Автор: bluebird81
Дата: 14-08-11 19:26
Отскоро притежавам тяло Nikon D90 и обектив AF-S Nikkor 18-55/3.5-5.6 G VR. Много съм доволен от ергономията на тялото и от ниските нива на шум при високо ISO, също и от оптичните качества на обектива след корекция на аберациите и изкривяванията с вградения профил в Lightroom. Обаче има един проблем. Направи ми впечатление, че при ръчно зададени скорост, ISO и бленда 5,6, при 18 мм снимките излизат по-светли, отколкото при 55 мм. На обектива е сложен сенник Phottix HB-45 и UV-филтър HOYA, aко това има значение. В началото си мислех, че си въобразявам, обаче от почти 500 снимки при горе-долу еднакви светлинни условия при еднакви параметри на ISO, скорост и бленда 5,6 в дългия край на обектива снимките са определено малко по-тъмни. Дали е възможно при 55 мм въпреки, че показва бленда 5,6 реално да е малко по-затворена, просто не мога да си го обясня, някакви идеи ? Ако снимам на бленда 6,3 и ръчно зададени скорост и ISO при 18 мм и при 55 мм еднакво ли ще са експонирани снимките ? Това ми е важно, защото снимам много и после ми е по-лесно да обработвам групово в Lightroom много снимки, които са еднакво експонирани, отколкото да си играя да правя корекции на експонацията на снимките една по една.
|
|