Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 апарат с видео или видео камера?
Автор: ittv   
Дата:   03-02-12 15:24

Здравейте,

мой приятел ме попита за съвет относно видео камера за любителско ползване, има малко дете и предполагам него ще снима най-много. Ориентировъчен бюджет около 700лв. Аз му предложих варианта за турбосапунер с HD видео, че в новите модели вече си е стандартна екстра, от гледна точка на това, че ще има и фотоапарат.

Какво е вашето мнение, дали да се спира само на видео камера или на варианта апарат с видео? Нямам опит с видеокамерите и затова пиша тук, а не искам да го подведа.

Благодаря предварително.

P.S. Примерни модели биха били от полза [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: апарат с видео или видео камера?
Автор: prutskov   
Дата:   03-02-12 15:31

по-добре - поотделно, иначе и мобилен телефон върши работа [smilie3]

Автор: icojico   
Дата:   03-02-12 16:24

Много правилно си го посъветвал!

Автор: bvsmp   
Дата:   03-02-12 17:20

.

Публикацията е редактирана (21-04-15 16:46)

Автор: ivantt   
Дата:   03-02-12 18:42

Снимки със фотоапарат/споре финансовите възможности., но за видео: видеокамера. Тово е оптимално. Ние снимаме с Nikon D5100 за снимки и Panasonic DV камера/с касетка/ за видео.

Автор: ittv   
Дата:   04-02-12 01:04

дайте някакви примерни модели за видео камери тогава, след като турбосапунерките няма да свършат работа :)

мерси предварително

Автор: jarjar_   
Дата:   04-02-12 01:58

От опит: доста съм доволен от ТОВА ,водо- и прахоустойчива е, купуване е за да се снима на морето, като се кара сърф и под вода. За парите си съответно възможностите е доста добра. Мисля, че без водозащита аналогичен модел е на половина като цена. Разбира се, има си своите кусури, но не ми се пише. Ако те интересува нещо по конкретно, питай.

П.П.
Т.е. когато разглеждах инфо и камери, проблемът беше, че търсех водоустойчива. И изборът се редуцира между Панасоник и Саньо. Панасоника като картина е по-добър, но пък по-зле от към водонепроницаемост. Мисълта ми е, че ако не се търсят, някакви специални изисквания, първо трябва да се определи бюджета, тогава бих направил избор из между СОНИ, ПАНАСОНИК и Саньо. Успех!!!

Публикацията е редактирана (04-02-12 02:15)

Автор: stef7   
Дата:   04-02-12 12:58

@ittv няма да те разубеждавам да променяш съвета си към твоя приятел, макар че съм един от тези които предпочитат турбосапунера или отскоро хибридните безогледални камери със сменяема оптика за видео пред която и да е видео камера Примерно този Панасоник го бива, въпреки че аз не бих навил за нещо по-малко от събрата му TM700

Държа обаче да коригирам някои крайни и неточни мнения по отношение на видеото в турбосапунерите и по-високия клас апарати и да внеса яснота в дискусията.

@jarjar_ - това което предлагаш на ittv e по-зле от който и да е турбосапунер.
1. Сенсор CMOS 1/2.33 - толкова колкото на турбосапунерите, наличие на Rolling Shutter ефект както и при тях
2. Обектив 40-240 f3.5-3.7, при стандартно 25/28-600 при турбо сапунерите и f2.8-5.6
3. Липсва оптическа стабилизация !!!, всеки турбосапунер има такава. Да се вземем каквото и да без оптическа стабилизация е груба груба грешка.
4. Цена същата, само дето е по-компактен като размери. Но ако се търси компактност защо да не се вземе примерно едно Sony HX9V за 6 стотака и нещо. Страхотна резолюция на видеото, 60 кадъра в секунда Full HD а и при това отличен апарат като бонус в същата кутийка :)

Турбосапунерите подобно на видео камери имат:
- автофокус и зуум (приближаване и отдалечаване) по време на снимане. Обектива прави и двете абсолютно безшумно
- стерео звук
- оптична стабилизация

Имат в повече:
- възможност да правят доста качествени снимки. За домашно ползване и снимки за спомен са повече от добри. 2 в едно - много по-лесно за носене и ползване. Имам приятели които имат отделни видео камери и мога да кажа, че фотоапарата е много по-използван. Видеото остава повече за вкъщи навън се носи само за специални поводи.
- Електронен визьор, който липсва при камерите до 1000лв в повечето случаи
- по-голям сенсор от камерите до 1000лв и следователно по-добра картина.
- видеото от турбосапунера е прогресив, кадър по кадър, по-лесно за гледане и обработка на компютър. Повечето видео камери са интерлейсед - ОК за гледане директно на TV, по-трудно за обработка в компютър. Но много малко хора въобще някога си правят труда да редактират видео, защото е доста по-трудно от снимките и отнема доста повече време.
- широкоъгълен и светъл обектив - почва от 25-28мм. Няма видеокамера с обектив по-широк от 35мм.

Недостатъци:
- основния е rolling shutter ефекта при CMOS сенсорите. Но има турбосапунери със CCD сенсори, при които този недостатък липсва.
- видео камера и интерлейсинг записа е по-добър за движещи се обекти. По-плавно предват движението.
- видео камета е може би по-удобна за продължително снимане от ръка.

За видео и снимки мигрирах отскоро от турбосапунер към m43 камера със сменяема оптика. По-големия сенсор дава отлично качество на видеото и снимките особенно във високите ИСО. Като се има предвид че снимките на деца са 50% в затворени помещения с ограничена осветеност, големия сенсор е огромно предимство за тази цел. За разлика от DSLR имат отличен автофокус за видео, оптична стабилизация и способност с подходящ обектив да размазват фона. Изходния резултат при малко играчка прилича на филм. Ето пример как се снимат деца (и не само :)) с такава камера.

http://vimeo.com/15045407

http://vimeo.com/23477723

Както и пример как с малко знание и СТАТИВ могат да се снимат деца и без автофокус. Никоя видео камера до 1000лв не може да даде такива цветове и картина.

http://vimeo.com/12961268

http://vimeo.com/13371299

http://vimeo.com/13311253

Втора ръка м43 Panasonic G1, G2, GF1 и най-вече GH1 с оптично стабилизиран обектив могат да се намерят между 600-900лв.

И накрая ако искаш да знаеш какво представлява дадена камера, какво качество дава и какво може да правиш с нея отиваш в youtub.com или vimeo.com и търсиш видео с нея. Ако ти харесва купуваш я. Но не забравяй да включиш FullHD в youtube.com [smile]

Дата:   04-02-12 13:04

Корекция, след като изгледах отново внимателно последните 3 видео филмчета дължа да кажа, че те са снимани от ръка а не от статив. Картината съвсем малко се движи нагоре надолу [smile]

Автор: sickdreams   
Дата:   04-02-12 13:06

Задължително камера, щом ще се снима малкото дете. Колеги, бъдете разумни. Човека ще си снима детето, вие пишете дълги мнения, все едно ще прави професионален монтаж! Малките деца постоянно бягат и тичат нагоре и надолу, а фотоапаратът няма НАДЕЖДЕН автоматичен фокус и постояно картината ще е размазана, опитвайки се апарата да фокусира тичащия обект. Задължително взимай камерата и това е!

http://www.technopolis.bg/b2c/details/43183/P11050301/Videokamera-SONY-HDR-CX115BQ3DI+16GB

Примерно тази с подърк 16ГБ карта и това е!

Автор: rapesco   
Дата:   04-02-12 14:08

менинето ми съвпада с sickdreams и bvsmp.

камерата дадена за пример от sickdreams е супер добра. Имам по-новия модел, но и тази е почти същата. Да взимо камера и да не си слага таралеж в гащите с турбосапунерка, че първо няма да фокусира като хората, зума и стабилизацията са коренно различни в полза на камерата и най-вече после ще бере ядове с обработката на клиповете.

Дата:   04-02-12 14:22

@sickdreams първо посъветвах колегата да предпочете видеокамера. Поради простия факт, че предполагам той иска нещо на което просто да натисне копчето. Видео камерата все пак по-добре подхожда за това. Но му обясних надълго и нашироко че ще получи за парите си по-ниско качество на крайния резултат.

Не съм съгласен с теб за автофокуса. Турбосапунерите имат отличен автофокус, както и безогледалните апарати. Да не говорим че за фотоапарат с такъв малък сенсор като турбосапунер, обектива стопиран на бленда 8-11 дава всичко след един метър на фокус. Горе долу така е и при m43 стига да си на широк ъгъл - 28-35мм. Ако говориш за DSLR - да там автофокус липсва, но аз никъде не съм споменал за DSLR. Така че съжалявам ползвам го от години и автофокуса никога не ми е бил проблем.

А който не вярва да си вземе детето, една SD карта да иде в някой от фотомагазините и да пробва турбосапунер или безогледалка и да се увери сам как работи автофокуса. Иначе са само митове и легенди. [smile]

Автор: jarjar_   
Дата:   04-02-12 14:48

stef7 ,нещо не си разбрал(-а) какво предлагам. Предлагам, ако се купува ново от магазин, да отиде със сумата и да избере нещо от Сони или Панасоник. Второ , остави настрана картинката и фокуса, но с фотоапарат, снимането на видео е доста по-неудобно, отколкото с камкордер(остави случая със статив).

П.П.
Внимателно пак прочетох първия пост. Както го разбирам: няма нито фотоапара нито камера, в такъв случай, аз лично също бих избрал две в едно, някой безогледален Панасоник.

Публикацията е редактирана (04-02-12 15:38)

Дата:   04-02-12 15:04

@jarjar_ Съжалявам не съм разбрал какво предлагаш. Съгласен съм с теб за Сони или Панасоник. Както и с последното ти изречение. Мисля че то е точно в целта. Видео камерите наистина са направени да са лесни и удобни за видео и в това превъзхождат турбосапунери и хибридите. Съгласих се. Да не пълня главите на начинаещите с техно мамбо джъмбо [smile]. Който знае какво иска ще го намери.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »