Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Въпросчета за Spyder 3 Express
Автор: krist   
Дата:   06-01-12 13:05

Чудя се какво точно означава това, че не поддържа множество монитори и как ще се отрази това, ако искам да калибрирам външен монитор, вързан към лаптоп под Win 7:

1. Как точно прави софтуерната калибрация - не е ли в крайна сметка чрез ICC профил, който може да си заредиш в OSа? Тогава как би могъл да те ограничи да не калибрираш и втори монитор като може да си направиш профили за двата и ако ОС-а и видео картата предлагат поддръжка на повече от един LUT, си свиркаш? Или не работи с профили, а трябва винаги да е активен неговия софтуер и той директно променя настройките на видео-картата?

2. Ако отговорът на въпрос 1 показва, че наистина няма начин да го излъжеш, има ли вероятност да слага настройките за калибрация само на лаптопския монитор и да не ще да ги слага на външния като по тоя начин се наложи покупка на Spyder 3 Pro?

Отговори на това съобщение
 Re: Въпросчета за Spyder 3 Express
Автор: asahi   
Дата:   06-01-12 13:08

И двата ти въпроса са относно операционната система. Спайдър софтуера ползва нейните възможности. Можеш да си направиш много профили за много монитори и да зареждаш който ти е необходим.

Дата:   06-01-12 13:18

а, какво означава това, че Express версията не поддържа множество монитори в тоя случай?

Автор: exobexo   
Дата:   06-01-12 14:24

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: mike74   
Дата:   06-01-12 14:28

Мога да го пробвам и да ти кажа!
Нямам втори монитор но ТВ-то е вързано като втори дислей.
Но няма да е днес, утре ако не ти е зор.

Автор: Tenev   
Дата:   06-01-12 15:13

exobexo e прав. То си пише на сайта им между другото - Spyder3Express is for calibrating a computer with a single monitor. If you have more than one display please see Spyder3Pro or Spyder3Elite.

Автор: mihajlov2   
Дата:   06-01-12 15:23

Мда... Май че има хардуерна разлика между Спайдър 3 Експрес и Спайдър 3 Про. Поне според техническите данни на сайта на Дейта Кълър и според картинките на двете машинки. За секунда се зачудих дали разликата между Експрес и Про не е само в съответния софтуер - както е между Про и Елит. Аз имам 3 Про и няма никакъв проблем да стане на Елит. Но с Експреса явно не става толкова лесно.

Дата:   09-01-12 15:18

ще си отговоря сам, па ще задам и още един въпрос[smilie5] значи от петък имам един Spyder 3 Express и да - успях да калибрирам и да ползвам калибрацията на външния монитор (Dell u2312hm). Преди калибрацията мониторът ми стоеше малко топъл, сега е доста по-неутрален, но като че ли пък малко ми зеленее в сенките.. Преди калибрацията показваше малко по-добре детайла в хайлайтите, сега малко по-трудно се забелязва, макар, че виждам разлика дори между 254 и 255, макар и по-трудно забележима от преди на тестовете на imaging resource

може би прилагането на коригиращите криви е поубило хайлайтите малко, но не е фатално, а може би така и трябва да е?

ся най-важният въпрос остана - защо като отворя sRGB файла в шопа, ми предлага да го конвертирам към профила на монитора или да го оставя както е?

според последното мнение ей тук, би трябвало да си работя в sRGB, нo се чудя защо шопът тогава ме пита - дали нещо не е наред, или си е нормално да пита така?

иначе в същото мнение има отговора на първия ми въпрос от темата и той е "да"[smilie8] т.е. хем софтуерът сетва коригиращите криви в LUT-a, хем ти трябва и цветния профил, за да може софтуера да знае цветовите възможности на устройството, така че може би няма да стане да се калибрират два монитора на една машина със spyder express, но опитите ще продължат, когато имам време, засега не ми е спешно, достатъчно е, че тръгна с външния монитор.

Дата:   09-01-12 15:28

Не би следвало да те пита, ако файлът, който се опитваш да отвориш е в sRGB и фотошопът е настроен да работи в sRGB. Или ФШ е в Adobe RGB, или файлът няма профил, или не е в sRGB... Нещо такова [beer]

Дата:   09-01-12 15:37

ще проверя пак довечера, но мисля, че преди да направя калибрацията вчера, никога не ме е питал, щото си работя в sRGB и файловете ми са в sRGB по принцип, но пък вчера отварях и един много стар, който е в Adobe RGB, та да не би с него да е станал проблемът - може и в мен да е грешката наистина.[smilie8]

Дата:   09-01-12 15:45

и още един въпрос: дали, ако с дизелара направя снимка на сив градиент, изобразен на монитора, и после конветрирам с възожно най-неутрални настройки на роу-конвертора, ще мога по стойностите на трите канала да се ориентирам относно качеството на калибрацията относно цветовете, или апаратът ще внесе собствени изкривявания?

Дата:   09-01-12 15:56

За качеството на калибрацията и как да се калибрира има доста инфо и тестове в нета. Виж тук например, ако вече не си:
1

2

3

4

5

Дата:   10-01-12 14:44

Ето нещо от Read Me на Spyder 3 Pro:

On Windows, it is necessary to use a separate video card for each monitor. Multi-head video cards (one card that drives multiple monitors) will not work because Windows will not allow you to assign a different profile to each monitor.

Дата:   10-01-12 20:18

Абе и аз завчера същото казах.

Дата:   10-01-12 20:40

асахи, ти дори и да си имал точно това пред вид в неясния си пост по-горе, то се отнася за Pro edition, а аз питах за Express. Ениуей, както вече написах, Express работи поне с външен монитор, вързан към лаптоп, което за мен е ок.

По въпроса за работното пространство в шопа - снощи опитах и други файлове, за които съм сигурен, че са в sRGB - пак същото стана - явно CS5 по някаква причина слага текущото работно пространство да е това на монитора, но ако отидеш в Color Settings, там пише, че ако избереш това на монитора, си реално без color management. Та ся чуденката е дали просто да си сложа пак sRGB по дефолт и да спра да се притеснявам или шопът неслучайно е сложил мониторския профил за текущ?

В интерес на истината на другия лаптоп имам CS4 и там след опита за калибрация (неуспешен между другото), в списъка с работни пространства имам това на монитора, но не е дефолтно, както на другата машина с CS5

Автор: compur   
Дата:   10-01-12 21:00

как така, някаква програма, сама решава какъв профил да си сложи по подразбиране? нещо не е на ред май? [beer] [beer] [beer]

Дата:   10-01-12 21:21

Аз досега такъв самоинициативен фотошоп не съм срещал.

Не се сещам за програма за калибриране, дето не можеш да я излъжеш, че външният монитор ти е текущ, дефолтен и т.н. Можеш да го калибрираш всякак. Това го определя драйверът на видеокартата и ОС, не калибриращата програма.

Автор: popov   
Дата:   10-01-12 22:01

Ако не използваш резидентния лоудър на Спайдъра да ти зарежда LUT, а самият Windows7 за целта не виждам никакъв проблем да използваш колкото искаш монитори с различни профили дори на една карта.

Дата:   10-01-12 22:35

С Сolorvision Рrofile Сhooser си зареждаш който искаш спайдърски профил с два клика.

Дата:   11-01-12 12:30

грешката ми може би беше, че мислех, че само резидентният лоудър може да зарежда коригиращите криви в LUT, и мислех, че те са нещо отделно от профила, но според следния линк би трябвало да са в профила, и тогава да става и със самия win-loader и с другите, предложени:

http://7fttallrussian.livejournal.com/56769.html

с изключение може би на това, че уиндоуският, според написаното в линка по-горе, ще има проблем при събуждане на машината..

благодаря на всички, писали, включително и на асахи! довечера ще си поиграя и с лаптопския монитор, да видим дали ще стане и с двата едновременно..

Дата:   16-01-12 13:20

Оправих се с двата монитора - на Уин 7 с новия панел е достатъчно, както е описано на линка в предишния ми пост, но трябва да се сложи в настройките на спайдър-софта да е изключена калибрацията И софтът да бъде изключен съвсем щото иначе пречи на ОС-а - съвсем умишлено може би..

Обаче остава по-големият проблем - след калибрация на домашния ми външен монитор първоначалното му очевидно леко топло оцветяване намаля, но се появи леко зеленеене в сенките, а средните тонове кафенеят леко все още.. Първоначално си мислех, че нещо с очите ми не е наред и че е въпрос на навик, но след като си калибрирах служебния Dell E2210, се замислих дали проблемът е в мен, щото той със стандартните настройки си гледа доста неутрално по моя вкус, а след като го "калибрирах" при него стана същото като на домашния ми Dell U2312HM, но много по-силно изразено - зеленото направо ти вади очите - като превключвам между калибрирано и некалибрирано състояние все едно си сменям темата на ОС-а.. Сега питанката е дали калибраторът ми е дефектен, толкова си може, или аз нещо не правя както трябва. После ми е интересно и друго: въпреки, че в сравнителните таблици в нета не става ясно, гледах вчера едно постъпково демо за калибриране със Spyder 3 Pro и там пише, че той те пита какви хардуерни копчалъци за настройка имаш на монитора и накрая пише, че след калибриране не трябва да се пипат, от което косвено подразбирам, че калибрирането едва ли не пипа директно настройките на монитора, или пък има някакъв вид интерактивно калибриране, които при Express със сигурност ги няма и двете, но по-важното е как е постигнато първото, ако е вярно? Особено пък с VGA кабел? Ето тук, стъпки 3, 4 и 12:

http://spyder.datacolor.com/pdfs/Step_by_Step_Pro_EN.pdf

Може ли някой с Pro да ме светне как стоят нещата - калибрирането бара ли директно настройките на монитора, или пита какви настройки имаш в случай, че прави някакъв вид интерактивно калибриране, при което на ръка се пипат настройките на монитора, а колориметърът ти показва дали те водят към по-добре или по-зле?

Автор: mihajlov2   
Дата:   16-01-12 13:58

При Про версията задаваш типа на монитора (CRT , LCD), описваш какви органи за управление има (т.е. има ли поканално управление на RGB, или цветова температура в Келвин и т.н.). Пита те и каква гама искаш да постигнеш.
След това стартираш програмата. Машинката прави измервания, и първо ти помага да настроиш яркост и контраст, като ти показва черно-бели таблици и те води, докато настроиш яркостта и контраста. След това продължава с цветовете. Прави редица измервания, накрая показва какво е постигнала и какви са отклоненията (като цифрови стойности и като три цветни диаграми). Ти внасяш на ръка корекции чрез менюто на монитора за RGB и пускаш отново настройката на цветовете. Излизат новите резултати, ти сравняваш и гледаш дали се доближаваш или отдалечаваш от целта. Внасяш нови корекции, пак пускаш програмата и т.н. докато получиш оптимален резултат. Тогава потвърждаваш, че си съгласен с постигнатото и програмата довършва калибрирането докрай и те пита какво да бъде името на новия ICC файл, преди да запише.
Това всичкото го пиша по спомени от преди няколко месеца - от последното калибриране. Моля да бъда извинен за някоя неточна формулировка и за лаишката терминология.[smile]

Дата:   16-01-12 14:18

това, което си написал ми е достатъчно, благодаря!

Автор: didesignbg   
Дата:   16-01-12 14:28

Ебаси, ти си искал бира да почерпиш, аз да отърва поканата.
Хайде малко теория, пък бирата ще видим:
Това което му викаш калибриране са две части:
1. Калибриране - довеждане на монитора до предварително зададени параметри. Такива са цветна температура - 6500К, гама - 2,2, и яркост 120 кандела на квадратен метър. Тези параметри се задават в софтуера на спайдъра ти и впоследствие калибрираш монитора чрез OSD настройките му. Контраст, яркост, R G B плъзгачи. Т.е. калибрацията следва да е изцяло хардуерна там където може. Ако калибрираш лаптоп няма как да се случи. Разбира се след като веднъж си постигнал калибрация е хубаво да запишеш настройките, или просто да не ги променяш.
2. Профилиране. След като си приключил точка едно и имаш един калибриран монитор е хубаво да го профилираш, с други думи да опишеш цветовете, които монитора ти възпроизвежда. Какво се случва като видео картата ти му каже 64 32 32 например. За твоя монитор, а и за повечето нормални няма начин това да стане в самият монитор, прави се във видеокартата чрез зареждане на цветови профил. Въпросният icc.
След като ги прочете тези истории и въобще не си по-близо до истината отколкото преди да почнеш, вземи си направи профила наново.
На въпросите:
После ми е интересно и друго: въпреки, че в сравнителните таблици в нета не става ясно, гледах вчера едно постъпково демо за калибриране със Spyder 3 Pro и там пише, че той те пита какви хардуерни копчалъци за настройка имаш на монитора и накрая пише, че след калибриране не трябва да се пипат, от което косвено подразбирам, че калибрирането едва ли не пипа директно настройките на монитора, или пък има някакъв вид интерактивно калибриране, които при Express със сигурност ги няма и двете, но по-важното е как е постигнато първото, ако е вярно? Особено пък с VGA кабел? Ето тук, стъпки 3, 4 и 12:
Копчетата не трябва да ги пипаш впоследствие, защото променяш гама, яркост и т.н. На стъпка 3 избираш яркост и контраст. На стъпка 4 избираш R G B слайдери. Прочети си разбира се и в менюто на монитора къде се намират.
Ползвай цифров интерфейс не D-Sub.

Дата:   16-01-12 14:50

Абе всичко, което си описал е хубаво, ама май Spyder 3 Express не го може това - неговия wizard не ти предлага възможност въобще да пипаш монитора, а само те пита какъв вид е, като има възможност да избираш само между Laptop/LCD или CRT, за разлика от Pro, където Laptop и LCD са отделни опции.. После по-натам то въобще не ти казва да пипаш нещо по настройките на самия монитор, а направо мери, записва профила при ОС-а и толкова.. Имам чувството, че всички настройки ги прави като директно прилага LUT-кривите чисто софтуерно.. Поне такова му е поведението out-of-the-box.. Дори и да може да се прави интерактивно калибриране с пипане директно на настройките на монитора, то аз не го откривам[smilie5]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »