Автор: my.point.of.view
Дата: 30-01-14 08:01
Секунда, да ви кажа дали правя нещата както трябва и да ми кажете дали така се прави.
Взимам листа и го изчаквам да се охлади. Слагам го на масата и тупвам снимка на него като я слагам така, както се лепи стикер - от едната страна и плъзгам към другата страна. Но снимката е с капки, не съм ги попил всичките напълно. Ще пробвам както пише НомадСЛ със снимка с обрани капки.
След това минавам с валяк от едната страна към другата страна и после примерно повтарям както ми е минало движението първия път - примерно от мен към другия край на масата.
Слагам листа в пресата и заключвам плата. И отново минавам с шишето през плата два пъти.
Драскотините по пресата не са дълбоки някакви, но са неприятни за мен - чак се чудя как са направени - вероятно някой е взел от онова веро, дето има абразив или е търкал с гъбичка, дето има деряща повърхност и са се получили тези микродраскотини, които личат на снимката. Ще ми трябват нови листове, решил съм да си взема първо един лист за тест, ако се получи добре, ще си взема и втори.
Платът ми е чист, изпран, снимките ги мия доволно дълго време - 1 час на течаща вода, водата е мека. Бях пробвал с няколко капки агепон, нямах промяна в получените резултати. Напълно възможно е това да се дължи на липсата на валяк, утре ще разберем.
Възможно е да се дължи и на това, че слагам снимките мокри, просто ги хващам за ушите от кофата без да им обирам капките, с водата по тях, тя се стича - и като притискам, да се окаже, че някъде остава прекалено много вода и хартията не прилепва. Иначе аз механични примеси във водата не виждам, но това не означава, че няма. Очите ни виждат до 0.1 мм.
Възможно е и гланцирането да не е напълно, щото просто ми е малко стара хартията - не зная дали е в срок или е с изтекъл срок, знаете, че на хартията илфорд никой не пише срок на годност. Обаче гледам, че пише Ilford.com, а не IlfordPhoto.com и е възможно и да е малко дърта вече. Купих си я от магазин преди 2 години. Но си прави супер черно, даже я обработвам с един супер стар проявител, който се оказа, че работи като пушка. Не бях виждал проявител, който да е в състояние да работи след 1 година. Падна ми шапката. Търся си нова.
Благодаря за окуражаването от ваша страна, че добрите резултати все още предстоят.
Утре ще се боря с валяка, с капките, ще добавя бикарбонат малко и ... това е.
|
|