обектив от ДСЛР-системата (с преходник) и съм пей сърце! Не мисля да наливам пари във втора система (безогледална), така, че основното мнение дето автора е изтъкнал като довод за мен не важи! Безогледалката в моя случай ще си остане по-леката, по-малката и компактна алтернатива, когато целта е такава, или 2/3-ти от случаите. За това точно не мисля да я разкарвам, макар да е кроп и да енот възможни най-нисък клас, най-много да я заменя с някой друг А6000, за да имам и АФ с адаптер и с Никон-ските стъкла [smilie3] За всичко останало при целенасочено снимане - няма чак да ми се счупят лактите чак от ползването и носенето на ДСЛР с умерено количество обективи в чантата (2-3 макс). Спорът е излишен, за едни - едното, за други - друго, а при възможност и двете, така човек няма да изпада в спор със себе си [smilie5]

Автор: meneldor   
Дата:   31-05-16 16:41

Има контра статия: http://petapixel.com/2016/04/05/defense-sonys-pro-mirrorless-cameras/

Дата:   31-05-16 16:42

PhotoBo [smilie24]

Автор: itilien   
Дата:   31-05-16 17:13

Аз малко не мога да си представя сонитата като ефективен инструмент за репортажна, портретна и сватбена фотография примерно. Просто ергономията им не е достатъчно добра - нито като разпределение на тежестта спрямо обектива, нито като големина на тялото и грипа, както и разположение на контролите.

За пейзажна работа стават, макар и със забележки (не им се въртят напълно дисплеите, което пречи при вертикални кадри). За видео са по-добре.

Автор: stzz   
Дата:   31-05-16 18:04

На мен ми е твърде странно, когато някой се опитва да представи безогледалките за носител на технологичния прогрес, като се представят за убицй на ДСЛР системата!
Напротив, те могат да изчистят ДСЛР-ите от несвойствени функции и да го превърнат в един чисто фотографски инструмент.
Който го влекат глезотии, да се обезогледалчва, ......[smilie7] ......следвайки прогреса.

[shtrak]

Автор: h_bio   
Дата:   31-05-16 18:31

Пълен боклук са безогледалките!
Прочее и огледалните са така.....

... в моите ръце [smilie5]

Автор: steeens   
Дата:   31-05-16 19:41

itilien, мислиш ли че не могат да оправят това? Нищо не им пречи да направят ДСРЛ подобна безогледалка/те имат, ама е от най ниския клас/ Всъщност най логичното нещо е да направят точно такъв фулфрейм, но защо не го правят е загадка, макар и не особено голяма.

Автор: kacho_bg   
Дата:   31-05-16 21:07

Статията не критикува безогледалните камери като цяло. Критикува Sony FE обективите и решенията, които Sony са направили, за да не правят нов фулфрейм байонет, което води до компромиси. Критикува също Sony за решението им да ползват стар оптичен дизайн, въпреки възможността да ползват по-малка отсечка и да направят по-компактни обективи.

Но Sony не са единствените, които правят безогледални камери. Panasonic, Olympus, Fujifilm, Samsung са избрали да не правят гореизброените компромиси отначало още :) Съответно и обективите им са нов дизайн и доста по-малки (не само заради по-малките матрици, които покриват). Там доводите на статията не са валидни, защото говорим за много по-компактни тела и обективи, дори и съпоставени с техните FF алтернативи и по-тъмни стъкла пак са по-компактни. А освен компактност печелим и бързина – f1.4 на APSC или M 4/3 е много повече светлина и по-малко ISO от f2 или f2.8 при FF система.

И още нещо – ясно, че FF обективите на Sony ще са по-големи... Обаче - не всички FF обективи са гиганти. Дори при някои DSLR-и FF обективите са значително по-компактни (Pentax и Olympus). Но да се върнем на безогледални камери. След като Leica може да прави компактни обективи за FF, доводът със законите на физиката трудно ми минава – да, може да има по-компактни FF обективи.

Просто Sony не са избрали да положат усилия за нови оптични дизайни. По-сладко за бизнесът им е да изкарват по 3 high-end камери на година ;)

Ето и пример, че може:

http://gallery.photo.net/photo/1847505-lg.jpg

Дата:   31-05-16 21:26

Всъщност защо трябва да са големи? Има готови схеми на обективи дето са си направо миниатюрни, а са за фулфрейм, за телеметриците става въпрос. На Лайка затова са им компактни обективите. Но явно за да ти съдерат кожата с цената е добре обектива да е голям и тежък...[smilie18] [smilie18] [smilie18] Но пък Лайка и това предположение опровергава...На мен ми е любопитно как ще се справи на А7р един Carl Zeiss Jena Sonnar 50mm f/2 или руското му копие Jupiter-8 50 mm f/ 2, някой пробвал ли ги е?

Автор: kvakioh   
Дата:   31-05-16 21:45

Сватба-2 тела- А7R, Canon 100D. Първото тяло с автофокусни обективи-100 от 220 снимки като хората. 100Д с автофокусни обективи- 230 от 260 кадъра като хората. ЗА качество не говорим, за автофокус и точност. Само скоростта да оправят и ще е супер.

Автор: stef7   
Дата:   31-05-16 22:05

Sony A7 серията а безогледалките си имат предимства и недостатъци. За Сони А7 си има компактни и малки обективи като 35мм f2.8 или 55mm f1.8 на Zeiss, с автофокус дори, но струват не малко пари. И да телеметериците и фирми като Laica и Zeiss а и не само те са доказали че такива обективи могат да се правят. Но те пък са още по-скъпи.

За А7 има алтернативи с малки и компактни обективи на относително ниски цени, защото ако парите не са проблем двата Zeissa са прекрасни.

@steeens Jupiter-8 50 mm f/2 както и Jupiter 9 85mm f2 в телеметричната си версия на m39 са много компактни и стоят много секси на A7 но това са обективи които са проектирани преди 2рата световна война и оптически отстъпват на съвременните такива. А и са правени в бившия съветски съюз което е втори минус. Стават за определени ситуации и дори за street и ако човек не очаква от тях да са остри от край до край на отворено са съвсем прилични. Но не са според мен за всеки ден и всеки случай. Имам слабост към тях но си имат много кусури. Дават много отблясъци, нямат висок контраст, което може да се компенсира в Lightroom, не могат да се мерят на острота със съвременните такива. Но ако си ОК с малко по-ретро look, са чудесни. Харесвам ги. Ето тук примери с Jupiter 8 и А7

https://www.flickr.com/groups/1060957@N23/

Виж снимките на DBP Harrison, а и другите.

Става определено става обектива, ако попаднеш на добър екземпляр и не очакваш чудеса от него.

Евтин и доста компактен за SLR обектив при това достатъчно остър с много добър контраст и цветове - Pentax M 50mm f1.7. Адаптера е обаче по-голям и като цяло комбинацията не е чак толкова компактна но става.
Canon 40mm f2.8 - страхотен обектив ако не те притеснява f2.8 - отлична алтернатива на Zeiss 35мм f2.8 FE.

Въобще има достатъчно на брой добри малки и компакти обективи, които правят A7 съизмерим на телеметрик и доста по-компактен от аналогичен DSLR.

Дата:   31-05-16 22:11

Sony A7 + Jupiter 8

Дата:   31-05-16 22:17

Един от големите недостатъци на Jupiter 8 е че минималното фокусно разстояние е 1м при 40-50см за съвременните обективи. Това за определени ситуации е проблем, но за щастие има лесно решение. Слагаш някакъв шим или подложка от порядъка на 1 до 2мм между обектива и адаптера и готово. Принципа е елементарен и се ползва от макро ринговете и мехове. Разбира се губиш леко безкрайност на отворено но като фокусираш наблизо защо ти е безкрайност да е на фокус. Тя си е размазана което обикновено се търси като ефект.

Дата:   31-05-16 22:25

Според мен основното предимство на безогледните е премахването на огледалото. Самсунг и Панасоник първи се преориентираха към универсална камера тип DSLM (DSLR без огледало), ама консервативно настроените все още ме могат да го приемат този абсурд - хем без огледало а не е компактно като сапунерка. Другият възглед ако телцето е недостатъчно на размери - таз смешна играчка със сменящи обективи за нищо не става, хем малка хем без бутони. Няма угодия....

Автор: ludiakolio   
Дата:   31-05-16 22:25

На това А7,ако му боцна един от така плютите пентакс твърдаци,ще заговори друго автора.Лично много се кефя на безогледалките на сони-гсм маниер на снимане с про качество, ама пуста му визия през огледалото много ми липсва,а и кадифеното хлопане на механизма -еххх.Канонскити петици малко ми пльокат на несмазано(5д2 съм пуцал),предполагам това се е оправило в тройката.Напред към прогреса.

Публикацията е редактирана (31-05-16 22:29)

Дата:   31-05-16 22:31

Жалко, че явно масово потребителя не осъзнава, че с оттеглянето на Самсунг от бизнеса с фоототехника, всички много загубиха... всъщност единственият истински конкурент на Сони хегемонията. Щото независимо как се казва брандът японски, в по-малка или по-голяма степен зад него стои Сони.[smilie2]

Дата:   31-05-16 23:02

stef7, [smilie24] [beer] [beer] [beer] благодаря!

Дата:   31-05-16 23:09

Без да съм специалист според това което съм чел, когато работната отсечка или разстоянието между края на обектива и сенсора/филма е малко, обектива е по-лесен за проектиране и по-лесно се постигат добри отически качества. Когато са измислили огледалото и SLR камерите е било голямо предизвикателство да проектират обективи които са качествени оптически, но имат голяма работна отсечка. Не си спомням кой пръв го прави, но е било новост и трудно. SLR обективите чета били с ретро фокус дизайн. Не че разбирам много какво означава това, но е факт че твърдите обективи за Сони Е Mount Full Frame постигат много добри оптически качества запазвайки компактни размери и тегло. 55мм вия Цайс му викат мини Отус и като погледна в DXOMark каква резолюция вади имайки при това страхотен рисунък, контраст, цветове и боке съм склонен да вярвам на подобни твърдения.

Сони А7 серията според мен беше създадена малко като опит, проба и продължение на телеметричните традиции във фотографията и успеха и изненада дори самата Сони. Те разбира се тръгнаха да развиват пробива и да правят пари. Сега хората искат безогледалка която да е голяма и удобна като DSLR, с голяма батерия копчалъци и т.н. Споко ще я направят.

За мен едно от предимствата на А7 е именно продължението на телеметричните традиции. Лайка нямат ф2.8 зуум обективи на М байонета нито са имали на м39. Нито Контакс G имаха такива. Философията е да се правят твърди , малки и компактни, но качествени обективи. По-спартански подход, който жертва някои удобства в името на компактността и без да се жертва качеството. Сега искат обаче от Сони Full Frame Е Mount да е като DSLR. Да пуца по 10 кадъра в секунда, автофокуса да цепи косъма на бягащ леопард от 100 метра разстояние, f2.8 зуумове и т.н. и т.н. И Сони ги правят, зер да не би да оставят парите на пътя. Те това правят преди всичко - пари.

Но ако човек избере телеметричната философия А7 му идва дюшеш :) ако мога така да се изразя. Междудругото 28-70 зуума е много лек и компактен. Е не е светъл, но си има закони на физиката.

В дългосрочен план безогледалките ще се наложат по една проста причина. По-евтини и лесни са за производство. Икономисването на много механични детайли води както по-ниски цени на производство, така и повече надежноста и по-лека поддръжка. Публично известен факт е че Сони правят много добри печалби точно от A7 серията. Не е далеч и деня когато ще изчезне и механическия затвор.

Ако на някой му липсва звука от затвора и огледалото има решение, ще му симулират шума по електроннен начин. Вече е правено. Когато в Лондон пуснали първите цифрови централи и телефони, много от потребителите започнали да звънят и се оплакват че не чуват познатото чукане, пращене и пукане от аналоговите превключватели. Тишината по линията им се виждала кофти зер щом няма шум нещо не работи , не е наред. От пощите се видели принудени да пуснат специални звукови генератори да пускат обичайния шум по линията за да не нервят потребителите. Тази подробност отдавна е забравена и никой вече дори не си спомня за нея. Днес някои дори не знаят какво е аналогов телефон и централа и онова чегъркане от набирането на номерата. [smile]

Дата:   31-05-16 23:10

Emoxide, аз примерно много се надявах на тях. Това което направиха, не мога да си го обясня все още и страшно ме е яд на тях, че се отказаха. А направиха толкова много, за толкова малко време.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »