Автор: hose
Дата: 30-01-11 21:34
повечето от филмите в замунда са записи от бнт и качеството е доста лошо - поне това което аз съм виждал
миналото лято вървеше проект за дигитализация на определени филми - както казва хан соло - през телекино и почистване - понеже приятел участваше знам че е финансиран от нфц, но мисля че още не е завършен
а и той беше за много малко игрални филми
Пламен Масларов беше задвижил прехвърлянето на някои от най-старите архиви - обясняваше ми че само при нас има уникални хроники от балканската война и подобни - ако си спомням правилно каза че всичко е вече дигитализирано
тогава си спомням че и аз го попитах защо не ги пуснат в интернет и се оказа страхотна боза откъм юридически казус - понеже не съм юрист не разбрах много, но по същество - единствения продуцент който е държал всички права е бил държавата, и съответно студията изпълнители - студията за игрално, документално и анимационно кино, след промените и влизането на новите закони за авторско право авторите също имат права, но не пълни, и като вземеш предвид че не малка част от хората не са вече живи става съвсем каша... Масларов каза че има закон според който всичко до еди коя си година (не помня годината) може да се пусне свободно, но след нея не, стига се и до абсурди когато някои филми ги искат навън и не ги пращат поради тези бъркотии, той също така пускаше свободни прожекциите на някои филми в Одеон тъй като се оказвало пак че е по-голям проблем ако трябва да изплати по 20 стотинки примерно от билета на хората държащи правата.... и т.н. и т.н....
относно снимките - най вероятно една част е загубена, но има и доста запазени, но отново правата сигурно са проблемни
а и няма кой да започне целия този огромен процес на дигитализация и подредба
сигурно и част от фотографите не са живи...
казвали са ми че единствено Дюлгеров поддържа муви базата, за това е и толкова оскъдна, но все пак има някаква информация, там трябва да си направиш про акаунт за да можеш да имаш повече права, от по-новите поколения всеки сам си прави профил и го обновява
за да се решат тези проблеми трябва предполагам да се приеме нещо като допълнение към закона
сори за по острата реакция по-горе ![[beer]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley20.gif)
|
|