Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Въпрос за ръчнофокусните обективи
Автор: aldygreen   
Дата:   12-08-11 02:06

Има ли някаква възможност ръчнофокусен обектив да е причина за Front или Back фокус?
Според моите схващания, Front или Back фокус може да има само по причина на камерата - фокусираща система, ако има чип за потвърждение, или неточно установен фокусиращ екран.
Някакви други идеи?
[beer]
 Re: Въпрос за ръчнофокусните обективи
Автор: Grandpa   
Дата:   12-08-11 02:28

Автовокусен обектив също може да е причина за front/back фокус. Тялото например е вече взело решение, че ако обективът иде на ... фокусът ще е на място. Казва на обектива да иде там, но обективът не отива точно там (и той машинка) и ето ти front/back фокус.
Дата:   12-08-11 02:56

Говорим за ръчнофокусни обективи, моля.[smilie18] [smilie18] [smilie18]
Дата:   12-08-11 03:30

Дирекният отговор на въпросът ти е - да, възможно е.

Пример - стар ръчнофокусен обектив, през някое (умно или не) глухарче на цифров SLR и ползваш потвърждаване на фокуса.
Принципно в решението на тялото кога има фокус участват диафрагмата и фокусното разстояние на обектива. Критерият за фокус в любителския клас на Канон например (поне преди няколко години) беше "някъде в DOF". Докато за про-телата беше "някъде в 1/3 DOF".
DOF както ти е известно зависи от диафрагмата, фокусното разстояние на обектива
, разстоянието до обекта. Все неща, дето старият ръчен обектив не казва на тялото. Някои от глухарчетата с чип могат да се програмират за какъв обектив да "лъжат", други - не.
Автор: asenr   
Дата:   12-08-11 09:06

Ако имаш вградена корекция на диоптъра във визьора и си я бутнал без да искаш, също ще ти бяга фокуса. Просто се интересуваш или имаш конкретен проблем?
Автор: shtukov   
Дата:   12-08-11 09:12

Ако имаш и ползваш lifeview, няма да имаш проблем.
Дата:   12-08-11 13:42

<Ако имаш вградена корекция на диоптъра във визьора и си я бутнал без да искаш, също ще ти бяга фокуса.>

asenr,
Това е вярно само, ако нямаш фокусен екран, просто липсва...[smilie5]
Фокусният екран може да е матов, с микропризми и разни други хитри измишльотини, тъкмо за да се избегне този ефект на субективност в преценката за точния фокус.
Нямам проблем, ами си изяснявам доколко си струва да се вземе преходник М42>EOS с EMF чип или с просто глухарче.

Grandpa,
Нещата пак отиват към апаратната част, а не към самия обектив. Но ако се ползва глухарче с EMF чип, то няма да е за корекция на грешка, а за прецизиране на фокусирането в DOF.

[shtrak]
Автор: guesswho   
Дата:   12-08-11 13:54

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
Дата:   12-08-11 21:28

aldygreen написа:

>
> Grandpa,
> Нещата пак отиват към апаратната
> част, а не към самия обектив. Но ако
> се ползва глухарче с EMF чип, то няма
> да е за корекция на грешка, а за
> прецизиране на фокусирането в DOF.
>
> [shtrak]

Не знам къде отиват пак нещата.
Снимаш си с автофокусен обектив - няма проблем. Слагаш стар М42, глухарчето ти вика, че си на фокус, а на снимката фокуса по-натам.
Въпросът ти беше
Има ли някаква възможност ръчнофокусен обектив да е причина за Front или Back фокус?

На така поставеният въпрос, отговорът е - да.
Ако въпросът ти е по-конкретен, тогава отговорът може и да е друг.

м/у другото - И глухарчетата с чип са различни. Едни лъжат тялото, че са 50/1.8, други могат да се програмират.

Всъщност фронт/бак фокуса ще ти е последният проблем с ръчните...

Дата:   13-08-11 00:09

Granpa,

Ето това всъщност отговаря на моя неявно необявен въпрос:

"Принципно в решението на тялото кога има фокус участват диафрагмата и фокусното разстояние на обектива. Критерият за фокус в любителския клас на Канон например (поне преди няколко години) беше "някъде в DOF". Докато за про-телата беше "някъде в 1/3 DOF"."

Ако ръчнофокусният обектив е много различен от 50/1.4, например 135/2.8, си струва да се ползва глухарче с EMF чип и да се програмира за действителните данни на обектива. Тогава потвърждението на фокуса ще е по-точно.
Ама според мене, единствено експериментът може да потвърди вярно ли е това или не. Както за повечето работи...

[beer] [beer] [beer] [shtrak]
Автор: Onakava   
Дата:   13-08-11 00:27

И аз имам подобен проблем, ама не съвсем [smilie8]

Значи, на моя Д40 като му сложа Никона 50/1.4, ми се налага да фокусирам ръчно...че съм леко кьорава едно на ръка, ама чак пък толкоз...на 20 снимки 15 брак, примерно. И не е отворената бленда причина да ми бяга фокуса – и на много затворена ми го прави, и като фокусирам на безкрайност, пак така.
С други обективи (с вграден мотор), като мина на ръчен фокус го нямам този проблем.

Има ли някакво логично обяснение?
Автор: kapitancho   
Дата:   13-08-11 01:43

Отговорът на въпроса ти се крие в две неща. Първо, когато обективът е по-светъл от ф/2.5 (или друга стойност, зависеща от тялото), електронната система за потвърждение на фокуса и визьорът на практика "виждат" само част от идващата светлина и дори нещо да е в рамките ДОФ-а за ф/2.5, то за съответната максимална бленда на обектива, то може да е извън ДОФ-а, който е по-плитък. Към горното идва и утежняващ фактор - изместването на фокуса (focus shift). Оказва се, че то има голямо влияние и саботира сериозно правилното фокусиране.

Например, преди време с Д80 и Хелиос 58/2 направо избеснявах, че уж имам потвърждение на фокуса, а после на снимките той бягаше по-назад. Сега когато имам LiveView, мога да си позволя да го включа и да фокусирам перфектно, с цената евентуално влошаване в кадрирането. И без LiveView става, но трябва човек да опознае добре обектива и да знае как да компенсира горните недостатъци.
Автор: klez   
Дата:   13-08-11 04:17

Аз след дълги мъки с тея глухарчета накрая си взех обикновен преходник без потвърждение (с хелиос обектив) и снимките на фокус от 20-30% се дигнаха до 60-70% :)

Струва ми се, че най добрият вариант за ръчнофокусни е фокусен екран подходящ... ама те читавите струват колкото апарата ми, а си имат и кусури
Автор: georgioiv   
Дата:   13-08-11 09:29

най-добрият вариант за ръчно фокусни е едно Сони некс..:)) Фокусира с механични стъкла - приказка... виждаш си целия ДОФ нарисуван на екрана и можеш да го разхождаш из кадъра както ти е кеф... Лошото е, че Канона така и седи в раницата вече, защото фокусирането с него с механични обективи с и без глухарче, отнесено към фокусирането с Некс-а е мъчение и голям процент брак...:)
Иначе, сериозно - ДСЛР с АФ обективи и обективи над 135мм, а второ малко и безогледално тяло за всеки ден - с механични - до 135мм. (над 135 седи като капачка на обектива). Това е комбинацията, която ще се среща доста често при любителите... Като ДСЛР съвсем не е задължителен, ако фокусните разстояния над 100 мм не ни вълнуват....
Дата:   13-08-11 09:47

gorbi,
Некс е чудесна малка машинка, но какво правим при ярко слънце и отблясъци по екрана?
Автор: georgioiv   
Дата:   13-08-11 12:15

аз лично не съм имал затруднения при ярко слънце и отблясъци... може защото моя екран го ползвам без протектор и малко се е надрал, та не отблясква толкова...:))))))))

А сериозно - има сенници продават, ако е толкова силна драмата, пък и знаем че съвсем абсолютно пълно щастие няма... [smilie3] Пропуснатият в силно слънце кадър не на фокус е проблем за професионалиста, защото е изпуснал парички... Но той, професионалиста, си ползва професионалното тяло с професионалните скъпи обективи и не му дреме за нашите чуденки... [smilie3]
Автор: petkova70   
Дата:   13-08-11 15:55

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
Автор: nikrr   
Дата:   13-08-11 22:16

И при мен е така (имам back focus) и при това не става дума за обектив с глухарче - съвсем ръчно е всичко. Започвам да си мисля че окото+мозъка се объркват след неколкократно въртене на фокуса напред-назад.
Имам по-малко брак когато снимам от първото завъртане на фокуса. [shtrak]
Дата:   13-08-11 22:43

http://diglloyd.com/articles/Focus/FocusShift.html
Хайде прочетете.
Автор: nikrr   
Дата:   13-08-11 23:56

kapitancho - това важи за АФ обективи - темата е за ръчнофокусни а при тях обикновенно фокусирам на блендата на която снимам - тоест нямам focus shift

Автор: hotsnail   
Дата:   14-08-11 00:26

Купи си некс и спи спокойно.

Фокуса с всякакви обективи е перфектно точен. [smilie18] [smilie18]

Понякога не е много бърз [smilie18]

ДСЛР-а не е правен за ръчни обективи.

Самсуняците, Паналайките и Олимпусците също имат разни хитринки за МФ. Канона е порсто най-неподходящия фотоапарат за 2011-а и позлване на ръчни обективи.

Друг вариант Сложи му един хубав АФ обектив.

Публикацията е редактирана (14-08-11 00:27)
Дата:   14-08-11 04:40

Nikrr, важи си и за ръчнофокусни като стой та гледай!!! Както се изясни, единствената гаранция за точност идва при фокус чрез live view.
Дата:   19-08-11 00:33

Някакви препоръки? Струва ли си да се взима EMF глухар или просто трябва да се разчита на добър фокусен екран и остро зрение? Щото последното взе да се разболява от кофти болести и остава да разчитам на по-обективни неща.
[beer] [beer] [beer] [shtrak]

Публикацията е редактирана (19-08-11 00:44)
Автор: ipolit   
Дата:   19-08-11 17:18

Аз си бях взел едно матово стъкло с клин и като го монтирах съм обърнал едни пластинки зад него вместо пред него и даваше отклонение, щото си гледах клинчето, а не изображението. Но ако си гледаш това, което фокусираш, не виждам как може да има разминаване.
Като цяло, вяра на допълнително монтирани призми, глухарчета, клинчета не може да се има докато не се увери човек, че са точни.
Автор: ludiakolio   
Дата:   19-08-11 19:40

Картинката на фокус се отразява чрез огледалцето в фокусния екран и се дублира образа за да потвърди образите ,че са на фокус,контрастните линии помагат на машинката и затова фокуса е по-лесен на по-добра светлина.Фокусния екран е разделен на две и когато съвпаднат половинките - фокус.Това беше скоро публикувано тук във форума мисля,някой беше пуснал една много добра статийка.Ако не чакаш потвърждение от камерата си вземи увеличител и доста се постарай,в противен случай пробвай менюто за настройки на фокуса,но според мен трябва да го направи някой със статив и подходяща позиция и мерител за разстояние.Успех от мен,но не се съмнявай в обектива,а по-скоро в тялото и потвърждението на процесорчето.Все пак като са ги мислели първите камерки всичко е опирало до визьора,а тоест да това какво казва огледалцето.[shtrak]
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна

Тази тема е затворена