Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Търси се телеобектив за Никон
Автор: ivjordan   
Дата:   08-02-12 23:48

Здравейте!
Имам Д90 с китовия 18-105.
Много бързо се оказа, че този обектив ми идва "къс", така че сега се търси по-дълъг и тук започват проблемите, поради факта, че бюджетът е ограничен.
От няколко дни чета ревюта и не мога да реша кой да си избера. А алтернативите са: Tamron 70-300/4-5,6 Li LD; Sigma 70-300/DG APO; Sigma 70-300/4-5,6 DG OS; Sigma 50-200/4-5,6 DC HSM OS.
Естествено, и Никон-ските 55-200 и 55-300 - стабилизирани.
От цялото четене разбрах, че всеки си има предимства и недостатъци, но не мога да разбера кое е най-важно. Например, никонския 55-200 е много хвален, но пък е с пластмасов байонет, а и ми се струва къс (за това не съм сигурен, не мога да преценя колко точно милиметра ми трябват в дългия край).
Тези без стабилизация са ясни - нямат стабилизация. А дали е критично важна?
Някои имат макро, а други не. Дали това е плюс или макрото им не струва?
Ще помоля, ако е възможно, по-конструктивни мнения...
Благодаря предварително!

П.П. Нямам пари за 70-300 на Никон, иначе ми е ясно, че е най-добре.

Отговори на това съобщение
 Re: Търси се телеобектив за Никон
Автор: atrifonov   
Дата:   08-02-12 23:52

еми взимай сигмата 70-300

Дата:   09-02-12 00:06

^ Sigma 70-300 DG APO или Sigma 70-300 DG OS?
Втората ми е малко скъпа, честно казано, но мога да посъбирам парички още месец-два.

Автор: jarjar_   
Дата:   09-02-12 00:10

Автор: ivjordan , като искаш конструктивно мнение, дай и рамката на бюджета. Като гледам кои обективи гледаш, предлагам, ако ти е в бюджета същия този 70-300 на Никон, само, че на старо.

Автор: mitku   
Дата:   09-02-12 00:10

Никор 70-300ВР, втора ръка, от базара... около 550лв. [smilie24]

Дата:   09-02-12 00:18

^ Ами, горе-долу там върви бюджетът, 550-600 кинта, което автоматично праща нещата към втора употреба, освен ако не се спра на някой от по-евтините. По мои наблюдения, Никор 70-300 върви по-скъпо, а и е твърде тежък. На мен ми трябва основно за носене по баирите, така че 100 - 150 грама са си фактор, когато го влачиш 8-10-12 часа.
Честно казано, най ме блазни Никор 55-200, не само като цена но и като тежест и т.н., но ме притеснява пластмасовия байонет. Почти съм сигурен, че ще го счупя по някой камънак горе.

Публикацията е редактирана (09-02-12 00:22)

Автор: pefoto01   
Дата:   09-02-12 00:40

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   09-02-12 00:43

Автор: ivjordan
Дата: 09-02-12 00:18

^ Ами, горе-долу там върви бюджетът, 550-600 кинта, което автоматично праща нещата към втора употреба, освен ако не се спра на някой от по-евтините. По мои наблюдения, Никор 70-300 върви по-скъпо, а и е твърде тежък. На мен ми трябва основно за носене по баирите, така че 100 - 150 грама са си фактор, когато го влачиш 8-10-12 часа.

Ами, то хубаво казваш за носене по баирите, но преполагам, че тогава не носиш статив, което означава, че е по-добре да е със стабилизация, та пак стигаме до 70 - 300 ВР. Сега има варианти и за някои стари (пак на старо) ръчно и автофокусни за по-малко пари, ама то зависи какво снимаш.

Дата:   09-02-12 01:00

Именно, стативът е нежелатален. Като влачиш 10-15 кг. и нагоре раница, всеки допълнителен грам е в повече. Аз лично ползвам раницата за опора. Поставям апарата върху нея, ако не намеря подходящ камък за целта.
А какво снимам, и аз не знам. Примерно, кафявозъбката в профила ми щеше да стане по-добре с по-дълъг обектив, но нямах.
Стари може, но все пак предпочитам да има автофокус, че понякога на човек му трябва едната ръка за друга работа.

Значи, ясно е, че трябва да е автофокусен, вероятно със стабилизация, колкото по-лек, толкова по-добре, леко дуракоустойчив, защото туристите понякога падаме, а и да е евтин...
Няма такава риба, това е ясно...
Офф, май се мъча да бъда убеден да си седя на дъ-то и да събирам за 70-300ВР, но не трябва да се забравя и WTF, а тука нещата са по-сложни.

Дата:   09-02-12 01:53

Значи, зависи и колко дълъг ти трябва. Второ освен дългия, дали ще носиш и друг/-и обектив/-и. Защото, ако ще носиш освен дългия и друг обектив, а пък те урежда до 200мм, то тогава най-добре да си купиш 18-200 ВР на старо и да носиш само него. Ти трябва сам да си отговориш на тези въпроси. Успех!!!

Автор: sirteo   
Дата:   09-02-12 01:59

http://www.kenrockwell.com/nikon/7021056.htm
[smilie3]

Автор: pefoto01   
Дата:   09-02-12 03:20

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: kvakioh   
Дата:   09-02-12 09:09

Никор 70-300VR е решението, когато е между 500 и 600лв, няма аналог. Аз лично мога да потвърдя, нямам го, но мога да го ползвам от време на време. Сигмите от цялата серия, с бели надписи, с червена линия и т.н. не си заслужават, да не кажа изобщо. Направо може да се изключат като вариант, както и 55-200.
55-300 е следващият вариант, като е голяма грешка ако се предпочете пред Никор 70-300VR. По-лек е, и само дотук като предимство.
Последен вариант, и най-евтин излиза Тамрона- последно дори в базара се продаваше за 120лв за Никон (за Канон направоприближава пазарната цена за съжаление). Лично аз го имам, като дневно време, от ръка и статив е отличен. С един по-добър филтър и сенника той се явява най-лек и като бюджет и като тегло.
Ако се пренебрегне тегло, стабилност, и качество в крайните мм вариант е и Токина 80-400, макар че маже доста, но в доста случаи със статив е доста добра опция като по-дълъг.
Като цяло най-добрия вариант излиза 70-300VR, поне 10 човека из форуми и лично познанство го хвалят, показват чудни снимки и са доволни. А и снимат в планини, реки, води, със и без стативи.
Ако се гледа някаква си разлика в размерите и теглото в сравнение с 55-300, може да се пропусне казаното дотук.
Макрото при Сигма и Тамрон, ако се гледат само тези марки, при Тамрон е по-добро.

Публикацията е редактирана (09-02-12 09:34)

Автор: fotorafi   
Дата:   09-02-12 11:00

Имаш ЛС

Дата:   09-02-12 15:35

А, може и някой твърд и дълъг обектив втора ръка...

Автор: iordanov   
Дата:   09-02-12 22:00

55-200 [smilie24]

Дата:   10-02-12 09:09

55-200- няколко [smilie23]

Автор: Suggs   
Дата:   10-02-12 10:02

Nikon D90 с 18-105 и който и да е дълъг вариообектив е прекалено много багаж за "носене из баирите" . Вземи си за част от парите някой сапунер с голям зуум - ще ти е леко, ще имаш стабилизация, и няма да сменяш обективи.
И ако го потрошиш, загубата ще е по-малка [smile] .

Публикацията е редактирана (10-02-12 10:02)

Дата:   10-02-12 10:08

E, хайде, много бил багажа, Аз изкачих няколко върха миналото лято с Д50, и 4 обектива, най-лекият е 350гр, най-тежкия към кило.
И дрехи, статив и разни храни и т.н. Всичко зависи от човека.
Може статива да си го замени с монопод или щека за ходене с монопод. Всичко зависи и от раницата, аз ползвам KAta, добре се съчетава всичко в нея.
70-300VR и Д90 18-105 си е екстра комбинация. Малко кофти идва ако е с грип. А, както казах вече, може Тамрона 70-300. Лек е, и компактен Даже ако авторът на темата е в София, може да се видим да го пробва...

Автор: iordanov   
Дата:   10-02-12 10:16

И що бе Кваки няколко [smilie23]
70-300 дали е 3 пъти по-добър от 55-200, щото цената е 3 пъти по-висока. Щото мога да твърдя, че разлика в изображението няма.

Дата:   10-02-12 11:28

Защото рано или късно ще усети липсата на 100мм...Качеството си остава.

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   10-02-12 11:36

iordanov, има разлика в процента на достатъчно резките кадри при определени условия на снимане. Тоест - за някой случаи може и да е повече от четири или пет пъти по-добър от 55-200 (защото с 55-200 изобщо няма да хванеш използваеми кадри), докато за други случаи да е добър точно колкото него, и ти като кажеш че искаш по-лек обектив дори 55-200 да е по-добър (защото 70-300 ще е глупаво излишно тежък и скъп евентуално) [smile]
То и 70-200/2,8 е многократно по-скъп и от 55-200 и от 70-300VR, пък сигурно може да се намерят случаи, в които полученото изображение да е същото. В определени условия всички обективи и тела дават доста сходни резултати, разликите се проявяват при други условия [smile] То и заради това има различни обективи, нали - ако 55-200 беше във всичко и винаги много по-зле от 70-300VR просто нямаше да става за никаква работа и нямаше да има такъв обектив - но никога не е така, за всеки влак си има пътници [smile] [beer]

Дата:   10-02-12 12:31

При всички случаи до 600лв бюджет просто няма обектив, който да е по-добър от 70-300ВР, всичко друго е компромис.

Дата:   10-02-12 13:02

Ами, вероятно ще се ориентирам съм 70-300 ВР.
Остава сега да си посъбера още малко парички. Така или иначе, има време, сега ситуацията не е много добра за туризъм и снимането е главно "какво заснех през прозореца".
Иначе, сапунерка си имам, но реших, че не ми е съвсем достатъчна. Всъщност, направо не върши работа за по-слабо осветление, а точно тогава е най-интересно.

Мислех да взимам нов, ако е от по-евтините варианти, но този ще трябва да го дебна в базара.
Благодаря на всички за конструктивните мнения!

Дата:   14-09-12 00:58

Ще вдигна тази моя вехта тема, за да споделя, че в съответствие с повечето съвети се сдобих със 70-300 ВР.
На пръв прочит стъклото е супер, но засега съм го пробвал само в градска среда. Като го кача на планината, ще споделя пак. Случайните гарги в задния двор ми харесват, така че само чакам соколите, бързолетите и дивите кози.
Обаче, тежък е ваджията, не знам как ще го влача нагоре...
Оф, последния път си претеглих раницата и се оказа, че е с три килограма повече от препоръчителното тегло, а сега вече ще е с три и половина. Лошото е, че точно на претоварения излет усуках коляното и паднах. Май трябва да реша какво да извадя от раницата... Апарата ли, нещо друго ли... Времето ще си каже ;)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »