Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
 За Фотография с допълнение Фотошоп или...????
Автор: pumona   
Дата:   03-08-11 22:13

Здравейте,

Не смея да твърде, че съм велик фотограф, но смея да споделя, че имам много познания във Фотошоп. Случвало ми се е да пожелая регистрация в сайтове, като този тук, а също така съм се и регистрирала, но... истинската причина, за да не поддържам профилът си тук е въпросът: Истинска фотография ли е тази, която има наслагвани много ефекти, снимки, като бекграунди, разрязвания от една снимка и допълнения от друга, и още много, много, безкрайно много ретуш?!?!?
Ще се радвам да прочета мнения по въпроса!

Отговори на това съобщение
 Re: За Фотография с допълнение Фотошоп или...????
Автор: gbrain   
Дата:   03-08-11 22:16

Някакво изкуство си е

Автор: sd   
Дата:   03-08-11 22:17

Категорично не! В една друга тема не помня кой колега беше определил тези "наслагвани много ефекти, снимки, като бекграунди, разрязвания от една снимка и допълнения от друга, и още много, много, безкрайно много ретуш" като мишкография!

Много хубаво определение според мен!

Публикацията е редактирана (03-08-11 22:17)

Автор: pumona   
Дата:   03-08-11 22:24

Смятам, че липсата на реализъм във фотографията, е нужно да бъдат подредени в отделна част на сайта. Бих нарекла тази графа - приказка!
Иначе и аз мога да споделя думичката - мишкография.
Да видиш красотата в истинката същност, да съумееш да я извадиш като фотография и да си доволен от нея - това вече е фотография.
Другото е - някаква смесица, която не бих нарекла фотография, тъй като зная какви способности има Фотошоп, и какви приказни идеи съм реализирала с него.
Аз съм за графа - Мишкография! :))))))
А по-симпатично звучи - Ре графия!

Автор: petkova70   
Дата:   03-08-11 22:25

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: vikitovikito   
Дата:   03-08-11 22:26

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: scrap   
Дата:   03-08-11 22:27

pumona написа:

> Смятам, че липсата на реализъм във фотографията, е нужно да
> бъдат подредени в отделна част на сайта.

Такава секция има от години във форума ама кой да гледа.

Автор: petkova70   
Дата:   03-08-11 22:30

Автор: Vilian   
Дата:   03-08-11 22:32

pumona, можеш ли да покажеш нещо, което си харесваш много и е направено предимно с помощта на фотошоп ? Понеже каза, че си много силна и ми стана интересно. Чисто приятелски те питам [beer]

Автор: sirkhann   
Дата:   03-08-11 22:41

Най ме кефи да си извадя кадъра директно от конвертора и да не се занимавам повече.

Лошото е, че рядко успявам да заснема толкова технически добри кадри или пресъздаващи настроенито, което искам да пресъздават.

За мен балансът на нещата е да пипаш много и никога да не си личи [cool]

Автор: georgioiv   
Дата:   03-08-11 22:44

petkova70 [smilie24]

Обработващите програми са неделима част, степен, процес от съвременната фотография... Кой колкото може... Тези които добре го могат и имат талант и въображение - правят от снимката шедьовър, дават крила на фантазиите си, изразяват себе си в чудновати хрумвания и обработки.....
Тези които не го могат - /не издържам, ще го напиша/ - пишат теми по форумите колко е лошо когато снимките биват манипулирани чрез софтуер..... [shtrak]

Автор: sd   
Дата:   03-08-11 22:46

sirkhann: [smilie24]

petkova70: мишката е инструмент, като фотоапарата, котлона, брадвата и много други ...

Но изкуството ФОТОграфия се създава от светлината и майсторството на снимащия. Пробвай докато готвиш да оставиш фотоапарата си за два часа и после погледни резултата - няма да е по-различен от описаното от теб преди малко.

Публикацията е редактирана (03-08-11 22:46)

Автор: asahi   
Дата:   03-08-11 23:48

На някой не му е сверено календарчето.

Автор: antonigeorgiev   
Дата:   04-08-11 03:14

Пуритани защитаващи несъществуваща кауза.(като изключим фото-журнализма, въпреки че и от тамошните кадри доста не отговарят на изисванията)

Толкова дълъг смях, колкото е нужен тука, е предизвикателство за гласните струни!
[smilie7]

Я всички ФОТО-графи, да ходят веднага в гогол.ком и да приверят кой е Камил Силви и с какво се е занимавал, може и малко теория да се прибави доста остаряла при това - от зората на фотографията: само толкова казвам.

Публикацията е редактирана (04-08-11 03:19)

Автор: shtukov   
Дата:   04-08-11 07:44

..и сурово месо да ядем. Бал съм ги готвачите..
[cool]

Автор: mitku   
Дата:   04-08-11 07:46

Само за сведение на някои по-горе - около 7-8 години съм работил като професионален фотошопер [smilie5] , ПРЕДИ да започна да се занимавам с хобито фотография. Т.е. обработвал съм какви ли не силно посредствени опити за фотографии от някой си (както и доста наистина добри от добри фотографи, естествено) да изглеждат добре като се отпечатат. Та доста добре мога да работя с фотошоп. А с хобито фотография започнах да се занимавам след като смених професията... може би за да видя дали резонно съм обвинявал преди туй тези, които са ми давали слаб "материал" и са ми създавали толкоз излишна работа. Явно и заради туй толкоз високо ценя чистата фотография. [smilie3]

Но всеки си има вкус (казало кучето и се близнало под опашката). Аз не харесвам фотошопия - харесвам фотография. За мен хубава може да е само СНИМКА, на която не й личи НИКАКВА странична намеса. Но - всеки луд, с номера си. [smilie7]

Автор: shama   
Дата:   04-08-11 07:58

Всяка седмица някой пуска такава тема. Какво значи истинска фотография, Ансел Адамс е манипулирал фотографиите си с часове , това не е ли фотография тогава.

Като снимаш за кеф , снимай както си искаш , кой те спира. Ако снимаш комерсиално ...тогава свикни с мисълта, че фотошоп ще стане част от работата ти.

Автор: boni   
Дата:   04-08-11 08:10

Аз в тоя сайт виждам, че има категория експеримент, какъв е проблема?
Нещо да кажете за манипулациите във фотографията преди 100г? За ретушираните портрети на бабите си? За колажите и монтажите, за стотиците манипулации чрез ефектни филтри или в химическата лаборатирия?
Нещо да кажете за филма Кинг Конг отпреди 100г, а Междузвездни войни от 1978г с фотошоп ли е правен или там ефекти няма?[smilie18]
Манипулации не са разрешени само в документалното кино и фотография.
Манипулациите във фотографията съществуват, откакто съществува самата фотография и тези които знаеха как ги правеха същите и без фотошоп навремето.

Автор: strahildimitrov   
Дата:   04-08-11 08:21

Автор: petkova70
Дата: 03-08-11 22:25

Истинска селскопанска работа ли е оране, брануване с трактори, сеене с редосеялки, торене с разни химии, жънене с комбайни с дистанционно управление и то заради единия хляб.
Не естествено, единствената селскостопански работа е с мотиката и сърпа.

Знаеш ли какво искаш да кажеш или...?

Публикацията е редактирана (04-08-11 08:22)

Автор: mitku   
Дата:   04-08-11 08:24

Така е, Бони. Има си такъв раздел за експеримент. Както си има и научнофантастични филми (за които говориш), но си има и репортажни (и други видове) филми и обикновено не се разменят сцените в двата типа... иначе става безвкусно. Няма лошо да има ефекти в едните, всъщност - направо си е задължително... но е доста "тънка" частта с ефектите при другите. [smilie3]
Както и да е де, както казах - всеки си има вкус. [smilie7]

Автор: vaskoni   
Дата:   04-08-11 09:02

С фотощоп,без фотошоп...можещия си личи, бездарника също! Същото и със скъпата техника....може и кравите да си си заложил-по думите на известен съфорумец, да си си осигурил супер-дупер техника, но...ако си бездарник никой не може да ти помогне!
Та такива теми ще се появяват и за в бъдеще, винаги ще има хора които ритат против новото! Фотошоп е инструмент, запомнете го ...и всеки майстор има нужда от добър инструмент! какво ще направиш обаче с него е само в твоята глава...ако са ти леви ръцете се сърди на себе си!

Автор: boni   
Дата:   04-08-11 09:07

Ами аз не правя манипулации и обичам фотографията тип уловен момент.
В същото време уважавам хората, които пък обичат да развихрят фантазията си и да експериментират дали с фотошоп или по други начини.
Факт е, че много от вас няма да разберат ако има майсторска манипулация в една снимка. Факт е също, че много от вас решават, че има манипулация с фотошоп, дори и да няма.
Също така е факт, че повечето от нещата, които се правят сега с фотошоп, преди се правеха в химическата лаборатория, разликата е, че беше трудно и много малко бяха посветените.
Аз лично съм си играл много със сандвичи от негативи, огъване на хартии под увеличителя, маскиране,мазане с проявител на участъци от снимката, многократни експонации и т.н.

За дамите - спрете с тея гримове, фон дьо тенове, силикони и други пластики:)

Автор: vaskoni   
Дата:   04-08-11 09:17

boni [smilie24]

Автор: zarimale   
Дата:   04-08-11 09:29

Аз мисля че работата с Фотошоп си е изкуство, може да не е фотография, но си е изкуство. Разбира се не всеки който работи с шопа прави изкуство, както и не всеки с фотокамера или с четка не е артист.

А това за мишкографията направо е смехотворно... все едно да кажеш за Пикасо, че е четкограф!!![smilie23]

Публикацията е редактирана (04-08-11 09:30)

Автор: niks1973   
Дата:   04-08-11 09:57

Това е поредната тема от тоя тип. Няма да давам компетентно мнение защото не съм компетентен. Мога да кажа само едно - що не си гледате кефа и всеки да прави каквото му харесва. Какво сте седна ли да обсъждате неща, за които има толкова мнения колкото хора във форума.

Ааа, сетих се, петък наближава :)

P.S. И да не забравя - кои сте вие, че да слагате рамки и да определяте кое е изкуство и кое не или кое е фотография и кое не ???

първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »