Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Творчество
Автор: nomadsl   
Дата:   09-11-10 09:36

Не търси да прочетеш нещо готово.

Създай!

Отговори на това съобщение
 Re: Творчество
Автор: El_Fuego   
Дата:   09-11-10 09:45

Това звучи като цитат от писанията по стената на обществена тоалетна. Един вид интимно обръщения към редовния ползвател на същата.

Автор: pmartinov   
Дата:   09-11-10 09:50

Истинският творец е ГОСПОД

Човек само му подражава.

За да не го е много срам от себе си :)

Автор: steeens   
Дата:   09-11-10 09:59

Мартинов, винаги си дълбок като добруджански кладенец!;)
Ама не си съвсем прав. Господ твори живи неща.
Ние можем само мъртви, които понякога се опитваме да ги докараме да приличат на живи.

Е има и едно творчество дето може да се брои за живо, ама не искам да подкарваме темата в тая посока.[smilie5] [smilie24]

Автор: posledenzalez   
Дата:   09-11-10 10:02

Трудна работа... Дори ще се окажеш разочарован ако търсиш признанието на "масите". Хората са свикнали с шаблоните и ги повтарят. Шаблонът ти гарантира успех, защото е основополагащ критерий за оценка. Правиш снимка с класическа композиция и сюжет и резултатът е "Браво!". Друг е въпроса, че наричаните от мен "шаблони" са подплатени от сериозни естетически аргументи. Иначе аз подкрепям идеята да се гради нещо ново. .... при това смело, особено ако ти доставя удоволствие направеното. Но не търси широко признание и разбиране... :-)))

Публикацията е редактирана (09-11-10 10:04)

Автор: J0R0   
Дата:   09-11-10 10:09

Мартинов, е па баш за Господ не може да се каже че е творец.
Господ е Робинзон Крузо от тоя пример, за който вече писах.
За да оцениш някого (и творчеството му), трябва да мислиш поне приблизтелно с неговите критерии и да мериш с неговия аршин.
Надявам се, че ти нямаш претенциите да мислиш като Господ и да се съизмерваш с него.
[smilie25]

Автор: krist   
Дата:   09-11-10 10:26

Па други казват, че ние сме сътворци с Господ [smile]

Дата:   09-11-10 10:30

[smilie8]

Никога не съм си и помислял с ГОСПОД да се меря.

[smilie10]

Пази боже...

Да признавам си че съм своенравен понякога и може би Админ си мисли че тогава се възприемам за по-голяма частица от колкото съм :)

НЕ!

Ако се самозабравя в форума АДМИН ми дърпа шалтера и ме праща на почивка за 1 седмица извън форума.

И бързо се сещам че емоциите трябва да са под контрол ,независимо от темата и събеседника .

Господ е върховен Творец на всичко видимо и невидимо във целия универсум.

Аз съм само една прашинка в космоса и все пак съм частица от него !

Както и всички хора независимо от пол и религия .

[smilie3]

Автор: compur   
Дата:   09-11-10 10:37

темата не беше ли за творчеството? [smilie8]

Автор: nomadsl   
Дата:   09-11-10 10:38

Хайде да напиша нещо съдържателно, за да не създам впечатление, че съм от форумните семколюпители.

Искаше ми се да поговорим малко по теми, като творчество, интерпретация, копиране и клише. В съседство има и тема за последното.

В изкуството не е, като в математиката, но има доста общо все пак.

Защо в математиката съждения, като това, че корен квадратен от девет е три или, че дължината на окръжността и дължината на диаметъра си кореспондират в едно точно /пи/ съотношение не досажда и не е баналност? А в изкуството това е клише? Или не е точно така?

Като се замисля, в изкуството, че и в живота, май всичко може да се сведе до две, три хиляди повтарящи се сюжета и всичките те с библейски първопроизход. Дали само старите закачалки се обличат с нови, актуални за сезона дрехи. Че основните човешки ценности, като любовта, саможертвата, вярата, предаността са клишета - шаблони или само изглеждат, като чушки за пълнене от търсещия творец?

Защо някое произведение /примерно фотография/ поражда вибрации, от които душата трепти, а друго - формално същото - изглежда, като празна опаковка от бонбони оставили само следите от формите си в пластвасовата подложка. Дали е от майсторството на автора? Май не само. Една разходка в местната галерия "Голо тяло" ще убеди непредубедения, че вълнението, което 99% от "телата" предизвикват силно наподобява вълнението пред спаднал плажен дюшек, лишен от въздух...

Колкото и отговори да бъдат дадени, все ми се струва, че истината е в ИСТИНАТА.

Творбата трябва дълбоко, много дълбоко в себе си да носи една истинност, нещо като две и две е четири. А душата на автора да е способна да открие, понесе и представи тази истина. Като своя истина.

За да бъде артист. А не наемник-актьор.

Дата:   09-11-10 10:54

Господ е Твореца !

Човека е само творец на клишета които копират създаденото от Господ .

Човека ли създаде светлината благодарение на която ние виждаме света в нас и около нас?

Материята ли създаде?

[thankyou]

Автор: ksietta   
Дата:   09-11-10 10:54

:) По мое скромно мнение трудното, вжното, основното е изпълнението, което включва твърде много неща. От това зависи ще има ли вибрации или не. Т.нар. идея често е нещо взаимствано... което нито е лошо, нито добро.

Автор: erotila   
Дата:   09-11-10 11:01

когато човек не може да носи отговорност и да взема решения ...ГОСПОД е виновен

Дата:   09-11-10 11:05

Егото на човека го кара да си мисли че като подреди един профил в фотофорума с материализираните си идеи и е станал Творец.

Хората обичат илюзиите [smilie5]

Като малките деца [smilie18]

[thankyou]

Автор: mikino   
Дата:   09-11-10 11:09

Да можеш да създаваш творби е дар от Бога - самият творец, дава мъничка частица от себе си! По принцип всеки един от нас има божия частица, тя ни дава живот - т.е. не създава само материята, а същността - живеца. Бог решава дали да дари някого с нещо допълнително, а допълнителните неща са различните таланти и физическите качества. Като личен извод смятам, че за да може човек да твори нещо, трябва самият Творец да му разреши т.е. да го дари с възможността да твори. [smilie8] ....
Алеле, много философия стана..[smilie5]

Автор: to6e   
Дата:   09-11-10 11:27

nomadsl, математиката също е изкуство за посветени. Няма да навлизам в подробности, само ще се опитам да направя аналогия с фотографията.
В момента с тая електронизация трябва да овладееш АБто и на техниката и на основите на човешкото възприятие. Да си запознат със златно сечение, цветна хармония и други азбучни правила, горе-долу както и аритметиката при математиката. И след като имаш тая база може да се опиташ да твориш или да нарушиш клишетата.
Нещата са доста сложни, но тук имам усещането, че повечето хора се мъчат без да владеят азбуката се опитват да пишат поезия. Не, че не е възможно, но граничи с фантастиката.

Автор: e-mil   
Дата:   09-11-10 11:37

Абе, вие откъде знаете дали богът също не е човек? И въобще как успявате да разпознаете Твореца щом не сте виждали други творци?

"Хората обичат илюзиите"
Естествено, че ще ги обичат. Нали Господ ги е създал по свое подобие? [smilie5] [smilie5]

Дата:   09-11-10 11:45

[smilie5]

Илюзиите които егото поражда във съзнанието на човека .

Да се изживява като Творец :)

[smilie3]

Автор: Apostol.Hristosov   
Дата:   09-11-10 12:11

pmartinov, [smilie24]
mikino, [smilie24]

Без хармонична връзка с Главния сървър до нас достигат само нулите, а единиците...те са единици[smilie3]

Номаде, сравнението с математиката е добро и в тази връзка знаеш, че едно уравнение, можеш да решиш по няколко начина, но резултатът винаги е един и същ - верният резултат.Пътят, по който достигаш до този резултат избираш на база знания и умения, така че той може да е кратък, може да е доста дълъг.Един мъдрец казва, че не е важна целта(релултата), а пътят, който изминаваш да достигнеш до нея(него).

Тази Истина(крайния реултат,решението), за която говориш е сбор от малките Истини, които свързваш решавайки Уравнението.Малките Истини - елементите на Решението, от своя страна са резултат от всички ценности/знания(физически и духовни), които всеки един от нас притежава в определени 'количества'.

В математиката Истината е почти винаги една, докато в изкуството Истина няма, докато не се появи някой Месия и не каже "Ето я!" Истината на Ван Гог е била една и съща, но докато е бил жив тя е била 'мъртва' за другите.Каква ирония, нали?

[shtrak]

Автор: Gaijin   
Дата:   09-11-10 13:40

Поредната тема напълно излишна според мен, ама сигурно е понеже не създавам(а само чета) и не си говоря с Бог. [smilie3]

Публикацията е редактирана (09-11-10 13:40)

Автор: мара   
Дата:   09-11-10 13:54

мене ми е все тая. важно е да се кефя. един се кефи от едно, друг - от друго. аз сменям едно с друго, с второ, с трето, с пето...за
да не ми омръзва. и "семки люпим" с кеф.
ей затва го обичам тоя форум[smilie5]

Автор: bgprinter   
Дата:   09-11-10 15:54

"Защо в математиката съждения, като това, че корен квадратен от девет е три или, че дължината на окръжността и дължината на диаметъра си кореспондират в едно точно /пи/ съотношение не досажда и не е баналност? А в изкуството това е клише? Или не е точно така?"

Грешно съждение. В математиката думата клише няма място. Има изрази като "тривиално решение", "стандартно решение", дори "банално решение", но клиширано решение не съм чувал изобщо и звучи някак си не на място.

Клишето не е свързно с истини или неистини, то е плуващо понятие, променящо се в океана от времето, субективно дори и от култура до култура различно, от човек до човек също, не е случайна съседната тема за клишетата, ако те бяха абсолютни, то нейният смисъл би се изгубил.

Тук подкрепям Жоро в тезата си за господ. Господ не е творец, защото творчеството е съзнателен процес, а срещу господ дори Айнщайн се е побунтувал някога с крилатия израз "Господ не играе на зарове" казан по друг повод в изблик на разочарование от света, такъв какъвто изглежда да е. Т.е. ако господ играе зарове, както по всичко личи, къде остава място за творчество?!

И още нещо за Твореца - за да нарочим някой за творец, би трябвало да можем да го опишем, да го познаваме, да го дефинираме и дори мъничко да знаем за неговият метод на творене. До тук нито едно от тези горните не можем да изпълним по адрес на господ.
Ако все пак господ е творец, то неговата най-голяма творба е случайността.[beer]

Автор: mikluho   
Дата:   09-11-10 18:22

"не си създавай РАМКИ,защото сам и с чужда помощ в тях не можеш да влезеш"

демек колкото и твореца да твори по своему, ние ще се опитаме да го нахакаме в общо приетата рамка /разбирай догма/
покажеш ли си творбите на светло гледай да са по комерсиални [smilie21] щот ще събереш толкова критика от "незрящите" че зъби ще те заболят [beer]

А доколко Господ или там този който за който се говори е Творец [smile] [smile] [smile]
мога само да кажа че като гледам около мен какво се случва не бих му погледнал творбите - ако някой ме пита де .

Много са му анти хуманни последните творби!

Публикацията е редактирана (09-11-10 18:26)

Автор: steeens   
Дата:   09-11-10 21:21

[smilie18] [smilie18] [smilie18] Къртите всички мивки с последните два поста.
bgprinter не ти трябва да описваш твореца, достатъчно е да се запознаеш с творбата. Твореца може да е неизвестен. Но нека не изместваме темата в теологична посока, мисля трябва да се съсредоточим в нашите способности за творчество. Ако изобщо имаме такива де.[smilie5] [smilie18] [smilie18] [smilie24]

Автор: Lalinda   
Дата:   09-11-10 21:40

Почетете малко, примерно, Барт.

Не си струва да се пише без вдъхновение, нищо че става дума за фотография.

И не забравяйте, че за да трепне душата ви (хи-хи) е достатъчно клишето да ви умили.

Замислете се над това и ще ви стане, както е казал творецът (миии, не математикът), тъпо.

И не посягайте на математиката.

Това, че клишетата й не ви умиляват, не е проблем на математиката.
[smilie3]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »