Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Fuji S1800 изкривяване на изображения?
Автор: lupo8888   
Дата:   11-12-10 13:36

Здравей! Притежавам апарата от 3-4 дена и има нещо което ме притеснява и не мога да открия нищо по въпроса.. За това с широко-ъгълните лещи.. Знам че при тях има леко изкривяване на образа, но информацията която успях да открия за тях се отнася само за SLR а при тях има повече контрол.
Та главния въпрос: при мен това изкривяване ми се струва че е много. Когато позиционирам някаква права линия (каса на врата или друго подобно) в единия края на снимката се получава доста голямо и забележимо изкривяване. Нормално ли е да изкривява толкова много, при това не на панорама, защото почвам да си мисля дали нямам някакъв дефект.
Ще съм много благодарен за мнения по въпроса.

Отговори на това съобщение
 Re: Fuji S1800 изкривяване на изображения?
Дата:   11-12-10 13:56

Ето снимка за какво говоря..

http://lupo8888.snimka.bg/hobby/snimka.555544.21717227

Автор: jivkojj   
Дата:   11-12-10 14:00

Според мен изкривяването е съвсем в границите на нормалното. Забелязваш го, защото има прави ръбове по снимката.
Ако много те притеснява - има софт за изправяне или снимай не на най-широкото.

Автор: Stoychev   
Дата:   11-12-10 14:00

Нормално е за евтините широки обективи и тези на сапунерките.
Не мога да си обясня каква е тази мания за сапунерки с толкова широки обективи. 35мм са си идеални!

Дата:   11-12-10 14:31

А какво точно означава да не снимам на най-широкото? Не мисля че имам настройки за това, или поне не знам кои точно са..

Автор: jrr   
Дата:   11-12-10 14:44

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: mihajlov2   
Дата:   11-12-10 14:58

Да не снимаш на най-широкото означава да не снимаш при най-малкото фокусно разстояние на обектива - 28 мм, а да го зумираш поне до 35 мм. Апаратът ти има зум обектив с възможност за 18 кратно зумиране - от фокусно разстояние 28 мм до фокусно разстояние 504 мм. Най-късото фокусно разстояние се нарича и най-широкоъгълно положение на обектива.
И изобщо е полезно да прочетеш някоя книжка по фотография - например тази , която е в електронен вид и е тук на сайта.

Публикацията е редактирана (11-12-10 15:04)

Дата:   11-12-10 15:51

Значи застанах фронтално на гардероба и направих няколко снимки без да меня позицията на фотоапарата с различен зуум. И наистина с малко зуум резултатът беше много по-добър, ако не знаеш че има някакво изкривяване не се забелязва.. Благодаря за съветите и разяснението.
И.. mihajlov2 благодаря за книжката, ще ми е полезна, тъй като само от 4 дена притежавам собствен апарат :). Почвам да я преглеждам.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »