Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 300/4 AFS на D700 - въпрос към птичарите
Автор: tantris   
Дата:   20-12-12 12:57

До колкото си спомням Г.Коцаков почна с такава комбинация. Естествено после мина на по-светли и по-дълги обективи. Аз досега ползвах 500/4.5Л с 5Д/5Д2 и 1Д2н, но системата е прекалено тежка за случайни излизания сред природата и щракане около работното място. Та попаднах на този никонски 300/4 на много добра цена и не устоях на изкушението.

Та въпросът е: Дали да продавам Д700 и да взема Д7000 или да не бързам и да пощракам първо с ФульФрейма? С такава комбинация може ли да се снимат диви птички без да си камуфлиран, или да си в автомобил? В Мароко са страшно плашливи и не те допускат близо. Това да видиш синигери да кълват от ръката на някой - абсурд! Та дребните пилета се изнасят като ги доближиш на 5-10м, белите чапли допускат до 20-30м, а сивите и кормораните държат дистанция от 40-50м и повече.

Иначе първите ми впечатления:
+ Обективът е остър и компактен
+ намерих го на добра цена
- Не е особен бърз при фокусирането
- шуми като фокусира
- не е стабилизиран (това е проблем на апарата по-скоро)

Бях малко смутен от опитите ми да снимам едни гълъби в полет днес сутринта. Вярно, осветлението не беше идеално, както и фона беше с цвета на пернатите, но дори когато се опитвах да фокусирам на гълъб на фона на небето апаратът (Д700) губеше прекалено много време докато подкара трекинга и в края на краищата не успях да хвана и един кадър на фокус. Е, това си е по вина на ЗАУ-то, но интересното е, че останах с впечатление, че 5Д2 не се държи по-зле в подобни ситуации.

Мерси предварително на всеки, който сподели нещо конструктивно в темата.

[thankyou]

Отговори на това съобщение
 Re: 300/4 AFS на D700 - въпрос към птичарите
Автор: io_bs   
Дата:   20-12-12 13:53

Не съм птичар, но мисля, че най-евтиният вариант да имаш по-дълъг обектив ще е да сложиш един 1,4 конвертор [smile] Така дължината ще е почти същата като тази на кропка, а по-добрият АФ и високо ИСО ще си останат (единствено светлосила ще се загуби).

Автор: demiman   
Дата:   20-12-12 14:03

... - Не е особен бърз при фокусирането ... [smilie10]

Автор: dave   
Дата:   20-12-12 14:27

Аз не бих сменил D700 за D7000 при никакви обстоятелства.

За 300/4 Никонски Жоро да каже - 2 различни му минаха през ръцете. Аз Никонски не съм имал.

От конвертора нищо добро, обаче не очаквам. Канонски 300F4 си работи перфектно с 1.4x, при Никон с конверторите е по-зле дереjето.

За мен перфектната туристическа WildLife комбинация е Nikon FF тяло - D700 или D800E със Sigma 50-500 OS. И тук да покажа картинка от въпросната система:

http://del.bg/~dave/persist/_DSC0675-2.jpg

Цък на линка под снимката за пълния размер. Директно от RAW конвертора. Има си EXIF data.

Предупреждение!!! Картинката е от D800E. 7360x4912 пиксела. Може да забие браузера ви [smilie5]

С D700 / D800E може да снимаш в кошмарен мрак на ISO 6400 и имаш картинка. Тъмен обектив + кроп тяло е безсмислена комбинация за туриста. Пътувал си 10 000 .. 15 000 км за да стигнеш гза на географията, пържиш се по тропиците като беконче, неква гад те гледа с откровен кулинарен интерес ... и след всичкия зор да изтървеш снимка защото си с D7000 вместо с D700 - не мерси [beer]

Дата:   20-12-12 15:43

dave, видях е тая снимка в другата тема- детайлът е внушителен. И все-пак това е Д800Е, обектът е близо и в центъра. Трябват ми още кадри в различни ситуации за да повярвам, че наистина обективът е за предпочитане пред твърди Ел-ки. Но все-пак този обектив има стабилизация, която е много по-важна за остротата на кадъра отколкото чистите оптически качества на обектива, когато става дума за такива милиметри (300-800).

Автор: MarinY   
Дата:   20-12-12 16:22

Каквито и майстори да сме в прикриването и приближаването, снимките на диви животни винаги се кропват. Фулфрейм с 12 меги не е мечтаният апарат за такива снимки. Освен ако не си в зоологическата или кварталната градинка, дето пилетата кацат до теб. Д7000, в повечето случай ще е по-успешният апарат за непрофесионално отстрелване. [smilie3]

П.П. Имам 300/4. На Д300 не ми създава проблеми, в следенето на бягащи или хвърчащи живинки.

Публикацията е редактирана (20-12-12 16:24)

Дата:   20-12-12 17:06

Пускам няколко тестови кадри. Би трябвало да са 100% кропове (като се цъкне на линка под снимката), освен ако галерията не ги е свила:

http://i280.photobucket.com/albums/kk194/tantris72/Testnikon/DSC_2450_zpsf8da9fb2.jpg

http://i280.photobucket.com/albums/kk194/tantris72/Testnikon/DSC_2436_zps5b751e68.jpg

http://i280.photobucket.com/albums/kk194/tantris72/Testnikon/DSC_2408_zpsa9dea0cc.jpg

http://i280.photobucket.com/albums/kk194/tantris72/Testnikon/DSC_2401_zps03efab6d.jpg

В общи линии добре за снимане в такива условия - без прикритие, от далече и по обед[smilie6]

Автор: Georgi_Kocakov   
Дата:   20-12-12 17:17

До колкото си спомням Г.Коцаков почна с такава комбинация. Естествено после мина на по-светли и по-дълги обективи.

Хахаха, сега виждам темата. За почването,........ почнах със Зенит и 135мм и 250мм обективи, ма беше много отдавна и нямаше още родени еколози от съвременен тип и бъкаше от животни.Снимаше се от палатка и обикновено на гнезда или около тях. Ако имаш в предвид дигиталният ми период започнах със 70-300вр.По късно се сдобих и с никкора 300/4, после и с по-светлото му братче.Никога не съм имал дълги стъкла,и сега съм с един дърт и очукан 300 канонски, просто приятели са ми давали да се "облажа"от време на време.Никкора 300/4 е добро стъкло, но впечатленията ми от никонските конвертори не са много позитивни, изключая 1.7х/после забелязах, че диаметъра на оптичните му елементи е по-широк, та може и от това да е по- добър/.Виж в нета, кой от 1.4х на Кенко ставаше и се моли да попаднеш на бройка. Да смениш д700 с д 7000 е откровена лудост, защото се лишаваш он най-добрата аф система и ресурс от иса, които ще ти трябват задължително.Верно е , че кропката вкарва повече "перушина", която изострена и "натопазена" приляга за уеб, но динамиката на 12мп фф не я търси, както и възможността да шарпиш безпоследствено когато се налага, а и с 300/4 ще имаш по- добра възможност да отделиш обекта от фона, без да ти се налага да правиш фоновете на гума с шопа или да слагаш градиенти.Да ти е честит обектива![smilie24]

Дата:   20-12-12 17:21

[smile] Ключът от палатката е в ...палатката[smilie25]

Дата:   20-12-12 17:51

Тантрис, 300/4 може повече. [smilie3]
Сега не мога да пусна примери.

Странично наблюдение: Морските птици са кофти за пример. Перата им са мазни, плътни и с преливащо-земни цветове. Винаги изглеждат не на фокус.

Автор: vgramatikov   
Дата:   20-12-12 18:03

Аз мисля ,че 300/4 на д700 ще е късо за генерална фотография на птици.Особено за неопитен фотограф.На ФФ си трябват стандартно поне около 500мм но при неопитен фотограф и те ще му се струват малко.

Да купиш д7000...не мисля ,че е решение.Ако мислиш сериозно да се занимаваш оснимай малко с 300/4 и конвертори и събирай парички за по-дълъг обектив.

Иначе генерално д7000 и 300/4 със и без 1.4 е супер. Пума-та снима с такава комбинация и виж какви красоти прави.
Аз съм снимал също с д90,д300 с 300/4 и 1.4 „Коцаков също с д300 и 300/4 с 1.4

На кропка 300 и 420мм са златната среда като фокусно разстояние.Поне за мен. При ФФ следоватлено отиваш на 450/500мм - 700мм или право казазно обектив 500/4.

Аз си изхождам от моите нужди и стил на снимане.

Иначе оптималното лично според мен е моята система. Да ковнеш един стабилен 300 2.8 на кропка (Канонски обаче). [smilie21]

Така имам 300 2.8/420/4 и с компримис 600/5.6 който прави хубави близки планове на малки птички като позатвориш на 6.3.
3 в 1 :) И ти е леко на душата и на гръбчето.

Дата:   20-12-12 18:07

Мизерията е, че нямам никакво време и възможност да ходя на подходящи места за снимане на птици. А пък е неземно чувство да снимаш животинките.

Дата:   20-12-12 20:24

Тантрис, много хора се заблуждават фатално, като смятат, че снимането на птици успешно е свързано предимно с техниката и нейните възможности.Времето , което ти е необходимо служи за наблюдение на птиците. Кадъра отнема много малко от него. Ако създадеш ситуация и 100 мм на фулфрейм ще са ти достатъчни.Въпрос на избор, как да си губиш времето, за трансфер на фотографска техника, сменявайки едно след друго или да си напънеш мозъка и очите да осъзнаеш как да "влезнеш" в обекта.Ако вдигаш щанга с крик няма как да направиш мускули.Не може без зор, няма как. Търси чанча, кадъра си идва с него. Снимай си с 300/4 гол на фулфрейм, в налото ще ти е тегаво, но пък барнеш ли пълен кадър ще забравиш за кропки и конвертори и най-важното ще имаш кадър.[beer]

Дата:   20-12-12 21:12

Звучи чудесно! Рицарско и изпълнено с добри намерения, .....
ама е вярно само в частта за знанието и опита.
Останалите 50% са техниката.

Що не снимате пилетата с турбосапунерки? Леки за прикриване и ще имате много време за кеф от наблюдението.
[beer]

Автор: dave   
Дата:   20-12-12 22:02

MarinY, само кажи, че не става с FZ30 да се направи пилчарски кадър за 150 Бе-та и заложи две каси бира по избор на печелившия [beer]

Дата:   20-12-12 22:10

Няма да кажа, защото няма да е вярно. [beer]
И със Смена 8 може. (ако си в клетката на лъва) [smilie3]
Опитвам се да огранича залитванията в крайните посоки.

Дата:   20-12-12 22:18

Коцаков е много прав.
За "съжаление" някой по-бързо ,а други по-бавно разбират .че техниката няма голямо значение. Аз много от кадрите ми бих могъл да ги направя и с 55-250 ИС ....примерно или 70-300.
Но кривата е различна при всеки.

Много хора инвестираха огромни пари във техника ,а нямат реалното време или умения да я ползцат. Аз имах 600/4 и въпреки ,че е страхотно стъкло мога да ти кажа ,че по-тъп не бях се чувствал с тая тежка базука. (Това беше най-тежкия обектив от линията на Канон).

Инвестирай в знания и опити.За качествена фотография 90% от времето трябва да минава в наблюдение ,10% чакане и 0.01% снимане.

Ако се наруши правилото става обратното...10% наблюдение 90% чакане и 0% снимане. [smilie18]

Посредственоста във уайлдуайф фотографията се дължи на последователност и подръжание на други автори ,а и самоцелта с минимални услулия да се постигнат максимални резултати.

Точно поради тази причина 99% от кадрите и постановките са едни и същи.И рядко аз лично си казвам УАУ...поне в нашия форум.
Разбира се кривата на "научаването" при всеки е различна. Всеки има право да пробва и повтаря това ,което са пробвали и правили другите. Това развива уменията. Но рядко има истински неща вече.
Аз предимно разглеждам отегчен сайтове навът с надеждата да зърна нещо ,което ме интригува емоционално.

Що се отнася до снимането. Всеки снима за кеф...но разбирането за кеф на всеки е различно. [smilie7]

Така ,че... с техниката е същото.Ако възнамеряваш да отделяш време и пари за това си купи хубава техника...за да не си губиш .
времето.И обратното. Ако нямаш време не си харчи парите за неща които ще събират прах. [shtrak]

Примерно в нашиа форум най-добрите автори в момента са с техника среден клас ,но инвестират в патуване и време за да снимат.

Една голяма част от хората с много скъпа техника въобще не снимат поради липса на време.

Публикацията е редактирана (20-12-12 22:21)

Дата:   20-12-12 23:59

Автор: MarinY
Дата: 20-12-12 21:12

Звучи чудесно! Рицарско и изпълнено с добри намерения, .....
ама е вярно само в частта за знанието и опита.
Останалите 50% са техниката.

Що не снимате пилетата с турбосапунерки? Леки за прикриване и ще имате много време за кеф от наблюдението.

Битува един странен "комплекс", характерен за фотографите с нискобюджетни системи, който често се проявява, когато потрябва оправдание за неуспешен кадър. За това пиша така, иначе не бих го написал по този начин.Постигане на грамотни кадри става даже и със сапунерка, с една такава преди време Мосейкин спечели "Златна костенурка" с кадър на земеродно рибарче.Той обаче е повече е повече орнитолог.Голямата "тайна" на уайлдлайфа е, че неговата естетика е неразривно свързана с естествената реалност, дори когато е пречупена през погледа на фотографа и неговите възможности.Има два начина да се постигне забележим кадър, да се очаква и предполага момента и да имаш късмет.И двата са свързани с някакво количество познания и опит.Разбира се има технически минимум за да се заснеме такъв кадър, но той е общоизвестен и достъпен.Много от професионалистите снимат с такива остарели и смешни за по-претенциозните тук познавачи на техниката системи, че ако не правеха такива яки кадри бих се учудил дали четат ревюта и разбират от фотография изобщо.[beer] [beer]Тантрис пита дали може да снима пилци с д700 и 300/4 или да взима кропка за по- удобно.Отговорих, колкото можех от "патила" и от "браншова" солидарност, останалото си е негова лична работа, защото аз не разбирам от техника почти нищо....[smilie24]

Дата:   21-12-12 00:24

Аз когато започнах гледахме убийствени кадри със Никон д70,д80,д200 ....а сега като гледам какви спорове падат за динамични обхвати и исо..при положение ,че от тела 10мп който след 400-800 исо неставаха за нищо ,вече имаме такива с 50 милиона кадъра в секунда ,използваемо исо до 3200+ и куп още екстри и какво? Нищо.... [smilie18]

Който го може с 20д и 300/4 ще го може и с 1д мк4 и 500/4 ще го може.... [smilie21]

Дата:   21-12-12 00:26

"За спорта", ще продължа да отговарям. [smile]

Неуспешни кадри прави всеки. Понякога причината е в моженето, търпението или късметът, понякога е (и не рядко е) в техниката.
Номерът е в добрата комбинация от всички тези фактори.
Отричането на който и да е от тях е крайност. Аз добри и много добри професионалисти със "смешна и остаряла" техника не познавам. Има "образи", които за шоу, ползват такава, но е по-скоро за реклама или разпускане.

За неуспешните кадри: Онзи ден бях на семинар на Джо Макнийл. От 300-400 кадъра извади 5 за челна страница на НГ или Ванити. Останалите бяха всякакви, а имаше поне 20, от които и той се стресна. [smilie3]

Та на темата, отново. За човек, снимащ животни и птици, като хоби и разпускане, Д7000+300/4 ще даде много повече качествени кадри, отколкото Д700+300/4
И моля четете всички думи!
За човек, снимащ животни и птици, като хоби и разпускане...

о
Дата:   21-12-12 00:47

Аз лека полека започнах да се обеждавам ,че ФулФрейм си трябва в много ситуации.Но не трябва да е самоцел. Ако нема кинтаж за ФФ камера 1.5 кропка е напълно достатъчна. Още повече ,че със съвременните технологии кропките предлагат до голяма степен същото качество. Отсъпват само на крайна резолюция и исо пърформънс.
Кривата е малко сложна за разбиране.

Аз лично стигнах до извода ,че крайната резолюция на 12мп ФФ е близка до тази на кропка със 16-18 мегапиксела ,а над 800-1600 исо разликата се увеличава в полза на ФФ сензора.

20-24мп при ФФ вади крайна резолюция често недостижима за който и да е кроп-нат сензор.

Ако си мислите че 24мп на кропка дори на 100 исо могат да се сравняват на 24мп на ФФ жестоко се лъжете.[smilie18]
Може би при много корава оптика и то донякъде.

Тела като д600 и 6д вадят шум/детайл пърформънс 1600 исо ,колкото кропка на 100-400 исо.

Факти...но колко са важни зависи от много много неща.

Аз лично съм печатал до необходимия ми размер със 7д и среден клас обектив 2000-2500 исо на а3+ и кадрите биват.

1600 исо съм пускал кадри са сток.. [smilie10]

Това ме води на извода ,че камерата която имам сега ми е достатъчна. Да има много по-добри сензори и камери но това ми е достатъчно....следователно няма нужда да купувам нещо дргуго самоцелно ей тъй щото е по-добро.

Влагайте си енергията във фотография и оставете техниката на страна. [beer]

[shtrak]

Автор: pefoto01   
Дата:   21-12-12 01:55

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Canon   
Дата:   21-12-12 01:59

pefoto01
Е с кво да захраниш самолета, че да ти позира на стоянката.
С 20 годишно уиски за пилотите, може би ...

Автор: pefoto01   
Дата:   21-12-12 02:06

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Canon   
Дата:   21-12-12 02:13

Ми сърбите нали решиха въпроса, как се снимат макро кадри на детайли от стелтовете.
[smilie3]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »