Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Проблем с печат на снимки
Автор: sexita   
Дата:   03-01-12 11:45

Здравейте, търсих в нета, но не намирам никакъв отговор на проблема си. Снимах племенниците ми в домашното ми студио и пратих на майка им. Тя от своя страна решила да ги извади на хартия, при което кадрите излизат ужасно - жълти, преосветени, без детайл в лицето.
Ето една от снимките, лицето беше като замазано в жълто, абе все едно съм приложила някаква vintage обработка...

https://photo-forum.net/static/forum/2012-01/jgmt9234.JPG

http://i39.tinypic.com/6ekdaw.jpg

Печатили са в Коника фото, не го знам, жената казала, че не съм си подредила осветлението, но аз не виждам връзка с цветове и т.н.
Все едно трябва да правя снимките си сини и тъмни, за да излезнат нормално на хартия??? Тя самата потвърди че на монитор изглеждат нормално, а на хартия са коренно различни.
Нямам проблеми с цветовете на монитора, нормални са, сравнявала съм с калибриран. Преди съм вадила снимки, но външни, нямала съм никакви проблеми, сега пуснах в snimkitevi други снимки, да видя дали проблема е в мен или във фотото.
Обработвам снимките в Nikon Capture и Photoshop
Mode - RGB color
proof setup - working CMYK
Не знам това дали има връзка с разликите.
Някой да има идея от какво може да е проблема?

Отговори на това съобщение
 Re: Проблем с печат на снимки
Автор: kadar   
Дата:   03-01-12 12:00

Къде е това фото Коника ......в покрайнините на Буенос Айрес или ....:)

Автор: pefoto01   
Дата:   03-01-12 12:05

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   03-01-12 12:06

Мисля че е някъде в Надежда (София). Утре ще са ми готови снимките, които аз пуснах - тогава ще се разбере дали проблема е в мен или във фотото.
Но е неприятно, да има такива разлики, определено.
Чудя се дали не съм разбъркала профилите във фотошоп, понеже като си правих визитките и ми споменаха за този ЦМИК, та мисля, че тогава го промених...
Но според мен тази настройка е за това - как аз виждам изображенията във фотошоп, а не по принцип във picture viewer, примерно (защото няма разлика)... или на другите компютри. Но де да знам, може и да влияе на печата...

Дата:   03-01-12 12:10

Сега намерих нещо друго, при запамятяване (save as) има отметка - ICC profile: Nicon sRGB 4.0.0.3002

Дата:   03-01-12 12:18

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: nikson   
Дата:   03-01-12 12:22

И на мен ми се струва ,че никонския sRGB дава малка разлика с стандартния.Забелязал съм ,че обработени с кепчъра снимки погледнати през FastStone-a (с вкл.CMS)дава малка разлика в цветовете.

Дата:   03-01-12 12:29

Автор: asahi   
Дата:   03-01-12 12:34

Mode - RGB color
proof setup - working CMYK
Кой точно RGB профил позлваш?
Този proof ако не го ползваш не го пиши. Ако го ползваш плзвай такъв, съобразен с печатащата система.

Мониторът ти калибриран ли е?
Картинката изглежда добре, но не знам какви са очакванията ти.

Автор: mondragon   
Дата:   03-01-12 12:34

Снимката е чудесна, просто си попаднала на поредния недъгав и супер "кадърен" копист, който е издирен и събран от кол и въже, за да натиска копчетата на една машина без капка мисъл...
Машината има един куп настройки и за цвят и за контраст и за всичко, но те не са на функция "АУТО" [smilie23]

Дата:   03-01-12 12:35

Ами не знам, надявам се утре снимките да са ОК, ако трябва и в друго фото ще ги пусна, върти ми се теория в главата, че машината за печат и фотошопа с който обработвам на моя комп трябва да са настроени на един цветови профил, за да предадат реално изображение...
Не съм калибрирала монитора, но цветовете ми са нормални, сравнявала съм с калибриран...

Публикацията е редактирана (03-01-12 12:36)

Дата:   03-01-12 12:41

"...върти ми се теория в главата, че машината за печат и фотошопа с който обработвам на моя комп трябва да са настроени на един цветови профил..."
Това, освен че ти се върти в главата, трябва и някой да го провери, защото често не е вярно. Ти не знаеш с какъв профил работи фотото, те не знаят с какъв профил работиш ти. Как ще се нацелите хич и не мога да предположа.

Преди да пробваш друго фото си направи снимките в сРГБ и поискай да ти ги отпечатат без корекции.

Автор: Filipov   
Дата:   03-01-12 12:43

Как да подготвим файловете си за печат на дигитален минилаб.
(За напреднали потрбители. Ако нямате необходимите познания, моля не пипайте нищо по файловете!)

1. Спецификация на файла: sRGB, JPG, 8bit-TIF, 400 ppi.

2. Формата за он-лайн поръчка (стандартни снимки) приема и обработва само JPG и TIF файлове без леъри и компресия.

3. Цветен профил (ICC profile) за машината и съответната хартия.

За да получите приблизително 90% от това, което виждате на монитора си (ако е правилно калибриран и профилиран), задължително се нуждаете от "ICC profile", който да използвате в опцията View-->Proof Setup на Photoshop или Edit-->Color Management на ACD See Pro, след което можете да направите необходими корекции и получавате това към което сте се стремили. Ако Вашият монитор не е хардуерно калибриран, не си губете времето и не си съсипвайте файловете с корекции и обработки. В нашата практика сме се сблъскали с много такива случаи, за съжаление всичките от "професионални" фотографи.
В никакъв случай не конвертирайте или назначавайте този профил на снимката (файла). С него само преглеждате какво ще се отпечата. Изпратете снимката в цветовото пространство, което има като стандарт студиото - sRGB. (за снимки на дигитален минилаб)

"Ама цветовете на моя монитор са ..." и т.н. Да, така е! Цветовете при различните монитори могат и се възпроизвеждат по различен начин в по-голяма или по-малка степен. Причините са различни и в Google има много материал по този въпрос. Това е нормално и не се приема като основание за рекламация при печат.

ВАЖНО: Лабораторията в никакъв случай не трябва да ви моли да променяте настройките на монитора си, за да го нагласите по дадени от тях файл и отпечатка!!! Това е доста абсурдно при положение, че потребителят има перфектно калибриран (професионален) монитор. При желание на клиента предоставяме отпечатък на тестови файл и самия файл. Не сме в състояние да преглеждаме всеки файл дали е с назначен профил sRGB или друг. Това е отговорност на клиента.
Винаги имайте предвид пропорцията на файла (2:3, 3:4) към пропорцията на поръчвания формат. При несъответствие имате два варианта: 1) целия файл се вмъква във формáта и остават бели ивици по ширината или дължината или 2) запълва се цялото поле на формáта и има изрязване на част от изображението.

Дата:   03-01-12 12:46

Този sRGB да го променя от къде, че вече съвсем се обърках...
При save as, както казах има отметка - ICC profile: Nicon sRGB 4.0.0.3002
Но там мога само да я махна, не мога да променя..

Дата:   03-01-12 12:48

Нас по Коледа ни заринаха с файлове с всякакви екзотични профили, че и в CMYK,което ме навежда на мисълта че населението масово пипа из настройките, без да е наясно какво точно става.

Автор: neuromancer   
Дата:   03-01-12 13:01

Филипов, аз такива цветови безумия съм получавал от вашето фото, че не ми се говори (филм, проявен и сканиран при вас). И да, абсолютно сигурен съм, че проблема не е у мен.

Дата:   03-01-12 13:07

neuromancer
Моля не оспамвайте темата на момичето. Ако има нещо, казвате го във фотото и решавате проблема на място.[beer]

Дата:   03-01-12 13:15

Не се знае колко дърта е машината им, кой и как я е калибрирал и т.н. Аз когато работех в тази сфера 2004-6-а имаше едно Норицу, което като го купиха, дойде човек от Гърция май беше, специално да го калибрира, настрои и т.н. след което на определен интервал от време се проверяваше за оклонения. Клиентите идваха и си даваха снимките, нито са питали за профили, нито за нищо, и снимките им си излизаха чудесни. Това с профилите навлезе откакто почнаха да се принтират снимките на принтери и плотери и знайни и незнайни дизайнерски и предпечатистки величия станаха фотографи и почнаха да говорят за профили и т.н. и всеки почна да бърника с Фотошоп без да знае кое, какво и как и защо.
Ако ще ставаш предпечатистка или графична дизайнерка ти трябва да знаеш и ЦМИК и профили на Адобе, Пантон и т.н.
Фотографските профили са РГБ и сРГБ. Неслучайно само те са в камерите, с които снимаме.
Аз винаги работя в Адобе РГБ (Адобе 1998) досега не съм имал проблем нито на фотографска машина, нито на какъвто и да е принтер!!!
Ето малко инфо по въпроса:
http://www.kenrockwell.com/tech/adobe-rgb.htm

Дата:   03-01-12 13:21

Ето exif на друг мой файл от същият ден.
http://www.flickr.com/photos/vitaminka/6468656323/meta/in/photostream

Пише - ICCProfile Name Nikon sRGB 4.0.0.3002
Значи все пак си е sRGB, а в ЦМИК само разглеждам изображението, поне от това, което прочетох, бях го сложила само в proof setings, но не съм сложила отметка на proof color, така че не е влияело.

Дата:   03-01-12 13:24

Филипов: Не сме в състояние да преглеждаме всеки файл дали е с назначен профил sRGB или друг. Това е отговорност на клиента. - направо клиентът да дойде и сам да си изкопира снимките на вашия минилаб, а?[smilie8] [smilie23]
Да не говорим, че машината сама разпознава и дава съобщение, че файлът е с друг профил и го показва някъде на екрана, преди или по време на подготовката за копиране...пак казвам, зависи колко антична е машината - проблем, който изобщо не интересува клиентите.

Дата:   03-01-12 13:40

mondragon
Не, машината (Konica R1, R2) не показва профила на файла. Значи, машините са антични. Не може клиента са смени профила от фотоапарата и да не се интаресува от това. Стандарта на минилабовете е sRGB. "Не сме в състояние да преглеждаме всеки файл дали е с назначен профил sRGB или друг" - а това си е така. Ако искате да копирате на минилаб и файловете да са LAB, ProPhoto или CMYK, моля, минилабове за експерименти колкото искате.

Автор: kadar   
Дата:   03-01-12 13:42

mondragon [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Искам да попитам в тоя ред на мисли: А кой проблем интересува клиента :)

Много ми е чудно , изобщо какво ги интересува тия пусти клиенти ?

Честита Нова 2012 година ! '

Автор: the_cat   
Дата:   03-01-12 13:49

Колеги, само да вметна, за да не стават обърквания.
В темата се споменава за Proof Colors, CMYK и разни такива.

Не бъркайте CMYK /офсетов печат, разни принтери, особено лазерни/ със RGB. Това са две различни пространства за различни печатни технологии.

За тези, които копират е нужно да гледат нещата, както са писали и по-горе колегите, в най-универсалния случай в sRGB. Работата в CMYK показва какво ще се случи, ако печатим и конвертираме файла в съответното цветно пространство и ползваме съответната печатна технология. CMYK е по-ограничено пространство, поради ред причини, които няма нужда да излагам тук, и се ползва както вече писах за други цели.

За всички, които копират снимки и искат да имат задоволителни резултати нещата, които трябва да направите са три:

1. Калибрирайте си монитора. Ако нямате калибриращо устройство, поинтересувайте се кой може да свърши тази работа. Цените не са кой знае колко високи, че да не може да си го позволите. Това ще ви доближи максимално до идеята - виждам това, което печатам. Разбира се има монитори и монитори. Не очаквайте от монитор за 100 лева или на лаптопа си да видите истински цвят, но все пак калибрирания монитор е по-добре от нищо.

2. Преди печат конвертирайте файла в sRGB, за да няма изненади и прикачете профила към файла. Тук вече на помощ ще ви дойде хелп-а на фотошоп или програмата с която работите.

3. Намерете копирно студио, в което хората знаят какво правят и ви дават логични обяснения на дори и най-непрофесионалните ви въпроси!

Дата:   03-01-12 13:58

Когато калибрирам монитори винаги проверявам как човекът си прави файловете, какви профили използва и дали правилно ги указва. Радостното е, че все повече хора гледат сериозно и отговорно на тези неща.

Автор: iasen2   
Дата:   03-01-12 14:27

sexita ,може и жената от фотото да е права ......
направи копия и в друго фото и виж разликата

имаш прекалено много тъмни участъци и много плоско осветление ....
на мен и на снимката лицето ми се вижда жълто, настрой си белия баланс.
Обикновено на хартия се виждат много грешки при снимането

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »