Автор: stef7
Дата: 31-05-16 23:09
Без да съм специалист според това което съм чел, когато работната отсечка или разстоянието между края на обектива и сенсора/филма е малко, обектива е по-лесен за проектиране и по-лесно се постигат добри отически качества. Когато са измислили огледалото и SLR камерите е било голямо предизвикателство да проектират обективи които са качествени оптически, но имат голяма работна отсечка. Не си спомням кой пръв го прави, но е било новост и трудно. SLR обективите чета били с ретро фокус дизайн. Не че разбирам много какво означава това, но е факт че твърдите обективи за Сони Е Mount Full Frame постигат много добри оптически качества запазвайки компактни размери и тегло. 55мм вия Цайс му викат мини Отус и като погледна в DXOMark каква резолюция вади имайки при това страхотен рисунък, контраст, цветове и боке съм склонен да вярвам на подобни твърдения.
Сони А7 серията според мен беше създадена малко като опит, проба и продължение на телеметричните традиции във фотографията и успеха и изненада дори самата Сони. Те разбира се тръгнаха да развиват пробива и да правят пари. Сега хората искат безогледалка която да е голяма и удобна като DSLR, с голяма батерия копчалъци и т.н. Споко ще я направят.
За мен едно от предимствата на А7 е именно продължението на телеметричните традиции. Лайка нямат ф2.8 зуум обективи на М байонета нито са имали на м39. Нито Контакс G имаха такива. Философията е да се правят твърди , малки и компактни, но качествени обективи. По-спартански подход, който жертва някои удобства в името на компактността и без да се жертва качеството. Сега искат обаче от Сони Full Frame Е Mount да е като DSLR. Да пуца по 10 кадъра в секунда, автофокуса да цепи косъма на бягащ леопард от 100 метра разстояние, f2.8 зуумове и т.н. и т.н. И Сони ги правят, зер да не би да оставят парите на пътя. Те това правят преди всичко - пари.
Но ако човек избере телеметричната философия А7 му идва дюшеш :) ако мога така да се изразя. Междудругото 28-70 зуума е много лек и компактен. Е не е светъл, но си има закони на физиката.
В дългосрочен план безогледалките ще се наложат по една проста причина. По-евтини и лесни са за производство. Икономисването на много механични детайли води както по-ниски цени на производство, така и повече надежноста и по-лека поддръжка. Публично известен факт е че Сони правят много добри печалби точно от A7 серията. Не е далеч и деня когато ще изчезне и механическия затвор.
Ако на някой му липсва звука от затвора и огледалото има решение, ще му симулират шума по електроннен начин. Вече е правено. Когато в Лондон пуснали първите цифрови централи и телефони, много от потребителите започнали да звънят и се оплакват че не чуват познатото чукане, пращене и пукане от аналоговите превключватели. Тишината по линията им се виждала кофти зер щом няма шум нещо не работи , не е наред. От пощите се видели принудени да пуснат специални звукови генератори да пускат обичайния шум по линията за да не нервят потребителите. Тази подробност отдавна е забравена и никой вече дори не си спомня за нея. Днес някои дори не знаят какво е аналогов телефон и централа и онова чегъркане от набирането на номерата. ![[smile]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie1.gif)
|
|