Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Проблем с ръчен фокус
Автор: angelove   
Дата:   27-02-14 13:44

Здравейте, имам проблем с ръчния фокус.

Казусът е следния: когато фокусирам ръчно (независимо дали с ръчно-фокусен обектив, или с такъв който има и автоматичен фокус)имам разминаване с това което виждам във визьора и това което в последствие се вижда на кадъра.
Във визьора всичко си ми е на перфектен фокус, а като гледам получения кадър впоследствие фокуса бяга (честно казано не мога да преценя напред или назад).
Същевременно когато фокусирам ръчно през live view този проблем не съществува и всичко си е перфектно. (от този факт изхождам, че проблема не е в моето умение да фокусирам ръчно)
Когато включа автофокуса всичко си е наред. (от този пък, че самото тяло си работи)

Единственото нещо, което ми идва наум, е че съм разместила увеличението на визьора (така ли се казва всъщност?) и сега не предава правилно. Само че идея си нямам как трябва да е настроено, за да не дава отклонения.

Моля да ми предложите решение, ако това е проблема.
Или предположение в какво друго може да се състои.
Същото така и тест с който мога да онагледа проблема, ако той не се оправи от променяне на увеличението на визьора.

Изводите за проблема си вадя от това че съм снимала един и същи обект от статив, с дистанционно, при еднаква осветеност, като фокусирам ръчно първо през live view, после през визьора. (снимам с канон 50д, за теста съм ползвала канон 50мм на 1.8, сигма 17-70
и един ръчнофокусен обектив 55мм на 1.4, при всичките дава разлики независимо на каква диафрагма е, естествено при по-затворените проблема е по-малко осезаем, но пак го има)

Благодаря предварително на всички, които могат да ми помогнат да си реша проблемчето (в крайна сметка предполагам, че е нещо елементарно :))) [shtrak]
 Re: Проблем с ръчен фокус
Автор: mitku   
Дата:   27-02-14 13:55

Нормално е да има "разминаване" ако разчиташ САМО на визьора. Не знам как точно е потвърждението на фокуса при Канон, но предполагам, че е като при Никон - и по принцип по визьора кажи-речи се фокусира само "грубо" (или трябва наистина да имаш голям опит за да можеш да виждаш кога си на фокус, в зависимост от това кога виждаш загубата на фокус в двете посоки, като въртиш фокусния пръстен напред-назад и кога е "точно" по средата между двете). Но реално за да имаш (сравнително) точен фокус, далеч по-лесно (и по-точно) е всъщност да гледаш потвърждението на фокуса от тялото. [smilie3]

Публикацията е редактирана (27-02-14 13:58)
Дата:   27-02-14 14:10

С предишния ми апарат не съм имала такъв проблем, всичко си беше перфектно като фокусирам ръчно и гледам през визьора.

Относно потвърждението на фокуса, дори картинката да е на фокус такова не винаги има, както и обратното.. все пак съм по-склонна да разчитам на себе си отколкото на преходник за 5 долара.

Или бъркам нещо в представата за това какво потвърждението на фокуса има общо с преходника?

П.С. И канонската 50-ятка не ми дава всеки път потвърждение на фокуса в ръчен режим.
Автор: realnoncho   
Дата:   27-02-14 14:13

Да не си врътнала копчето за диоптрите на визьора в някоя посока?
Дата:   27-02-14 14:18

Копче за диоптрите, така се казвало!
Именно там мисля, че е проблема!
Само дето не знам в коя посока трябва да е, за да не дава ефект върху крайния резултат!
Автор: s_l   
Дата:   27-02-14 14:37

Пробваш да въртиш докато цифрите които изписват информация във визьора станат най-ясни. Не задържай окото си дълго върху тях, защото се адаптира. Копчето има "кликове" или друго означение - в средата е без корекция. Огледай го и дали е успоредно или някой край изглежда не в равнина (ако се вижда). Ако проблема е откакто имаш тази камера, едва ли е това. Отделно съвременните фоокамери не мисля че ги правят с такава точност за да се фокусира ръчно, още по малко моделите които са с малък сензор, като твоя. Не ме разбирай погрешно, не казвам, че не може да се фокусира ръчно с твоята камера, а само че факторите са доста. Може да е неточно разположен фокус екран, може зрението ти да издиша при дадени условия или по принцип, (гледането в екрана на лаф-вюто е съвсем различен случай), може да е в липсата на опит..
Автор: quazimodo   
Дата:   27-02-14 14:47

Това "копче" се ползва, когато зрението на фотографа не е идеално. Посоката на преместване зависи от диоптъра на снимащия. При регулирането се търси получаване на рязко изображение на фокусните точки върху екрана за фокусиране. За целта се насочва фотоапарата към нещо едноцветно(небето или бяла стена) и с въртене на копчето в едната или другата посока се търси най-рязкото изображение на правоъгълничетата на фокусните точки.

https://photo-forum.net/static/site_pics/159/1393505197_canon_60d_01.jpg

Дата:   27-02-14 14:52

Точно щото първо реших, че проблема е в зрението ми, веднага отидох на лекар, ама там всико излезе наред.
Липсата на опит, разбира се винаги е вариант, но при положение, че от четири години ползеам тая 50-сятка на ръчен фокус (щото иначе издиша) и не съм имала проблем не мисля, че това е случая.

Иначе факторите са много, факт, но в случая май наистина е разместено копчето за диоптрите.
Единствената му индикация са кликове, има крайно - положение и крайно + положение.
Казвате, че за да не дава корекция трябва да е по средата, така ли?
Автор: Gam3Ra   
Дата:   27-02-14 15:01

Окото се адаптира за по-малко от секунда към промененото диоптрично увеличение/намаление. Мисля, че не точно от там изхожда проблема с неточния фокус през визьора.
Иначе най-лесно и точно настройване се получава по метода взиране за максимално 1 секунда, после отдръпване окото настрани от визьора, за да "разфокусира", помръдване на врътката за диоптричното отклонение малко и отново взиране за 1 секунда... Така, докато не намериш в коя позиция на колелцето окото ти се адаптира най-бързо към визьора.
Дата:   27-02-14 15:07

Казваме да гледаш във визьора при ИЗКЛЮЧЕНА камера, за да не те бъркат разните светлинки и да си нагласиш резкостта на автофокусните точки на екрана. Ето тези квадратчета и кръгчета в червеното трябва да са идеално резки във визьора.

https://photo-forum.net/static/site_pics/159/1393506334_canon_40d_01.jpg

Автор: jigsaw   
Дата:   27-02-14 15:10

Само аз ли си давам сметка, че визьора и компенсацията на диоптъра НЯМАТ нищо общо с този проблем? Я да разсъждаваме малко сега... Изключваме AF на обектива и го поставяме на MF. Задържаме спусъка на половина и започваме да въртим ринга за фокуса и хоп в един момент червените индикатори във визьора ни казват "...готово на фокус е..." , после натискаме още малко спусъка и хоп имаме кадър. Сваляме го на компютъра и О! УжасТ...мазало, фокус няма!?! Ами сега...? Нали разбирате, че към този момент това как фотографа вижда нещата през визьора, на фокус или не, изобщо не го интересува тялото! Сензорите са си "казали" тежката дума и са "казали" че обекта е на фокус! Сега разиграваме същтата постановка, но този път обектива е на AF и ние нищо не въртим на ръка по него. Отново задължаме на половина спусъка, тялото "казва" "...готово на фокус е...", донатискаме спусъка, правим кадъра и после на компютъра има фокус, за разлика от първяи сличай! Как си обясняваме това? И аз мисля че angelove има точно този проблем. Или ако зададем въпроса по друг начин...Защо автофокусната система на тялото се държи различно в двата случая AF/MF и защо "лъже" за наличие на фокус при MF?
Автор: s_l   
Дата:   27-02-14 15:11

Да брой кликовете или визуално го оцени някак - в средата е без корекция ако няма друг проблем.
Дата:   27-02-14 15:26

Абсолютно вярно! С моя дядо 40Д се получава нещо близко, но при по-слаба светлина. Кадър направен на ръчен фокус е боза а кадър направен на АФ и с подсветка от светкавицата е на фокус. Това при бленди от 1.4 до 4. Над 4 почти не личи. Аз го отдавам на фронт или бекфокус, но нямам намерение да се занимавам с разнасяне по сервизи за настройка. В случая, колежката е облагодетелствана от наличието на възможност за микрокорекции на фокуса от тялото. И все пак от първия пост аз останах с впечатлението, че точно настройката на визьора е проблемна при нея.
Автор: langel   
Дата:   27-02-14 17:27

С правилна настройка на диоптъра ще виждаш по-ясно, което може да подобри субективно ръчното фокусиране, но технически няма нищо общо с фокусирането.
И при ръчен и при AF може да виждаш перфектно във визьора, но фокуса да се разминава драстично. Може и огледалото да е поизместено. Пробвай да оправиш AF чрез микройнастройване. Ако AF се оправи, няма да имаш разминаване и при ръчно фокусиране.
Автор: Marconi   
Дата:   27-02-14 17:39

останах с впечетлението, че не ползва потвърждение от тялото..
Автор: jorro_z   
Дата:   27-02-14 18:07

Това, което виждаме във оптичния визьор, и това, което заснима апарата, са две напълно различни неща.

А) светлината достига до огледалото, отразява се нагоре и формира изображение върху долната повърхност на матовия екран във визьора, което изображение ние виждаме.
Б) светлината преминава директно под вдигнатото огледало и достига до сензора, по време на заснемане (и в режим лайв-вю).

От което следва съвсем логично, че за да има пълно съответствие между вижданото във визьора (от една страна) и заснетото (от друга), то светлината трябва да изминава един и същи път, т.е.

Разстоянието от байонета до сензора = разстоянието от байонета до огледалото + разстоянието от огледалото до матовия екран.

Което няма никаква гаранция, че е 100 % така (като се има предвид, че тук говорим за разлики от порядъка на стотни от мм.)

Така че, ако огледалото не е позиционирано свръх-прецизно; или матовия екран се намира надолу или нагоре от идеалната позизия, се получава точно това има разминаване между точни фокус на вижданото изображение във визьора, и на заснетото от сензора.

Точно за тази цел има едни тънки пластинки (десети от мм), които се поставят под или над матовия екран, с цел да коригират неговото физическо местоположение и да премахнат разликата в разстоянията, ако има такава.

Корекцията за диоптъра няма отношение към този проблем; тя се прави единствено и само за точно и ясно виждане на формираното изображение върху матовия екран.
Автор: M_D   
Дата:   27-02-14 18:09

Диоптрите влияят на това колко ясно виждаш проекцията от огледалото. Точно никаква връзка няма с фокуса колко е прав и колко крив.

Нещо е разместено най-вероятно във визьорната система. Трябва да се настройва. Междувременно си снимай на Лайв Вю. И без това средностатистическо ЛайвВю бие почти всеки оптичен визьор като удобство за ръчен фокус.
Автор: ico66   
Дата:   27-02-14 18:29

Може да се наложи калибриране на фокусния екран. Става с подложки. Добре е да се постави специализиран екран. Към него има приложени подложки и процедура за калибриране. В общия случай всеки сервиз би трябвало да калибрира екранчетата.
Автор: aldygreen   
Дата:   27-02-14 18:38

angelove написа:

> Единствената му индикация са
> кликове, има крайно - положение и
> крайно + положение.
> Казвате, че за да не дава корекция
> трябва да е по средата, така ли?

Не. Взимаш камерата и я насочваш към небето или широка светла повърхност. Въртиш диоптрийния коректор в едната или другата посока, докато картинката с маркерите във визьора и по-специално централният маркер, стане съвсем яснна. След което тази настройка не се пипа повече. А точността ще зависи и от типа на фокусния екран.
[shtrak]

Дата:   28-02-14 12:29

Първо благодаря на всички за съветите и обясненията!
Второ, проблемът не беше от фокусния екран, както споменах и по-рано ако проблемът беше от това както ръчния така и автофокуса нямаше да работят, а автофокусът си е перфектен.

Трето, реших, че проблемът е от диоптрите на визьора поради следната логика:
Един човечец с диоптър +0.75 снима и настройва копчето на диоптрите на +0.75, фокусира и всичко е идеално, има фокус, има снимка.
Случай две, друг човечец, без диоптри и перфекто зрение без да иска е мръднал копчето за диптрите една/две скали в някоя посока. Той пак вижда идеален фокус някъде, но поради факта че разликата е минимална, то на крайната картинка няма перфектен фокус.
Та в моя случай беше точно това проблема. За щастие апаратчето ми си работи прекрасно.
Направих и двата теста, този копечто да е по средата и този с гледането в небето. В моя случай се оказа, че двата резултата съвпадат и сега всичко си е наред.

Относно потвърждението на фокуса при ръчно фокусиране, както споменах по-рано не разчитам на преходник за 5 долара, когато става въпрос за автофокусен обектив използван в ръчен режим е по-друго. (може би са само мои лични предубеждения, но всъщност няма особено значение:)

И последно за мен въпросът е приключен и проблемът решен.
Отново благодаря на всички за съдействието ((:
Автор: apoapoapo   
Дата:   02-03-14 01:11

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
 първа  назад  1     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.