Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 повреда на тялото на Nikon D90
Автор: novakova   
Дата:   25-05-11 14:42

Моля за съвет - тялото отказа да затваря блендата, независимо какъв обектив му поставя. Стана абсолютно внезапно и сега съм в шах.

Отговори на това съобщение
 Re: повреда на тялото на Nikon D90
Автор: didesignbg   
Дата:   25-05-11 14:44

Грешка някаква дава ли това тяло? Какви обективи слагаш, с пръстен за диафрагма, без? Като натиснеш репетитора на диафрагмата, по-модно наричан доф бутон, какво става?

Дата:   25-05-11 14:47

не разбирам от вътрешната механика, но този репетитор не се вдига след снимане. При откачане на обективите, от самосебе си се връща в правилното положение. След следващата снимка обаче - пак същото

Дата:   25-05-11 14:51

Тука нещо не се разбираме. Съмнявам се, че нещо от терминологията ти убягва, или на мен.
Защо смяташ, че диафрагмата не се затваря. Опиши малко по-подробно, какъв обектив слагаш, на какъв режим снимаш, каква снимка излиза и какво точно те притеснява.

Автор: mihajlov2   
Дата:   25-05-11 14:54

Имам усещането, че става дума за вдигане на огледалото, а не за диафрагма на обектив.

Дата:   25-05-11 14:57

първо да благодаря за вниманието и готовността да ми помогнете!
Значи ето как стоят нещата. Както си снимах, изведнъж след поредния кадър през визьора всичко се притъмни. Погледнах в обектива - тогава беше твърд 35 mm Nikon - и видях, че не е отворена блендата му. Когато го смъкнах от тялото и го поставих отново, блендата беше отворена, но след кадър - пак се затвори и не се върна. Смених обектива с друг, но си повтори ситуацията.
Проблемът е, че апаратът е купен от Румъния с две години еврогаранция, но все още не съм го изпратила там за ремонт. Мисля си, че може да съществува вариант сама да се справя. С помощ от приятели, разбира се!

Автор: mihajlov2   
Дата:   25-05-11 15:09

А 35 мм обектив кой модел е - 35/1.8 AF-S или 35/2 AF D? Питам, защото при втория пръстенът за регулиране на отвора на диафрагмата трябва да е в положение на максимално затворена диафрагма (май беше 22) и заключен в това положение, за да може диафрагмата да се регулира от диска на тялото. Ако е 35/2, може тук да се крие проблемът.

Дата:   25-05-11 15:11

35mm AF-S на 1,8G, но и при 18-200 AF-S е същото

Дата:   25-05-11 15:12

За съжаление звучи като механичен проблем. Диафрагмата на никоните се затваря от едно лостче, можеш да го видиш, по средата от лявата страна на тази снимка, на около 9 часа.

http://a.img-dpreview.com/reviews/NikonD90/images/preview/sensor2.jpg

На втората снимка виждаш какво се случва след като натиснеш спусъка, огледалото се вдига и лостчето освобождава диафрагмата на обектива за да може тя да се затвори, до предварително зададената стойност.

http://a.img-dpreview.com/reviews/NikonD90/images/preview/sensor1.jpg

Нещата ми звучат като за сервиз, но ако искаш все пак можеш да щракнеш веднъж без обектив за да видиш, какво точно се случва при теб. Само гледай да не е много прашно за да не се налепкат и боклуци по матрицата.

Дата:   25-05-11 15:14

впечатлена съм! [smile]
Да, действително и аз констатирах, че става дума точно за това лостче, но при мен не иска да "снима" без обектив. Явно електрониката така е направена.
Ако говорим за сервиз, на кой да се доверя?

Дата:   25-05-11 15:19

Трябва да сложиш на М за да снима без обектив.
Най-добре да се обърнеш към сервиза на Никон щом имаш европейска гаранция - никон.бг

Автор: джъмбо   
Дата:   25-05-11 15:22

възможно е да има се е износил така нареченият аперчър контрол (някой го бъркат със смяна на затвор)

тоест най-добре да се сервизира

Дата:   25-05-11 15:27

Благодаря ви! Ще го изпратя на сервиза на Nikon, пък да видим... Първо, разбира се, ще пробвам в този режим М, но разбрах какво ще помогне това.
Не съм професионалист и просто си снимам за удоволствие, затова питам така лаишки

Автор: da.fo   
Дата:   26-05-11 10:42

Пробвай и друго - извади батерията за около 5 минути и отново я сложи. Имах подобен случай макар и с друга марка фотоапарат. Успех !

Дата:   26-05-11 10:51

Това беше първото, което направих :)
Вече пътува към сервиза на Nikon...
Дано всичко мине леко - като пари и време - стискайте палци!
Благодаря отново на всички за полезните съвети и доброто отношение![shtrak]

Автор: erotila   
Дата:   26-05-11 10:52

и за 50 мин да я извади файда никаква
също толкова полезно ще е да го напръста със СВЕТЕНА ВОДА, или да си върже червен конец от бяло агне...

Сервиз е точното нещо което ще помогне.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »