Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна
 От кого сте склонни да приемате критика?
Автор: MargeryK   
Дата:   09-09-11 21:41

...като започнете да работите за Getty Images, тогава с удоволствие ще приема критиката Ви

Няма значение кой съм цитирала, темата и без това е затворена. Просто коментарът ме провокира да попитам форумниците
От какви хора приемате критика?
Като цяло въпросът се отнася не само за фотография, той е валиден за всички визуални изкуства(и не само). Питам най-вече от художествена гледна точка.
Когато правите това, което си правите, за кого е то - за други професионалисти(или любители), за широката публика, за всеки, на който повлияе работата ви, единствено за вас си?
Ако обикновен човек(тоест не се занимава по никакъв начин с това) не хареса работата ви казвате ли си, че това е така защото той нищо не разбира от фотография?
Забелязвам и че често хората се нападат и с това "я си погледни какви бози правиш ти, пък седнал да ми критикува моите", съответно смятате ли, че мнението на човека не струва само защото според вас той самият не се е справил по-добре?
Абе като цяло питам кога критиката е добре дошла при вас и изобщо носите ли на такава от когото и да е?
[beer]
Ако дискусията вземе че потръгне, нека да запазим добрия тон!
 Re: От кого сте склонни да приемате критика?
Автор: next_time   
Дата:   09-09-11 22:11

Мисля че в критиката трябва да се има предвид правилото "обущарю не по-високо от обувките".

Това разбира се се отнася и за приемащите критика.
Автор: J0R0   
Дата:   09-09-11 22:21

От хората чиито работи харесвам. С които имам в някаква степен общи възгледи и сходна ценностна ситема.

За да има смислена критика, трябва да има някакво сходство във възгледите и културите. Не можеш да критикуваш култура, която ти е чужда.

Иначе все ще се получава, както моята баба, която цял живот е беше слушала народна музика, да се изказва за творчеството на рок групите.
Автор: hotsnail   
Дата:   09-09-11 22:45

Според мене въпрос на култура. това дето и Некста е писал.

От културен човек критика лесно се приема и се дава.

С диване диалог не става
Дата:   09-09-11 22:47

JORO, донякъде съм съгласна с теб и примерът, който даде е подходящ. Наистина да се критикува нещо, за което човек не знае нищо е... може да се каже...тесногръдо, според мен. Само че, каква трябва да е нашата реакция в случай, че получим такива отзиви? Забелязала съм, че някои хора просто отвръщат с нападки, аз бих предпочела да представя гледната си точка, току-виж човекът вземе, че се вслуша (естествено, ако изобщо има желание да проведем диалог).
От друга страна не съм съвсем съгласна, тъй като смятам, че човек трябва да търси грешката първо в себе си(може да не се е изразил по най-добрия начин), после да мисли, дали проблемът не е в другите. Затова смятам, че е хубаво и да се вслушваме в такива мнения. Иначе народа са убеждава, че хората, занимаващи се с подобен род дейности са затворен вид общество за "разбирачи" и външно мнение не се допуска.

Автор: Alex-dan   
Дата:   09-09-11 22:56

Абе не знам, ама съм забелязал нещо много странно. Има хора, които са образец за критика, къде градивна, къде субективна, даже на моменти търсят под вола теле... Почва се, първо еди си какво, второ еди си какво, трето, петнайсто това косъмче там... И накрая им отваряш профила или им виждаш качените снимки и...... хмммм 85% по тия критерии които критикуват не трябва да са там, даже направо се чудя как качват или показват снимки... Ей това ми е странно :) А иначе ги уважавам и знам, че не го правят да се заяждат или нещо... Явно всеки си харесва гарджето :)) Имам 2-3 такива познати и винаги ми е интересно да им показвам кадри, понеже има дребни неща, които убягват. Като снимам някоя позната и съм и свикнал, често пропускам нещо и после някой ако го спомене, дори и една крива сянка да е по лицето и се пляскам по челото, хаха Винаги си трябва критика, за мен номер 1 тук е Roland [thankyou] [beer] Едно голямо Благодаря за активността му в сайта! Често пускам нещо, после виждам дефекта, ама не ми се търка снимката и той веднага го е забелязал [smilie5] [beer]

А иначе това изречение в началото на темата е толкова абсурдно, особено в контекста на мястото, от което е взето, че.... Какво да го коментира човек...

Публикацията е редактирана (09-09-11 23:00)
Автор: Miro__Slav   
Дата:   09-09-11 23:03

На 0:45 сек. се ражда твореца на 1:45 се ражда критик [smilie21]
Автор: vaskoni   
Дата:   09-09-11 23:07

'Автор: J0R0
Дата: 09-09-11 22:21

От хората чиито работи харесвам. С които имам в някаква степен общи възгледи и сходна ценностна ситема.
За да има смислена критика, трябва да има някакво сходство във възгледите и културите. Не можеш да критикуваш култура, която ти е чужда.
Иначе все ще се получава, както моята баба, която цял живот е беше слушала народна музика, да се изказва за творчеството на рок групите. "

Казано много точно! [smilie24]
Автор: Miro__Slav   
Дата:   09-09-11 23:16

Подкрепям казаното![smilie24]
Автор: Lalinda   
Дата:   09-09-11 23:17

Веднъж чух една музикална критичка да казва, че критиката е ЧАСТ ОТ ТВОРБАТА.

Това ми хареса.

Случвало ми се е да попадна на изключително интересни коментари към мои кадри, но пък авторите им просто не се занимаваха с фотография.

Напомнянето за обущаря, който уж не бива да съди за нещо друго освен за обувките е изключително неадекватно.

По тази логика би следвало да считаме, че човек, който не прави сирене, не би могъл да хареса сирене, разбира се!

Замислете се над това и ще ви стане тъпо, пък и... умеете ли да правите сирене, което със сигурност е по-лесно от това да се прави фотография...

Роланд е пич, ама не смее да критикува, а само коментира тъкмо моите кадри, но ми разрешава да коментирам неговите... и то не защото веднъж го срещнах на улицата и го познах!
Просто е възпитан човек, но не снима прозорци. Няма лошо, всеки с маниите си.

Хора от голямото доброутро обикновено ме блокират за коментари, но от това доброутрото не става по-добро...
[smilie3]

И аз като мара обаче смятам, че моделът е неотделима част от творбата и си позволявам да критикувам недостатъците му.

Много от девойките, които се показват тук, просто не стават за целите, които цели, ъъъ, показването им.

Може да се добави към указанията за новопостъпилите автори...

Представяне като термин малко ме втриса и шокира, тъй като обикновено в религиозната и погребална терминология новопредставил се е починалият... Нека бъде нещо друго.

Ще изровя от архивите си един коментар, който наистина ме очарова и пожелах да се запозная с автора му...
Автор: GOSPODIN   
Дата:   09-09-11 23:19

В изкуството, където няма килограм, метър, секунда, как точно се разбира кой е обущар и кой лорд?

Понеже темата е пусната с пример от Форума, отговора е доста по-сложен.

Мнозина известни и титолувани автори, къде от възраст, къде от параноя или от наличие на повече пари обуславящи притежание на джипове и скъпа техника се мислят за недосегаеми и хвърлят огън и жупел по всеки дръзнал да отправи , забележете творческа критика, а не обвинение за марката плазма или смартфон.

Тази псевдоинтелигенция е проблем за цялата държава, защото се извисяват в култ разни случайни държанки и техните мутри издигнали се до водещи в ТВ или даже политици, случайни аматьори добили правото да редят изложби в центъра на София промоцирани от знайни и незнайни спонсори.
В нета има интерсни разсъждения по темата - Българофобията – нелечима болест на псевдоинтелигенцията.
Автор: simbon4o   
Дата:   09-09-11 23:53

От човек който може повече от мен или поне колкото! Също така се дразня като коментарите са от ей така... да се каже нещо.
Автор: sirkhann   
Дата:   10-09-11 00:41

От всеки, стига да носи полезност [smilie24]
Автор: n1x0n   
Дата:   10-09-11 00:42

смятате ли, че мнението на човека не струва само защото според вас той самият не се е справил по-добре?

По-скоро бих приел критика от човек, който не е направил един кадър в живота си, отколкото от некадърен фотограф. Едно е да те критикува зрител - друго е да те критикува колега. Две различни категории са.

По тази логика би следвало да считаме, че човек, който не прави сирене, не би могъл да хареса сирене, разбира се!

А би ли отишла да дадеш акъл на мандраджията каква точно закваска да сложи следващият път? [smilie5]
Защото ние всъщност за това говорим.

Мен не ме дразни когато Иванчо каже на Петърчо, "копеле, ми не ме кефи тази снимка!", а когато почне да му дава акъл за светлина, композиция и т.н. на фона на собствената си тотална неграмотност по въпроса.

Простият факт е, че хората, които най-вече би трябвало да си траят и да се учат - най-много напират да критикуват и беснеят страшно, когато някой им посегне на това "право".
Автор: тьма   
Дата:   10-09-11 00:42

От всекиго, стига да е добронамерена. За обущаря и обувките е много примитивно казано, важно е какво мисли този, който носи обувките - тоест много е важно как вижда моята снимка този, заради когото съм я показала - ако не искам хора "всякакви" да ми коментират снимките, просто не ги показвам във форум, а си правя изложба и каня само лицемери.[smile]

simbon4o
Дата: 09-09-11 23:53

От човек който може повече от мен

абсолютно не съм съгласна - винарят ще направи виното, аз не мога, но аз ще избера онова вино, което ми харесва, и той ще се съобрази с моя вкус, щом е решил да продава

Дата:   10-09-11 00:46

Пуснах снимка за критика - видях това, което са снимали най-върло критикувалите - но това не означава, че те нямат право да изкажат мнение и че аз няма да оценя това тяхно мнение.

Всички онези, които блокират, за мен са самовлюбени страхливци.

Дата:   10-09-11 00:52

Не говорим за това има ли право даден индивид да говори дадени неща. Човек като качи кадър на публично място - всеки може да си плямпа за него колкото си иска.

Въпросът е, дали ти тази критика я ПРИЕМАШ или ОТХВЪРЛЯШ.
Дата:   10-09-11 00:55

Тогава въпросът е неправилно зададен - не от кого приемаш, а каква критика приемаш[smile]

Дата:   10-09-11 00:57

Много правилно е зададен, критиката се прави от хора и техният ценз определя каква е тя.
Дата:   10-09-11 00:58

Автор: Alex-dan
Дата: 09-09-11 22:56

Почва се, първо еди си какво, второ еди си какво, трето, петнайсто това косъмче там... И накрая им отваряш профила или им виждаш качените снимки и...... хмммм 85% по тия критерии които критикуват не трябва да са там

Точно затова попитах, тъй като на мен самата ми е много по-лесно да забелязвам чуждите грешки. Нещата, които съм склонна да критикувам, признавам че ги има и по моите творби явно поради липса на достатъчно самонаблюдение. Предполагам, че е така с повечето хора, затова лично аз приемам критиката и на хора, които не са ми направили добро впечатление с творбите си.

Lalinda, мисълта наистина е интересна и според мен вярна. А иначе за обущаря, не знам дали точно това е имал предвид next_time, но погледнато така, съм напълно съгласна с теб.

Автор: GOSPODIN
Дата: 09-09-11 23:19

В изкуството, където няма килограм, метър, секунда, как точно се разбира кой е обущар и кой лорд?

Не се разбира, според мен. Всичко е въпрос на гледна точка, а като е замесено творчество всичко става прекалено субективно.

Пуснах цитат като начало, за да покажа какво ме провокира да пусна темата, обаче на подобни коментари попадам всеки ден, не е просто единичен случай. И се чудя защо трябва да е така, да гледаме веднага на другия кусурите, вместо да приемем един различен поглед над нещата? Това, че някой си е направил трудът да изкаже реалното си мнение за моя творба само ме радва, това значи че съм направила все пак някакво впечатление. [smile]
Дата:   10-09-11 01:05

И се чудя защо трябва да е така, да гледаме веднага на другия кусурите, вместо да приемем един различен поглед над нещата?

Защото ако имаш и минимално желание да се издигнеш над някакво посредствено ниво - е просто задължително да имаш някакви критерии по отношение на това чия критика да приемаш и чия да игнорираш. Не можеш да слушаш всеки и да прогресираш.
Автор: vgramatikov   
Дата:   10-09-11 01:05

Критика?

Да го Дух*т критиците. [smilie7]

"Изкуството започва от там ,където спира да ти пука за мнението на останалите."

И по-сериозно....

От хора които имат опит в съответния жанр и са постигнали нещо свое в него.
Когато критиката е синтезирана и е насочена към определено нещо във кадъра.
Светлина,композиция,излъчване,цвят,идея,изпълнение на идеят,дефект и така нататък.

Аз лично вече не критикувам. В България критиката действа диструктивно и много рядко градивно.

Пък и аз за сега се занимавам само по сериозно с уайлдлайф там от критика рядко се налага.Защото недостатъците често са очевадни и за самите автори с достатъчно чувство за себеоценка.
От горе на това аз не качвам само добрите ми кадри ,а всичко което "става".
Тоест няма смисал да се критикува някой ,които няма претенции към себе си.

Може би като започна да се взимам по насериозно ще почне да ми пука повече за критиката.

Публикацията е редактирана (10-09-11 01:06)
Автор: Найден-Стоянов   
Дата:   10-09-11 02:13

Аз приемам критики от Патило а не от старило по принцип....Тук в сайта приемам критики от "Мара" [smilie24]
Автор: jino   
Дата:   10-09-11 07:07

Мен пък досега никой тук не ме е критикувал и ми е чуждо това чуство .[smile] [smilie5]
Автор: jino   
Дата:   10-09-11 07:18

Всъщност стремя се да не изпадам в крайности и критикувам само тогава когато съм сигурен в своята гледна точка.Рядко отварям галерии освен Портрет защото по мое мнение там няма какво да кажа ,пък и не проявявам кой знае какъв интерес.Нищо не разбирам от техника на снимане и поради тази причина не давам такива съвети пък и не обръщам много много внимание на такива към мен.
Бих приел критика от автор със изявена творческа насоченост без значение какъв му е рейтинга във форума.
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна

Тази тема е затворена