Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Колебания за камера до 4000 лв
Автор: FilmMaking   
Дата:   18-09-13 16:08

Здравейте колеги,
Предстои ми покупка на нова видеокамера. Бюджета е 4000 лв. Като тук трябва да уточня, че бюджета е за само за камера и носители.
С камерата ще се работи 60% в студио, 40% на терен. Ще се снимат корпоративни видеа, късометражки и сток.

Та колебанията са около няколко модела:
Blackmagic Cinema Camera е единия модел - вписва се в бюджета с носител SSD. Ако се спра на този модел, ще изникне друг въпрос - EF или MFT. Имал съм възможността да тествам EF версията на камерата, като при EF модела има контрол върху блендата на обективите, а при MFT монтажа е пасивен, но пък възможността за монтаж на почти всякакви обективи посредством необходимите адаптери, ме блазни за MFT. Разполягам с голям набор от ръчнофокусни обективи и нито един на EF, което обезсмисля покупката на EF модела, но пък планувам да закупя Cine (VDSLR) моделите на Самянг (Вероятно канонските версии), и така ако взема EF версията на камерата, ще спестя EF - MFT преходник при използването на Самянгите, отделно ще имам възможността да използвам (контролирайки блендата) широки обективи за канон като Токина 11-16, необходими за широки кадри заради 2.3Х кроп фактора на камерата.
Другото което ме притеснява при тази камера е големия обем информация с която работи (9GB за минутка при 2.5K RAW), което ще забави пост-а на заснетия видео материал, но пък 13-те стопа динамика са незаменими :)

Blackmagic Pocket Cinema Camera е другия модел.

а третия е Panasonic DMC - GH3.

За тези два модела, няма да давам конкретни обяснения, тъй като хората които могат да дадат компетентно мнение, вероятно ще са запознати с плюсовете и минусите на двете камери.

Последните два модела се вписват дори в половината от бюджета, която останала част може да се преразпредели за друг раздел от оборудването, но това на този етап не е основополагащо или необходимо.

Важно е да отбележа, че в момента разполагам с допълнителна техника като ригове, стативи и т.н., но в течение на времето, и те ще бъдат сменени с по-ПРО модели. Камерата би трябвало поне няколко години да служи предано ;)

Интересно ми е да чуя вашите мнения и препоръки, а защо не е алтернативни предложения.
 Re: Колебания за камера до 4000 лв
Дата:   18-09-13 16:16

И само още едно кратко обяснение. Основната причина поради която BMPCC и GH3 влизат в моето полезрение са великолепната картина, по-ниската цена и по-приемливата големина на изходните файлове (въпреки че при BMCC, също има опция за ProRes, която в определени ситуации би била използваема за по-лек монтаж). Та единия от въпросите е, струва ли си 1500 лв повече за BMCC, или е по добре да се насоча към BMPCC или GH3, инвестирайки тези 1500 лв, в обновяване на част от допълнителната техника (осветление, ригове или стеди например)

Важно е да отбележа, че в момента разполагам с допълнителна техника като ригове, стативи и т.н., но в течение на времето, и те ще бъдат сменени с по-ПРО модели. Камерата би трябвало поне няколко години да служи предано ;)
Автор: LEONIK   
Дата:   18-09-13 16:21

От трите опции, аз бих препоръчал Panasonic GH3.
Blackmagic са много напористи и напоследък бълват модел след модел. За съжаление имат още много да се учат. Всичките им модели са недоклатени, а и много колеги се оплакват от недомислената функционалност и нестабилната работа. А сервиз?!
Автор: M_D   
Дата:   18-09-13 16:23

BМPCC едва ли е добър избор за професионални занимания. Ще имаш проблем с ригването и стабилността. Отделно кроп факторът скача и самянгите ще ти дойдат доста дълги там - 24mm е почти 70мм на BMPCC.
Другият проблем е с баенето. БМ камерите са си още ранна итерация, имат недомислици и чудатости из фърмуера и си искат доста аксесоари. От друга страна, не е задължително да снимаш роу на BMCC, 10 битов ПроРес е повече от достатъчно добро за всичко, което си изброил като цел.

Ако ще снимаш доста и често, GH3 позволява много по-бърз постпроцес, по-бързо приключване на проектите, и като цяло по-лесна, по-надеждна и бърза опция.

Но ако си се наточил на самянгите, по-добре се ориентирай към АПС-Ц или ФФ камера. 70D изглежда любопитно, само дето най-интересният и иновативен фийчър е уж читавият трак фокус, а той няма да работи с ръчните стъкла.
Дата:   18-09-13 18:38

LEONIK, тук в България има три оторизирани представителя на Blackmagic Design, съответно и сервиз, ако те не успеят да се справят с евентуалния проблем се праща до сервиза в Европа, като до 7-10 работни дни камерата се връща на клиента работеща или сменена с нова. Иначе под недоклатени и недомислена функционалност и нестабилна работа какво се има в предвид?

M_D - Прав си за ригването на BMPCC, предполагам имаш предвид само BMPCC, а не BMCC като говорим за проблеми с ригването и стабилността.
Кроп фактора не мисля че е проблем:
Samyang 8mm = 18.4mm
Samyang 14mm = 32.2mm
Това съм го тествал, устройва ме ;)
Дай малко повече инфо относно баенето и недомислиците и чудатостите из фирмуера. Относно липсата на аудио таблици и невъзможността да форматираш или триеш през камерата - това го знам, но също не ми е проблем. Интересно ми е да чуя други мнения, защото е възможно и да пропускам нещо.

Няма да се снима всеки ден като на сватби или документално, така че чак толкова бързия пост процес не е от съществено значение, въпреки че е важен.

APS-C се изключва като опция заради гадните кодеци.
FF само 5дмк3 е възможен с МЛ, но е над бюджета.

Чакам още мнения :) Благодаря!

Публикацията е редактирана (18-09-13 19:13)
Автор: paparak_ivi   
Дата:   18-09-13 22:18

Здравей , имал съм възможността да тествами гх3 и блек меджика ,какво да ти кажа - меджика си има неговите предимства но си има и неговите минуси най -вече драма има на меджика с охлаждането недомислено там където се захваща за статива е единствената вентилация сам си прави изводите за лятото иначе картината кърти спор няма аз самия съм бая поснимал със сериозна техника от типа ред , алекса ср сони , д 21 и лента , защото просто съм оператор. Самия аз имам GH2 и за нищо на света не го давам убииствена картина за малко пари. За твоите цели ако ще има после много пост залагай на меджика ако ще го караш по споко земай GH3 - кърти канони и прочие за видео но незабравай цхе все пак е апарат и той има недостатаци но за парите които струва е убийствен.Един голям недостатък ма меджика е, че е с вградена батерия и охлаждането и най големия му недостатък е, че е с много малък сензор дори по малък от м4/3 а ако си привърженик на плиткия доф това няма д ати хареса - Това автоматично ти отговаря че ако вземаш меджик по добре с м4/3 отколкото еос няма смисъл няма широк обектив но представиси 7-14 на панасоник къртач .Аз бих избрал GH3 - защото ще върши същата работа за по малко пари а и сензора е по голям

Публикацията е редактирана (18-09-13 23:23)
Автор: w3q_y2y   
Дата:   18-09-13 23:08

За жалост не съм имал възможност да се докосна до BMРCC (а и до BMCC), но ако трябва да съм честен само от кадрите, които съм виждал (от BMPCC) нещо в мен просто копнее за тази машинка. Не е като да съм фен или нещо, може би най-добрият начин да го опиша е "чисто любопитство". Силно се надявам някой ден да имам удоволствието, ако не да я притежавам, то поне да я разходя както си му е реда.
Тааа както казаха има си доста кусури машинката, като поне за мен кропа е най-лошият в случая. Въпреки това не знам дали сте забелязали но в последно време света като да е впил очи точно в BMPCC-та. На последните няколко изложения бяха представяни все повече и повече аксесоари, ригове, кейджове, и прочие "джаджи" специално насочени към BMPCC, а доста от тях дори екслузивно направени за тази камера. Имаше дори няколко сравнително евтини гимбъл ригове за нея. Като се има предвид, колко внимание й се отделя напоследък, мисля че е външната окомплектовка едва ли ще е проблем.
За справка набързо вадя няколко от нещата от последният IBC : линк1 ; линк2 ; линк3 ; линк4

Още един плюс е, че наскоро успяха да оправят софтуерно дефекта с "черното петно".
Тааа дам, ако питате мен като цяло от неутрална гледна точка си е малко 50/50 (аз съм пристрастен, за мен клони много повече към BMPCC [smilie8] ).

От друга страна GH3 си е ... GH3! 'нъф сед! Качеството е страхотно, цената е ниска, обработката е лесна, аксесоари и обективи бол. Какво повече ти трябва.

Моят съвет е следният... аз лично бих изчакал малко. Все пак Sony готвят FF NEX, който май тези дни (или съвсем скоро) трябва да бъде обявен официално. На този етап FF мирърлес си е чисто и просто едно огромно неизвестно! Може да е пълен провал, но може и да надмине BMPCC, като възможности. А и цената още не е ясна...
Ако питаш мен изчакай поне да видиш за какво става въпрос и ако те заинтригува вземи един GH2 или друга евтина алтернатива на старо (колкото да запълни времето) докато излезе фулфрейма на Sony.. [smilie3] ...ако пък не те привлича избери м/у GH3 и BMPCC. [smilie3]

Публикацията е редактирана (18-09-13 23:12)
Дата:   18-09-13 23:56

FilmMaking, еквивалентните фокусни дължини, дето си дал са за BMCC, BMPCC има кроп фактор около 2.9. :) Мен BMPCC много ме изкушава заради преносимостта и размера, просто не мисля, че е подходящ за закачане на големи стъкла. Той е идеален за c-mount обективи, оригинално идващи от 1" телевизонни туби и евентуално s16. Само дето няма много такива, които да покриват s16, повечето са за 16мм и ще винетират. Това донякъде може да се преодолее, ако се кропи видеото в анаморфни пропорции (2.39:1 и по-широко). Но пък си е някакво ограничение.

От друга страна, малкият размер и лекото тегло водят до повече микро-шейк, т.е. хубаво е да има стабилизация в стъклото. Тук пък идва друг проблем – стъклата за м43 разчитат на софтуерни корекции в камерата за изправяне на изкривяванията и за махане на аберациите. BMPCC обаче не прави такива корекции, за разлика от м43 Панасоник камерите. Например, иначе изкушаващия със стабилизация и прилична светлосила 12-35/2.8 има някакви нечовешки нива на изкривяване без автоматичната корекция.
Дата:   19-09-13 01:34

Такааааа, ето нещо важно на което не бях обърнал внимани - кроп фактора на покета. Тук вече независимо от страхотната картинка за цената си, мисля че той отпада от възможните варианти, с 3х кроп фактор нещата стават сложни. Вариантите все още са GH3 и BMCC, като това което ме спира да грабна GH3-то на този етап е страхотната динамика на BMCC, но пък от друга страна ми е интересно да чуя за другите недостатъци на BMCC, преди да предприема мерки. Относно вентилатора в долната част на камерата - това и аз не си го обяснявам, но пък за дубли от по 30-40 секунди през около 15 минути (като камерата се спира междувременно), дали ще е проблем?

А алтернативи в този ценови клас, като DSLR-ите на канон и никон ги отхвърляме като опция?
Автор: simbon4o   
Дата:   19-09-13 07:26

Последно гледах че са накарали 7Д да снима роу видео, някой пробвал ли е?
Дата:   19-09-13 09:24

Според моите наблюдения меджика е доста обемист и тежък от който и да е дслр росто докато не го видиш на живо си мислиш че е малък ноне доста голям и неергономичен е
Дата:   19-09-13 13:18

FilmMaking,
Хем питаш, хем после се "дървиш"?! Хайде по-кротко!

Знам, че Blackmagic Design имат сервиз в България! Въпросът е колко е подготвен този сервиз да поддържа въпросните камери. Според мен - никак! Колкото до 7-10-дневния европейски ремонт - надявай се да е истина, ама надали!

Ето няколко недостатъка на BDCC, които според мен (!) обезсмислят цялото начинание:
- LCD дисплейът е просто ужасен! Не стига, че има тесен ъгъл на видимост, ами лесно се зацапва. Сенникът не само прави тъчскрийн управлението изключитено неудобно, но и не върши почти никаква работа при силна осветеност. На дисплейът изобщо не може да се разчита за коректна визуализация на изображението, камо ли за контрол на експозицията и/или фокуса.
- Задължителният визьор (купен отделно) трябва да е с Thunderbolt или HD-SDI свързване. Такива няма и/или са много скъпи.
- Вградената батерия се зарежда само чрез камерата и държи около 90 минути. Това налага използването на допълнителни батерии и риг.
- На практика камерата не може да се използва без риг, независимо че изглежда компактна и уж удобна за работа от ръка.
- През Thunderbolt интерфейса не могат да се прехвърлят файлове.
- EF маунт версията позволява контрол единствено на блендата. Автоматичната експозиция е ненадеждна.
- MFT маунтът е изцяло механичен.
- Динамичният обхват е 13 стопа само при ISO 200. При по-високо ISO рязко пада.
- Изнесените контроли са "бленда" и "фокус". "Бленда" работи само при EF обективи. "Фокус" само включва/изключва "фокус пийкинг". Всички останало се контролира чрез тъч скрийн.
- Няма как да се разбере колко свободно място остава на SSD диска, било то в гигабайти или минути.
- Цветната температура се въвежда само ръчно - в градуси по Келвин. Няма автоматичен бял баланс.
- Няма "global shutter" - изображението страда сериозно от "rolling shutter" ефект.
- Охлаждането е лошо, въпреки вграденият вентилатор. Неслучайно то може да се сменя от потребителя (не е необходим сервиз) - очевидно доста често се налага.
- Аудиовходовете са на жак. Няма XLR (бланасирани) входове.

Има и някои достойнства - ако можете да преживеете недостатъците:
- Поддържа и RAW, и популярни формати с компресия.
- В комплект с DaVinci Resolve софтуер, който е много добър.
- Менюто е удобно.
- Има достатъчно опции за ригване.
- Цената е ниска.

Публикацията е редактирана (19-09-13 13:20)
Дата:   19-09-13 14:14

Хубаво са изброени доста кусури и причини за "баене". Но не е чак толкова черно положението с БМЦЦ. :)
Някои от тия не са сериозни недостатъци за определените цели. Примерно търкалящ затвор имат кажи-речи всички камери с големи сензори по принцип и конкретно всички в тоя ценови клас. Най-евтината с глобален засега е последният Иконоскоп (около 8к евро), само дето шведите спряха да го произвеждат. Новият Болекс ще е глобален, стига да излезе някога. Също и бъдещата БМ камера, което може и да не е лоша опция, но не е ясно кога ще я бъде и нея. Но да, БМЦЦ-то има от по-неприятните желе ефекти.

А базовото исо на БМЦЦ е 800, което значи, че там е най-голямата динамика. Това важи за всички цифрови камери, включително Алекса.

Един добър вариант на ръба на бюджета е Sony FS100 на старо, внесено отвън (US). Може да го проучиш.

Но не подценявай и другите фото опции. 7Д със сменен АА филтър + ML е доста сериозна видео машина. Стандартният кодек е зле де, но може да вади роу в нелоша резолюция. ДаВинчи може да се оправя с роу файловете на МЛ. Роу обаче просто е безсмислено за много цели. А и тази част от МЛ още е в процес на доразвиване.

70Д ми харесва доста на мен, ще стане пушка като му подкарат МЛ и на него. Освен това има кодеците на 5д марк 3, което е добре. Само че е със СД карти, което значи бъдещ роу с ниска резолюция поради слаби скорости на трансфер. И алиасва доста (което ще е поправимо със смяна на АА филтър). Но пък следящият фокус е революция (стига да работи as advertised) - реално обезсмисля ригването и пулъра в много случаи.

Никон д7100 е с добра динамика и добър шаблон на фиксирания шум (по-незабележим е от каноните) и почти няма видимо алиасване, но пък видеото е сравнително меко.

За сонитата няма да се изказвам, че имат по-сериозни апологети. [smilie5]
Автор: filmmaking   
Дата:   19-09-13 16:42

LEONIK кво ти има бе пич? Желанието ми да уточниш обобщено написаното от теб от кога се смята за дървене https://photo-forum.net/joro/emoticons/furious3.gif
И все пак благодаря за уточнението.

7D-то изглежда интересно. Поизчетох няколко теми, но като гледам още разработват ML да работи стабилно на 7Д. На този етап май най-логичния вариант ми се вижда GH3...

FS100 ми е сложна опция.
Автор: ikoveliko   
Дата:   19-09-13 20:52

Здрасти, колега.
Имам възможността да снимам с БМ 2.5К и чат пат съм я разхождал в гората. Личното ми скромно менение, е че за мен сякаш недостатъците надделяват над предимствата. Това, което е писал ЛЕОНИК важи в пълна сила. Дисплея е особено неудобен, батерията държи малко, ИСО над 800 за мен е неизползваемо, а и няма по-малки стъпки (ако искаш 640 примерно). На някои от канонските обективи (явно по-стари версии) не управлява блендата , моя 70-200/4Л не го захапва примерно. Не ме кефи ергономиката, ако не е на статив или риг ми е неудобна. Предимства за мен са: 2,5К , записва на ССД, динамика. Ето тук, може да погледнеш едно набързо спретнато и далеч, нямащо претенциите да е професионално 3 минутно клипче, което снимах ранната пролет около с.Железница
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=G9IsymlCkv0

Преди седмица обаче лично за мен си закупих GH3-ка и все още съм в процес на разучаване възможностите й (остава ми малко време за това), но на първи прочит съм доста впечатлен :) Е, снима само до 1920х1080, но пък 50р :) , което за мен си е кеф! Дисплейчето се врътка; ако си снимал таймлапс ти го плейва като клипче; аудио вход за слушалки, слушаш реално това, което записваш; батерията държи задоволително много; за автофокуса не ти говоря, понеже му слагам само ръчнофокусни: Самянзи 14/2.8 и 35/1.4 стари канонски 50/1.4 135/2.8 и един 300/5.5 Абе с две думи не съжалявам, че го взех и ако аз трябваше да избирам и имах тия 4000 лв. , щях да взема Панасоника и още некви полезни благинки :)
Успех в избора и после да се похвалиш! [beer]

Дата:   20-09-13 01:48

За съжаление базовото ISO на BMCC е 200, а не 800! Както е казал ikoveliko, на ISO 800 видеото е използваемо, но не и на ISO 1600, а междинна стойност няма, както и по-висока.
За целите, които си поставяш, RAW видеото е ненужно главоболие - особено в постродукцията.
Качеството на кодеците не зависи от големината на сензора. Предубежденията ти към по-големите сензори са неоснователни.
Дата:   20-09-13 11:48

Бъркаш се с минималното ИСО. :)
BMCC работи като Ред и Ари камерите, както и повечето други цифрови кино камери от по-висок клас. Няма аналоговo усилване на сигнала, когато се вдига исото. Сензорът винаги е на исо 800. Ако снимаш роу, исо опцията не прави нищо - само променя едно число в мета данните, като ориентир за пост обработката какво се е целяло при експонирането. Ако се снима ПроРес, се намесва софтуерът на камерата - ако се избере 200 или 400, се прави пул в софтуера, ако се избере 1600 се прави софтуерен пуш. В резултат, оптималната динамика е на 800. На 400 и 200 имаш по-малко динамика и по-малко шум (пада прагът на шума при дърпането). На 1600 имаш по-малко динамика и повече шум (вдига се прагът на шума).
Това е различен начин на работа от сензорите на фото камерите, които усилват сигнала при промяна на ISO настройката.

Разбира се, трябва да се има предвид, че реалната чувствителност на сензора се различава от номиналната. БМЦЦ е рейтнат на 800. ИСО стандартът обаче позволява немалки отклонения, затова практически при всички камери реалната чувствителност е по-ниска от номиналната (същото важи и за филмите, между другото). Затова и БМЦЦ уж носи на преекспониране (експониране надясно/ETTR) с цел по-безшумна картинка.

Публикацията е редактирана (20-09-13 11:49)
Автор: filmmaking   
Дата:   20-09-13 14:49

Благодаря за насоките. Като гледам BMCC все повече са отдалечава от мен. Като включим и покета в това число, остава GH3 като опция или някоя от алтернативите за които се спомена в темата.

LEONIK, не подценявам видео възможностите на DSLR-ите, но от изгледаните и изчетените от мен ревюта, тестове, семпли и сравнения, сякаш нищо освен 5Dmk3 с Magic Lantern, не ми хваща окото. На другите варианти или резолюцията в RAW е малка, или при FullHD записва няколко секунди докато напълни буфера... Знам ли, така ми се вижда от тестовете, но все пак е възможно да пропускам нещо важно, затова ако е така, нека някой ме поправи :)

А ако говорим за GH3 като финална опция, всъщност струва ли си двойно, пък дори тройно по високата цена спрямо GH2?
Дата:   20-09-13 14:58

Явно не съм чел достатъчно за технологиите, свързани с този вид сензори. Ако всичко е както ти го описваш, не виждам смисъл да се работи на ISO различно от номиналното и след това да се разчита на софуера и на динамиката на сензора. Вместо по-ниско ISO е логично да се използват ND филтри - така динамиката няма да пострада. По същата логика: вместо по-високо ISO - по-светлосилни обективи и/или повече осветление. Съзнавам, че това не е приложимо във всички ситуации!
Колкото до "аналоговото усилване на сигнала", EXMOR сензорите на Сони (вероятно има модели и на други компании) дигитализират сигнала още на ниво пиксел и цялата последваща обработка е цифрова. :)
Дата:   21-09-13 17:02

Някой по въпроса за GH2?
Дата:   21-09-13 17:19

GH2 страхотна камера за парите си да след хак си струва всяка стотинка имай и превид какво си платил и какво получаваш разликата е че GH3 има 50p но пък за сметка на това 2ката пък има по голям сензор.Нейният кроп е 1.86 а не 2 както всеки си мисли а на 3ката кропа е 2.05 .Ако търсиш по плитък доф 2 е по добър вариант - тройката пък има повече балгини от рода на пикинг с червено за по лесно фокусиране и 50 фремйма 1920-1080 .Аз лично немога да кажа коя ще избухне с по одбра картина въпрос на умения е защото 2 с хак е свирепа - доказано е ,че убива бая дслр за видео. Един плюс на 3 е ,че има по яка батерия ако може да се нарече плюс по скоро има грип оригинален за нея а за 2 ката има некви китайци с жакче но пак вършат работа. Аз иам 2 ка и съм впечатлен от нейното видео снимал съм с 3 ка немога да кажа ,че видеото от 3 ката е по-добро особенно ако набримчиш битрейта на 2 ката на 170 мегабита става страшно :) съмняваме обаче ,да намериш GH2 нов някаде

http://www.youtube.com/watch?v=FhgepzjTnZY

Публикацията е редактирана (21-09-13 21:56)
Автор: hose   
Дата:   21-09-13 23:28

много хубава тема се е получила [smilie24] [smilie24] [smilie24]

а 5д м2 не е ли вариант?

д800 също е малко над бюджета ти - 5-600 лв отгоре, навремето тестовете ми бяха харесали, но не съм работил с него...

Публикацията е редактирана (21-09-13 23:32)
Дата:   22-09-13 02:33

GH2 и GH3 имат еднакъв кроп фактор във видео режим!
GH2 има "Multi-Aspect" сензор, който има по-малък кроп фактор в 4:3 и 3:2 формат - т.е. за снимки.
Видео възможностите на GH3 са по-добри, защото има:
- по-широк динамичен обхват (с около 1 EV);
- по-вярно цветопредаване;
- по-малко шум в "сенките" (т.е зоните с по-ниска осветеност);
- по-малко шум на високо ISO;
- по-съвършени алгоритми за компресиране на видео;
- две врътки;
- OLED визьор и екран с по-висока резолюция;
- HDMI изход с фокус пийкинг;
- прахо- и влагозащитено тяло с алуминиево-магнезиев скелет;
- много по-бърз автофокус (ако потрябва);
- стандартен 3.5 мм жак за външен микрофон;
- изход за слушалки;
- по-разширен контрол на видео и аудио параметрите;
Битрейтът на видеозаписа сам по себе си не "говори" кой знае колко за качеството на картината. Хакнатият GH2 може и да записва със 170 Mbit/s, но изображението е по-меко, с по-ниска детайлност и динамика от това, записано с GH3 при 50 Mbit/s. Всъщност GH3 може да записва и Full HD 50i ALL-I при 72 Mbit/s, но качеството е по-ниско от Full HD 50p при 50 Mbit/s, заснети при еднакви други условия. Това идва още веднъж да покаже, че битрейтът не може да се абсолютизира като критерий за качество - то зависи от много други параметри.
Canon 5D MII печели пред GH3 единствено при ISO над 1600, където шуми по-малко.
Нищо, произведено от Никон, не може да се сравнява с видеовъзможностите на GH3.
Да не пропусна! Всички модели по-горе записват видео в 4:2:0. BMCC и BMPCC записват в 4:2:2.
Дата:   22-09-13 10:20

Специално за леоник понеже гледам че много подробно и нахасано ги пише му давам пример ка кропа при видео е един същ на GH3 и GH2
А относно кроп при видео мога да си заложа главата, че има поголям кроп GH3 от GH2- търся видеото за доказване а относно картината специалистите са на мнеине че GH1 се доближавало най- много до кино изображението можеби те нерабират от панасоник и за тва в камерата си са вградили сенозора на GH1

http://www.youtube.com/watch?v=OWHNLsG2RwY

Публикацията е редактирана (22-09-13 13:11)
Автор: stef7   
Дата:   22-09-13 12:16

@LEONIK не си прав по отношение на aspect ratio на GH2. Точно както paparak_ivi казва е - 1.82 поради мулти аспект сенсора. Това е много лесно да се докаже като снимаш едно и също нещо на едно и също фокусно разстояние с двете камери. Ето тук има пример - гледайте crop factor от 1:33 нататък:
http://www.youtube.com/watch?v=OWHNLsG2RwY&noredirect=1

Линка на paparak_ivi не ми се отваря.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.