Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
От доста време си мисля да помоля за малко критика на моите опити за снимане ... но все си казвах че най-вероятно няма смисъл...
Днес обаче подбуден от пуснатата тема на колегата fotorafi за наличието на градивна критика във форума или може би нейната липса реших да се престраша и да видим какво ще стане...
Мисля че една тема за градивна критика в която начинаещите, като мен, могат да поискат и получат някаква насока относно работата им би била полезна за много хора!
Мен ме вбесява гласуването със сребро и бронз без коментар.....хубаво ако имаш забележки напиши ги. Без коментар седи като обида, изглежда все едно някой комплексарски казва - на видя ли, некадърен си....
Целта на това гласуване не е тиквения медал а дискусията и напредъка.... ама
Наистина ако може поне 20 знака с проверка на правописа да има.
И мен ме вбесява като видя сребро и бронз и нито дума какво съм сбъркал... Все пак нещо трябва да не се е харесало на въпросния човек и би било полезно за Автора да разбере какво е било...
Това важи и за златото - какво е харесало на хората и ги е грабнало..
Един минимален коментар от 10 символа би бил страхотно решение ако платформата на форума го позволява!
Колега, избягвай да качваш на сайта едни и същи снимки... имаш един модел, който се повтаря много общо взето на еднаква сцена с еднаква поза.
Липсва обработка на снимките, няма никаква обработка, а просто най-базова корекция на тонове/контраст. Разгледай в нета photo color grading и color correction утроци.
Използвай по-добре 50мм-овия обектив. Прави много добро и красиво боке, ама никакво го няма в снимките ти, снимай от по-близо моделите с най-ниски бленди.
Бъди смел и направи една нощна снимка в града на някой от моделите с хубаво боке. Нямаш нито една.
Колега Кунев, видях снимките ти в профила.Явно имаш афинитет към портретната фотография. И както казваше един мой стар учител по фотография :"Има хляб в тебе...".Трудно е да обсъждат снимка по снимка,без личен контакт между нас. Започни сам да си търсиш слабостите. Най-добре,копирай си най-добрите снимки поне 13/18 см. Направи си най-обикновенните маски за фотографската отсечка-от две картончета изрежи две букви Г с ширина 3 см. Наслагвай двете върху всяка снимка, движи ги нагоре и надолу,наляво и надясно и ще видиш какви по-различни снимки ще станат.
Успех и късмет,Рафи Марукян
Използването на отворени бленди ще те направи "майстор на бокето", но от друга страна ще си доста далече от развиването и на най-малка идея какво е композицията.
Чукни в гугъл "безплатен курс по фотография" и чети.
Всеки човек вижда по различен начин нещата. Не може да се критикува хей така на посоки.
Аз до колкото разбрах най важното е да бъдеш себе си и да ти харесва това с което се занимаваш, всичко останало са подробности!
Като гледам и на много добри фотографи и тук в категория Б да речем снимките им са за рециклиране, по мое мнение, други може и да са лудо влюбени в тях... Разбира се, че са снимани много професионално и успешно но, не са по моя вкус и разбиране.
Та, как пример аз мога да дам критика на някой за нещо което не разбира и не ме интересува. Критикувам си моите неща.
Май успях да завържа смисъл в мисълта ми за критиката*
> Използването на отворени бленди
> ще те направи "майстор на бокето",
> но от друга страна ще си доста
> далече от развиването и на
> най-малка идея какво е
> композицията.
> Чукни в гугъл "безплатен курс по
> фотография" и чети.
Не. Майстор на бокето не можеш да станеш ей-така, дори ако разполагаш с обектив на 0.95. Но мазния фон може да направи фотографиите ти да изпъкват пред тези снимани със сапунер или телефон. При относително еднакъв талант на фотографите разбира се.
Всъщност среброто и бронза пак са някакво поощряване.Ако се следва логиката да се обосновава даването на 2 и 1 точки, трябва да искаме оценка и от тези, които виждайки кадрите ни не гласуват те по-ясно ще кажат какво не им харесва. Среброто и бронза предполагат положителна нагласа към дадена творба или каквото и да е постижение. Има кадри които ми харесват без да мога да обясня защо, просто са ме грабнали, каква критика да напиша за тях, като не разбирам нито от рисуване, нито от фотография? Затова просто ръкопляскам(слагам удивителни). Моля поправете ме ако греша!
кунев, един фотограф, който вероятно ще ти допадне е Хелмут Нютон. Разгледай го.
Друг вероятен е Ричард Аведон.
Трети - Антон Корбийн.
А бокето е елиминиране на композицията от снимката.
Ако бокето ще прави снимките ни да изпъкват, горко ни.
Бокето маха шума във фона, създава усещане за дълбочина. В живописта майсторите смъкват контраста на обектите на по-заден план. Колкото по-назад толкова по-малко детайли и контраст. Във фотографията за тази цел можем да използаме дефокуса.
Композицията и трудността да се направи успешна такава, може би се улесняват ако имаш дефокуса като изразно средство. Обаче композицията си е важна дори със супер светъл и дълъг обектив. В дефокуса финни детайли няма, обаче има линии, цветове и т.н все въздействащи елементи.
В екстремния си край дефокуса създава нови обекти във сцената - типичните кръгчета. С малки и прости трикове могат а станат сърчица, триъгълничета или нещо друго. Някои автори използват и тези елементи в композицията. Виж снимките на sir-sky
Аз също искам да помоля за малко критика на моите скромни опити за снимане ... и за грешките, които допускам.
И се извинявам на dkunev, че се намесвам в темата му