Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Помогнете в избора на светлосилен zoom обектив!
Автор: bophoto   
Дата:   22-12-12 00:20

Здравейте, колеги!

От скоро имам тяло Nikon D7000, както и 18-105 и 35/1.8.
За съжаление китака ми идва малко тъмен и въобще не ми харесва като резултат при снимки в затворени помещения и при липсата на светкавица за момента...Имах и 16-85, но предвид горното - пак не ми вършеше работа и го продадох, абе с други думи осъзнах, че ми трябва светлосилен нормален или ултра широк светлосилен zoom, който ще използвам и за пейзажи от време на време.
Спрял съм се на няколко варианта, моля насочете ме правилно, с цел да избегна повече грешки и загубата на пари за напред, ако е възможно де.... Като цяло бюджета ми е ограничен, за това може би ще се насоча към нещо по-евтино от базара, но все пак заради цената до момента съм се спрял към следните:

1. Tamron 17-50mm f/2.8 (без стабилизация - заради по-добрите оптични характеристики :))

2. Tokina 11-16/2.8

3. Sigma 18-50mm f/2.8-4.5

4. Sigma 17-70mm f/2.8-4

5. Някой по ваша препоръка с добри показатели и светлосила.

Благодаря предварително на всички, които ще се включат и ще помогнат, за да направя правилния избор! [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Помогнете в избора на светлосилен zoom обектив!
Автор: sky-fan   
Дата:   22-12-12 00:25

Тамрона, но виж и 17-55 на никон.

Автор: Tantris   
Дата:   22-12-12 00:25

Ако ще снимаш на тъмно, стабилизацията може да допринесе повече за качеството на картинката от няколкото линии повече рязкост, Това за тамрона.

Дата:   22-12-12 00:31

sky-fan написа:

> Тамрона, но виж и 17-55 на никон.

Бих искал да го видя и не само, но цената му варира двойно, че и повече в сравнение с изброените от мен, а поради липса на бюджет - отпада дори варианта за втора/трета употреба.[smilie8]

Дата:   22-12-12 01:02

Ако питаш мен си вземи една светкавица.

Автор: emo1   
Дата:   22-12-12 01:38

Светкавицата върши повече работа при тъмни помещения, дори и да я насочиш към тавана.
Явно се ръководиш от форумни капацитети, които смятат че стабилизираната версия на Тамрона е по-слаба оптически, по-разни тестове и ако си от тези броящи пиксели, това е така.
Ползвам съм VC версията на D7000 и ако поставиш настройката на апарата шрап +8 се получават доста прилични резултати.

Автор: tzl   
Дата:   22-12-12 01:47

Ако китакът ти е на 3.5 на най-широко отворена бленда, и искаш да си купиш нещо на 2.8, това ти е по-малко от 1 стоп разлика. Това не оправдава плащането на толкова висока сума, защото няма да получиш кой знае колко светлина още. Можеш да вдигнеш ISO-то ако трябва. Повечето се страхуват от шум като че е някакво табу. Другото е, че съвременните фотоапарати имат поне 1 стоп в пост обработка, който няма да се усети като качество при снимане в RAW, дори по документация пост обработката е 2-3 стопа.

Затова първо си направи сметката добре и не се хвърляй на "светли" обективи, защото да не ти излезе крива сметката и после да те е срам да пишеш тука, че съжаляваш, че си го взел, защото "разликата не е кой знае колко голяма в експонацията".

Автор: alcap007ne   
Дата:   22-12-12 02:11

Tamron 17-50mm f/2.8 и Tokina 11-16/2.8 са ти избора.
Като тамрона задължително го тестваш дали е с точен фокус и 17-55 на никон не го гледай.

Автор: harvester_vn   
Дата:   22-12-12 06:17

Според мен Тамрона. Обаче не разбрах защо Сигмата която си писал е 2.8-4.5, след като има 18-50/2.8. Имам ъзкъв за Канон и в общи линии съм доволен. Тамрона обаче е по-добър. Има и една Токина 16-50/2.8, която също е добър вариант.

Автор: iasen2   
Дата:   22-12-12 06:51

За това което искаш светлосилен варио обектив няма да ти свърши работа , Ако ползваш правилно 35/1.8 , ще ти свърши много по добра работа ...... Успех!

Автор: iasen2   
Дата:   22-12-12 08:09

https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=BAZAR&request=view&id=3276

ей това е твоя обектив , ако ти стиска ,де :)

Автор: kvakioh   
Дата:   22-12-12 11:15

Странна група обективи, горното предложение 14-24 струва доста, аз бих се спрял на 12-24/4. Имах чудесната възможност да го ползвам с д90, останах предоволен. Нищо, че е 4 светлосила, чудесен е.

Автор: batzeto   
Дата:   22-12-12 17:02

Добре де, от изброените не е ли най-разумно към 18-105 да се добави Токина 11-16/2.8?

Автор: realnoncho   
Дата:   22-12-12 17:13

Не си казал за какво ти е тази светлосила в широкото, при положение че имаш и 35мм. Какво би снимал на 17мм 2.8 без стабилизация примерно?

Дата:   22-12-12 20:38

Благодаря за мненията до момента! Сега ще се опитам да обясня гледната ми точка и да отговоря на насочващите въпроси.
Относно Тамрон 17-55/2.8 без стабилизация - насочих се към него точно заради всеобщо витаещото мнение, че е оптически по-добър от по-новия със стабилизация (VC). Но щом казвате с настройки на шарп-а, че се постигат същите резултати, то тогава ще гледам и него, като вариант, тъй като стабилизацията със сигурност ще ми е от полза. Относно светкавицата - със сигурност ще си купя, но мразя снимките направени с такава, просто ще ми е като резервен вариант, но не мисля, че точно светкавицата ще ме спаси там където ми трябва светлина. Вариант в който светлосилния обектив ще ми е от полза например, е когато снимам 7-месечното си бебе вкъщи и не искам да му привличам вниманието със светването на светкавицата. ИСО-то на което мога да снимам с Д7000 е доста високо, но въпреки всичко, ако се пазя от шума и искам прецизни кадри, а сега сигурно ще кажа и най-голямата глупост, за която ще ми се смеете - но колкото повече качвам ИСО-то толкова повече цветоподаването не ми харесва... Извинете ме, ако си въобразявам, но на мен лично не ми харесват резултатите при по-сериозната промяна на ИСО-то и тъмен обектив, като 18-105ВР.
Относно избора ми да се колебая м/у четирите обектива водещото е цената! Ако сте обърнали внимание и четирите са сходни като цена, а обективи като Nikkor 12-24/4, 10-24 или 17-55/2.8 са поне двойно над бюджета ми, че дори и втора употреба, което не ги прави лоши, просто са непосилни за мен. За това съм събрал и оптимално най-евтините светлосилни обективи, сред които избирам.
Иначе като цяло планувам да снимам интериорни снимки, всекидневно... а при пътуване ще снимам и пейзажи, за които съм съгласен, че няма да ми трябва бленда 2.8, но в другите случаи или на по-тъмно - светлосилния варио обектив мисля, че ше ми е повече от полза, отколкото обратното...

Дата:   22-12-12 20:43

ПП: Забравих да спомена, че светлосилния обектив, който търся най-вероятно ще замени 18-105, а няма да го допълва, в другия случай мисля, че Токина 11-16 ще е оптималния вариант... но както казах, за сега мисля просто да го заменя с нещо от сорта на 17-50/2.8

Идеи, варианти?

Дата:   22-12-12 22:29

Светлосилния няма да ти оправи положението. Сравни какво се получава сега с 18-105 на 18мм в който имаш стабилизация? Имам 85мм 1.8G и на отворени белнди на лампа всичко ми е размазано от ръка направено. Ще си дадеш парите напразно. Второ това 11-16 не е ли широко? В смисъл пейзажи с бебето ли ще правиш или ще го снимаш от 20-50 см? Аз снимам с 24-120 Ф4 и на бленда 4 се оправя горе долу добре до 1/30-40 от ръка. Това е само заради стабилизацията. Иначе е размазано отсвякъде. А относно светкавицата и аз си мислех така, но след като си взех си промених доста мнението за светките. Просто ти допълва идеално картинката. Според мен погледни в такъв случай и някое варио на Ф4 със стабилизация. Разликата м/у 2.8 и 4.0 не е много голяма, освен ако не търсиш боке, но и бокето става ако снимаш по-отблизо.

И аз съм с Д7000 и за мен 24-120 е универсален обектив за кропка. Ползваш най-хубава част от обектива, готов си за ФФ когато ти потрябва + на 120мм стават много добри бокета и няма толкова аберации както имам с 85мм 1.8G.

Ако пък толкова много искаш нещо то търси в ebay от D серията на Никон.

Примерно

AF-S Zoom-Nikkor 17-35mm f/2.8D IF-ED

http://www.ebay.co.uk/itm/Nikon-Zoom-Nikkor-AF-S-ED-IF-17-35mm-f2-8-Lens-For-Nikon-/281040887914?pt=...

Публикацията е редактирана (22-12-12 22:37)

Автор: alphatier   
Дата:   22-12-12 22:41

Разликата м/у 2.8 и 4.0 не е много голяма-напротив доста голяма си е,още повече че 24мм на кроп е ужасно,това е универсален обектив за ФФ,за кроп всички 24-105 24-120 24-70 са доста неудобни

Дата:   22-12-12 22:51

Да, тук винаги някой ще се намери да сложи меродия. Ти откъде знаеш, че е ужасно? Виж за 24-70 съм съгласен, защото е ужасно тежък.

Публикацията е редактирана (22-12-12 23:20)

Дата:   22-12-12 23:09

Откъде ли знам,не знам така съм чувал,аз апарат никога не съм имал,нито знам какво е това обектив,разбирам да съм сменил 4-5 тела и 10-15 обектива,ама майче не съм,снимам с една сапунерка,ама като ходих на Лидъл-а и като чаках на опашката чух един да приказва така и съм го запомнил,ама може да е лъгал не знам...

п.п Ако някой от Пловдив има апарат и онова нещо отпред дето майче му викате обектив,да пише едно ЛС да го видя това нещо наживо,ще черпя една бира [beer]

Публикацията е редактирана (22-12-12 23:11)

Автор: nick.sun   
Дата:   22-12-12 23:15

alphatier [smilie24] Търси с постоянна бленда 2.8. За интериорните снимки - статив. Токина 11-16 на закрито е мн.добър, можеш да снимаш и на 1/5 - 1/10 sec като хванеш стабилно апарата.

Дата:   22-12-12 23:24

Хаха, размяхте ме ей. Виж ся мойто момче, аз може да не съм капацитет като теб и да не съм сменил 10-15 обектива, но знам едно простичко правило. Нещо което работи и ти върши работа не се сменя или отрича. Това, че на теб ти теснее 24мм на кропка си е твой личен проблем. Всеки може да си прецени и да сметни колко е 24 мм на кропка. За мен ми е идеален и аз не снимам на 24 мм въобще.

Дата:   22-12-12 23:34

Първо мойто момче ще викаш на детето на съседа ти,второ тук не става дума за теб,а за човека пуснал темата.Когато снимах wildlife и на мен 300F4L на кропка ми идваше късо,ама не раздавах тъпи коментари по темите на хората.Не на мен,а на 90% ит хората 24мм на кропка им идва ИЗКЛЮЧИТЕЛНО кофти и неудобно,има написани 100 теми точно по този повод,тва че ти го ползваш от 50 нагоре,не значи че това е универсален обектив.Човека иска да има 1 обектив и той да е широк/нормален на кроп и светъл и ти му казваш да си вземе 24-120 ф4,еми от всички изисквания не си познал нито едно,за тебе ф4 ако е светло и 24мм кроп универсално...

Дата:   22-12-12 23:47

По същата логика и твойто мнение не е меродавно. Аз мога да ти изкарам още толкова мнения, които сочат, че 24-120 на кропка е перфектен. Мненията не променят фактите.

Публикацията е редактирана (22-12-12 23:48)

Автор: nick.sun   
Дата:   22-12-12 23:54

На закрито се случва и 24мм на ФФ да ми дойде тясно. За пейзажите - също. Разликата между 17 и 24мм е огромна. За бебето 35мм 1.8 - как ти е (замяна с 50 1.8 като по-дълъг)? Какви снимки правиш в затворени помещения - интериoрни?

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »