Автор: d_ave
Дата: 19-12-10 02:04
много обективи са ми минали през ръцете, и честно казано с достатъчно търпение и нерви всичко се постига. но определено е имало случаи, в които направо ми се е искало да засиля обектива през прозореца и да се метна след него. но в общи линии ако човек внимава при разглобяването, сглобяването няма да е толкова трудно. а относно сачмите, винтчетата и подобни неща, които могат да се загубят - хубаво е човек да има 2-3 тотално разнебитени обективи, от които да взима части.
аз бих дал няколко съвета, които на мен са ми били доста полезни, лошото е, че повечето съм ги откривал сам по трудният начин:)
- Канон ФД обектив може да е перфектен донор за сачми - при много от неизвестните японски ФД обективи лостчето на блендата лагерува чрез множество сачми, които са точен размер.
- винаги е хубаво да се бележи безкрайността преди да се разглоби.
- никога не се напъват части, за които може да се окаже, че са фиксирани със стоп-винтчета. винаги е хубаво първо много добре да се разгледа дали не се е скрило някъде някое.
- най-добрата гума за пръстените с наименование е меслоустойчивата. тя се хлъзга най-малко. някои М42 капачки влизат идеално във 49мм филтърна резба и може да се използват за натискане на гумата и развиване на пръстена.
- за смазка може да се използва бяла грес на спрей, като е хубаво първо да се напръска на салфетка, да се изчака да стане с консистенция на паста за зъби и да се нанесе с клечка за уши.
- стара смазка се чисти идеално с четка за зъби и препарат за разтваряне на мазнини, като например Meglio.
- не е задължително да се разглобява блендата, за да се махне маслото - може да се използва контактен спрей/обезмаслител или бензин за запалка Зипо - с него става най-добре.
- лещите може да се измият с голи ръце, хладка вода и сапун или препарат за чинии:) след това е хубаво да се избършат много добре, с домакинска хартия или нещо подобно, което не пуска много власинки. останалите все пак власинки се издухват с духалка, това е ясно
- инструменти може да си направите и сами - най-нужен от всички е така наречения спанер. спанера е ключ с две човеки, който се използва за развиване на пръстени с жлебове или нарези. спанер може да се направи от стар пергел, от тези, които са с регулиране на разтвореността посредством малко колелце в средата. "краката" на пергела се изпилзват и става идеален спанер. за по-упорити пръстени може да се използва стар шублер - стар, защото новите не са от толкова добра стомана. човките за мерене на вътрешно разстояние са идеални за целта.
- хубаво е да се ползват качесствени отвертки. аз след дълго търсене и купуване на всякакви - от скъпи, до такива за 1-2 лева най-накрая открих в джъмбо един комплект от 6 броя, който е перфектен и не съм имал никакви ядове с тях. купувал съм наистина скъпи часовникарски отвертки, които не са ставали за нищо заради мек материял.
- ако дадено винтче не поддава, трябва да сенаправи всичко възможно да не се замаже главата. ако това стане - нали помните култувата реплика на готвача от Мисия Лондон?:)
- не се използват смазки като WD40 или подобни - никаква работа не вършат за обективи, а и много обичат да се врат в блендата
- бленда се сглобява много внимателно, особено ако е с повече ламели. при проба също се внимава, защото ако не е сглобена правилно може да се изкриви много неприятно, а след това много трудно се избравя до нормалното.
- варио обективите са като кирайски пъзел - има някои, които веднъж разглобени, граничи с невъзможноо да се сглобят обратно и да се уцели фокуса. при тях е хубаво да се чисти оптиката максимално доколкото позволява не-разглобяването на механиката.
- не трябва да се бъзикат стоп-винчета и регулаторни винтчета по механизма на блендата - веднъж разбутани е много трудно да се нагласят така, че блендата да функционира на зададените стойности.
- обективи тип Хелиос, които нямат А/М превключвател много лесно се преработват от А в М обектив - разглобява се, вади се лостчето за блендата, на него се слага малко парченце сламка със нужния размер, отрязано от клечка за уши и готово - А обектива е станал М обектив.
- има много по-стари цайсове, които са затегнати до невъзможното. от друга страна материала на някои от тях е много мек. ако попаднете на такъв обектив съветвам да не продължавате, а да го носите на Наско:)
За сега това се сещам, ама има още доста. човек ако се хване може спокойно да си чисти и сам обективи, стига да внимава достатъчно. инциденти се случват винаги, но и винаги може да бъдат предотвратени ако се помисли малко преди да се действа.
ако имате някакви въпроси, може спокойно да ме търсите за съвет:)
|
|