Автор: georgivelev
Дата: 07-04-13 23:31
Добре е да сте наясно, че закупуването на огледално-рефлексен фотоапарат няма да ви направи по-добър фотограф.
Абсолютно погрешно, и това може да потвърди всеки, който е хващал DSLR в ръцете си. Станах по-добър фотограф именно защото си купих огледално-рефлексен фотоапарат. Тази система отваря много повече креативни възможности, това да можеш да изпробваш един обектив и да видиш какво ще получиш, да си разменяш обективи с колеги и приятели, да сравняваш резултатите. Компактните фотоапарати са затворена система от типа Jack of all trades master of none, с DSLR можеш да избереш изразно средство за дадена ситуация, и "да твориш", както обичат да се изразяват някои съфорумци.
Докато със сапунерката не се изискват никакви умения, както и не развива почти никакви умения. Навремето един приятел се опита да ми покаже как да направя портрет със стария ми Canon S2 IS. Резултатът беше, че и при бленда 3.2, и при 16, снимката си изглеждаше по един и същи начин.
Има ситуации, в които сапунерка изобщо не би се справила. И може би статията щеше да спечели ако беше описал подобна ситуация с пример, защото не става съвсем ясно за човек, който тепърва навлиза в материята. Примерно, една и съща динамична сцена, заснета със сапунерка и DSLR, сравнение на 2 портрета.
Аз бих отишъл даже и по-далеч като кажа, че покупката на Никон D700 ми помогна да стана още по-добър фотограф, от когато бях с D40 или Д90, но нека не задълбавам.
|
|