Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Кой апарат дава най-малко шум на дълги експозиции (15 сек. и повече)?
Автор: ceco   
Дата:   08-04-14 15:57

Интересува ме фотоапарат с минимален шум на изображението при експонации от 15s, 30s ... до десетина минути. За сензора иде реч, а не за шумоподтискащ софтуер (какъвто обикновено има вграден, но най-често омазва и детайлите и не винаги е от полза). Да фокусира прецизно и при ниска осветеност и да има дистанционно с възможност за застопоряване на В (за по-дълги експозиции ... естествено, ще се снима от статив най-често) са другите две изисквания към апарата, другото няма толкова съществено значение.

Практически, става дума за фотоапарат от високия клас любителски или ниския клас професионални. В по-общ план ми е интересен и по принцип този въпрос, без ограничения, така че ще съм благодарен за всяко компетентно мнение.

Отговори на това съобщение
 Re: Кой апарат дава най-малко шум на дълги експозиции (15 сек. и повече)?
Автор: batzas   
Дата:   08-04-14 16:01

http://forum.starrydreams.com/index.php

Охлажда се сензора като цяло с доработки.

Автор: LKK   
Дата:   08-04-14 17:19

Правиш няколко кадъра и ги наслагваш в ФШ [beer]

Автор: compur   
Дата:   09-04-14 21:26

служебния...

Автор: ceco   
Дата:   10-04-14 23:26

Бре, шегаджии много в тоя форум, ама добре ще е и някой сериозно да ми отговори...??

@ batzas: Това изглежда върши работа, но ми се струва неудобно, пък и доста трудоемко. Дори да се ориентира човек към такъв вариант, кел файда ако свалиш шума с охлаждане до нивото, което друг апарат ще ти даде и без охлаждане? Така пак стигаме до първоначалния ми въпрос, но все пак ти благодаря за идеята!

@ LKK: Какво имаш пред вид - "Overlay" или нещо такова на различни кадри-слоеве?

Публикацията е редактирана (10-04-14 23:32)

Автор: pif   
Дата:   10-04-14 23:44

Всички модерни апарати го правят софтуерно с осредняване. Пробвай нещо старо като канон 30Д. Това е апарата с най-голям динамичен обхват и доста малошумяща матрица. Има си и куп недостатъци естественно но за твоята работа май ще стане. Пробвай.

Автор: s_l   
Дата:   11-04-14 10:22

Има една фирмица PhaseOne, та те правят някои модели гърбове с респект към дългите експозиционни времена. Предполагам защото са често срещан инструмент при архитектурните и пейзажни фотографи. В старата им линия с индекс "P+", това са P25+ и P45+, който се водеше тогава за краля на дългите времена. Един час е максимума..
После в IQ серията мисля, нямаха такива гърбове.
В новата им IQ2 линия короноваха един гръб отново за крал при дългите времена, с хардуерни изменения в CCD чипа (защото това са CCD а не CMOS). Работили са заедно с Dalsa да направят тези изменения и да може генерираната топлина да не вдига много нивото под което се чете главно шум.. Това мисля беше IQ 260. Максималното време мисля пак беше 1 час, но с още по малко шум от предходните. Нататък мисля че са много специализирани разработки с принудително охлаждане и т.н.

Автор: marves   
Дата:   11-04-14 10:36

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: batzas   
Дата:   11-04-14 10:56

@Ceco
Като не казваш за какво ще го ползваш, такива и отговори ще ти дават. Моето предположение е може би най-близко, за това за какво ти трябва. Но имай впредвид, че ШУМИ всичко, искаш или не. Затова хората в постобработката правят и такива неща:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dark-frame_subtraction

ПП Разгледай добре горния форум.
ППП Ако ти се вижда трудно и занимавка, има си фирми дето продават директно разбърникани апарати.
ПППоследно
Ето едни майстори за пример:
http://www.jtwastronomy.com/products/ultimate.html

Публикацията е редактирана (11-04-14 11:02)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »