Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7     всички  напред  последна
 дайте мнение за поведението на никор 50 1.8Д притеснен съм.
Автор: vaskoto1   
Дата:   08-01-12 16:23

момчета и момичета.
позволете ми да се допитам до колективния разум на форума за нещо, доста притеснително за мене...
от някое време се заигравам с автофокуса и фината му настройка на моя Д7000 и все нещо не ме кефи. колеги помогнаха, скали печатих, снимах, стативи разпъвах, мерих ъгли... нищо не стана...[smilie5] почнах да се мъча на практика да го докарам (пак по съвет на колеги), майната им на скалите...
и тук се сблъсках съвсем случайно с проблема, с който ще ви занимая.
случайно, защото забравих да отворя напълно блендата на обектива при тестовете и го забелязах чак след като вече го бях понатъманил. отворих я и...[smilie10] ужас!
мазня, най нечовешка! изпадам в шок! според вас какво се случва и каква е следващата стъпка?
иначе за какво ми е 1.8 светлосила, щом изкарвам детайл и острота чак на 3.2 минимум? а става най остър на 4...?
ВТФ??? помагайте!
снимките са директен джейпег от апарата.

http://www.vwclub.bg/~vaskoto1/snimki/50mm.%20issues/VAS_9568.JPG

http://www.vwclub.bg/~vaskoto1/snimki/50mm.%20issues/VAS_9569.JPG

http://www.vwclub.bg/~vaskoto1/snimki/50mm.%20issues/VAS_9570.JPG

Отговори на това съобщение
 Re: дайте мнение за поведението на никор 50 1.8Д притеснен съм.
Автор: CyberGene   
Дата:   08-01-12 16:34

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: simbon4o   
Дата:   08-01-12 16:39

нищо му няма просто толкова си може обектива.
Или с други думи - те ти ся 16 мегапиксела с ко ще ги напълниш?

Публикацията е редактирана (08-01-12 16:44)

Дата:   08-01-12 16:47

CyberGene
слушай, като не те натискат защо звъниш? за много оригинален ли се имаш? аман от тъпи недотресляци, които се чудят как и на кого в темата да се изсерат!

simbon4o
защо мислиш че толкова си може? според теб каква би била алтернативата?

Публикацията е редактирана (08-01-12 16:52)

Автор: aldygreen   
Дата:   08-01-12 16:57

Мдааам, трябва да му се намали поведението на този Nikkor... Това в кръга на шегата.
А сега сериозно - трябва да се изучава материалната част. На снимките не видях нищо неочаквано и притеснително. За да имаш добри резултати трябва да знаеш какво можеш да очакваш от този обектив. Първото нещо - DOF на 1.8 е много плитък и само една малка част от обекта ще ти е на фокус. Обемен обект, като солницата, няма как да излезе целият на фокус... Детайлите се губят при широка бленда дори и в центъра. Но при затваряне нещата се оправят. Не е лошо да потърсиш ревюта из нета на този обектив, за да разбереш какви са му реалните възможности. Та, всеки обектив си има своя най-добра област на приложение. Този обектив, приложен за портретна фотография, ще си покаже своите добри страни.

Ето едно ревю на този обектив.
[beer] [shtrak]

Публикацията е редактирана (08-01-12 17:10)

Автор: zlak   
Дата:   08-01-12 17:05

Обективът си е наред. Не се коси!
Ако е с водещо число 1,8 е нормално да ти даде максимална рязкост на бленда 4 , че дори и на 5,6. Ако водещото число на обектива ти е 4 нали не мислиш че максималната му рязкост ще е на 4? Най-вероятно ще е на бленда 8-11.
Поздрав!

Публикацията е редактирана (08-01-12 17:06)

Дата:   08-01-12 17:06

сега.
нека се разбереме поне за едно нещо.
не съм експерт, но не съм и от гората хванат.
не случайно съм приложил големи снимки.
фокусната точка е в основата на солницата, на конците между капачката на батерията и солницата.
не гледайте нещата повърхностно и не оценявайте хора, които не сте виждали през живота си. макар че много хора тук, наоколо, си позволяват това.
снимките са правени като част от опит за фина настройка на автофокуса, и като такива обектите са поставени на тази подложка и са раздалечени по съответния начин. детайл от солницата не се търси. търси се детайл от конците, който на първата снимка (1.8) е замазан, докато на втората (3.2) е остър, а на третата (4) е най остър.
на същия сет 18-70, на 50мм. вади добър детайл на конците.
надявам се че ще ми отговорят хора, които няма да погледнат на нещата отгоре-отгоре и са достатъчно компетентни за да напишат смислено мнение или обяснение. всички, които имат "духовити" коментари или нямат какво да правят в момента, моля изберете друга тема да се забавлявате.
благодаря.

п.п. колегата над мене: постнал си докато пишех, но пак може да видиш за 18-70тката. при нея бях на максимално отворената бленда за 50 и пак беше много по остро.
просто не мога да повярвам че обектива толкова си може.[smilie23]

Публикацията е редактирана (08-01-12 17:10)

Автор: sirteo   
Дата:   08-01-12 17:11

тая тема е майтап...

Автор: Alex-dan   
Дата:   08-01-12 17:12

Защо сравняваш 1,8 с бленда 5-6 от тъмно варио, много ясно, че второто ще има повече детайл... Снимай същото нещо през LV, максимално прецизно, от статив, добра светлина по централна точка и т.н. Получената снимка ще ти е образец какво може обектива и ще можеш да прецениш дали има разминаване с обикновен АФ..

Дата:   08-01-12 17:14

За мен фокуса е очевидно на първите клечки пред/под солницата, дето казваш че си фокусирал... Само не ми казвай, че търсиш детайл МЕЖДУ солницата и капачката...[smilie5]

Публикацията е редактирана (08-01-12 17:22)

Дата:   08-01-12 17:16

Виж тук:

http://www.slrgear.com/reviews/zproducts/nikon50f18/tloader.htm

На 5,6 и 8 е най рязък. Ако искаш рязко изображение с дефокус на 1,8 следва да го центрираш в кадъра според този тест.

Автор: aldygreen   
Дата:   08-01-12 17:21

vaskoto1

Май няма човек, на който да не направи забележка за постовете му... Защо е тая олелия? Когато си микронастройвах фокусирането на "глухарче", никой нищо не разбра от този форум...
Имаш Live View, каква по-добра възможност да сравняваш точност на фокусиране и съответен детайл, в максималната възможна степен, като елиминираш влиянието на обектива? Избери за фокусиране някаква текстура, там най-добре се вижда точният фокус.
Всъщност, какво очакваш от форума?

Публикацията е редактирана (08-01-12 17:23)

Дата:   08-01-12 17:25

търся детайл там, където съм фокусирал! а съм фокусирал конците шибани...
снимано е със светкавица-светлина има. статив, при това положение е малко излишен-не мога да мърдам по бързо от светкавицата.
защо, според вас, да не мога да искам детайла от конците на 1.8?
нали на 3.2 и на 4 го получавам?
и после-да ревютата ми казват че в краищата омеква и блаблабла.
аз не търся краищата-търся средата! там ми бяга детайл, който получавам на по затворена диафрагма!

aldygreen не, не правя забележка на всички. просто докато си напиша поста-над мене постне още някой и излиза криво че и на него му намирам маана. всъщност засега в темата дойдоха само 2 трола и двамата са блокирани.
от форума очаквам да пише някой наистина компетентен, както са писали досега всички, с изключение на 2мата трола. искам дискусия, искам това, което обикновено се иска от един форум: имам проблем-търся помощ.
няма олелия.
всички, които са ме разбрали погрешно (изключвам троловете) поднасям извинения, не съм имал предвид вас.

Публикацията е редактирана (08-01-12 17:31)

Дата:   08-01-12 17:29

Ти явно искаш на 1.8 да е толкова рязък колкото на 3,2 и 4... Или казано по друг начин, на 1,8 да пълни сензора на Д3х...

Публикацията е редактирана (08-01-12 17:32)

Автор: vikitovikito   
Дата:   08-01-12 17:31

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: desmes   
Дата:   08-01-12 17:31

Не намирам нищо нередно в снимката на ф1.8
Остротата на ф1.8 е просто такава / за добро или лошо / , а Nikkor 50 f1.8D не е никак зле отворен.

бленда 1.8, при 50мм на кроп, от разстояние , което е снимано /ти знаеш точно какво / предоставя ??мм DOF . Има ДОФ каклкулатори, които показват колко мм ще са на фокус. Това за ДОФ-а

Опита ли да сравниш този кадър, направен с 50/1.8 @ f х.х / колкото ще е блендата на 50мм при Nikkor 18-70 f3.5/4.5 /
Знам , че това сравнение едва ли ще ти донесе успокоение за възможностите на Nikkor 50 f1.8D @ ф 1.8 , но все пак е обектив за около 200лв.
Приеми го като възможност на оптиката изобщо при максимално отворена бленда.
Не мисля, че са много обективите, които ще са чувствително по-добри при макс. отв. бленда.

Дата:   08-01-12 17:42

desmes.
мда.
най после едно наистина полезно мнение открай-докрай.
[cool]
ДОФ няма общо тук.
снимката е тест. фокуса е там, където трябва да е. това ме интересуваше в началото на теста.
всъщност, грешката беше точно това: първо бях качил 18-70 и след като останах доволен от него-смених с 50, но забравих да отворя блендата и отначало бях много доволен че детайла е добър, колкото и другия (поне, не съм чак толкова про, за да искам да е перфектен, сигурно още много може да се желае-но на мен и толкова ми е съвсем достатъчно). после видях че не съм я отворил и я отворих. и всичко се умаза.
потресох се и реших да попитам. има ли повреда, така ли са нещата-просто да знам какво, по дяволите се случва?

позволете едно малко лирично отклонение:
защо не може да се получи спокойна дискусия, както стана след като се получи караницата, но преди нея?
всеки въпрос в тоя форум ли е тъп?
всеки потребител ли е идиот?
защо тия, които си мислят че разбират, се отнасят с всички други като с идиоти...? наистина ли чак толкова разбират и са излезли с фотоапарат от майка си? нямат тайни? много ме съмнява...
последните няколко реда не са насочени към никой конкретно и към всички заедно-принципно, за форума.

Дата:   08-01-12 17:45

Извинявай че се опитах да помогна.[smilie2]

Дата:   08-01-12 17:46

Хората ти писаха още в началото, само Кибера се избъзика леко...

Автор: detlene   
Дата:   08-01-12 17:53

vaskoto1, прояви елементарно уважение към пищещите в темата. Дори и да не ти помагат особено. Все пак ти търсиш помощ, а още с втория ти пост вече наливаш обидни квалификации. Въпрос на елементарно възпитание е. Вината, че е такава дискусията е само твоя. Ти си единственият в темата, който си позволява да обижда пишещите. Съжалявам, не мога да ти помогна, но дори и да можех, бих загубил желание при такова отношение.

Автор: desmes   
Дата:   08-01-12 17:54

По принцип ДОФ-а няма общо тук, но за момент се замислих, че при близкото разстояние, от което си снимал, е твърде възможно ДОФ-а при ф1.8 да е само 1-2мм , при които детайлът няма да е много впечатляващ .
Опитай да снимаш същото от малко по-далеч , отново на ф1.8.

Публикацията е редактирана (08-01-12 17:56)

Дата:   08-01-12 17:55

Ако смяташ че фокуса ти не е където трябва вземи линийка сложи я под ъгъл 45 градуса спрямо фокусната равнина, залепи и на 10-те см примерно едно хартиено мерниче което да е на 45 градуса спрямо линията, фокусирай в него и ще видиш бяга ли ти фокуса и ако бяга с колко. Очевидно нямаш опит понеже ако имаше щеше да знаеш че основата на солницата може да се фокусира много различно при всеки опит(може да хване на масата, на близко място от саматасолница което е по-напред, ...) това при 1.8 си личи много понеже фокуса е доста плитък.
Пак казвам - нищо му няма на обектива на мястото където е на фокус има нормално детайл за блендата която ползваш. Просто се научи да фокусираш или настрой фокуса ако не е коректен по метода който ти писах с линийката.

ПС относно по-горе - толкова мисля, че си може понеже съм го пробвал и да толкова си може на 1.8 :) много са малко обективите можещи повече особено на най-отворената си бленда. Новия 50 1.8G е по-добър на 1.8 но ... не знам какво очакваш даполучиш все пак.

Публикацията е редактирана (08-01-12 17:59)

Дата:   08-01-12 17:57

хора, вие извинявайте-писах го по горе.
благодарен съм сърдечно на всички, които се опитаха да помогнат!
кибера не му е сефте-затова избухнах-извиняван се и на него дори.
но съгласете се-когато си притеснен от нещо, не ти е до плоски остроумия...
хората в началото нещо недоразбраха какво точно искам да кажа.
напълно допускам че аз не съм се изразил правилно, но това се уточни.
може би съм задал неясно въпроса. трябваше да се уточня (не казвам че сте бавноразвиващи се сега!) и да го напиша по човешки.
все пак.
блендата 1.8 излиза като нещо компромисно? нямам светлина-> ще отворя->ма ще замаже->е кво да се прави, няма светлина...
тогава бих вдигнал исото... баси, шум по лесно се третира (мисля)... не може да ми събере акъла, че въпреки 200те лева цена, това е неизползваемо на 1.8 практически... че дори до 4 излиза компромис...
баси![smilie2]

Автор: vikitovikito   
Дата:   08-01-12 18:01

Дата:   08-01-12 18:03

Не е неизползваемо на 1.8, просто обектива не е мислен за матрица изобщо и 200лв са направо нищо за това което предлага вервай ми. Ако искаш да снимаш на тъмно с макс отворена бленда с по-дълбок фокус - вариантите са два:
1. намаляване на матрицата - физически като размер, светлосилата остава но фокуса става по-дълбок. Недостатък - шума е повече.
2. по-качествено тяло с по-малко шум и затваряш блендата.

На 4.0 този обектив е доста остър така че ако смяташ че е компромис проблема е в теб!

първа  назад  1  2  3  4  5  6  7     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »