Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Преснимане на негативи/диапозитиви - молба за съвет
Автор: Shmidt   
Дата:   12-04-11 11:41

в следващия пост

Отговори на това съобщение
 Re: Преснимане на негативи/диапозитиви - молба за помощ
Дата:   12-04-11 11:42

Оптиката не ми е силна страна … ако можете помогнете.

Задачата е да се преснима известно количество цветни негативи.
Използвани и налични :
Такава репро приставка с FD байонети

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/ndxx2439.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2011-04/sdzo1150.JPG

http://forum.mflenses.com/userpix/20103/big_2409_R00107951_1.jpg

Макро обектив Канон FD 50mm
Уред за контролирано осветление
EOS Канон 500Д ( имам за него Canon 50 mm 2.5 compact macro , но в случая не е приложим)
FD – EOS адаптер (без оптичен елемент)
Жило за активиране на диафрагмата на FD обектива
Спусък за цифровото тяло

Проблем:
24/36 мм негатив да се прехвърли на кроп матрица , като размера на кадъра 100% да изпълва изображението върху матрицата.
При всички проведени опити винаги се появя на фокус само около 20 - 60 % от негатива върху матрицата.
Ясно е , че имаме разлика в размерите д вата края на системата – но има ли решение ?

Re: Преснимане на негативи/диапозитиви - молба за помощ
Автор: GenaDP   
Дата:   12-04-11 11:56

Има. Мръдни системата камера-обектив на по-голямо разстояние от диапозитива.

Re: Преснимане на негативи/диапозитиви - молба за съвет
Автор: GOSPODIN   
Дата:   12-04-11 12:57

Защо не ги сканираш? Няма да се получи по-лошо изображение.

Дата:   12-04-11 13:50

GenaDP

Идеята е добра - но при максимално отдалечаване от рамката за диапозитива на системата обектив - тяло в края на шейната имам 60% покритие на кадъра. Имам 100% покритие на кадъра, ако откача рамката и я отдалеча на още около 15 см.

Остава да се направи удължаване на на долната лайсна с прикрепяне на кадриращата рамка. Но в този вариант меха няма да стигне - и трябва да се закрива по друг начин разстоянието между обектива и рамката.

GOSPODIN

Става въпрос за 7200 кадъра ... (по 1 лв. )една кола пари - мислих , но се отказах от този вариант.

Автор: DEKOV   
Дата:   12-04-11 18:24

Явно при максимално събран мях на приставката, в повече идва адаптера който допълнително отдалечава фокалната равнина.
Нещо това, че меха няма да стигне при по-голямо разстояние на рамката не го разбирам. При по-голямо разстояние до обекта меха трябва да се събира.
И защо трябва да се покрива разстоянието между обектива и рамката, какво ще осветява рамката ?
Има нещо грешно в постановката.

Публикацията е редактирана (12-04-11 19:43)

Автор: GenaDP   
Дата:   12-04-11 18:38

EOS Канон 500Д ( имам за него Canon 50 mm 2.5 compact macro , но в случая не е приложим)

Глупости. Разкарай тоя мях с FD макрото, сложи 50 mm 2.5 compact macro на ЕОС-а, закрепи на нужното разстояние пред обектива държача за диапозитивите и си готов. Ако се притесняваш от странично влизаща в обектива светлина - сложи му сенник или направи една картонена тръба м/у обектива и държача за диапозитиви.

Дата:   13-04-11 08:53

DEKOV
Дата: 12-04-11 18:24

"Явно при максимално събран мях на приставката, в повече идва адаптера който допълнително отдалечава фокалната равнина."

Да - така е. Успешен тест - обектива директно сложен на тялото. Но тогава изниква проблем с контрола на диафрагмата и закрепването на тялото на репро приставката.

Рамката се осветява със
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&_trksid=p4340.l2557&item=230588980389&nma=true&rt=nc&s...

Имах вредвид за меха между обектива и държача за диапозитиви.

Автор: Батко   
Дата:   13-04-11 09:32

Shmidt, поздравления за идеята и темата! И аз имам доста диапозитиви. Стиснах зъби и дадох да ми сканират 3-4 филма - не помня. Направиха ми отстъпка по 0.75лв на кадър, но при 7200... [smilie8]
Ще следя темата, иначе нищо не ми идва на ум да посъветвам.

Автор: alsash   
Дата:   13-04-11 09:43

диадупликаторррррррррр

Дата:   13-04-11 10:14

GenaDP

[smilie24] Точно така и ще направя - благодаря.

Освен ако Сашо не даде за малко някой диадупликаторррррррррр в замяна срещу бутилки [cool]

Автор: max-1   
Дата:   13-04-11 11:11

Дай да ти ги направя х 0,50ст , да не се мъчиш и да си доволен [smilie3]

Автор: kubeto   
Дата:   13-04-11 18:50

Мите,ела при мене!Ще ти ги направя всичките,че и някой лев ще ти дам да се почерпиш!:))))

Дата:   13-04-11 18:58

...да го пращам ли или ще дойдеш да го вземеш?...[smilie5]

Автор: itilien   
Дата:   13-04-11 19:57

друг вариант е да си купиш някоя коника минолта скенер за около 400-500 лева и след като сканираш всичките филми да я разтикаш

Дата:   13-04-11 20:52

....тц...несравнимо е с диадупликатор...работиш със скороста на смяна на кадрите[smile] само на камерата матрица да и е яка [smilie24]

Автор: Prakticar   
Дата:   13-04-11 21:25

Бе то със скенер и баба знае, ама 7200 кадъра по средно 3 минути на кадър... не ми се смята колко ще излезе.

Дата:   13-04-11 22:24

[smilie10] [smilie10] [smilie10] ....а я да видим: 7200х5сек=36000сек:3600=10часа [beer] ....ако филмите не са нарязани, ако не папкаш сандвичи, ако не пишкаш....и т.н.[cool]

Дата:   14-04-11 08:53

Последно .....0,20 ст ....[smilie7]

Дата:   14-04-11 09:15

Начe- бих дошъл, но ме притеснява , че на повечето кадри са голи моделки ... а твоя скенер надали е виждал голи тела - да не му стане нещо ?[smilie25]
Пари от приятели не вземам - само давам [smilie21]

Саше - ще ти се обадя по телефона да се разберем.

Батко - ще те държа в течение как протича тежкия миньорски труд и резултатите от него.

Благодаря на всички , които се включиха със съвети тук в темата и на лични [beer]

Публикацията е редактирана (14-04-11 09:15)

Автор: pif   
Дата:   14-04-11 09:43

Аз да те светна преди да почнеш с неистовите мъки. Работата няма да стане. Има няколко основни проблема.
1. Праха по филмите и драскотините. Във филм скенерите този проблем е решен с 4 цветно сканиране. 4-ия цвят е инфрачервен, така че да снима само прашинките и драскотините и след това софтуера ги премахва
2. За снимане на негативи ти трябва спектрално по специална лампа. Трябва да няма оранжево в нея защото то ще ти намали контраста на червения цвят. А както знаем цифровите фотоапарати снимат оранжево вместо червено. Така от информацията за червеното на негатива няма да вземеш почти нищо.
Нурицу скенерите имат много специален филтър който пуска точно верният спектър и сложен пред халогенна лампа ще ти реши проблема.

Единственният възможн начин за преснимане на негативи е като махеш ИР филтъра на матрицата и правиш по 4 снимки на кадър и след това ги фотошопваш. Може да свалиш на 3 снимки на кдър като синия и зеления ги снимаш едновременно, но за целта ще трябва да ползваш светодиодна подсветка като на групите диоди им сложиш дихроични филтри - примерно от фуджи фа-компакт. Те са много добри и теснолентви. И от мастер лаб ти вършат работа но с фуджито ефекта ще ти е по добър.

Успех.

Автор: hose   
Дата:   14-04-11 10:31

подкрепям pif

той явно е доста по-запознат, аз не съм го правил, но скенера ще извади далеч по-високо качество и със сигурност ще стане по-бързо

това има смисъл когато прехвърляш от диапозитив на диапозитив, и има специална лента за дубликат - http://www.fcitech.com/itemdetails.asp?mod=KOD1952837

която май вече не се произвежда - или поне на сайта на кодак не я намирам

иначе бих предположил че ти трябва ФФ апарат и макро обектив с приставка - бях виждал такава система за Никонския 60 микро, която фабрично е настроена за това -

http://www.nikonusa.com/Nikon-Products/Product/Miscellaneous/3213/ES-1-Slide-Copying-Adapter-for-52m...

http://www.bhphotovideo.com/c/product/37453-REG/Nikon_3213_ES_1_Slide_Copying_Adapter.html

и това до колкото виждам е за дневна (естествена) светлина
на 55 микро работи направо, за 60 трябва адаптер - http://www.nikonusa.com/Nikon-Products/Product-Archive/Miscellaneous/2631/BR-5-Mount-Adapter-Ring-fo...

Автор: ilcoin   
Дата:   14-04-11 10:47

А може ли така (с макро-обектив и приставка) да се "сканира" черно-бял негатив? Логично, би трябвало да може, ама аз да питам все пак.

Дата:   14-04-11 15:35

Всичко е възможно....стига да знаеш КАК ! [smilie7]

Дата:   14-04-11 16:57

pif [smilie24]

max-1 - добра цена

hose - ако тялото беше ФФ нямаше да го имам този проблем с канонската репро приставка.

Като достигна до качествено решение - ще споделя тук.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »