Автор: Батко
Дата: 07-07-11 10:10
Тук там бях чел, че при увеличен кроп от 300/400mm обектив се получава по-качествена снимка от 500/800mm обектив. Реших да направя този тест да видя какво ще се получи. Първо направих теста с увеличаване на кроп от 300mm обектив до размерите на снимка от огледалния, но страницата стана над 50MB, така че направих обратното - кроп от 300mm без увеличение и ресайз на снимката от огледалния до размерите на кропа ( Bicubic -smooth gradients ).

http://photo-zona.net/images/user64321/album25795/large/1310020869_pwio9771_svsc.jpg
Ето го и ТЕСТА.
Накратко според мен: по контраст огледалните не могат да се мерят с нормалните, а постигането на добър фокус не е лесно заради тесния dof, тъмната картинка във визьора от бленда f8 и многото милиметри от които кадрирането също е малко трудно заради трептенето ( без статив ). Когато се снима, дори в най-слънчево време ISO-то трябва да се вдигне, за да не се размаже кадъра ( предимно снимам от ръка ). Аз получавам добри резултати от ISO800 нагоре. Иначе смятам, че с добър статив ( а не като моя - тип сапунерски ) могат да се снимат качествени снимки, освен това хроматични и сферични аберации - няма. Относно теста, смятам че при поставените изисквания огледалният изкарва повече детайл, въпреки идеалната за обикновения бленда f8.
|
|