Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Снимане на нарушители по пътищата само със стационарни камери!!
Автор: falcon   
Дата:   21-02-14 14:09

http://www.sac.government.bg/news/bg/2014221-0

Във връзка с тълкувателно дело 1 /2013 година, относно мобилните камери
Днес 21.02.2014 година, бе проведено общо събрание на Върховен административен съд и беше прието становището на съдия Лозан Панов относно издаване на тълкувателно решение по въпроса:

В хипотезата на чл. 189, ал. 4 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП) техническото средство, установяващо и заснемащо нарушение, следва ли да бъде монтирано само стационарно, или може да бъде и мобилно?

Съдът реши следното :

В хипотезата на чл. 189, ал. 4 от Закона за движението по пътищата, установяването и заснемането на нарушение, може да се осъществи само със стационарно техническо средство, което е предварително обозначено и функционира автоматизирано в отсъствие на контролен орган.

Образувано е по искане на министъра на правосъдието до Общото събрание на колегиите във Върховния административен съд за издаване на тълкувателно решение по въпроса: В хипотезата на чл. 189, ал. 4 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП) техническото средство, установяващо и заснемащо нарушение, следва ли да бъде монтирано само стационарно, или може да бъде и мобилно?
При издаването на Електронен фиш (ЕФ) следва да намери проява общият принцип, че административнонаказателната отговорност не може да бъде обоснована чрез разширителното тълкуване или чрез тълкуване по аналогия (чл. 46, ал. 3 от Закона за административните актове). Издаването на ЕФ е строго лимитирано и възможно само в случаите на предварително стационарно позиционирани технически средства със съответните предварителни обозначения за съществуването им (чл. 165, ал. 2, т. 6 и т. 7 ЗДвП), същите да работят на автоматичен режим без нужда от обслужване от съответен контролен орган. В останалите случаи при използване на мобилни технически средства, обслужвани и използвани непосредствено от контролен орган, тази разпоредба е неприложима и за констатираните с тези технически средства нарушения на ЗДвП е приложим общият ред за съставяне на АУАН и издаване на наказателно постановление. Противното разбиране на тези законови разпоредби би било заобикаляне на закона и стимулиране на незаконосъобразно бездействие на контролните органи, свързано с неосъществяване на активен контрол по спазване на закона, превенция на административните нарушения и непосредственото им разкриване и установяване.
Във връзка с използването на мобилни технически средства правилата трябва да бъдат достатъчно ясни и подробни, за да дадат на гражданите съответно указание за условията и обстоятелствата, при които контролните органи имат право да ги използват. Нито ЗДвП обаче, нито който и да е друг закон регламентира процедура регулираща действията на контролните органи при използването на мобилни технически средства, като с оглед вида на тези средства (за разлика от стационарните технически средства) изпълнението на задължението за обозначаване на пътната отсечка обективно е затруднено.
Има случаи, когато мобилното техническо средство е монтирано на автомобил, който няма необходимото обозначение със съответните опознавателни знаци на контролните органи. Това е недопустимо поради изричната разпоредба на чл. 165, ал. 1, т. 1 ЗДвП. Служебните лица са длъжни при проверка да се обозначат ясно, осигурявайки необходимата видимост.

Отговори на това съобщение
 Re: Снимане на нарушители по пътищата само със стационарни камери!!
Автор: 3DF   
Дата:   21-02-14 15:42

Не съм го чел поста. Ама в Добрата стара Англия на автобусите (и не само на тях) отпред и отзад има камери. (Па ти си джиткай по бус лентата)
До три дни ти идва снимката. Ако си платиш веднага 50 % отстъпка от 150 паунда примерно.

Публикацията е редактирана (21-02-14 15:46)

Автор: rx   
Дата:   21-02-14 15:45

Интересна логика - борим престъпността с намаляване на контрола. Поправете ме ако греша термина, но мисля, че умишленото застрашаване на живота на хора от страна на разни недоразвити малкопишковци с БМВ-та, се причислява към престъпността.

Дата:   21-02-14 15:57

Горепосоченото работи само в насока, че контрола трябва да е регламентиран в закон, ако не е не следва да се злоупотребява с него. Отделен е въпроса дали е целесъобразно в закон да се включи и допълнителен текст за мобилни камери.

Автор: jingov   
Дата:   21-02-14 16:01

Последните 4 ри изречения + падналите актове са достатъчно основание. Като променят закона/ама надали/ тогава

Автор: ilia_dm   
Дата:   21-02-14 16:35

Нда,по пътя за Русе/до Тръстеник/ има постоянна камера и като получих писъмце/със снимка/ и прочетох 300лв.веднага ме заболя главата-много силно...
Пп-уредих въпроса,колата още се водеше моя,но там не превишавам...пък и не само

Автор: krist   
Дата:   21-02-14 16:49

"застрашаване на живота на хора от страна на разни недоразвити малкопишковци с БМВ-та"

[smilie24] баш! забелязал съм, че собствениците на таралясници от въпросната марка са по-нагли и от собствениците на голфове..

Автор: chukov   
Дата:   21-02-14 17:32

Точно тях никакви камери не ги спират

Дата:   21-02-14 19:23

"Автор: krist
баш! забелязал съм, че собствениците на таралясници от въпросната марка са по-нагли и от собствениците на голфове.."

Значи трябва да сменям ника на "Наглият"
[smilie18] [smilie18]

Айде да не се обиждаме на стомана[cool]

Дата:   21-02-14 19:40

е, ти можеш да го смениш и на определението, което rx даде, ако искаш, твоя си работа.. иначе най-обичам тия с бе-ем-венцата на пътя. особена слабост са ми x5-чките[smilie8]

Дата:   21-02-14 20:05

Знам аз защо мразите голфовете...ама кой е виновен, че каквото и скъпо и уж свястно да се кара, докато тръгне от светофара аз вече съм на следващия[smilie18] [smilie18]

За софийския трафик друго не му трябва на човек- бързо,отлепва веднага, пъха се навсякъде..кола мечта....са за гъзареенето това са глупости и там нещата са опасни наистина[smilie3]

Дата:   21-02-14 20:09

кола-мечта, без багажник, не ми я хвали. аз в началото помислих, че си с бе-ем-венце, де, иначе бидейки с гоуф, сме донякъде в един отбор. а, това за светофарите - зависи, зависи[smilie8] с какъв мотор е?

Автор: Стоев   
Дата:   21-02-14 20:11

Сега ауспуси ли ще мерим в Темата? [smilie7]

Автор: gbdesign   
Дата:   21-02-14 20:37

Днес, до като си карам кротко по околовръсното със 100 км./ч. някакъв кретен с BMW ме изпревари, като спрял. Караше поне със 180 км./ч. В някои европейски страни, за такова нарушение се конфискува возилото и се налагат санкции в размер на десетки хиляди евро!

Автор: TheBossBG   
Дата:   21-02-14 21:45

Би ли посочил тези страни и цитат от закона? [smilie21]

Дата:   21-02-14 22:15

А нормален 1.8 ABS, ама двувратка и е по-лека[smilie3]

Автор: Стоев   
Дата:   21-02-14 22:41

Днес на околовръстното след "Царско село" в посока Младост си карам на автопилот с 80+10 и ме изпревари патрулка, караща с поне +20км/ч., без включен специален режим на движение... Докато шерифите не спазват законите - какво да очакваме от децата с голфчетата...

Дата:   22-02-14 00:22

80+10 хахахахаха не го знаех този начин на представяне на 90 :) Абе и аз някой път като бързам карам там с 80+30-40 ама рядко [smilie8] Дълъг прав път - какво му е - важното е доле където са хората да се кара внимателно. Не знам дали знаете, в София рекорда за пострадали пешеходци е долу до викторията на жълтите павета, на пешеходната пътека дето мигат светлинките.

Автор: KiIIeR   
Дата:   23-02-14 22:57

мен пък постоянно ме изпреварват разни с аудита, мерцедеси и т.н. Това прави ли ги кретени? Баси определенията, човек ако си купи БМВ и вече е с малка пишка или кретен.. баси логиката.

Автор: metodiev_martin   
Дата:   24-02-14 00:00

KiIIeR, rx неведнъж избухва с бисери в темите, така че не се учудвай.
BMW-та, гоуфове и други кошници си ги мерете в други форуми.
В случая липсва какъвто и да било контрол и превенция.
Какво като милиционерите си щракат, барикадирани покрай пътя на някоя бензиностанция, крайпътно заведение или паркинг????
КАКВО ОТ ТОВА???
Като никой физически няма да спре нарушителя, кел файда като са го снимали, като километър надолу помете някой на спирката.
Мобилните камери се въведоха с цел пълнене на черни касички.
Парите от тези актове не се превеждаха на сметката на МВР. С парите от актовете се купуваха нови и нови камери, чиято стойност е между 20 и 25 хиляди лева и това не е публична тайна е е обявено от министерството на вътрешните работи. За какво отиваха останалите пари, никой не знае.
Селяндурите карат пияни, надрусани, без книжки, без нужните документи, но най-големият проблем за нас ни остава превишената скорост. Едно и също 100 години дъвчем.
Книжки се купуват и продават под път и над път; "шофьори" с едно и ++++ промила си се возят необезпокоявани от никой; надрусани нахакани тинейджъри с коли техни набори правят мазало по кръстовищата - КАТаджиите си чешат гъзовете. Държавна работа - ден да мине, друг да дойде, каквото дойде отгоре като рушвети - добре.
Куцо законодателство, население с овче мислене, корумпирана изпълнителна власт...

Автор: tricky8600   
Дата:   24-02-14 00:09

Точно тези със старите БМВ-та, анцунгите и сребърните ланчета в цяла България карат като безсмъртни.
В провинцията ги има и в София ги има още повече.

Мобилните камери още са по улиците и си щракат. Доколкото четох няма да ги спират - който иска да се съди, че е незаконно да го прави.

Аз съм и за приемане на частни видео записи за доказателство. В Русия важат при доказаване на нарушения.
Така няма да има 2 камери на град, а 500-1000. И няма да посмея да изпреваря на забранен участък, да не спра на пешеходна пътека, да влизам с ръчна в завоя и т.н.
Няма да знам кой е другата кола и колко крив е днес.

Автор: mravunko   
Дата:   24-02-14 00:24

И аз потвърждавам, че тия със БМВ-та са леко опасни, доста нагли и най-често пързалят някой завой, а не толкова, че са твърде бързи. :)

Но като цяло, когато съм с малката кола на жената, всички са твърде нагли и не те броят за участник в движението.

Карам си оня ден с Х5-цата по магистралата със 180 и някъв тъпак със 100 ми излиза в бързата лента [smilie5]

Дата:   24-02-14 00:24

KiIIeR съжалявам пич, но това е официална статистика на МВР - ФАКТ е, че беемведжиите по правило са малкопишкови пъпчасали кретени с единствена цел в живота да се похвалят вечерта пред подобния си род приятели как били дрифтили на мегдана и "Ремуса" почти близнал крака на пешеходката на спирката. Факт е и, че има нормални интелигентни шофьори на БМВ-та, но по нашите географски ширини това е изключение, а не правило. Шофьори на Ауди и Мерцедес рядко са в тази графа, защото въпросните дебили ги считат за кифленски и чичкарски коли и не е гъзарско да се появиш на междуселското "дърпане" с нещо различно от 20 годишна грохнала баварка.

Инак по темата за скоростта - примерно на Цариградско с колкото и да караш, по цялата му дължина ще се появи поне един, който да ти се навре в багажника и да почне да свети и мига [smilie18]

Автор: KiIIeR   
Дата:   24-02-14 18:47

аз карам бмв и го карам не да се правя на интересен, а защото тази марка ми харесва. Имам златен талон и карам културно. Напоследък ми прави впечатление, че повечето коли, които спират на зебрата.. са от тази марка. Познавам много фенове на марката и са все свестни момчета. тъй, че сори ама.. не мога да се съглася.
че има и глупаци има.. но ги има с различни марки автомобили.
Дали ще кара бмв или опел.. глупака си е глупак.

Публикацията е редактирана (24-02-14 21:13)

Дата:   24-02-14 18:54

"Дали ще кара бмв или опел.. глупака си е глупак. "
[smilie24]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »