Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
 промяна: некадърен съм-помогнете...
Автор: vaskoto1   
Дата:   06-06-12 10:05

здравейте.
наскоро трябваше да снимам на един приятел дъщеря му в детски балетен спектакъл.
понеже нямам нищо дълго и достатъчно светло за целта (светкавица също нямам, а и не мисля че е удачна за подобни неща) помолих друг приятел за неговата сигма 70-200 1:2.8Д. дълъг. светъл. грамаден. тежък. и т.н.
надявах се на добри резултати с тоя буркан, въпреки че съм предубеден към сигмите генерално... (лично мнение-не плюйте)
какво се получи?...
взех го на предишния ден, с идеята да го поразтъркам и да видя какво и що.
ааа... тялото е Д7000.
фокуса-мммм... що годе бърз, колеблив, но не изключително много, поиграх си с аф-файн тюна и го докарах на около -7, -10 за що годе точен фокус.
снимах на 2.8 при добра светлина, за да видя как ще стане с доф-а и рязкостта, кажи-речи добре. не е перфектно остър, но... нямам особен избор.
дойде представлението.
почнах да щракам. макс отворен (тъмница), авто исо до 3200 и скорост да не пада под 160.
на малкия екран излязоха прилични, но после в къщи-леле майко!
нито една нямаше на фокус!
и фокуса беше ол оувър дъ плейс!
не консистентно да е фронт или бек, да кажеш че настройката е крива-навсякъде!
ужасТ!
добре че са за семейния албум и хората си ги харесаха (са, доколко-те си знаят, ма така казаха поне)...
после, като го върнах, пича ми каза че никон имат генерален проблем с фокуса на дълго... и това била една от причините всичко да снима с канони...
нямам особено богат опит с дълги обективи-все по малко съм щракал. с олраундър варио (18-55, 18-70) нямам драми с фокуса. с твърд-изобщо не говориме за драми.
тая сигма е топ клас.
какво по дяволите?
наистина ли никон имат драма с дългото?
[smilie11]
 Re: никон и разни проблеми около него...
Автор: monochrome   
Дата:   06-06-12 10:10

Аз виня сигмата. Скоростта ти също е била ниска.
Дата:   06-06-12 10:14

а вдигнах скоростта-а иде исото у ряката...
принципно и аз виня сигмата, ама все пак ми се ще още народ да я посочат, че да съм по спокоен...
тоя приятел със сигмата спрягаше д3х, и то не едно тяло за бели с дълго, така че на мене ми прозвуча доста убедително-затова и пускам темата.
че д3х, при това с никори-не с какво да е...
съвсем убедително стана...
бафмааму...[smilie10]
Автор: neposlushko   
Дата:   06-06-12 10:20

текст

Дата:   06-06-12 10:24

[smilie10] [smilie10] [smilie10] [smilie10]
аааааа...
аз такава острота не мога да постигна с тая сигма точно никога!
не и за това, което снимах с нея...
стига бе![smilie10]

ето една от преди спектакъла, когато си мислех че всичко вече е в норми...

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/472324_10151795643965414_1358016324_o.jpg

Публикацията е редактирана (06-06-12 10:27)
Автор: neposlushko   
Дата:   06-06-12 10:27

То аз я имам от над 2 години и съм с 300с и нямам ядове ... генерално от Сигма немога да се оплача да ти кажа [beer]
Автор: asahi   
Дата:   06-06-12 10:29

На 1/160 от ръка ли снима? Светлината контрастна ли беше? Обектите неподвижни ли бяха? Фокус ли ти липсваше или рязкост?
Добре е да напишеш 4 отговора.
Дата:   06-06-12 10:30

това момче, с д3х-овете каза, че тогава купили някакви сигми и се родили с тях. никорите не могли да откинат изобщо...
аз пък, лично, досега не пипнах нито една сигма, дето да ме грабне, дейва... [smilie22]
Дата:   06-06-12 10:32

Автор: asahi

На 1/160 от ръка ли снима? - да.
Светлината контрастна ли беше? - относително. зала, представление, осветление... знаеш как е.
Обектите неподвижни ли бяха? - статичен балет?[smilie5]
Фокус ли ти липсваше или рязкост? - фокуса бягаше напред-назад. повече назад, като се огледам сега... но и напред. рязкост с това исо-не очаквам чудовищна, но на 100% кроп е отчайващо...
Автор: asahi   
Дата:   06-06-12 10:39

Благодаря за отговорите.
Заключението ми: Ъпгрейдвай ЗАУ-то.
И една поговорка за финал: Осветителят е най-добрия приятел на фотографа.
Автор: Alex-dan   
Дата:   06-06-12 10:44

Тая котка ако ти е критерия за горе-долу добре [smilie10]
Покажи някой кадър от самото събитие, за да може да се прецени до някъде къде е проблема...

после, като го върнах, пича ми каза че никон имат генерален проблем с фокуса на дълго... и това била една от причините всичко да снима с канони...

[smilie11]

Публикацията е редактирана (06-06-12 10:46)
Автор: malakar   
Дата:   06-06-12 10:57

Не че съм пипал тез големи буркани, ни на никон, ни на канон, ама ми е направило впечатление, че някои чичковци с обърнати шапки дето кибичат по 90 минути около корнера и в Шампионската лига, и в Премиер Лигата и т.н. държат Никонски тела, ерго Никонски буркани. Все си мисля, че ако Никон имат генерален проблем с фокуса на дълго, 100% от всички чичковци ще са с Канон. Аз лично за себе си не вярвам, че ще свикна да снимам относително без брак от ЗАУ-то с таз' бурия за 1 ден, колкото и снимки да направя. Ако можеш пробвай я тази Сигма още 2-3 пъти, ако има подобрение е ясно... [beer]
Дата:   06-06-12 11:06

Проблема и според мен е в скоростта без стабилизация, особено ако си се мъчил и да следиш танцуващите по сцената...
Дата:   06-06-12 11:07

asahi, то ЗАУ то се ъпгрейдва постоянно, и мойто и твойто и на всички. и това става само с такива дискусии... теми, споделяне на виждания...
така че бих бил благодарен ако мога да ти почопля главата за този случай-не генерален извод (който се подразбира) а разсъждения.
това би ми било истински полезно.
другото си го знам (за ЗАУ-то)[beer] [smilie5]

алекс-дан, нали ти викам-катастрофа!

Публикацията е редактирана (06-06-12 11:07)
Дата:   06-06-12 11:08

Ако имаш рязкост някъде по кадъра, но не е точно на мястото, където си фокусирал, тогава пък е от АФ-а проблема, въобще.. Без симки си е гадаене...
Дата:   06-06-12 11:10

бе всичко куца-и рязкост и фокус.
затова пуснах таа мачка-тя е една от добрите кадри с тоя буркан...
басибащаси...[smilie2]
Автор: deathzone   
Дата:   06-06-12 11:12

Пробвай с други обективи.
Автор: vanquished   
Дата:   06-06-12 11:24

На котката фокуса върху предната лапа .
Относно балета - това не е нещо ,което се снима ей така,макар и детски .

Публикацията е редактирана (06-06-12 11:24)
Автор: sirkhann   
Дата:   06-06-12 11:24

Обективът от линка по-горе е последната версия със стабилизация, новите FLD стъкла, подобрена оптическа формула и новата електроника, която е ненормална.

Старата версия APO MACRO DG II HSM е с някои оптични дефекти, които го правят по-добър портретист с по-приятно боке и оптимална работна дистанция от около 2-5 метра. Него го имах на Канон, но трудно ми се получаваха нещата за по-далечни предмети (т.е. пилци). Не мога да кажа дали е AF или от оптичната конструкция на обектива, по-скоро второто. Като цяло консистентността на автофокуса при Никон ми допада малко повече от Каноския, като най-точният ми обектив там ми е баш една Сигма... Ама и двете системи не са съвършени поне до средния клас.
Дата:   06-06-12 11:38

Автор: vanquished

Относно балета - това не е нещо ,което се снима ей така,макар и детски .

е всичко това е вярно, но не ми помага...
аз съм аматьор-откровен. но имам желание да се уча.
от хора, като теб, които знаят.
сподели де.
[beer]
Автор: erotila   
Дата:   06-06-12 11:52

Една от многото странни теми при която бебето се разплакало и бабите трябва да познаят какво иска. Не мисля че е сложно да качите 5 файла някъде и да ги покажете. Според мен не проблема в техниката е проблема в темата а в незнанието на ЗАУ... предполагам.

пп
http://www.lensrentals.com/img/35/569429906958

надявам се това да евъпросната "проблемна сигма" с въпросното проблемно д7000

Та при всички обективи има едни символчета и едни таблици и едни калкулатори!

На обектива ви би трябвало да пише 8м максимално предметно разстояние.
Фотоапарат – Nikon D7000
Обектив – Sigma 70-200/200
Бленда – 2,8
Скорост – 160
Чувствителност – 3200 iso
Предметно разстояние – 8м
Дълбочина на рязкост / ДОФ DOF / – 0,20м

При положение че човешкото тяло е около 25см при спортен тип и около 80 при наднормено тегло, ако сте успоредно на равнината на торса на сниманите /ще имате 10 см рязкост при калибрирано тяло и обектив на 0. Ако имате бек или фронт фокус друго става/. Но ако не сте снимали успоредно /примерно сте по високо или по ниско от тези на сцената/ ще имате рязкост различна от калкулираната.
Снимките са само примерни и сантиметрите на доф са различни

http://www.fotolinia.com/wp-content/gallery/2012_test/dof_1.jpg

http://www.fotolinia.com/wp-content/gallery/2012_test/dof_2.jpg

Другото което трябва да имате в предвид е:
Фотоапарата ви направи ли снимка то предметно /фокус/ разстояние винаги има... това предметно разстояние е вътре в границите на ДОФ.

Давам пример

http://www.fotolinia.com/wp-content/gallery/broi415_marina/broi415_marina_28.jpg

http://www.fotolinia.com/wp-content/gallery/broi415_marina/broi415_marina_29.jpg

На ЗАУ е задачата да накара предметното разстояние да е там където иска. А не както обикновено става фокуса ви е някъде си... там.

Но пуснете снимки че да не врачуваме на боб с наденица!
Автор: vanquished   
Дата:   06-06-12 12:06

vaskoto1 , отиваш в Операта ,гледаш Жизел три пъти и Корсара - седем , запомняш музиката и танците и знаейки ,какво следва се подготвяш да заснемеш дадения момент . Може би от статив ... ,а може би и преди това да си настроил точно обектива с микро-настройката от апарата (радвай се ,че имаш такава ,много е полезна бих казал) ...
Дата:   06-06-12 12:07

еротила, благодаря за обясненията в стил детска градина.
това дори и аз го знам...[beer]
снимки в момента не мога да кача, но по привечер-ще се опитам да не забравя...[smilie18]
Автор: pumabg   
Дата:   06-06-12 12:21

Четейки такива теми, винаги се питам да се смея ли да плача ли...
Хората за това израстват в невежество особено в този форум!
1/160 ? Мдаа.. Брат Асахи наистина ти е дал добър съвет...
Дата:   06-06-12 12:36

ясно...
ще дам още един шанс на някой да напише нещо полезно и смислено, освен плювки и храна...
макар че почти съм убеден че няма смисъл... в този форум можеш да получиш всичко друго, освен помощ.
[smilie2]
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.