Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Поврежда ли пряката слънчева светлина вътрешните компоненти,матрицата на апарата
Автор: zeromx   
Дата:   15-05-13 11:17

Много са ми важни отговорите на въпроса,защото се притеснявам за новата ми техника.
В книжката ми пише при заснемане на видео да не се насочва обектива срещу слънцето защото това може да овреди вътрешните компоненти на апарата.
Какво имат предвид,и ако се увреди нещо,то как се отразява на снимката?Ще разбера ли?
Искам да попитам също,вчера ми се случи снимам и фокусирам,на полуспусък съм и тъкмо като снимах и затвора се отваря мина една кола и адски силно отрази слъчеви лъчи във визиора ми,даже ме заслепи.
Та мисълта ми е може ли да съм направил нещо на матрицата когато се е отворил затвора и отблясъка е навлязъл?
Притеснявам се защото тъкмо си взех 7Д и ми се случи това,и четох тези работи в книжката и се фимитах много.

Благодаря предварително за отговорите и вниманието.
Поздрави!!!

Отговори на това съобщение
 Re: Поврежда ли пряката слънчева светлина вътрешните компоненти,матрицата на апарата
Автор: djfroggy   
Дата:   15-05-13 11:26

Гого, спри се вече.

Re: Поврежда ли пряката слънчева светлина вътрешните компоненти,матрицата на апарата
Автор: kvakioh   
Дата:   15-05-13 11:55

Има си начини за всичко, както и да се избегнат грешките. Като за начало, четене, повече, и после снимане. Не само на книжката към апарата, ами основни неща.

Дата:   15-05-13 12:10

Това не отговори на нито един от въпросите ми...

Автор: vga   
Дата:   15-05-13 12:14

Ами виж сега, минава светлина през лещи, които са така направени, че да фокусират снопа светлина равномерно върху матрица с размер 24х16 мм... Направи си изводите сам, но според мен не е проблем, освен ако не снимаш 30 минути видео срещу слънцето :)

А за отблясъка от колата не се тревожи. Снимай си и спокойно [smilie3]

Автор: tziko   
Дата:   15-05-13 13:17

Опасно е! Ако влязат прекалено много слънчеви фотони в апарата и не успеят да излязат има опасност от експлозия!

Сега сериозно, с дългофокусен обектив срещу слънцето може да си повредиш очите! При видео тряа се внимава със слънцето, да не се задържа много, че да не прецака матрицата.

Автор: s_dyakov   
Дата:   15-05-13 14:38

Май с лазери можеше да се повреди по-качествено [smile].
По спомен имаще някаква статия за едни дето им изгорели цели редове от матрицата като снимали някакъв концерт където се ползвали лазери за светлинни ефекти.

Автор: ZENON   
Дата:   15-05-13 14:47

И никога не си дръжте телефона на пряка слънева светлина.
Некой го друса яко параноя тип "едни хора казаха". Боже, Боже...[smilie7]

Автор: BoneFletcher   
Дата:   15-05-13 14:50

Тук има също по въпроса

Автор: jrr   
Дата:   16-05-13 12:36

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: virosh   
Дата:   16-05-13 14:12

Досега съм снимал няколко залеза и не съм имал проблеми дори ако камерата е насочена директно към слънцето. А използването на поляризиращ филтър помага в тези ситуации, тъй като намаля светлината с около 1-2 f-стопа. [smilie24]

Иначе относно твоята ситуация с преминаващата кола - въобще не се впрягай. Лично аз не смятам че за отразена светлина за порядъка от 1-2 секунди може да се повреди нещо. [smile]

Виж ако насочиш камерата директно към слънцето и я задържиш така известно време...

Автор: pefoto01   
Дата:   16-05-13 20:45

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   17-05-13 10:46

А добре,ако ти е свален обектива и огледалцето се овети на слънце докато сменяш обектив примерно,или ако отблесне в него нещо,тогава има ли проблем?

Автор: BoneFletcher   
Дата:   17-05-13 11:03

Да, има проблем!
Проблемът се нарича да станеш роб на техниката.
Ако така ще си със всяко нещо, по-добре не си купувай нищо, че не е здравословно!
Майната и на техниката! Гледай си кефа!

Автор: thumper   
Дата:   17-05-13 11:16

Обективите се сменят само на тъмно, именно за да не се отразява директно слънчевата светлина в огледалото, а от там и върху матрицата. Ако нямаш тъмна стая на близо, винаги си носи черен плат, с който да загърнеш себе си и камерата, докато сменяш обективите.

Автор: metodiev_martin   
Дата:   17-05-13 11:20

Чак пък роб на техниката... Човекът може да си е събирал сума време тия пари за 7Д-то и сега да го пази като писано яйце. Какво лошо има? След време може да иска да си го продаде като нов, за да вземе повече пари. Това че някои хора тук, трошат орехи с телата, които ползват (и след това продават)си е техен личен избор.

зеромакс - зад огледалцето, има затвор, който стои между матрицата - за която се притесняваш и огледалото. Като снимаш огледалото се вдига, затвора се вдига, светлината преминава и информацията се записва в матрицата. След това по обратен ред всичко се връща на мястото.
Първото, което се вдига е огледалото, кафявенишкавото - затвора а зелено-синьото матрицата
Когато сменяваш обективите, нямаш пряк достъп до матрицата. Дори да снимаш без обектив, рискуваш само да замърсиш матрицата с прах. Нямай подобни опасения в бъдеще!
Честито да ти е 7D-то, да го ползваш със здраве. Много здрава машина е! Успех!
Тук сам, можеш да се убедиш,колко е здрав, но не го прилагай на своя апарат

Автор: tzl   
Дата:   17-05-13 11:21

Тъй като много от съобщенията тук са шеговити, нека да ти дам сериозен съвет:

Като снимаш слънцето в кадър няма голямо значение и няма да ти повреди матрицата, освен ако не ти е отворено огледалото дълго време. При снимки с експонация до секунда (например), няма да ти стане нищо ако снимаш срещу слънцето (надали някой ще снима срещу слънцето 1 секунда без ND филтър, освен ако не е объркал настройките). При снимане на LiveView не е добре да се снима срещу слънцето, освен в случаите, когато слънцето е по-слабо или правиш кадри (или видео) за кратко време.

Като сменяш обективите насочвай тялото надолу. Не заради слънцето, но заради праха, който все още на тази планета пада отгоре надолу. Така хем ще пазиш матрицата от прах, хем ще изчезнат опасенията ти за слънцето.

Публикацията е редактирана (17-05-13 11:37)

Автор: chrisnoch   
Дата:   17-05-13 14:38

thumper,
"Обективите се сменят само на тъмно, именно за да не се отразява директно слънчевата светлина в огледалото, а от там и върху матрицата." ??? [smilie11]
По-глупави съвети отдавна не бях чел!
Огледалото отразява светлина към визьора и автофокусния/експонометричния сензор, но НЕ и към матрицата! То трябва да се вдигне, за да пропусне светлина към матрицата, която е защитена и от затвора.

ВНИМАНИЕ !!! Всъщност обективи трябва да се сменят само посред нощ и то на сянка, а луната трябва да е залязла или да е в първа или последна четвърт! Задължително е това да се извърша в черна палатка, допълнително завита с два пласта чул от 45-годишен кон в комбинация с оригинален черен ръкав на Кодак от 1952 г. и при влажност на въздуха не повече от 45%, без кондензация. [smilie18]

Сега сериозно!
Действително не се препоръчва насочването на фотоапарата директно към слънцето (когато не е съвсем близо до хоризонта) в режим "Live view" - т.е. И във всички случаи, когато снимате видео с DSLR. Силните сценични лазери (използвани в дискотеките и по време на концерти) също могат да повредят необратимо сензора, ако попаднат директно върху него - със или без наличието на обектив.

Дата:   17-05-13 14:41

Автор: Neuromancer   
Дата:   17-05-13 17:33

Абе ако не си личи гъбаркането, проблема е много сериозен.
Иначе на въпроса, не се втелявай толкова, само малко здрав разум влагай. И НЕ снимай с телеобектив към слънцето.

Дата:   17-05-13 17:38

Дата:   17-05-13 17:46

На такива въпроси - такива отговори. [smilie7]

Re: Поврежда ли пряката слънчева светлина вътрешните компоненти,матрицата на апа
Автор: Блясък   
Дата:   17-05-13 17:52

Прочети за ND филтрите.

Дата:   17-05-13 18:20

pefoto01,
щото ако нещо не се усети ще има да гледа тъмно петно пред окото поне 10 минути[smilie7]
За матрицата е ясно, че немои се повреди, ма за ретината и т.н. не е сигура.

Автор: pachok   
Дата:   17-05-13 22:28

Редовно си снимам срещу слънцето със широкоъгълен обектив и проблеми нямам, светлината попада равномерно върху матрицата, чиято площ не е толкова малка. По-опасно ми се вижда ако се получи съсредоточен, фокусиран в една точка лъч светлина по време на смяната на дългофокусен обектив.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »