Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Светкавици за Canon
Автор: atanakata   
Дата:   22-01-12 15:16

Здравейте, колеги. :)

Искам да си купя светкавица за фотоапарата си (Canon EOS Digital Rebel 350D/XT). По възможност да е с чупеща се глава - в противен случай и вградената ми върши работа общо взето.

Въпросът ми е, освен оригиналните Canon-ски светкавици (които ми идват страшно скъпи), има ли други марки, които мога да използвам?

Бях видял в едно фото светкавица Sony върху тяло Canon - бяха втора употреба и нямам представа дали не са я сложили просто за "красота".

Мерси предварително! [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Светкавици за Canon
Автор: HSGeorgiev   
Дата:   22-01-12 15:19

То ако ще е втора употреба, аз бих търсил на твое място това:

http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-420EX-E-TTL-Speedlite-Flash-Review.aspx

Оригинална, всичко си има и на старо върви 100-120 лв.

Дата:   22-01-12 15:21

Благодаря ти, това е доста добър вариант.

А изобщо има ли начин да използвам друга марка светкавици върху Canon-a ми? Както например тази Sony, която видях в магазина?

Дата:   22-01-12 15:24

Ами потърси и тук във форума в темите, в които се споменават светкавички - и за Канон и за Никон все опират в това - оригинални срещу third part - а те обикновено правят за всички производители на тела. Има много такива теми тук. А относно варианта оригинална светкавичка Сони върху Канон или да речем оригинална светкавичка на Никон СБ-Нещо-си-там върху Сони или Канон - то както си задал въпроса няма и много смисъл - те нали пак ще са скъпи оригиналните ...

Дата:   22-01-12 15:29

То въпросът е, че в този конкретен магазин светкавицата беше втора ръка и на много ниска цена - 50лв. Сега, като се замисля, не знам дали всичко й е в ред, а дори и да я пробвам, нямам представа дали ще открия проблем някъде, тъй като не съм използвал такив тип светкавици досега.

Дата:   22-01-12 15:34

Ами ако не държиш да работи на твоето тяло като E-TTL и едновременно с това си съгласен да е втора употреба, има предполагам доста варианти за светкавичка на близка до тази цена.

Можеш да се консултираш с GenaDP , съфорумец, който продава такива неща и на който аз лично съм сигурен, че мога да вярвам [smile] . Или може и да му разгледаш магазина преди това.

Автор: sir_sky   
Дата:   22-01-12 15:37

Аз като снимам нещо и канонската ми светкавица е инсталирана някъде слагам Никон СБ26 на 50Д то, та дори и на 5ДМ2 :) естествено нямаш ттл и т.н., ама си рабпти супер и ми излиза към 30-40 лева парчето горе долу! ;) ако искаш еттл вече е друга история ;)[smilie5]

Дата:   22-01-12 15:43

Добре, аз наистина не съм използвал такива светкавици досега, така че някой ще може ли да ми обясни - какво е ETTL? И защо трябва светкавицата да се "инсталира"? Предполагам повече функции могат да се използват. Или? :)

Дата:   22-01-12 15:49

E-TTL, съответно E-TTL II е канонската система, която позволява автоматично определяне на силата на импулса на светкавицата. Вградената светкавица на твоя 350D поддържа E-TTL II. Иначе самото съкращение TTL е от английското Through the lens и като цяло се използва в смисъл на мерене през обектива [smile] - в този смисъл.
Тоест - ако вземеш светкавичка, която не поддържа твоя TTL ще трябва ръчно да и определяш силата на импулса. Дори да вземеш най-скъпата никонска SB-910, тя поддържа никонската система iTTL, докато твоето тяло поддържа E-TTL. Та затова ти казва sir_sky - ако нямаш изисквания за автоматика - вземаш нещо евтино и си го използваш, нищо че е друга марка. Само трябва да внимаваш за напрежението на контактите - старите светкавици могат да бъда опасни за новите тела, заради по-високото напрежение, което използват.

Дата:   22-01-12 16:03

А как мога да проверя дали напрежението не е твърде голямо?
И трудно ли се наглася ръчно светкавицата? Нямам никаква идея какви точно настройки мога да променям.

Дата:   22-01-12 16:15

Можеш обикновено пряко да определяш мощността. Евентуално ще постигаш повече или по-малко задоволителен резултат с проби. И все по-лесно като опознаеш светкавицата и работата и с тялото. С E-TTL ще бъде определено по-лесно, разбира се. От друга страна обаче E-TTL няма как да бъда панацея - така или иначе се налага да познаваш основните зависимости, да избираш подходяща скорост на затвора на камерата и ако се налага да правиш корекции на светкавичката, например. И по този начин се получава така, че някой майстор и познаваш техниката си може с напълно ръчни настройки и на камерата и на светкавицата си да постигне в пъти по-добър резултат от мен, като аз се надявам на iTTL [smile] Пак от друга страна обаче [smile] ако снимаш репортажно и нямаш много време за мислене - автоматиката си е от полза.
Относно напрежението на светкавицата - преди да сложиш на тялото си която и да е светкавица трябва да я познаваш - чети описанието, чети за нея на сайта на производителя, искай информация от човека, от който я купуваш ако му вярваш напълно. Като цяло с по-високо напрежение са старите светкавици, не тези, които сега са актуални или в последните години. Но така или иначе трябва да познаваш светкавицата, преди да я поставиш на тялото.

Дата:   22-01-12 16:21

Благодаря ти много :)

Автор: sir_sky   
Дата:   22-01-12 16:31

Точно както hsgeorgiev го е написал,

Авто настройките са си полезни, но все пак би било дпбре да научиш че светкавицата не е само за да свети когато е тъмно, ами си има много различни начини на използване! [smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: