Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За старите обективи и механизмите в тях
Автор: баби-играят-с-теб   
Дата:   18-12-10 18:16

[smile]

Отговори на това съобщение
 Re: За старите обективи и механизмите в тях
Дата:   18-12-10 18:16

В помощ на собствениците на стари обективи.
Вероятно много хора имат стари обективи от времето на социализма при който има проблем с бленда, прах между лещите, заяждане на движещите пръстените или нещо създава проблем. Или малки мехови апарати от войната или началото на соца, който имат проблеми със скоростта, бленда, самоснимачката, прах между лещите или системата за затваряне и прибиране на апарата не работи.
Всеки един такъв проблем е решим и може да се отстрани лесно от самия собственик на проблемния уред, ако разбира се няма повредени/счупени или липсващи части.
С малко повече търпение и време всичко може да се възстанови, ако някой иска съвет или има нужда от помощ, нека да пише.

Темата няма цел търговия или печелене на пари, а единствено с цел помощ за отстраняване на възникнал проблем в старата техника.

Публикацията е редактирана (18-12-10 19:06)

Автор: asahi   
Дата:   18-12-10 18:25

Има и леворъки хора. Не ги провокирай.

Дата:   18-12-10 18:31

Който има търпение(повече нерви), желание и комплект отверки, може да поправи всичко. [smilie24]
Не е трудно, в това съм се уверил вече над сто пъти.

Автор: shtukov   
Дата:   18-12-10 18:31

Минал съм през това. Резултата е непридвидим.

Автор: BirdOfPray   
Дата:   18-12-10 18:39

shtukov написа:

> Минал съм през това. Резултата е непридвидим.

А понякога и несглобяем [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: steeens   
Дата:   18-12-10 18:47

баби-играят-с-теб , ще споделиш ли със снимки и подробни указания поне няклоко от 100-те ти успешни операции? Или поне успешните от 100-те?

Автор: h_bio   
Дата:   18-12-10 18:48

А понякога след сглобяването остават разни излишни части - лещи, щифтове, ламели... да се чуди човек за какво са ги сложили [smilie5]

Автор: shtukov   
Дата:   18-12-10 18:49

А..сглобява се, ама често остават излишни части или болтчета.
Писали сме заедно..

Публикацията е редактирана (18-12-10 18:49)

Автор: ixus   
Дата:   18-12-10 18:53

Има и тесни специалисти в дисциплината "събиране на обектив в кесийка" https://photo-forum.net/joro/emoticons/behead.gif

Автор: bobihot   
Дата:   18-12-10 21:21

Да- бяха ми дали в кесийка и ми мказаха:
-ние го разглобихме, а сега го сглоби (Хелиос-44 от зенит) [smilie6] [shtrak]

Автор: markishky   
Дата:   18-12-10 22:16

Хелиоса е лесен, ама кво правим например ако при вадене на гривната за диафрагмата, съчмичките за "тресчотката" излетят на някъде в стаята, и нямаме магнит... с далновидно предварително нахлюпена голяма торба на главата?... или пък някои е чистил слепналата се бленда на немски обектив и е прегънал жестоко едната й пластинка, или пък се срещне човек със малко нестандартни решения - предаване на движението за скачащата бленда чрез фино жило (Зонар 180/2.8 МС), което естествено някой по-преди го е прегънал жестоко и не върви.
Или пък забравим да отбележим позицията на многоходовата резба на клеясалия винт за фокусиране, и после безкрайността или не достига, или подминава и трябва всичко отначало... или пък обективи, които са така маскирани, че не е ясно откъде може човек да започне да ги разглобява (стар Такумар 1.4/50). Голям зор съм виждал при раздвижване на самоснимачки и др. механизми с дребни зъбни колелца, уж всичко става добре, а след 2 дни пак не работи...

Затуй има един човек знаете го - Наско.

Автор: iordanov   
Дата:   18-12-10 22:20

Събирах едни сачми под масата, после надлежно в кесийка и на Дондуков.
Не бих си и помислил да го повторя.

Дата:   18-12-10 22:53

Има едно чудо като кутия - казват му аквариум с ръкавици, че в него се правят тези неща, с цел, ако нещо случайно падне, да е в затвореното пространство.
В един обектив, няма чак толкова много фини детайли, че да се плаши човек. Сравнен с механиката на ръчен дамски часовник.
Определено след петия счупен обектив, нещата изглеждат по-добре.[smilie5] Защото на шестия, вече малко или повече, разглобяващия обективи, има малко опит. [smilie24]

Автор: ilcoin   
Дата:   18-12-10 23:04

Моя дядо беше автомонтьор почти цял живот. Та той така разправяше: "Всяко нещо си иска инструмента, мястото и майсторлъка".

Аз лично НЕ съветвам никой да разголобява финни механични уреди на възрастта на млад пенсионер. Вероятността да ги сглоби после и да работят клони към 0.

Автор: ivan.draganov   
Дата:   18-12-10 23:59

Колега все пак сме във Фотофорум ,а не в някой Форум от типа на " поправи си сам" ....Изобщо не е лесна работа тази ,т.е. не е лесна за всеки ,да не говорим че има и вариообективи с променливо фокусно разстояние [smilie3] . След като го сглобиш има прецизна настройка ,има и стенд има и ред други неща ..... Виждал съм и съм имал некадърно сглобен и почистван " омазан" обектив - не ти го пожелавам ! Поздрави [beer]

Автор: sad3   
Дата:   19-12-10 01:22

Ванка,братле,прав си че не е за всеки да си чисти сам сложните обективи,обаче не всеки е първенец в кръжок "пречат ми ръцете"
Готино е да споделите опит,вместо да отказвате четящите тука и да го обяснявате че е супер сложно.Все пак който предприеме такава инициатива,осъзнава риска да прецака самата леща :)

Автор: d_ave   
Дата:   19-12-10 02:04

много обективи са ми минали през ръцете, и честно казано с достатъчно търпение и нерви всичко се постига. но определено е имало случаи, в които направо ми се е искало да засиля обектива през прозореца и да се метна след него. но в общи линии ако човек внимава при разглобяването, сглобяването няма да е толкова трудно. а относно сачмите, винтчетата и подобни неща, които могат да се загубят - хубаво е човек да има 2-3 тотално разнебитени обективи, от които да взима части.

аз бих дал няколко съвета, които на мен са ми били доста полезни, лошото е, че повечето съм ги откривал сам по трудният начин:)

- Канон ФД обектив може да е перфектен донор за сачми - при много от неизвестните японски ФД обективи лостчето на блендата лагерува чрез множество сачми, които са точен размер.
- винаги е хубаво да се бележи безкрайността преди да се разглоби.
- никога не се напъват части, за които може да се окаже, че са фиксирани със стоп-винтчета. винаги е хубаво първо много добре да се разгледа дали не се е скрило някъде някое.
- най-добрата гума за пръстените с наименование е меслоустойчивата. тя се хлъзга най-малко. някои М42 капачки влизат идеално във 49мм филтърна резба и може да се използват за натискане на гумата и развиване на пръстена.
- за смазка може да се използва бяла грес на спрей, като е хубаво първо да се напръска на салфетка, да се изчака да стане с консистенция на паста за зъби и да се нанесе с клечка за уши.
- стара смазка се чисти идеално с четка за зъби и препарат за разтваряне на мазнини, като например Meglio.
- не е задължително да се разглобява блендата, за да се махне маслото - може да се използва контактен спрей/обезмаслител или бензин за запалка Зипо - с него става най-добре.
- лещите може да се измият с голи ръце, хладка вода и сапун или препарат за чинии:) след това е хубаво да се избършат много добре, с домакинска хартия или нещо подобно, което не пуска много власинки. останалите все пак власинки се издухват с духалка, това е ясно
- инструменти може да си направите и сами - най-нужен от всички е така наречения спанер. спанера е ключ с две човеки, който се използва за развиване на пръстени с жлебове или нарези. спанер може да се направи от стар пергел, от тези, които са с регулиране на разтвореността посредством малко колелце в средата. "краката" на пергела се изпилзват и става идеален спанер. за по-упорити пръстени може да се използва стар шублер - стар, защото новите не са от толкова добра стомана. човките за мерене на вътрешно разстояние са идеални за целта.
- хубаво е да се ползват качесствени отвертки. аз след дълго търсене и купуване на всякакви - от скъпи, до такива за 1-2 лева най-накрая открих в джъмбо един комплект от 6 броя, който е перфектен и не съм имал никакви ядове с тях. купувал съм наистина скъпи часовникарски отвертки, които не са ставали за нищо заради мек материял.
- ако дадено винтче не поддава, трябва да сенаправи всичко възможно да не се замаже главата. ако това стане - нали помните култувата реплика на готвача от Мисия Лондон?:)
- не се използват смазки като WD40 или подобни - никаква работа не вършат за обективи, а и много обичат да се врат в блендата
- бленда се сглобява много внимателно, особено ако е с повече ламели. при проба също се внимава, защото ако не е сглобена правилно може да се изкриви много неприятно, а след това много трудно се избравя до нормалното.
- варио обективите са като кирайски пъзел - има някои, които веднъж разглобени, граничи с невъзможноо да се сглобят обратно и да се уцели фокуса. при тях е хубаво да се чисти оптиката максимално доколкото позволява не-разглобяването на механиката.
- не трябва да се бъзикат стоп-винчета и регулаторни винтчета по механизма на блендата - веднъж разбутани е много трудно да се нагласят така, че блендата да функционира на зададените стойности.
- обективи тип Хелиос, които нямат А/М превключвател много лесно се преработват от А в М обектив - разглобява се, вади се лостчето за блендата, на него се слага малко парченце сламка със нужния размер, отрязано от клечка за уши и готово - А обектива е станал М обектив.
- има много по-стари цайсове, които са затегнати до невъзможното. от друга страна материала на някои от тях е много мек. ако попаднете на такъв обектив съветвам да не продължавате, а да го носите на Наско:)

За сега това се сещам, ама има още доста. човек ако се хване може спокойно да си чисти и сам обективи, стига да внимава достатъчно. инциденти се случват винаги, но и винаги може да бъдат предотвратени ако се помисли малко преди да се действа.

ако имате някакви въпроси, може спокойно да ме търсите за съвет:)

Автор: itilien   
Дата:   19-12-10 02:31

Аз пък събирам смелост да разглобя мойто Sony R1, за да изчистя някаква прашинка, която си е харесала място на някоя от най-задните лещи (поне така смятам - вижда се като прашинка на матрицата, само че при зумване си сменя мястото). Преди 3 месеца започнах едно разглобяване, ама като се замислих, че трябва да сваля де що има електроника, включително и матрицата, за да стигна до тая леща, нещо се разкандардисах :) Не се знае дали няма да вкарам още повече прах.

Автор: digitalgab   
Дата:   19-12-10 10:26

Глей кво стаа тука:
разглобява никоня

Дата:   19-12-10 10:29

И тука Сигмата:
http://www.camerahacker.com/sigma_105_ex/Servicing.php

Дата:   19-12-10 10:41

Ето тука за итилиен и неговия проблем, но все пак със забележка накрая:
Ремонт фотоаппарата Sony DSC-R1 - ремонт объектива, последовательность разборки

Автор: headcharge   
Дата:   19-12-10 13:04

Искам да използвам тази полезна тема, да попитам - кой и къде може качествено и безпроблемно да извърши тази процедура и как писалите тук хора с опит биха оценили това упражнение като трудност?

28-135 hack
[beer]

Автор: markishky   
Дата:   19-12-10 13:23

Много добри съвети на d_ave [beer], направо ще си ги реазпечатам, и със всички съм съгласен. Щях да питам за оригиналните смазки на някои немски обективи - ако е бил добре съхраняван, в калъф, но топло и сухо, смазката на многоходовата за фкуса сякаш е съвсем прясна, някои знае ли оригинално какъв тип са?

Автор: alsash   
Дата:   19-12-10 13:36

.....чувал съм, че ползват от прясно заклано коледно...ХХХ.....[smilie8]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »