Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Петък е, та да попитам...до колко волта е безопасно за апарата?
Автор: aldygreen   
Дата:   09-12-11 01:50

В повечето DSLR захранващата батерия е с напрежение 7.4 V, поне така пише на корпуса. С какво напрежение трябва да захраня DSLR от външен стабилизиран токоизточник? Със 7.4 V или с по-високо? Допустимо ли е да бъде подадено работно напрежение към апарата 9 V?
Задавам този въпрос, защото става въпрос за Canon DSLR. За Nikon AC адаптерите са 9 V/4500 mA или нещо подобно. Само че Ni_кон не е Ca_нон...
[smile] [beer] [beer] [shtrak]

Re: Петък е, та да попитам...
Автор: jrr   
Дата:   09-12-11 06:26

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
Автор: BPAHKOB   
Дата:   09-12-11 08:58

До 9V нямаш проблем.. гледай само да нее някой китайски буклук, че там нещата не са стабилизирани изобщо... и без товар напрежението стига че и подминава 12V, докато ампераж почти няма...
Автор: iasen2   
Дата:   09-12-11 11:55

ще ти трябва много мощен източник с много къси кабели на ниското напрежение
моя е фуджи и е на 5волта и поне 2-4 ампера при снимки
използвам захранване от компютър .
кабелите са не по дълги от 10сми много дебели.

ако апарата ти не е предназначен за външен източник(няма изведен жак), по добре не пробвай
Дата:   09-12-11 12:30

Всъщност въпросът ми е до колко волта е безопасно за апарата. Колко е максимално допустимото напрежение? Някъде пише ли го?

Иначе всички литиево йонни батерии с две клетки имат почти еднакво напрежение. На корпусите им пише 7.4 V или 7.2 V, ама измерено на клемите на батерията е 8.1 V. Ако подам на апарата 8.0 V индикаторът показва вече полуразредена батерия. В момента си захранвам апарата с 8.15 V и индикаторът показва напълно заредена батерия. Само че не ми се иска да ползвам големия стабилизиран регулируем блок, а да го сменя с нещо малко по размери. Най-близкото стандартно напрежение е 9 V. Максималният пиков ток, който консумира апаратът, е около 1.6 A, в режим Live View и спокойно състояние е 0.5 A. Максимален ток на блокчето 2.5 - 3 A ще е достатъчен.
А Никон директно си използват 9 волта външно захранване...
Ама нали те са по-добрата фирма...[smilie18] [smilie18]

Публикацията е редактирана (09-12-11 12:34)
Дата:   09-12-11 12:41

ми пробвай
най много да си изгориш апарата
[smilie5]
нали е петък , ден на майстора
вътре в апарата има поне наколко стабилизатора и кой ще издържи кой не ................
кой ти каза че тока при снимане е 1.6 А
??????????????

уреда дето отчита едва ли е толкова бърз
а по принцип може да използваш интегрален стабилизатор 7809 , има допълнителна схема ,дето регулира напрежението и може да го заковеш на 8.1 волта . виж в нета как се свързва .......

и обезателно къси и дебели кабели
Дата:   09-12-11 13:09

>и обезателно къси и дебели кабели

Приказваш си ги напосоки.
Ето моите "къси и дебели" кабели - сечение 0.5 кв.мм., дължина 5 метра (2х2.5), съпротивление 0.044 ома, спад на напрежение 0.09 волта при ток 2 ампера. Капиш ли?
[beer]

Re: Петък е, та да попитам...до колко волта е безопасно за апарата?
Дата:   09-12-11 13:38

те проблемите ти тепърва започват ...........................................
като го направиш с обикновен адаптер ела да с епохвалиш

Публикацията е редактирана (09-12-11 13:40)
Автор: mihajlov2   
Дата:   09-12-11 13:40

Щом толкова ви се мери токът на камерата при снимане, решението е във веригата на захранващия кабел (примерно във веригата на плюсовия проводник) да се върже измерителен шунт - примерно 10 А/60 mV, а на изводите на шунта да се върже осцилоскоп. Ще си измерите и пиковата стойност на тока, а ще си имате и осцилограма на изменението на тока. Ако осцилоскопът е цифров, ще може да си запишете картинката и да си я прехвърлите и на компютър[smilie18]
Автор: bumbar   
Дата:   09-12-11 13:45

Литиево-йонната клетка е номинално 3,6-3,7 V ("празна"), зарежда се до около 4,25 V, демек 8,5 V със сигурност е безопасно. В техниката толерансът по подразбиране (ако не е указан изрично) е възприет на +/-5%, т.е. би трябвало фотото да понесе 9 V.

----
> а по принцип може да използваш интегрален стабилизатор 7809 , има допълнителна схема ,дето регулира напрежението и може да го заковеш на 8.1 волта . виж в нета как се свързва .......
----
Може по-ниския 78хх (май имаше за 7,5 V), подпрян с едно регулируемо стъпало, и всичко това да влезе в кутията на адаптера. Неудобството е, че всяко ТНТМ си иска време.

Колкото до сечението на кабелите - има си таблици, ама и без тях спокойно може да се отвори кутията на компютъра и да се видят колко дебели и колко дълги са - там на 5 V токовете са доста по-големи.
Автор: GenaDP   
Дата:   09-12-11 14:22

Всъщност въпросът ми е до колко волта е безопасно за апарата.

Вземаш регулируем източник на напрежение и почваш да подаваш напрежение към камерата на стъпки по .5V, докато изпуши. Последното напрежение преди да изгори е това, което търсиш. [cool]
Дата:   09-12-11 14:29

GenaDP

Защо ми спамиш темата?
Въпросът ми е ясен и не питам КАК да се определи, а КОЛКО е?
Ако беше направил експеримента и да дадеш отговора, разбирам...[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: GenaDP   
Дата:   09-12-11 14:31

Купи ми камера за експеримента, и ще ти дам искания отговор. [smilie18]
Автор: clipse   
Дата:   09-12-11 14:53

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
Автор: tantris   
Дата:   09-12-11 15:00

За 5Д2 си има специален аксесоар за захранване от мрежата. Май към 200 евро струваше.
Дата:   09-12-11 15:03

aldygreen
това , че те мързи да си направиш стабилизатор на 8 волта към същата тема ли е или ще пускаш друга тема "мързи ме ... дай да си изгоря хапарата " [smilie5]
Дата:   09-12-11 16:00

моя пък е за 20лв :)
Автор: AlexHD   
Дата:   09-12-11 16:01

Две заредени li-ion клетки са 8.4в. Така, че това напрежение е подходящо или по-малко. За по-високо няма смисъл.
А за да го постигнеш си купуваш един adjustable DC-DC converter и го нагласяш на желаното напрежение. За косумирания ток не мога да кажа.
Дата:   09-12-11 18:06

clipse
Всъщност интересните максимални напрежения са две - едното е на пробив на елементите на апарата и всъщност ми е най-интересно. При евентуален пробив в регулиращия транзистор напрежението на изхода може да надхвърли 13-14 волта. Ако няма напреженова защита, може да стане лошо.
И другото е максималното напрежение, при което апаратът може продължително да работи, без да се получи топлинно претоварване на някой от елементите на апарата.
Ясно е, че 9 волта едва ли представлява някаква опасност, след като Никон спокойно си предлагат AC блокове за 9 волта за техните апарати.

AlexHD
Има много добри предложения на стандартни импулсни захранвания за 9V/3-4A, направени като хората. Ако много ме е "шубе", най-простото решение е един диод за 5-10 ампера, той ще свали с 0.7 волта до 8.3 волта.

iasen2
Това, че темата е пусната в петък не значи, че оспамването й е задължително. Нямаш нито едно полезно включване, на всичкото отгоре си позволяваш обидни квалификации.
Моля, не ми оспамвай повече темата.[smilie18]
[beer] [shtrak]

Публикацията е редактирана (09-12-11 18:49)
Дата:   09-12-11 18:52

Дата:   09-12-11 20:03

Ако бях наясно, нямаше да питам. Но може би отговорът може да се получи само от производителя - Canon. А от отговора зависи дали трябва да има или не защита от пренапрежение и на каква стойност трябва да сработва.
[shtrak]
Дата:   09-12-11 22:19

Дата:   09-12-11 23:05

Моето зарядно е LC E5E за 8.4V/0.7A и явно няма да стане, но имам един много читав захранващ блок за лаптоп на Asus 12V/3A, мога да му добавя една "кутийка" за смъкване на напрежението и една напреженова защита, да съм спокоен за апарата. Щото човек като работи студийно, в режим Live View батерията едва издържа една сесия и малко отгоре. Аз работя с външно захранване от 2-3 седмици и съм много доволен. Както писах по-горе обаче, сега използваното захранване е голямо и тежко.
За мене беше полезно да пусна темата, щото самият аз си доизясних изискванията.

[beer][beer][beer][shtrak]

Публикацията е редактирана (09-12-11 23:09)
Автор: photostoykov   
Дата:   09-12-11 23:45

36V, 0,1A това е безопасният ток, който не предизвиква драстични съкращения на мускулите, включвайки и сърдечния!
Ми т'ва е. Що, друго важно ли е?
И хаапатите го издържат! (Майтап бе, Уили...[smile] )
Дата:   09-12-11 23:55

photostoykov
По-малко трябва да се пие...[smilie18]

[beer]
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.