Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Помощ за новобранец.
Автор: zeromx   
Дата:   06-12-10 20:50

Здравейте,
искам да попитам каква е разликата между обективите Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM и Canon EF 100mm f2.8L Macro IS USM освен стабилизацията.
Аз съм биолог и снимам с 40Д и ще снимам само насекоми.
Има ли смисъл да дам 700 лева повече.
И понеже съм новобранец,значи ли че като обектива Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM няма стабилизация,то с него трябва да снимам само от статив и ако снимам от ръка ще излизат ли размазани снимките щом няма стабилизация.
Помогнете ми защото не разбирам много,но съм решил да взема Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM,само че ме е страх че няма стабилизация и ще ми се размазват снимките.
Поздрави и благодаря предварително.

Отговори на това съобщение
 Re: Помощ за новобранец.
Автор: shtukov   
Дата:   06-12-10 20:54

Вдигай скоростта..щом те е страх.

Публикацията е редактирана (06-12-10 20:55)

Автор: asahi   
Дата:   06-12-10 21:07

Понеже пишеш на добър български език ще ти отговоря подробно.

Стабилизацията компенсира мърдането на ръката и фотоапарата. Тя заменя статива в известни граници. Стабилизацията не компенсира мърдането на обектите в кадъра спрямо фона, напр.

Изводът: Ако снимаш от ръка и в по-лоши светлинни условия стабилизацията е плюс за теб. В противен случай е -700 лева.

При макрото малките трепвания на обектите в кадъра са доста увеличени и предизвикват сериозно размазване. Това не може да се компенсира от стабилизацията. На базата на тази информация ще направиш изборът си по-лесен.

Автор: gpi72   
Дата:   06-12-10 22:02

Макрото без статив си е трудна работа и стабилизацияте не променя много този факт. Освен проблема с размазването при ниска скорост има и проблем с фокуса на желаното място защото полето на фокус при макро е доста тясно.

Публикацията е редактирана (06-12-10 22:02)

Автор: realnoncho   
Дата:   06-12-10 22:04

Оптичните им качества са сходни, хибридната стабилизация и прахо-влаго устойчивостта са предимствата на Л-ката. В щатско тя е под 900$.

Автор: volenE   
Дата:   06-12-10 22:35

Asahi, gpi72 [smilie24] и двамата сте прави. Стативът при макро е абсолютно неизбежен. Относно стария EF 100/2,8 мога да кажа, че е кристално остър.

Според мен и двата обектива ще ти вършат отлична работа. Въпросът би следвало да бъде: Искам ли да дам повече пари и да получа малко по-добро качество или не?

Можеш да помислиш и за бюджетен вариант EF-S 60 macro - много съм доволен от този обектив.

Пожелавам ти успех!

Публикацията е редактирана (06-12-10 22:37)

Автор: dent   
Дата:   06-12-10 23:51

"Аз съм биолог и снимам с 40Д и ще снимам само насекоми."
Какви насекоми ще снимаш? Живи или мъртви? Къде ще ги снимаш: в природата или в студио?
Казваш, че си начинаещ ... ако ще снимаш в природата статива повече пречи отколкото помага (монопода е сравнително добра алтернатива) светлината никога не стига (освен ако не инвестираш в светкавици или ринг), а винаги се бориш да позатвориш още малко блендата за да имаш по-голяма част от насекомото на фокус и ако нямаш стабилизация...
Ако ще снимаш в студио инвестирай тези 700 лв. във светлина и статив, а да и макро шейна!
За насекоми 150 мм. е по-добрата дължина. Има една Сигма 150 макро за Канон, маниаците на тема буболечки я боготворят [smilie5].
От друга страна някой от най-добрите снимки на едри насекоми (трудно допускат човек наблизо) са с твърд 300 мм.
Аз лично снимам с 90 мм., но ми трябват често и детайли от морфологията на насекомото.
Надявам се да съм бил полезен.
[beer]

Автор: bpavlov   
Дата:   07-12-10 00:03

винаги съм се чудел, как го нагласяте тоя статив, докато пеперудката си седи на цветенцето... тя седи и си чака може би...
А за стабилизацията - в случаите, когато се снима без статив, обикновено позата на фотографа е нещо средно между клекнал, легнал и партер, ръцете държат апарата в особено неестествено и неудобно положение и точно затова стабилизацията е особено важна, ТОЧНО за този тип снимане.
Моят съвет е, ако можеш да си го позволиш, да вземеш стабилизирания.

Автор: asahi   
Дата:   07-12-10 00:17

Дали ще му стабилизира поклащащите се тревички, дето амплитудата им е колкото половината кадър, ама по широката страна?

Автор: vgramatikov   
Дата:   07-12-10 00:55

Задължително си вземи стабилизирания.
Много хора изпонахвърлиха каноните и сигмите без стабилизация за новото макро.

И разбира се почети малко за да разбереш как да работиш най-добре със техниката ,която притежаваш.
Най-добрия инструмент си ти.Нито един обектив няма да ти реши проблемите ако неможеш да снимаш и незнаеш защо даден кадър не се получава и тнт.Но стабилизирния макро обектив е предимство във всяка една ситуация.Въпреки това ще се сблъскаш с типичните проблеми на макрофотографията като често недостатъчната светлина и полевите условия които ще изискват от теб да си подготвен със необходимите знания и аксесоари за да ги преодолееш :)

Автор: atin   
Дата:   07-12-10 01:14

Една бюджетна алтернатива: Tamron 90mm. F2.8 Macrо 1:1, един от безспорните макро/портретници, без аналог в класа си като качество/цена.

Автор: kote   
Дата:   07-12-10 02:53

и рингова светкавица

Автор: dent   
Дата:   07-12-10 08:23

Да снимаш насекоми във ветровито време е като да снимаш актова фотография, а моделите ти да са облечени с шуби!

Автор: ivenchev   
Дата:   07-12-10 08:57

мислех да плесна за илюстрация как изглежда един гол модел само по шуба, ама нейсе ...

колегата пита конкретно: стотка на канон без или със стабилизация, Вие му пълните ушите и темата с какво ли не ... [smilie8]

Автор: ittv   
Дата:   07-12-10 09:32

разликата за стабилизация може да я инвестираш в нещо такова:

http://bit.ly/flNS2f

Това ти гарантира добре осветени снимки при всички възможни условия, елиминира нуждата от светкавица и статив [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: toddybear   
Дата:   07-12-10 11:41

Лично аз мисля че без стабилизация е по добре. Първо има огромна разлика в цената след това стария е по малък и компактен което също е плюс.

Автор: GenaDP   
Дата:   07-12-10 12:01

А всъщност колко от гореизказалите се някога са снимали макро, или поне са пипали някой от двата обектива? [smilie8]

Автор: toddybear   
Дата:   07-12-10 12:32

Аз дори продавам един в момента :) Не че си правя реклама [smilie5]

Автор: CanoniO   
Дата:   07-12-10 12:34

За макро не ти трябва статив. Трябва ти светлина, за да ти покрие високите бленди. А да има Л на обектива, винаги е по добре от да няма.

Автор: serjy   
Дата:   07-12-10 12:37

ако снимаш движещи се насекоми, статива не ти помага, а по-скоро пречи. стабилизацията при макрото има нулева полза, защото стабилизаторите поемат вертикални и хоризонтални трепвания, а не надлъжни, каквито преобладават при макро фотографията. вземи си добър макро обектив без стабилизация и инвестирай в подходяща светкавица.

Дата:   07-12-10 12:42

Автор: GenaDP
Дата: 07-12-10 12:01

А всъщност колко от гореизказалите се някога са снимали макро, или поне са пипали някой от двата обектива?

всъщност даже не съм и помирисвал нито един от двата обектива (може би защото снимам със 105), но ми е интересно ... [smilie5]

Автор: zeromx   
Дата:   07-12-10 20:11

Благодаря ви на всички за труда който положихте да ми обясните как стоят нещата.
Вече съм собственик на Canon EF 100mm f2.8L Macro IS USM и сега вече започвам да се уча да снимам [shtrak]
Дали има някаква книга която би не научила как да снимам с този прекрасен обектив.
Ако някой знае такава,моля да я сподели.
Поздрави

Автор: PolarBear   
Дата:   07-12-10 20:29

Вероятно това.

Дата:   07-12-10 21:19

Честито и на фокус!

Книгата на М.Фриймън, която предлага Полярния мечок е наистина една добра отправна точка (според мен).

[beer] [beer]

Автор: bluebird81   
Дата:   07-12-10 21:19

Разгледай този сайт, има много полезни неща: http://www.macropic.net/

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »