Автор: angelove
Дата: 27-02-14 13:44
Здравейте, имам проблем с ръчния фокус.
Казусът е следния: когато фокусирам ръчно (независимо дали с ръчно-фокусен обектив, или с такъв който има и автоматичен фокус)имам разминаване с това което виждам във визьора и това което в последствие се вижда на кадъра.
Във визьора всичко си ми е на перфектен фокус, а като гледам получения кадър впоследствие фокуса бяга (честно казано не мога да преценя напред или назад).
Същевременно когато фокусирам ръчно през live view този проблем не съществува и всичко си е перфектно. (от този факт изхождам, че проблема не е в моето умение да фокусирам ръчно)
Когато включа автофокуса всичко си е наред. (от този пък, че самото тяло си работи)
Единственото нещо, което ми идва наум, е че съм разместила увеличението на визьора (така ли се казва всъщност?) и сега не предава правилно. Само че идея си нямам как трябва да е настроено, за да не дава отклонения.
Моля да ми предложите решение, ако това е проблема.
Или предположение в какво друго може да се състои.
Същото така и тест с който мога да онагледа проблема, ако той не се оправи от променяне на увеличението на визьора.
Изводите за проблема си вадя от това че съм снимала един и същи обект от статив, с дистанционно, при еднаква осветеност, като фокусирам ръчно първо през live view, после през визьора. (снимам с канон 50д, за теста съм ползвала канон 50мм на 1.8, сигма 17-70
и един ръчнофокусен обектив 55мм на 1.4, при всичките дава разлики независимо на каква диафрагма е, естествено при по-затворените проблема е по-малко осезаем, но пак го има)
Благодаря предварително на всички, които могат да ми помогнат да си реша проблемчето (в крайна сметка предполагам, че е нещо елементарно :)))
|
|