Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Избор на Eyecare монитор
Автор: gbrain   
Дата:   02-12-11 18:39

Целта ми е да си закупя монитор, който на първо място максимално да щади очите (за четене) и на второ, да притежава добро качество на картината (за фотообработка). Времето за реакция (б ту б)не ме касае.

Стигнах до извода, че очите се пазят най-много в случаите:

1)(На първо място) не използваш монитор (този вариант не ме устройва)
2) използваш монитор за малко време 10-15мин, 4-5 пъти за деня (и това не става, някой път стоя по 2-3 часа без да ставам)
3) намаляваш brightness колкото ти позволява монитора

Та 3)-тия случай ме интересува. Проблема е, че сега имам монитор с TN панел (19" за 200лв), на който като намаля светенето на най-ниските стойности, контрастта и цветовете му направо изчезват.

Въпросът: Кои са тези монитори (марка, модел), на които като намалиш светенето възможно най-много, да запазват контрастта и цветовете, т.е. качеството на картината си ? Или кой тип панели притежават това качество най-изявено(S,H,P-IPS; MVA, S-PVA) ? И този монитор да струва около 1000лв... [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на Eyecare монитор
Автор: valen_tin   
Дата:   02-12-11 19:10

за четене един Kindle и за снимките IPS монитор (примерно Делл там какъв беше) и си готов

Автор: erotila   
Дата:   02-12-11 19:25

Автор: gbrain
Дата: 02-12-11 18:39

зъъъъъъъънннн дзраааааааан...

gbrain вече сме 21век, а не края на 20...
как вредят мониторите на... очите ми обясни за да ти помогна без много приказки [smilie11]

Автор: e-mil   
Дата:   02-12-11 20:27

Какво нещо е Интернета, значи. Всеки ден научавам по нещо ново.
Досега не бях чувал за фотообработка при най-ниски стойности на яркостта. [smilie5]

Автор: asahi   
Дата:   02-12-11 20:37

Такъв монитор няма. Други терзания?

Автор: moketa   
Дата:   02-12-11 20:43

Проблема е, че сега имам монитор с TN панел (19" за 200лв), на който като намаля светенето на най-ниските стойности, контрастта и цветовете му направо изчезват.

Тоз проблем го имал и Настрадин-ходжа- тъкмо научил магарето си да не яде и то умряло.

Дата:   02-12-11 20:52

Автор: e-mil
Дата: 02-12-11 20:27

Какво нещо е Интернета, значи. Всеки ден научавам по нещо ново.
Досега не бях чувал за фотообработка при най-ниски стойности на яркостта.

Това са 80 cd/m2 или 120 cd/m2 (за да излезе на принтера, така както го виждаш, а не по-тъмно, понеже монитора ти е по-ярък от реалната разпечатка - това са 80 cd/m2). Вече го видя. Някои монитори изобщо не могат да се намалят до тези стойности, а други дори и да могат, им се унищожава контрастта, а от там и цветовете.

Дата:   02-12-11 20:56

Този монитор дали може това, което искам ?

Дата:   02-12-11 21:00

Това ме кефи от ревюто:

Brightness

The EV2333WH does not quite achieve the 300 cd/m² advertised by the manufacturer. If the backlight is set to 100 percent, we measure a value of 284 cd/m². When the backlight is reduced to 0 percent, the brightness can be reduced to 42 cd/m². The range of regulation is accordingly high on the EV2333WH at 242 cd/m² and must be sufficient for any user and for almost any lighting conditions. Thanks to the outstanding black point, we measured a maximum contrast of as much as 7.000:1.

Brightness Manufacturer Measured

100 % 300 cd/m² 284 cd/m²
50 % n/a 177 cd/m²
44 % n/a 140 cd/m²
0 % n/a 42 cd/m²

Автор: e-mil   
Дата:   02-12-11 21:17

"Вече го видя."

Така и не го видях.
"Да излезе на принтера, така както го виждаш" и
"да намаля светенето на най-ниските стойности" са две съвсем различни неща. [smile]

Дата:   02-12-11 21:24

Снимка, която ти изглежда добре на подсветка 250 cd/m2, ще излезе тъмна на принтера ти.

Автор: asahi   
Дата:   03-12-11 00:14

Няма как да ти повярвам. Тези 250 кандели се сравняват с осветеността на помещението, Ако мониторът е в недоосветено помещение 250 кандели ще ти избодат очите.

Дата:   03-12-11 08:24

Автор: asahi
Дата: 03-12-11 00:14

Няма как да ти повярвам. Тези 250 кандели се сравняват с осветеността на помещението, Ако мониторът е в недоосветено помещение 250 кандели ще ти избодат очите.

Съгласен съм, че и осветеността на помещението е фактор. Все пак какви натройки предлагаш за работа с текст и за работа с фотообработващи програми ?

Автор: valen_tin   
Дата:   03-12-11 08:32

по-правилно е да питаш за настройките според помещението, осветлението, часа на деня. В книжките по ергономия (което явно ти е питането) пише, че яркостта на монитора трябва да се сменя много пъти през деня, така че да отговаря на осветеността около теб. Така очите се пазят най-много и най-малко се уморява човек.

Дата:   03-12-11 09:57

Да, мисля че картинката ми се изясни. Доста ми помогна stardriver на лични [smilie24]

Дата:   03-12-11 10:02

Т.е. контролиране на външната светлина (като яркост и цветова температура, премахване на директната светлина към монитора и от полезрението на очите), съвпадане на яркостта на монитора с яркостта на околната светлина, която най-добре да е мека (дифузна)около 6500К. Кратки почивки на 30-40 мин работа

Автор: hristomar   
Дата:   03-12-11 21:05

Имаш и от мен ЛС. Имай предвид, че намаляването на яркостта на монитора /LCD/ довежда до трептене, което не зависи от честотата на опресняване, а от качеството на посветката и нейното упраление. Колкото по некачествена е подсветката и управлението й, толкова при по-висока стойност на яркостта се забелязва трептене. А лошото цветопредаване не товари толкова зрението, колкото трептенето. Забелязва се с периферното зрение или чрез демонстрация на стробо ефект. Виж тук: http://www.youtube.coм/watch?feature=player_embedded&v=BogPfvzTTPc#!
Разбира се както са писали по-горе значение има и осветлението в помещението като температура и яркост.

Публикацията е редактирана (03-12-11 21:07)

Дата:   03-12-11 22:47

Много благодаря hristomar и аз ти писах на лични. Ще обърна внимание на това. Наистина не бях чувал за този проблем. Линка нещо не ми зарежда.

Дата:   03-12-11 22:53

Добрем, ако трябва да се спра на нов модел засега мисля, че този ми е фаворит:

Eizo EV2333WH-BK

ревюто:

Eizo EV2333WH-BK в prad.de

Автор: hristomar   
Дата:   04-12-11 20:29

Ето го пак линка:

http://www.youtube.com/watch?v=BogPfvzTTPc&feature=player_embedded

Автор: didesignbg   
Дата:   04-12-11 21:19

как табелката ейзо качва цената на монитора двойно,а?

Автор: photostoykov   
Дата:   04-12-11 23:17

Оха-а-а-а, рибета да искаш!
Всичко под SX серията е даване пари на вятъра...
EIZO e марка за професионални монитори, любителите - вън!

Публикацията е редактирана (04-12-11 23:17)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »