Автор: FilmMaking
Дата: 18-09-13 16:08
Здравейте колеги,
Предстои ми покупка на нова видеокамера. Бюджета е 4000 лв. Като тук трябва да уточня, че бюджета е за само за камера и носители.
С камерата ще се работи 60% в студио, 40% на терен. Ще се снимат корпоративни видеа, късометражки и сток.
Та колебанията са около няколко модела:
Blackmagic Cinema Camera е единия модел - вписва се в бюджета с носител SSD. Ако се спра на този модел, ще изникне друг въпрос - EF или MFT. Имал съм възможността да тествам EF версията на камерата, като при EF модела има контрол върху блендата на обективите, а при MFT монтажа е пасивен, но пък възможността за монтаж на почти всякакви обективи посредством необходимите адаптери, ме блазни за MFT. Разполягам с голям набор от ръчнофокусни обективи и нито един на EF, което обезсмисля покупката на EF модела, но пък планувам да закупя Cine (VDSLR) моделите на Самянг (Вероятно канонските версии), и така ако взема EF версията на камерата, ще спестя EF - MFT преходник при използването на Самянгите, отделно ще имам възможността да използвам (контролирайки блендата) широки обективи за канон като Токина 11-16, необходими за широки кадри заради 2.3Х кроп фактора на камерата.
Другото което ме притеснява при тази камера е големия обем информация с която работи (9GB за минутка при 2.5K RAW), което ще забави пост-а на заснетия видео материал, но пък 13-те стопа динамика са незаменими :)
Blackmagic Pocket Cinema Camera е другия модел.
а третия е Panasonic DMC - GH3.
За тези два модела, няма да давам конкретни обяснения, тъй като хората които могат да дадат компетентно мнение, вероятно ще са запознати с плюсовете и минусите на двете камери.
Последните два модела се вписват дори в половината от бюджета, която останала част може да се преразпредели за друг раздел от оборудването, но това на този етап не е основополагащо или необходимо.
Важно е да отбележа, че в момента разполагам с допълнителна техника като ригове, стативи и т.н., но в течение на времето, и те ще бъдат сменени с по-ПРО модели. Камерата би трябвало поне няколко години да служи предано ;)
Интересно ми е да чуя вашите мнения и препоръки, а защо не е алтернативни предложения.
|
|