Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Как се снима водопад ( река или просто вода, която се движи ) ?
Автор: slavi_biserov   
Дата:   24-03-13 18:50

Здравейте, колеги

Искам да попитам как се снима водопад или просто вода, която се движи. Какво е нужно и какви настройки трябва да се въведат на DSLR-то ? Снимам с Canon Eos 1100d. Ако може да ми обясните по простичко, че още съм малък и имам още много да уча.

Поздрави, Слави

Отговори на това съобщение
 Re: Как се снима водопад ( река или просто вода, която се движи ) ?
Автор: киката   
Дата:   24-03-13 19:02

Имаш ли статив?

Автор: h.svinaroff   
Дата:   24-03-13 19:04

Зависи от това какъв ефект искаш да постигнеш: ако я искаш размазана (както а снимат повечето хора), търси скорости от 1/4 и по-дълги (естествено със съответната бленда и от статив).

Публикацията е редактирана (24-03-13 19:05)

Автор: Malkocoglu   
Дата:   24-03-13 19:05

http://www.macropic.net/Reki.html

Автор: chrisnoch   
Дата:   24-03-13 19:27

Зависи какво искаш да постигнеш при снимането на вода.
Ако искаш да премахнеш повърностното отражение - използвай поляризационен филтър. Тогава водата става "прозрачна".
Ако искаш да замъглиш движението - снимай на по-дълги експозиции.
Ако искаш да използваш отражението - снимай по-спокойни водни площи на къси експозиции.
Въпросът е твърде общ за конкретен отговор! :)

Автор: arakiss   
Дата:   24-03-13 20:11

имам еретичен въпрос относно "размазването" - наистина ли ви харесва [smilie2]

Автор: chrisnoch   
Дата:   24-03-13 20:23

Този въпрос не е еретичен, а ерОтичен! Кому - как, или всеки - според вкуса си. :)

Публикацията е редактирана (24-03-13 20:24)

Автор: pachok   
Дата:   24-03-13 20:35

Ей туй съм го снимал с почти същия апарат - Канон 1000Д. От статив, с поляризационен филтър, ръчен режим (М) - ИСО 100, 3сек, Бленда 9.
https://photo-forum.net/i/1536604

Автор: Rebellious   
Дата:   24-03-13 20:46

Значи първо отсвири селффишовете, дето много са дащни на акъл да ти покажат, че е мисия невъзможна! Или, че не си дорасъл... Просто им се усмихни и продължи с усмивка!
За водопада е най-важна гледната точка, независимо колко е трудно да се достигне. Ако "щракаш" на силна светлина е важно да имаш в предвид, че водата в по-общ план, когато се снима е добре да се остави размазана, т.е. скоростта на затвора трябва да е под 1/10 сек. За това понякога се използват филтри, за да е постижима тая цел. Имаше скоро тема за биг стопера на Лий, в тази връзка. Не, че е единствената алтернатива...
От друга страна не пропускай поларизационния филтър! Водата без него е просто сборище от бликове. Но и той е важно да се ползва по определен начин, много зависи от ракурса, посоката на падащите слънчеви лъчи, т.е. пак колко е часът...На обяд с него или без, почти няма разлика. Или ако слънцето е зад гърба ти високо в зенита си...
По-горе са ти го казали, при скорост 1/10 и надолу не става без статив. Останалото сам ще го постигнеш, стига да ти се иска![beer]

Автор: mmjm   
Дата:   24-03-13 21:13

Никой от писалите по-горе, не е писал за невъзможни мисии, напротив дадени са много полезни съвети и примери.
По темата според мен е важно да имаш статив и много свободно време за експериментиране, за да постигнеш исканата от теб визия. Експериментирай в различно време от деня, както и в облачно и слънчево време,заиграване с времето за експониране по-затворени бленди(последното е според моя вкус), получават се различни ефекти, с една дума снимане му е майката. Успех [smilie24] [smile].

Дата:   24-03-13 22:17

Значи трябва да си купя статив и един поляризационен филтър за да снимам водопади, реки и т.н. По малка скорост за да се получи ефекта памук. :D [beer] Може ли да ме насочите какъв статив да си купя и филтър ? Не много скъп, но да върши работа и да ми е полезен.

Автор: mmjm   
Дата:   24-03-13 22:38

Във високите скорости също има чар, примерно можеш да "замразиш" пръските, отраженията са по-отчетливи и др. Експериментирай, много е интересно. Нека по-опитни съфорумници те посъветват за статив и филтри, за начало можеш да пробваш облегнат на дърво, да намериш някаква естествена опора за апарата или други похвати за стабилизиране, но стативът си е статив.[beer]

Автор: nsirakov   
Дата:   24-03-13 22:41

слави - изборът на статив е само един - най-тежкия, който можеш да купиш

Автор: exobexo   
Дата:   24-03-13 22:48

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Canon   
Дата:   24-03-13 23:15

По-малка скорост за да се получи ефекта памук

Търси места, където има бяла пяна или разпенване на водата - то става на памук.
Статива е задължителен, стабилизацията трябва да е изключена.
Почти сигурно през деня с поне ND8 - 3 стопа.
Може привечер около и след залеза.

Автор: apollo   
Дата:   24-03-13 23:43

arakiss написа:

> имам еретичен въпрос относно
> "размазването" - наистина ли ви
> харесва [smilie2]

Аха ама много, на пръски не ме кефи тая вода [cool]

Иначе статив и добри обувки да може да газиш на воля у потока [smilie21]

Дата:   25-03-13 09:42

Гледам във фотосинтезиса има най - различни видове стативи. Трудно ми е да избера, има високи, ниски с глава без глава ?
Може ли да ме насочите към конкретен модел ?
Поздрави [beer] От тази страница ли да избирам - http://magazin.photosynthesis.bg/category/90 ? Или триподи - основи ?

Публикацията е редактирана (25-03-13 09:44)

Автор: TeodoraB   
Дата:   25-03-13 12:43

Canon, ти е отговорил съвсем точно. За да размажеш качествено водата при дневна светлина поляризатор не е достатъчен, трябва ти неутрално сив филтър - neutral density filter. Стативът за дългите експозиции е задължителен.

Автор: krist   
Дата:   25-03-13 14:32

"имам еретичен въпрос относно "размазването" - наистина ли ви харесва [smilie2]"

Добър въпрос![smilie24] Моят отговор: да, когато допринася за засилване на естествените отражения във водата - работи при относително гладка сама по себе си водна повърхност, или при относително високи скорости, които съвсем леко да "забавят" вълните, подсказвайки леко движението - работи основно при морски пейзажи. Не - във всички останали случаи - колкото по-близо до ефекта "памук", толкова по-отблъскващо ми действа, особено съчетано с ултрависок контраст и особено при черно-бели кадри..[smilie8]

Публикацията е редактирана (25-03-13 14:34)

Автор: ivjordan   
Дата:   25-03-13 16:25

И аз не го тача "памучния" ефект, че ми прилича на постерче в китайски ресторант, но повечето хора май си падат точно по това.
Аз лично водата я снимам на висока скорост, за "замразяване" на движението.

Автор: pefoto01   
Дата:   25-03-13 17:33

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: chill   
Дата:   25-03-13 17:44

Замазано или замразено зависи от конкретното настроение, което искаш да създадеш, както и от виждането ти са всяка конкретна композиция.

А иначе, може да се злоупотреби със всяка ефектна техника, както и със завистта за чуждите маниашки обективи.

[smilie8]

Автор: chill   
Дата:   25-03-13 17:45

chill написа:

> Замазано или замразено зависи от
> конкретното настроение, което
> искаш да създадеш, както и от
> виждането ти са всяка конкретна
> композиция.

В такъв смисъл, въпросът не стои дали ми харесва или не само по себе си, а дали се връзва в контекста на конкретна фотография.

Автор: pefoto01   
Дата:   25-03-13 17:55

Автор: ivjordan   
Дата:   25-03-13 18:06

Да де, ясно е, че ако снимаме лодки през нощта, замазването ще е неизбежен вторичен ефект на дългата експозиция, за да ни се виждат лодките, но да мажеш вода по пладне - защо по дяволите? Тя не изглежда така. Тя е съвкупност от бликове и точно така трябва да изглежда.
Водопадът е съвкупност от тънки струи и пръски, всяка от които отразява светлината. За чий ни е да го мажем?
Ясно, че е въпрос на вкус и в този случай котките си ближат задника, ама аз не го разбирам.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »