Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за монитор
Автор: angelove   
Дата:   13-04-14 21:08

Здравейте!
Имам въпрос за един монитор. (понеже вече е наличен искам да разбера дали след калибриране ще ми върши работа или ще си го ползваме само за гледане на филми).
Модела е LG Flatron W2361V. (с TN матрица, LCD)
До сега съм обработвала само на лаптопа си, който е fujitsu siemens celsius h230, с IPS матрица, LCD.
Каквото съм обработвала и след това принтирала е излизало 1:1 и честно казано доста съм свикнала, доста съм доволна, но пък хардуера вече издиша и е доста бавна и досадна всякаква обработка.

Въпросът ми е дали ако се калибрира монитора ще докарва прилични цветове или разликата между двете ще е голяма (заради различния тип матрици и цветопредаване) и по-скоро няма да се свиква?
Или да продължа да си обработвам на лаптопа докато не спестя достатъчно пари за монитор създаден за графична обработка ((:

Благодаря предварително на всички за техните съвети/коментари/мнения.

P.S. Ако има смисъл да се калибрира бихте ли ми препоръчали някой в София, който предлага такива услуги, защото честно казано не бих се заела сама (:
 Re: Въпрос за монитор
Автор: Hristov   
Дата:   13-04-14 22:14

Привет,
Не зная защо си се насочила към ТН матрица, при положение, че явно си в час с предимствата на IPS, S-IPS..

Ето го въпросния монитор, от който се интересуваш:
http://www.prad.de/en/guide/screen5304.html

А ето и една статия, все пак ако имаш нужда, да се убедиш в предимствата на IPS матрицата..

http://www.retropcmania.com/2012/02/s-ips-or-s-pva.html

Отделен е въпроса с калибрацията, там не мога да ти бъда полезен.

Със здраве!
[shtrak]
Дата:   13-04-14 22:30

Не съм се насочила, просто е наличен към настолен компютър, който е доста по-мощен от лаптопчето..
Не съм го купувала аз, а имам възможност да го използвам, ако ми върши работа.. в което все повече се съмнявам.
Благодаря все пак за линкчетата ((:
/прекрасно ревю/

Публикацията е редактирана (13-04-14 22:33)
Автор: sathv   
Дата:   13-04-14 22:33

Hristov недей заблуждава хората със суха теория. Вида на матрицата е най-малкия проблем. Важна е електрониката. Професионалните монитори на сони с цени по 20000 и кусур лева са с TN матрици. И повярвай ми тествал съм монитор от Luma сериите и резултатите са умопомрачителни. Тея монитори от 500 лева /да не говоря за по-евтините/ са пълен ташак независимо дали матрицата е TN, IPS, PVA и т.н.

Публикацията е редактирана (13-04-14 22:37)
Дата:   13-04-14 22:40

Което значи въобще да не му се занимавам? ((:
Автор: Hristov   
Дата:   15-04-14 11:23

Sath, трябва да приемем факта, че дамата говори за нискобюджетни монитори. Ти ако искаш работи и с последните технологии на НАСА или каквото искаш за космически суми.
То и бентлито е арно, ама не се кара толко, колкото пернишкия голф, май а?.. Вица..

Не черпя инфо от ревюто, а от личен опит. Електроники - ок, производителя на матрицата - ок, но в дискомфортната ти зона "ташак" IPS сравнима ли е с TN..?

Дай боже всеки му бентли..

Спазвай уважението на форумната комуникация, освен ако не очакваш това отсреща, инак ще бъдеш дарен с мълчание.

[smilie3]

Angelove

Не значи, да не се занимаваш, напротив, добре е, че имаш въпроси и ги отправяш. Наистина калибрацията е важна, можеш да се поровиш за тестове на въпросния наличен монитор и възможностите за калибрацията му.
Ако получиш задоволителни резултати за твоите нужди, то тогава няма да има нужда да се охарчваш излишно..

Пък като заимаш нужда, дай боже - бентли и за теб.

[shtrak]

Автор: asahi   
Дата:   15-04-14 21:23

Всеки монитор заслужава калибриране. На по-калпавите разликата е по-видима, но винаги има вероятност някои нюанси да не се възпроизведат съвсем коректно. Изразът "толко си може" важи с пълна сила.

Авторката, ако не ти е много спешно мога да те калибрирам.
Автор: dimidumi   
Дата:   15-04-14 21:48

asahi написа:

> Авторката, ако не ти е много спешно
> мога да те калибрирам.

[smilie5] ха-ха-ха, калибъра винаги има значение [smilie18]
Автор: asahi   
Дата:   15-04-14 23:03

След като калибрираш един камион с монитори можеш да си позволиш такъв изказ.
Дата:   15-04-14 23:19

Прекрасни сте!!
[cool]
 първа  назад  1     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.