Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 "Фотографите" в старото БГ кино
Автор: J.J.R.   
Дата:   30-01-11 15:58

Във всеки един български филм до 1990 задължително виждам име на фотограф, какво изобщо правят те, след като няма нито една читава снимка, даже май никакви снимки от филми, по време на даден филм, зад кадър и тн...
Намирам кадри от чуждестранни постановки от 1936 година, а от български филми през 80те години нито една снимка.... [smilie23] Ако е снимано на кого са снимките, от кого зависи да се организират и качат некъде в нета... Странно е сякаш да има филм, а никакви снимки извън него...

Отговори на това съобщение
 Re: "Фотографите" в старото БГ кино
Автор: джъмбо   
Дата:   30-01-11 16:02

аз съм виждал доста... накачени бяха в киноцентъра

предполагам никой не му се занимава да издаде албум... макар че аз бих си го купил

Автор: zed   
Дата:   30-01-11 16:02

Това че не намираш, изобщо не означава че няма. Просто не си се интересувал достатъчно. [smilie24]

Дата:   30-01-11 16:10

Ами аз търся в интернет. Знаете, влизате в IMdb и снимките от филми са там, България не е само София, извън София в ерата на интернет да пътуваме до София че да видим албум със снимки е малко странно. Говоря за нещо като читава база и с данни и снимки на българското кино, то ние трябва да си го направим. За мен е странно да не откриваш в мрежата снимки от български филми...

Автор: boni   
Дата:   30-01-11 16:14

Даже и тук, във ФФ има.

https://photo-forum.net/static/site_pics/166/t_1206121462_26r.jpg

https://photo-forum.net/static/site_pics/163/s_1206093805_0002a.jpg

https://photo-forum.net/static/site_pics/165/t_1206029646_17ar.jpg

https://photo-forum.net/static/site_pics/164/t_1209664878_01ar.jpg

Виж профила на sstoyan, има още

https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=PHOTOGRAPHER&uid=32127

Дата:   30-01-11 16:18

Мерси Бони, значи все пак фотографите са снимали, явно няма кой да ги качва някъде конкретно или нз. Аз търся кадри от "Да обичаш на инат", "Спирка за непознати", "Панчо и таласъмите"...

Автор: hose   
Дата:   30-01-11 16:34

"значи все пак фотографите са снимали"

абе пич... ти нещо... виждаш ли се какво пишеш въобще.... все едно някой ти е длъжен да ти достави снимки...

снимки има много, но не знам как очакваш просто така да се въртят из нета, има авторски права - освен на фотографа и на продукцията

ако ти трябват професионално можеш да се обърнеш към съюза на филмовите дейци, национален филмов център и българската филмотека

достатъчно е също така да минеш през кино Одеон за да видиш много снимки от онова време

сори ама страшно ме подразни тона

Дата:   30-01-11 16:41

Верно ли те подразних? Я влез в IMdb и виж че всеки филм има снимки към него. С тоя умрял български манталитет за тва всичко е такова УМРЯЛО. Едно кино имаме, и кво? Половината филми даже и резюме нямат като хората. Ти за авторски права ми говориш, боже...

Дата:   30-01-11 17:20

ами като си толкова отворен направи го ти - регистрирай се в муви базата, плати си и започни да качваш информация за цялото българско кино, което всъщност не съществува в момента

намери архивите, сканирай ги, подреди информацията с автори, участници и екип и давай

подразни ме с това че говориш авторитетно за неща които очевидно не познаваш ни най-малко - "фотографите били снимали" - снимали са да, и то много, но всичко се унищожи последните години

друга тема е че това е и работа на определени институции които си бъркат в.. нали, и последните години всичко се разруши вместо да се доразвива или поне поддържа

умряло е заради това - че всеки иска само да гепи нещо наготово - направи го ти като виждаш че липсва - напиши проект, спечели субсидия, и осъществи такъв проект... каквито частично се работят в момента между другото

и тогава ще разбереш защо няма - защото на никой не му дреме и всеки иска да крадне вместо да създаде нещо
много подобни опити са правени и всичките неуспешни

и също друга тема е че въпросната муви база е най-големия шит с който аз лично съм се сблъсквал - на практика е невъзможно да качиш нещо там - аз съм правил подобни опити

но и лично съм говорил преди години с Пламен Масларов (лека му пръст) относно филми и архиви и той ми сподели тогава че всичко е дигитализирано вече но нямат легалното право да ги качват в интернет
просто всичко е пълен батак по всички институции и хората там дори не знаят къде се намират и защо са там, какво остава да се решат такива елементарни и принципни въпроси, които са културно наследство

а това което ти виждаш наготово в базата като консуматор е резултат от рекламната стратегия на огромни корпорации... което е съвсем друго нещо

там не виждаш просто снимки а само определени снимки които продуцентите искат да са там

Дата:   30-01-11 17:33

hose, ето това вече е отговор. Не съм наясно, ако бях наясно нямаше да питам. Просто се чудех защо има фотографи във филм от 70та година примерно, след като снимките не се пазят като някакъв архив достъпен за всички, за какво са ги снимали, каква е била идеята.... интересно ми е просто.
Гледам от страната на потребител, консуматор както казваш, защото за всеки чуждестранен филм ще се намери нещо, но не и за българското кино до 1990. Незнам кой държи негативи ли са, кой има правата върху тях изобщо и тн, а за IMDb беше просто за сравнение. Реално 20 години след прехода почти нищо не се намира за филмите преди 90та година. След още 20 години съвсем ще се чудят по-младите за кво става въпрос...

Автор: Han_solo   
Дата:   30-01-11 18:01

Бих могъл да разкажа за някои от нещатата понеже моя бивш шеф заедно с Масларов се бяха хванали да осъществяват един от проектите - снимах, но със служебния апарат по хранилищата на филмотеката за да покажем кава е ситуацията, слава богу някои неща се пораздвижиха, но останалото е голяма мизерия - може да ти се приплаче само като видиш мухлясалите кутии с уникалните архивни филми - хрониките от преди 9 септември 44 година... така се съхраняваха част от нещата до скоро.
Надявам се само цялата документация барабар със снимките да не е дала фира. Иначе, да, част от нещата са дигитализирани - филмовата лента е минала през почистване, свалени са на качествено телекино, звукът също е минал през допълнителна обработка и някои неща са съгхраняват и на DLT + допълнителен диск който да се преглежда при нужда от справка и да се ползват снимки. Занимавах се само с старата хроника, запо-новото и специално за игралното кино не мога да кажа много особено в частта за фотото, само знам дето авторските права които трябваше да се уреждат за издаване на DVD са адски объркани така че [smilie2]

Автор: ipolit   
Дата:   30-01-11 18:07

На замунда в търсачката може да избереш категория филми/БГ и да изгледаш почти всичко що е снимано и давано някога.
Ясно, че вие не ползвате торент сайтове щото уважавате авторските права, но евала на хората, дето са се постарали да съберат тези филми.
Също има и всичко руско, за което може да се сетиш. За руските обаче е пълно с бълвочи от последните 20 години, дето общо взето не знам що си хабят лентите да ги снимат.

Автор: Gaijin   
Дата:   30-01-11 18:25

На снимачната площадка а и извън нея фотографа на всеки филм има доста работа която няма нищо общо със снимането на мейкинг към филма, поразрови се малко и ще разбереш :-)

Re:
Дата:   30-01-11 18:32

@Han_solo, затова пуснах темата тук, защото се надявах че някой по запознат, може да даде някакъв отговор. Иначе що се отнася до купуването на БГ филми, само "Да обичаш на инат" съм го купил на DVD няколко пъти, и съм го подарявал даже.
Ами ако можеш разкажи, реално филмите на кого са, като запазени права (филмите до 1990), на Бояна филм? Виждам, че по DVD-тата с филмите има screen-shot-ове от самите филми за обложки. В крайна сметка кой държи целият архив, фирма ли е, държавен кино център ли ... какво?

@ipolit Ако не беше замунда, нямаше да науча за повечето от българските филми, защото много от тях ги няма издадени на DVD, много от тях ги няма и качени в нета, важи и за руските филми които(старите) още по-трудно могат да се закупят и то с субтитри на български...

@Gaijin
Мерси, ще потърся инфо.

Публикацията е редактирана (30-01-11 18:33)

Автор: Dekov   
Дата:   30-01-11 19:05

Последиците от комунистичския режим ще ни тежат още много години, нито киното ни се е развивало по естествените пътища нито СОБСТВЕНОСТА въобще е била СОБСТВЕНОСТ, независимо дали е материална или интелектуална.
За хората порастнали след 1990 г, е факт, че това време за тях все едно че не е било и поради тази причина не могат да намерят разумно обяснение на много неща, но такъв ни е късмета, ех ако тримата големи се бяха разбрали
Руснаците да спрат на Дунава, а Американците да дойдат до нас, а не до Гърция щяхме да сме други хора. Много интелектуален и финансов потенциал щеше да бъден реализиран, а не погребан от народен съд и национализация.
Но, горе главата и бъдете съзидателни!

Автор: pefoto01   
Дата:   30-01-11 19:23

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   30-01-11 21:34

повечето от филмите в замунда са записи от бнт и качеството е доста лошо - поне това което аз съм виждал

миналото лято вървеше проект за дигитализация на определени филми - както казва хан соло - през телекино и почистване - понеже приятел участваше знам че е финансиран от нфц, но мисля че още не е завършен

а и той беше за много малко игрални филми

Пламен Масларов беше задвижил прехвърлянето на някои от най-старите архиви - обясняваше ми че само при нас има уникални хроники от балканската война и подобни - ако си спомням правилно каза че всичко е вече дигитализирано

тогава си спомням че и аз го попитах защо не ги пуснат в интернет и се оказа страхотна боза откъм юридически казус - понеже не съм юрист не разбрах много, но по същество - единствения продуцент който е държал всички права е бил държавата, и съответно студията изпълнители - студията за игрално, документално и анимационно кино, след промените и влизането на новите закони за авторско право авторите също имат права, но не пълни, и като вземеш предвид че не малка част от хората не са вече живи става съвсем каша... Масларов каза че има закон според който всичко до еди коя си година (не помня годината) може да се пусне свободно, но след нея не, стига се и до абсурди когато някои филми ги искат навън и не ги пращат поради тези бъркотии, той също така пускаше свободни прожекциите на някои филми в Одеон тъй като се оказвало пак че е по-голям проблем ако трябва да изплати по 20 стотинки примерно от билета на хората държащи правата.... и т.н. и т.н....

относно снимките - най вероятно една част е загубена, но има и доста запазени, но отново правата сигурно са проблемни

а и няма кой да започне целия този огромен процес на дигитализация и подредба

сигурно и част от фотографите не са живи...

казвали са ми че единствено Дюлгеров поддържа муви базата, за това е и толкова оскъдна, но все пак има някаква информация, там трябва да си направиш про акаунт за да можеш да имаш повече права, от по-новите поколения всеки сам си прави профил и го обновява

за да се решат тези проблеми трябва предполагам да се приеме нещо като допълнение към закона

сори за по острата реакция по-горе [beer]

Автор: PieroBG   
Дата:   30-01-11 22:56

Ситуацията с авторските права е абсурдна. Ходил съм при Пламен Масларов преди 5-6 години с молба, да завъртиме на "вход свободен" по 24-ти май някой от от БГ филмите като "Златния век" в кинозалата ми в Зимния дворец. Каза, че е невъзможно, защото освен държавата, авторски права имали и сценаристи, оператори, режисьори или техните наследници. И както ми каза, наема за една прожекция ще е безумен, защото всички ще наскачат с голями претенции. А същите тези автори, когато им бяха предложили да си приберат филмовите копия от хранилището на "Разпостранение на филми", а това бяха по няколко копия от по 6, 7, 8 кутии с лента, така и не отидоха! Все пак става дума за филми, на които държавата е била продуцент. "Авторите " са си получили заплатите, хонорарите и т.н. За това много от БГ филмите няма да ги видим!

Автор: VasSilK   
Дата:   30-01-11 23:54

Онези фотографи,могат да дадат пример как се снима и на теория и на практика.Радвам се че тук видях някой о техните кадри!

Дата:   31-01-11 00:02

Ясно.... значи накратко е един абсолютен ужас и хаос...

Дата:   31-01-11 00:06

PieroBG
Това е много тъжно... Много жалко.

Автор: Stoychev   
Дата:   31-01-11 00:16

Фотограф на филмова продукция не е ли същото като "Director of photography" (DoP) днес?

Автор: darksorrow   
Дата:   31-01-11 00:24

традиционно director of photography е главният оператор...

той се грижи за доста по-различни неща от фотографията, основно режисира осветлението, позиционирането на камерите и тн... естетиката на кадъра, в кратце.

Автор: Stoychev   
Дата:   31-01-11 13:08

Именно!
Не е ли това работата и на "фотографа" на продукцията?
Защото ако е просто човекът, който прави снимки на снимачната площадка, то той не би трябвало да се води към екипа.

Re:
Дата:   31-01-11 15:01

със сигурност може да се намери златната среда и баланса между това да има разпространение на старите филми - защото в крайна сметка това е чисто и просто разпространение, и все пак да не бъдат тотално "отсвирени" авторите

защото ако се замислим и днес филмите се финансират от държавата, но правата са на така наречените продуценти

преди това обаче трябва да се съхранят тези филми, защото една част скоро може и да ги няма

далеч съм от мисълта че голяма част от тях си заслужават, но все пак това е история

Stoychev - кликни тук -

http://www.imdb.com/glossary/D

Публикацията е редактирана (31-01-11 15:02)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »